Kotimaa

Kunnille ehkä mahdollisuus tuottaa ter­veys­pal­ve­lu­ja itse – Uusi STM:n kans­lia­pääl­lik­kö: "Vaikeita kohtia uudistuksessa on kaksi"

STM:n uudeksi kansliapäälliköksi valittu Kirsi Varhila ei uskalla luvata, että uudessa sote-mallissa ei olisi perustuslaillisia ongelmia. KUVA: Saara Tuominen
Kotimaa 15.8.2019 20:58
Jaana Mattila

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäälliköksi valittu Kirsi Varhila ei uskalla ennustaa, meneekö sote-uudistus tälläkään hallituskaudella maaliin. Kunnilta on nyt kyselty, mitä palveluja he haluaisivat tuottaa edelleen itse.

Voivatko kunnat tuottaa edelleen omat sosiaali- ja terveyspalvelunsa? Entä saako Uusimaa oman sote-ratkaisunsa?

Näitä kahta asiaa selvitetään sosiaali- ja terveysministeriön (STM) tulevan kansliapäällikön Kirsi Varhilan mukaan tällä hetkellä kiireesti. Selvitysten tulee olla valmiina vuoden loppuun mennessä.

– Uusimaa on ehkä nyt vielä akuutimpi. Perjantaina on Uudenmaan alueen iso kuntakokous, jossa käydään virkamiesvalmistelua läpi ja kuullaan kuntia.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) on linjannut, että tuleva sote-uudistus pohjautuu 18 maakunnan alueisiin ja päävastuu sosiaali- ja terveyspalvelujen tuotannosta on julkisella sektorilla.

– Maakuntamallilla mennään, se on se pääsääntö, mutta löytyykö Uudellemaalle joku muu ratkaisu – sitä tässä lähdetään tekemään, Varhila kertoo.

Kunnilta on kysytty, mitä palveluja he haluaisivat tuottaa itse

Valtioneuvosto nimitti torstaina ylijohtaja Kirsi Varhilan sosiaali- ja terveysministeriön uudeksi kansliapäälliköksi.

Varhila kertoo, että kunnille on lähetetty heinäkuussa kysely, jossa ne saavat kertoa, mitä lakisääteisiä sosiaali- ja terveyspalveluja ne haluaisivat tuottaa, jos se on mahdollista. Vastauksia ministeriö odottaa 13. syyskuuta mennessä.

Varhilan mukaan maakuntien kokoisten alueiden on tarkoitus toimia sote-palvelujen järjestäjinä ja tuottajina, mutta halutessaan ne voisivat käyttää kuntaa tuottajana.

Tai ainakin sitä mahdollisuutta selvitetään parhaillaan. Osa kunnista on ilmaissut halunsa tuottaa omat sote-palvelunsa jatkossakin.

– Nyt ajateltiin kysyä kunnilta suoraan, miten he tämän näkevät, Varhila toteaa.

Uudessakin sote-mallissa voi olla perustuslaillisia ongelmia

Saadaanko sote tällä hallituskaudella vihdoin maaliin?

– Se on hyvä kysymys, Varhila vastaa.

– En ainakaan itse uskalla sanoa yhtään enempää ennen kuin ollaan eduskunnassa asti. Mallina tämä on selkeämpi kuin edellinen, mutta tässä on nämä kaksi erillisselvitystä Uudestamaasta ja kunnista tuottajina. Ne sisältävät vaikeita kohtia.

Varhila ei uskalla myöskään luvata, että tämä uudistus välttäisi perustuslailliset ongelmat.

– Jos tässä jotain on oppinut, niin sen, että sitä ei kannata koskaan ennakoida. Se on vaikea rasti. Varsinkin nämä kaksi erillisselvitystä voivat sisältää sellaisia kohtia, joissa voi olla perustuslaillisia ongelmia, koska niitähän emme ole koskaan arvioineet.

Varhila aikoo uudistaa erityisesti sosiaaliturvajärjestelmää

Varhila aloittaa kansliapäällikön tehtävässä lokakuussa. Virkakausi kestää viisi vuotta.

Kansliapäällikkö on ministeriön korkein virkamies. Hän johtaa, kehittää ja valvoo ministeriön ja sen hallinnonalan toimintaa.

Varhila on iloinen, että tuli valituksi tehtävään.

– Jossain kohtaa täytyy alkaa vääntää omia ajatuksia koko STM:n johtamiseen ja erityisesti sosiaaliturvajärjestelmän uudistamiseen sekä työ- ja tasa-arvoasioihin.

Sosiaali- ja terveysministeriössä vuodesta 2013 työskennellyt Varhila on toiminut ministeriön sosiaali- ja terveydenhuollon ohjausosaston osastopäällikkönä vuodesta 2017 ja toiminut myös kansliapäällikön ensimmäisenä sijaisena. Aiemmin hän on työskennellyt muun muassa aluehallintovirastossa johtajana sekä Lääninhallituksessa osastopäällikkönä.

Koulutukseltaan Varhila on valtiotieteiden maisteri.

