Kotimaa

Kunta on paperittoman terveyden portinvartija – Asiantuntija näkee ongelmia hoidon to­teu­tu­mi­ses­sa

Kuvituskuva. Tammikuussa 2015 noin 50 paperitonta siirtolaista oli Brysselissä nälkälakossa, jonka he olivat aloittaneet saadakseen itselleen belgialaiset dokumentit. KUVA: JULIEN WARNAND
Kotimaa 6.9.2016 19:07
Laura Myllymäki

Kunta toimii portinvartijana sille, saako paperiton kiireellistä hoitoa Suomessa. Viime kädessä portinvartija on lääkäri tai ajanvaraushenkilö.

Näin sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtava asiantuntija Eeva Nykänen. Hän huomauttaa, että kaikilla ihmisillä on oikeus kiireelliseen hoitoon henkilön oleskeluoikeuteen katsomatta.

Siitä, kuinka hyvin paperittomat hoitoa Suomen kunnissa saavat, on Nykäsen mukaan hyvin vähän määrällistä tietoa.

– Siitä meillä ei ole tietoa, mitä kunnissa tapahtuu, Nykänen sanoo.

Paperittomalla tarkoitetaan henkilöä, joka elää maassa vailla laillista oleskeluoikeutta. Paperittomia arvioidaan olevan Suomessa aiempaa enemmän, sillä turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut ja Suomessa on tehty lainsäädäntömuutoksia.

Vuonna 2014 THL arvioi, että Suomessa olisi noin 3 500 ilman oleskelulupaa oleskelevaa ihmistä.

Nykänen puhui tiistaina Helsingissä järjestetyssä Karkotetut-seminaarissa, jossa käsiteltiin eurooppalaista siirtolaispolitiikkaa.

Kiireellisen hoidon määritelmä suppea

Suomessa muiden kuin kunnan asukkaiden pitää maksaa kiireellisen hoidon kustannukset täysmääräisesti. Tämä koskee myös paperittomia.

– Monesti on jokin toinen maa, toinen asuinkunta tai vakuutusyhtiö, joka hoitaa laskun. Mutta paperittomissa on ihmisiä, joilla ei ole sitä. Se tulee omasta taskusta tai jos ei tule, valtio sen korvaa.

– Jo se tieto siitä, että saattaa saada sen laskun ja se, että laitetaan perintään, voi johtaa siihen, että henkilö ei mene hakemaan niitä [terveyspalveluja], Nykänen sanoo.

Nykänen pitää ongelmallisena myös kiireellisen hoidon määritelmää lainsäädännössä. Sen piiriin eivät kuulu esimerkiksi alaikäisten täysimääräiset terveyspalvelut eikä raskauden seuranta.

Esimerkiksi synnyttävä nainen otetaan vastaan, mutta jossain vaiheessa kiireellisen hoidon tarve katkeaa. Synnyttänyt äiti ei pääse neuvolaan, koska neuvolapalvelut eivät ole kiirellisen hoidon piirissä.

Auttaisiko ihmisoikeuskanne?

Euroopan perusoikeusvirasto teki vuosi sitten <a href="http://fra.europa.eu/sites/default/files/fra_uploads/fra-2015-cost-healthcare_en.pdf">selvityksen>, jonka mukaan laajemman kuin kiireellisen hoidon antaminen on maahanmuuton vastaanottovaltiolle halvempaa kuin pelkän kiireellisen hoidon antaminen.

Loppupäätelmä perustuu siihen, että sairauden hoitaminen vasta hätätilanteessa on terveydenhoitojärjestelmille kallista.

– Esimerkiksi diabeteksen hoitotasapaino ei sinällään hirveästi maksa, mutta sitten kun henkilön munuaiset pettävät, sitten maksaa, Nykänen kuvaa.

– Meidän politiikkamme on vähän ongelmallista tästä näkökulmasta.

Hän arvioi, että paperittomien ihmisoikeuksien toteutumista voisi helpottaa esimerkiksi ihmisoikeuskanteen kaltainen työkalu, jolla saataisiin yksilöön kohdistuvat oikeudenloukkaukset näkyviksi ja joka tuottaisi yksilölle oikeussuojaa.

