Kotimaa

Kun­ta­lii­tok­set muuttavat kunnantalojen käyttöä

oulunsalon kunnantalo halutaan suojella. KUVA: Risto Rasila
Kotimaa 2.1.2013 5:12
STT

Yhä useampi kunta etsii uutta käyttöä entiselle kunnantalolle. Osa rakennuksista jää pois alkuperäisestä käytöstä, kun kunnat yhdistyvät.

Harvalla kunnalla on varaa pitää tyhjää muistomerkkiä keskellä kylää.

- Taloon on saatettu siirtää osa kuntaliitoksessa jäljelle jääneen kunnantalon toiminnoista, tai se on muutettu uuden kunnan palvelutiloiksi, kuten päiväkodiksi, kertoo Kuntaliiton eristysasiantuntija Arto Koski.

Rakennusta voidaan käyttää myös alueen yhteispalvelupisteenä, jossa on esimerkiksi kunnan, Kelan ja poliisin palveluita. Osasta on tullut asukastupia, ja joitain kunnantaloja on myyty tai vuokrattu.

Oulussa yhdistyi vuodenvaihteessa viisi kuntaa, joten neljä kunnantaloa jäi vaille käyttöä. Yksi niistä on Oulunsalon kunnantalo, jonka Arkkitehtiliitto ja Museovirasto haluaisivat suojella lailla. Vuonna 1982 valmistunut talo on niiden mielestä valtakunnallisesti merkittävä arkkitehtuurikohde.

Kunnantaloja suojellaan harvoin erityislailla. Yleensä päätöksen rakennuksen suojelusta tekee kunta. Oulun kaupunki ei vielä päättänyt, mitä Oulunsalon kunnantalolle tehdään.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

...pureta!
Varmaan löytyy tilaa juhlien pitoon, kerhotoimintaan, näyttelyihin, vanhusten päiväpaikaksi, toimistoiksi...
Tai myydään pois: luovat ja rahakkaat itänaapurit ymmärtävät hyvän päälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitää se entinen punainen osa suojella ja se uusi ylimääräinen vinkkeli on muutenkin hirviän näköinen, joten matalaksi vaan. Neuvola onkin jo uusiokäytössä elikkä ootellaan milloin se hajoaa käsiin, kun se on suojeltu eikä sitä niin vain voi hävittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikun tyhjilleen jäävät kunnantalot myyntiin tai puskutraktorilla matalaksi. Harmi, että noita vanhojen kuntien työntekijöitä jää yhdityneelle kaupungille automaattisesti, sillä maalaisjärki sanoo, että paljon jää tekijöitä palkallisesti näppejä pyörittelemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitavat tyhjilleen jäävät kunnantalot ensin homehdutetaan ja sitten vasta annetaan uusio käyttöön.Näin on tehty tyhjilleen jääneistä kyläkouluistakin.Käytössä olevat koulutkin homehtuvat kun lomien aikoina ei pidetä lämmityksiä ja ilmastointia päällä,näin ollen käytössä olevatkin koulut ovat kohta käyttökelvottomia nyky menolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysehän on siitä kuka maksaa muutostyöt ja ylläpidon, vaikka kuinka tehtäisiin asuntoja köyhille. minä maksan jo ihan riittävästi veroja. Ne rahat pitää riittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunnantaloista vois kunnostaa ilmaisia asuntoja työttömille, köyhille ja vähävaraisille lapsiperheille, mutta se Suomalainen kateus on niin voimakas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunnostamiskustannukset on uuden toimivan asuintalon verran, mutta saahan sitä "ilmaista" rahaa käyttää niin kuin haluaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän älyttömän kuntaliitosseikkailun tuloksena pitää toki suojella kunnantalotkin ja muut turhiksi käyneet kunnan kiinteistöt. Suojellaanhan täysin turhiksi käyneet kuntien viratkin vähintään viideksi (5) vuodeksi, tietenkin vain parempipalkkaisten johtajien ja poliittisten virkanimitysten virat.
Toki duunarille annetaan helposti kenkää takapuoleen ja ainakin annetan lisää hommeleita kun meillä on nyt vaan niin tajuttoman iso ja hieno kunta.
Siirretään ne terveyskeskukset sinne ruuhkaisen Iison Oulun keskustaan. Sinne on ihana lähtä kokeilemaan josko pääsisi vastaanotolle. Parkkipaikka maksaa, linja-autoilu maksaa ja aikaa palaa älyttömästi, ota lapille hoitajia jostain ja itselle palkatonta vapaata töistä.
Ennen sentään pyörä- ja kävelymatkan päässä oli terveyspalvelut omassa kunnassa.
Tervetyuloa vaan Yli-Iiläisetkin jonottamaan Oulun ruuhkiin. Täältä sitä paskakaupunnin ihanuutta nyt löytyy roppakaupalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käsi ylös kuka on asioinut viimeisten kymmenen-kahdenkymmenen vuoden aikana kunnantalossa ihan paikalla käymällä. Tai edes koko elämänsä aikana...?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan hienon näköinen tuo Oulunsalon kunnantalo, säilyttää kannattaisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suojelusta huolimatta taloa voi ihan mainiosti käyttää siihen tarkoitukseen mihin se on suunniteltu eli toimisto- ja edustustilaksi. Käyttöä löytyy ja halukkaita ostajiakin.