Arto Kujala Rikosseuraamuslaitoksen johtoon

Hallitus nimitti torstaina Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtajaksi kauppatieteiden maisteri, ylijohtaja Arto Kujalan.

Pääjohtajan virka on viisivuotinen. Kujala aloittaa tehtävässään syyskuussa.

Kujala on toiminut oikeusministeriön kriminaalipolitiikka- ja rikosoikeusosaston osastopäällikkönä marraskuusta 2012 lähtien. Aiemmin hän on toiminut muun muassa saman osaston apulaisosastopäällikkönä, Rikosseuraamusviraston vankeinhoitojohtajana ja sisäministeriön poliisiosaston suunnittelujohtajana.

Kujalalla on laaja kokemus strategisesta johtamisesta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Sote-uudistus on pahasti keskeneräinen ja epäselvä. Selvä on kuitenkin se, että maakuntamalli on kopioitu Ruotsista, se on kallis byrokraattinen toimintamalli. Verotus kiristyy, mikäli sote-uudistuu maakuntsmallisena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurempi kysymys on se hoidetaanko terveyspalvelut julkisena palveluva vai annetaanko ne pihlajalinnojen ja pörriäisten kupattavaksi. Pienten kuntien kannattaa tietysti tehdä yhteistyötä, se on selvä ja isot pystyy hoitamaan sen yksin.
Yksityiset terveysjätit melkein onnistuivat kaappaamaan terveydenhoitosektorin, mutta onneksi järki voitti. Sipilän hallitukselle oli tärkeintä sohia homma maaliin mahdollisimman nopeasti ja hinnalla millä hyvänsä. Ei mitään väliä kuinka rumaa jälkeä siitä olisi tullut. Vanhusten hoidosta on saatu esimakua millaiseksi homma menee kun ihmisten terveys annetaan yksityisillä sijoittsjapohjaisille yrityksille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missään Euroopan maassa ei ole julkisia palveluja tuotettu niin vähän yksityisesti kuin Suomessa, eikä missään ole niin pitkät jonot kuin Suomessa. Ja yksikään kunta ei toistaiseksi ole luopunut kokonaisulkoistuksesta, kun niissä on säästetty rahaa ja toisaalta niissä on päässyt hoitoon nopeasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole yhtä konseptia tähän. isoille keskuskunnille voi olla parempi että he tuottavat oman sotensa itse. Pienien kuntien kohdalla on pakko tehdä soten kanssa yhteistyötä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22.9.
Henkilöauto syttyi tuleen Intiössä – lämmitystolppa kärsi vahinkoja
22.9.
Tanssinopettaja Aurora Ylisellä on täsmälääke syksyn pimeyteen – Bollywood-tunneilla hymy nousee tanssijan huulille
22.9.
Reissusa: Risteilyllä Norjan Huippuvuorilla näki jäätiköllä käyskentelevän jääkarhun ja pääsi uimaan hyisessä meressä
22.9.
Syyspäiväntasausta vietetään koleissa merkeissä, mutta ilma lämpenee loppuviikkoa kohti – alkuviikosta kannattaa varautua liukkaisiin teihin
22.9.
Donald Trumpia saattaa uhata virkasyyte – Trumpin väitetään painostaneen Ukrainan presidenttiä sotilasavustusta panttaamalla
22.9.
Liki 70 hengen delegaatio Saksasta saapuu Ouluun – vieraat tutustuvat muun muassa paikallisiin yrityksiin
22.9.
Persianlahdella lientymistä: Iran lupaa YK:lle rauhansuunnitelmaa, kaapattu tankkeri määrä vapauttaa, huthikapinalliset puhuvat iskujen lopettamisesta
147
Puheenaihe: Tarvitaanko Ouluun lisää korkeita rakennuksia? Asiantuntijat perääväät malttia, harkintaa ja hyvää arkkitehtuuria
56
Suomen Yrittäjät: Minimipalkat lakiin Suomessakin – STTK tyrmää esityksen, jota se epäilee yritykseksi purkaa yleissitovuutta
38
Kiinalaisista verkkokaupoista tilattujen pakettien pyörittely kääntyi Postille voitolliseksi – Suomalaisten ulkomaisista nettiostoksista yli puolet Kiinasta
37
Kaasujalka painoi Kaakkurissa ja Limingassa lauantai-iltana: Poliisi otti kovia ylinopeuksia ajaneiden kuskien kortit pois
34
Aasinmaitoa, kiehuvaa vettä tai mehupaastoa syövän hoitoon – Vastuuttomat uskomushoitovideot leviävät Youtubessa
33
Kahden nuoren miehen omatekoinen lauttakyhäelmä kaatui Merikosken alakanavassa, kaksikko pelastettiin hyisestä vedestä - "Voi tulla äkkiä äitiä ikävä"
30
Kommentti: Konsultti kääntelee kiviä Oulussa, mitä mahtanee löytää?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono koko maassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

125 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Älkää laittako vieraita nukkumaan lattialle

Pitäisi sanomatta ymmärtää, että varaa itselleen hotellista huoneen kun tulee yökuntiin vieraalle paikkakunnalle. Lue lisää...
Ymmärrä ensi kerrall...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image