– Se voisi olla yksi avaus. En tiedä, onko tässä poliittisessa tilanteessa realistista lähteä tavoittelemaan sellaista, Nykänen sanoo.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Eikö ne paperittomat voisi mennä omaan kotimaahansa verorahoja maksamaan ja saamaan vastineeksi verorahoilleen terveydenhuoltoa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voihan paperiton mennä yksityiselle lääkärille ja maksaa riihikuivalla euronipulla,rahaahan on pakko olla lompsassa kun pystyy asumaa ja elämään suomessa pimmeesti.vai otetaakos lääkärimaksut siitä kun ansiosidonaista lyhenetää 100/päivällä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei todellakaan pitäisi saada ja maksakoon tämä Nykänen niiden hoidon!Meillä veronmaksajilla ei ole tosiaankaan velvollisuutta maksaa noitten paperittomien kuluja,nehän on rikollisia kun asuvat täällä ilman papereita!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tietenkään, mutta yritämme urheasti loppuun saakka tai siis ainakin ne, jotka jotenkin hyötyvät siitä tehdessään sitä muiden rahoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidän hyvinvointiyhteiskuntamme perustuu siihen, että heikoimmista pidetään huolta (sosiaaliturva ja sairaanhoito), ja siihen että jokainen osallistuu tuohon ylläpitoon kykynsä mukaan (verotus). Eihän se käy laatuun, että ulkopuoliset tulevat nauttimaan hyvinvointiyhteiskunnan antimista. Kohta käy muuten niin, että jokainen joutuu itse maksamaan omat terveys- ja sosiaalivakuutensa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Ei miksikään. Se vaan on kiva tulla loisimaan muiden kustannuksella. Turvapaikanhakijat eivät kuitenkaan kuormita julkista terveydenhuoltoa, he käyvät yksityisellä puolella ja arvaa kenen rahoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ketä ovat paperittomat? Ovatko he luvatta maassa, eli lain rikkojia? Sellaiset kuuluvat oikeusjärjestelmämme käsiteltäviksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiireelliseen hoitoon pääseminen takkuaa kantasuomalaisillakin pahasti. Erikoissairaanhoitoon, kuten leikkaukseen pääsyssä käytetään rajana hoitotakuun kolmen tai kuuden kuukauden rajaa. Siitä ei kukaan nosta meteliä. Minäkin tulen kärsimään kovista kivuista loppuelämäni, koska tuottamattomia kansalaisia, kuten eläkeläisiä, hoidetaan vasta sitten, kun alaraajat halvaantuvat. Eikä aina sittenkään. Syöpäsairaudet hoidetaan kuhan ehitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:19
Tietokone on pääinstrumentti Sampo Närhelle, joka tekee ääniä ja säveltää musiikkia peleihin
20:18
Mäkäräinen jäi kauas myös ladulla: "Paljon, paljon enemmän mitä kuvittelin"
20:12
KRP: Suomalaisyrityksiin kohdistetuista verkkohyökkäyksistä koitunut noin 1,3 miljoonan euron kustannukset – kyseessä kansainvälinen ilmiö
19:00
Kingston Wallin Petri Walli oli väsymätön kokeilija – tribuuttibändi nousee Club Teatrian lavalle lauantaina Tilaajille
19:00
Yhä useammasta vakuutusyhtiöstä ja pankista vastataan asiakkaiden puheluihin myös lauantaisin – osa yhtiöstä puntaroi, onko sunnuntaiaukiololle tarvetta
18:56
Erikoiskuljetus haittaa liikennettä Taivalkosken ja Kiimingin välillä
18:34
Nokia-puhelinten valmistaja: Puhelimet eivät vuotaneet henkilötietoja Kiinaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Kainuun maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon kuntaa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi luoteistuuli on voimakasta yöstä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono Kainuun maakunnassa, Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Inarin ja Utsjoen kuntia sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Taas SUOMI onnellisin maa.

184 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Taas SUOMI onnellisin maa.

YK:n Onnellisuusraportissa on tutkittu sitä, miten yhteiskunta tarjoaa erilaisia palvelujaan kansalaisilleen, EI SITÄ, m... Lue lisää...
Sinttu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image