Suojelu lähinnä estää sen ettei sitä muuteta autokorjaamoksi tai asunnoiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Säästösyistä kannattaisi vuokrata ulkopuolisille tai purkaa pois. Meillähän on oulussa jo kaupungintalo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:32
"Vihamotiivilla olevaa rasistista häiriköintiä ja uhkailua" –  Poliisi epäilee, että "Husu" Husseinia on vainottu pidempään
16:43
Postialan neuvotteluissa päästiin pieni askel eteenpäin ilman läpimurtoa – lakko jatkuu, seuraavat neuvottelut perjantaina
16:02
Trumpin virkarikostutkinta siirtyy tänään televisioon – Julkiset kuulemiset alkavat kello 17 Suomen aikaa
15:59
Henkilöauto törmäsi kuorma-autoon Pyhännällä, äiti ja lapsi vietiin sairaalaan tarkastukseen
14:58
Ilmastoaktivisti Greta Thunberg takaisin kohti Eurooppaa – saa kyydin australialaisten maailmanmatkaajien katamaraanilla
14:42
Mikkola nousee Kärppien päävalmentajaksi Mannerin jälkeen – edustusjoukkueen ja A-nuorten valmennustiimit jatkavat ensi kaudella samassa muodossa
14:29
Poliisi epäilee paritusrikosta Kajaanissa ja kahdella pienemmällä paikkakunnalla – "Madame" majoitti liiketiloissaan kielitaidottomia, seksuaalipalveluja myyneitä naisia
188
Linnanmaalla, keskustassa vai jossain muualla? Kerro meille, missä Oulun yliopiston pitäisi sijaita
62
Tänään neuvotellaan, mutta lakosta voi tulla erittäin pitkä – "Ihmiset tuntuvat täysin ymmärtävän, miksi lähdimme tai jouduimme työtaisteluun"
47
Pohjantiellä sattui kolmen auton ketjukolari – ei loukkaantuneita
38
"Ruotsi ei ole rakettitiedettä" – Tartu härkää sarvista ja puhu, opastaa oululaislähtöinen kielilähettiläs Seppo Määttä
32
Oulussa kehitetty kasvomaksaminen käytössä noin 2 000 kokeilijalla – maksutapaa testattu kahdeksassa kahvilassa
24
Tatuointi- ja kestopigmentointiväreistä löytyi terveydelle vaarallisia aineita – saattavat aiheuttaa syöpää tai haitata lisääntymistä
23
Uudet kaistat helpottavat Limingantullin liikennettä – uuden alikulun päällystys ja kivettäminen jäivät ensi kevääseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat aluksi erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

263 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Olin aikanaan ammattiliiton jäsen. Ei mulla valittamista, hyvin menee. Lue lisää...
ONNELLINEN.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.11.

Fingerpori

13.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image