Kotimaa

Kun­ta­päät­tä­jien ahdistelu lisääntynyt – Imatran ampumistapaus ei kiristä turvatoimia

Åbo Akademin tutkija Siv Sandberg selvitti Kuntaliiton tilaamassa tutkimuksessa sitä, miten kuntapäättäjät kokevat ahdistelua ja häirintää asemansa vuoksi. Tutkimuksessa oli mukana 40 kuntaa. KUVA: Marttiina Sairanen
Kotimaa 5.12.2016 14:16
Minna Akimo

Kuntapäättäjien kokema häirintä ja erilainen uhkailu on lisääntynyt tämän hallituskauden aikana. Johtavista viranhaltijoista ja kunnanhallituksen jäsenistä reilut kolmannes on kokenut tehtävänsä vuosi eriasteista häirintää ja uhkailua.

Valtuutetuista noin neljännes kertoo kokeneensa asemansa vuoksi joko suoraa tai välillistä uhkailua.

– Luvut ovat hälyttävän korkeita, sanoo kuntaliiton kehityspäällikkö Jarkko Majava.

Kuntapäättäjien kokemaa ahdistelua on tutkittu Åbo Akatemiassa Kuntaliiton tilauksesta. Selvityksen tulokset on julkaistu tämän vuoden syyskuussa.


Imatran ampumistapauksen vuoksi Kuntaliitossa ei ole annettu suosituksia siitä, pitäisikö kuntapäättäjien turvallisuuskäytäntöjä kiristää tai muuttaa.

Majavan mukaan kaikkia kuntia koskevat ohjeet eivät ole tarkoituksenmukaisia, sillä kunnat ovat niin erilaisia.

– Jos kuntalaispalaute muuttuu aggressiiviseksi, niin silloin tilannetta on pohdittava kunnan viranomaisten kanssa, miten niitä ratkotaan, hän sanoo.

Majavan mukaan kuntapäättäjät kokevat ahdistelua ja aggressiivista palautetta usein silloin, kun kunnanvaltuustossa tai hallituksessa käsitellään kuntalaisten kannalta akuuttia asiaa.


Kuntapäättäjien kokemaa häirintää ja uhkailua lisää myös yleinen yhteiskunnallinen ilmapiiri, jossa vihapuheeseen törmää useilla eri foorumeilla.

– Yleisellä ilmapiirillä on vaikutusta. Kynnys antaa asiatonta palautetta niin kasvotusten kuin netissä, on laskenut.


Vaikka Imatran ampumistapauksen motiivit eivät poliisin mukaan ole olleet poliittisesti tai ideologisesti latautuneita, siitä huolimatta Majavan mukaan rajut väkivaltaiset teot päättäjiä kohtaan ovat mahdollisia myös Suomessa.

– Näyttää siltä, että että tietyissä porukoissa näillä asioilla fantasioidaan netissä, mutta toivottavasti sellaista ei koskaan tapahdu. Jos tällainen tapahtuisi, se tuskin tulisi kovin suurena yllätyksenä, hän sanoo.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa ei ole korruptiota vaan koko järjestelmä on läpimätä!

Ja harvassa maassa hallitus saa jatkaa, kun yksi puolue hajoaa ja hallitukselle jää roimasti alle 50% kannatus. Tämä maa... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image