Kotimaa

Kun­ta­lii­tok­set muuttavat kunnantalojen käyttöä

oulunsalon kunnantalo halutaan suojella. KUVA: Risto Rasila
Kotimaa 2.1.2013 5:12
STT

Yhä useampi kunta etsii uutta käyttöä entiselle kunnantalolle. Osa rakennuksista jää pois alkuperäisestä käytöstä, kun kunnat yhdistyvät.

Harvalla kunnalla on varaa pitää tyhjää muistomerkkiä keskellä kylää.

- Taloon on saatettu siirtää osa kuntaliitoksessa jäljelle jääneen kunnantalon toiminnoista, tai se on muutettu uuden kunnan palvelutiloiksi, kuten päiväkodiksi, kertoo Kuntaliiton eristysasiantuntija Arto Koski.

Rakennusta voidaan käyttää myös alueen yhteispalvelupisteenä, jossa on esimerkiksi kunnan, Kelan ja poliisin palveluita. Osasta on tullut asukastupia, ja joitain kunnantaloja on myyty tai vuokrattu.

Oulussa yhdistyi vuodenvaihteessa viisi kuntaa, joten neljä kunnantaloa jäi vaille käyttöä. Yksi niistä on Oulunsalon kunnantalo, jonka Arkkitehtiliitto ja Museovirasto haluaisivat suojella lailla. Vuonna 1982 valmistunut talo on niiden mielestä valtakunnallisesti merkittävä arkkitehtuurikohde.

Kunnantaloja suojellaan harvoin erityislailla. Yleensä päätöksen rakennuksen suojelusta tekee kunta. Oulun kaupunki ei vielä päättänyt, mitä Oulunsalon kunnantalolle tehdään.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

...pureta!
Varmaan löytyy tilaa juhlien pitoon, kerhotoimintaan, näyttelyihin, vanhusten päiväpaikaksi, toimistoiksi...
Tai myydään pois: luovat ja rahakkaat itänaapurit ymmärtävät hyvän päälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitää se entinen punainen osa suojella ja se uusi ylimääräinen vinkkeli on muutenkin hirviän näköinen, joten matalaksi vaan. Neuvola onkin jo uusiokäytössä elikkä ootellaan milloin se hajoaa käsiin, kun se on suojeltu eikä sitä niin vain voi hävittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikun tyhjilleen jäävät kunnantalot myyntiin tai puskutraktorilla matalaksi. Harmi, että noita vanhojen kuntien työntekijöitä jää yhdityneelle kaupungille automaattisesti, sillä maalaisjärki sanoo, että paljon jää tekijöitä palkallisesti näppejä pyörittelemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitavat tyhjilleen jäävät kunnantalot ensin homehdutetaan ja sitten vasta annetaan uusio käyttöön.Näin on tehty tyhjilleen jääneistä kyläkouluistakin.Käytössä olevat koulutkin homehtuvat kun lomien aikoina ei pidetä lämmityksiä ja ilmastointia päällä,näin ollen käytössä olevatkin koulut ovat kohta käyttökelvottomia nyky menolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysehän on siitä kuka maksaa muutostyöt ja ylläpidon, vaikka kuinka tehtäisiin asuntoja köyhille. minä maksan jo ihan riittävästi veroja. Ne rahat pitää riittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunnantaloista vois kunnostaa ilmaisia asuntoja työttömille, köyhille ja vähävaraisille lapsiperheille, mutta se Suomalainen kateus on niin voimakas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunnostamiskustannukset on uuden toimivan asuintalon verran, mutta saahan sitä "ilmaista" rahaa käyttää niin kuin haluaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän älyttömän kuntaliitosseikkailun tuloksena pitää toki suojella kunnantalotkin ja muut turhiksi käyneet kunnan kiinteistöt. Suojellaanhan täysin turhiksi käyneet kuntien viratkin vähintään viideksi (5) vuodeksi, tietenkin vain parempipalkkaisten johtajien ja poliittisten virkanimitysten virat.
Toki duunarille annetaan helposti kenkää takapuoleen ja ainakin annetan lisää hommeleita kun meillä on nyt vaan niin tajuttoman iso ja hieno kunta.
Siirretään ne terveyskeskukset sinne ruuhkaisen Iison Oulun keskustaan. Sinne on ihana lähtä kokeilemaan josko pääsisi vastaanotolle. Parkkipaikka maksaa, linja-autoilu maksaa ja aikaa palaa älyttömästi, ota lapille hoitajia jostain ja itselle palkatonta vapaata töistä.
Ennen sentään pyörä- ja kävelymatkan päässä oli terveyspalvelut omassa kunnassa.
Tervetyuloa vaan Yli-Iiläisetkin jonottamaan Oulun ruuhkiin. Täältä sitä paskakaupunnin ihanuutta nyt löytyy roppakaupalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käsi ylös kuka on asioinut viimeisten kymmenen-kahdenkymmenen vuoden aikana kunnantalossa ihan paikalla käymällä. Tai edes koko elämänsä aikana...?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan hienon näköinen tuo Oulunsalon kunnantalo, säilyttää kannattaisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suojelusta huolimatta taloa voi ihan mainiosti käyttää siihen tarkoitukseen mihin se on suunniteltu eli toimisto- ja edustustilaksi. Käyttöä löytyy ja halukkaita ostajiakin.

Suojelu lähinnä estää sen ettei sitä muuteta autokorjaamoksi tai asunnoiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Säästösyistä kannattaisi vuokrata ulkopuolisille tai purkaa pois. Meillähän on oulussa jo kaupungintalo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

141
Oulussa Suomen isoista kaupungeista eniten pyörävarkauksia – "Kannattaa miettiä onko tarvetta tehdä arkisia asioita kalliimmilla maastopyörillä", rikosylikomisario kehottaa
67
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
66
Kansanedustajan työ on ylittänyt Jenni Pitkon odotukset – "Meillä on loistava hallitusohjelma"
53
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"
46
Marjabisnes pyörisi kuumana, mutta mustikoita ja lakkoja ei saada metsästä pois riittävästi – Thaipoimijoita tuli Suomeen jälleen liian vähän
34
Sähköverkkoyhtiö Elenia nostaa sähkön siirtohintaa – perusteena sähkönjakelun uudistaminen
33
Mitä ideaa tukisit 35 000 eurolla? – Oululaisia kutsutaan äänestämään kaupungin kehittämisideoista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koominen sijoitusneuvoja

Sulla saattaa olla liian kiire? Hetikaikkimullenyt hosujille tulee varmasti vaikeuksia, koska menestyksellinen day treid... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image