Kotimaa

Kun­ta­päät­tä­jien ahdistelu lisääntynyt – Imatran ampumistapaus ei kiristä turvatoimia

Åbo Akademin tutkija Siv Sandberg selvitti Kuntaliiton tilaamassa tutkimuksessa sitä, miten kuntapäättäjät kokevat ahdistelua ja häirintää asemansa vuoksi. Tutkimuksessa oli mukana 40 kuntaa. KUVA: Marttiina Sairanen
Kotimaa 5.12.2016 14:16
Minna Akimo

Kuntapäättäjien kokema häirintä ja erilainen uhkailu on lisääntynyt tämän hallituskauden aikana. Johtavista viranhaltijoista ja kunnanhallituksen jäsenistä reilut kolmannes on kokenut tehtävänsä vuosi eriasteista häirintää ja uhkailua.

Valtuutetuista noin neljännes kertoo kokeneensa asemansa vuoksi joko suoraa tai välillistä uhkailua.

– Luvut ovat hälyttävän korkeita, sanoo kuntaliiton kehityspäällikkö Jarkko Majava.

Kuntapäättäjien kokemaa ahdistelua on tutkittu Åbo Akatemiassa Kuntaliiton tilauksesta. Selvityksen tulokset on julkaistu tämän vuoden syyskuussa.


Imatran ampumistapauksen vuoksi Kuntaliitossa ei ole annettu suosituksia siitä, pitäisikö kuntapäättäjien turvallisuuskäytäntöjä kiristää tai muuttaa.

Majavan mukaan kaikkia kuntia koskevat ohjeet eivät ole tarkoituksenmukaisia, sillä kunnat ovat niin erilaisia.

– Jos kuntalaispalaute muuttuu aggressiiviseksi, niin silloin tilannetta on pohdittava kunnan viranomaisten kanssa, miten niitä ratkotaan, hän sanoo.

Majavan mukaan kuntapäättäjät kokevat ahdistelua ja aggressiivista palautetta usein silloin, kun kunnanvaltuustossa tai hallituksessa käsitellään kuntalaisten kannalta akuuttia asiaa.


Kuntapäättäjien kokemaa häirintää ja uhkailua lisää myös yleinen yhteiskunnallinen ilmapiiri, jossa vihapuheeseen törmää useilla eri foorumeilla.

– Yleisellä ilmapiirillä on vaikutusta. Kynnys antaa asiatonta palautetta niin kasvotusten kuin netissä, on laskenut.


Vaikka Imatran ampumistapauksen motiivit eivät poliisin mukaan ole olleet poliittisesti tai ideologisesti latautuneita, siitä huolimatta Majavan mukaan rajut väkivaltaiset teot päättäjiä kohtaan ovat mahdollisia myös Suomessa.

– Näyttää siltä, että että tietyissä porukoissa näillä asioilla fantasioidaan netissä, mutta toivottavasti sellaista ei koskaan tapahdu. Jos tällainen tapahtuisi, se tuskin tulisi kovin suurena yllätyksenä, hän sanoo.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

140
Puheenaihe: Torjuuko Ruotsi koronaa viisaammin kuin Suomi? "Tämä on sellainen kysymys, johon en voi vastata kyllä tai ei"
55
Omistajaohjausministeri Tuppurainen patistaa kohtuuteen johdon palkkioissa kriisissä: "On oikein, että myös johto osallistuu taakanjakoon"
42
Suomen syntyvyys lähti alkuvuoden 2020 aikana nousuun vuosikymmenen mittaisen laskun jälkeen – "Jatkosta ei voi tietää", Väestöliiton johtaja huomauttaa
35
Koronakauden uudet tuulet apteekeissa: Nyt lääkkeet voi Oulun seudulla tilata autoon tai kotiin, lääkkeitä kuskataan jopa jalan – jotkut ovat yrittäneet ostaa koronalääkettä
35
Ensimmäinen koronakuolema Pohjois-Pohjanmaalla, Suomessa kuolleita yhteensä yhdeksän – OYSin 15 työntekijää ja kolme ensihoitajaa altistunut koronalle
30
Poliisi käännytti päivän aikana yli 600 autoilijaa – useat yrittäneet päästä rajan ylitse ilman välttämätöntä tarvetta
22
Pääkaupunkiseudulla asuva mies ajoi huumepäissään Oulun keskustassa – autosta löytyi huumeita, laiton patukka ja eteläsuomalainen nainen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Nyt ei ole oikea aika revitellä pörssisijoituksilla?

Eihän se mitään ahneutta ole, päinvastoin, sijoittaminen koituu kaikkien hyödyksi Lue lisää...
nyt sijoittamaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

28.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image