Kotimaa

Kumpi tienaa enemmän euroedustaja vai kan­san­edus­ta­ja? – Brysselissä tilille voi kilahtaa kuu­kausi­palk­kioi­den ja ku­lu­kor­vaus­ten lisäksi tuhansien eurojen veroton päiväraha

Kansanedustajakin saa kuukausipalkkion ja kulukorvauksia. EU-edustajan ansiotaso on korkeampi kuin kansanedustajana.
Kotimaa 24.5.2019 19:42
Tiia Haapakangas

Kokenut euroedustaja ja entinen kansanedustaja Liisa Jaakonsaari (sd.) arvioi EU-edustajan ansiotason isommaksi kuin kansanedustajan, mutta vastaavasti työ on paljon vaativampaa.

Euroedustaja ansaitsee enemmän kuin kansanedustaja. Meppi saa kuukaudessa 8 757,70 euroa, josta EU-veron ja vakuutusmaksujen jälkeen summaksi jää reilut 6 820 euroa. Tästä maksetaan vielä Suomeen vero.

Kansanedustajan veronalainen peruspalkkio on puolestaan 6 614 euroa.

Molemmille edustajille maksetaan myös muita korvauksia.

"Meppinä ansaitsee enemmän"

Kokonaisuutena palkkio-, kulu- ja kulukorvausjärjestelmät ovat monimutkaisia, mutta molemmissa tehtävissä toiminut Liisa Jaakonsaari (sd.) vahvistaa, että taloudellisesti EU-pesti on rahakkaampi.

– Meppinä ansaitsee hieman enemmän kuin kansanedustajana, hän sanoo.

Jaakonsaari huomauttaa, että vaakakupissa on myös se, että meppinä joutuu käytännössä asumaan useassa maassa ja usealla paikkakunnalla. Lisäksi työ EU-parlamentissa on vaativampaa ja monimutkaisempaa kuin Suomen eduskunnassa.

– EU-parlamentin työn on ehdottomasti rasittavampaa. Jo matkustaminen tekee siitä raskaampaa, hän sanoo.

Joissakin maissa meppi ansiokuningas

Kansanedustajien palkkiot nousevat kokemuksen mukana. 12 edustajanvuoden jälkeen palkkio on 7 408 euroa. Lisäksi esimerkiksi valiokuntien puheenjohtajat saavat 744 euron tai 1 226 euron lisäpalkkion valiokunnan merkityksestä riippuen.

Meppien kuukausipalkkio on aina sama eli käytännössä toisten maiden edustajat tienaavat suhteellisesti enemmän kuin toisten. Lisäksi osa EU-maista voi päättää, ettei edustajanpalkkiosta peritä veroja.

– Voin kuvitella, että Virossa ja Romaniassa palkkio on ruhtinaallinen. Suomessa se vastaa enemmän yleistä palkkatasoa. Joissakin maissa meppi voi ansaita enemmän kuin pääministeri tai presidentti, Jaakonsaari sanoo.

Siihen, miten EU-edustajan palkkio vastaa työn vaativuutta tai kestää vertailun muihin tehtäviin, Jaakonsaari ei halua ottaa kantaa.

– Minulla ei ole siitä valittamista.

Kulukorvauksista ison osan nielee toimisto

Peruspalkkion päälle sekä kansanedustajat että EU-edustajat saavat verotonta, kuukausittaista kulukorvausta, jonka tarkoitus on kattaa työstä aiheutuvia kuluja.

Kansanedustajan kulukorvaus on vajaasta tuhannesta eurosta yli 1 800 euroon edustajan kotipaikasta ja asumisjärjestelyistä riippuen.

EU-edustajan kulukorvaus on 4 513 euroa. Se on tarkoitettu kattamaan esimerkiksi toimiston vuokra- ja ylläpitokulut, puhelin- ja lehtikulut, laitekulut sekä konferenssien ja näyttelyjen järjestämisen. Matkoihin voi saada erillisiä korvauksia lippujen perusteella enintään 4 454 euroa vuodessa.

Jaakonsaaren mukaan iso osa kulukorvauksesta menee toimiston ylläpitämiseen. Kulut riippuvat muun muassa avustajien määrästä.

Onko käytännössä mahdollista, että on tosi säästäväinen ja ansaitsee siten itse enemmän?

– Kyllä niin varmasti on, Jaakonsaari vastaa, mutta ei halua ottaa kantaa siihen, tietääkö tällaista toimintatapaa.

– En seuraa toisten rahankäyttöä, hän napauttaa.

Veroton päiväraha nostaa mepin ansioita

EU-edustajalla on vielä yksi iso lisätulo kuukausipalkkion ja kulukorvauksen päälle: 320 euroa jokaiselta päivältä, jona parlamentin jäsen on parlamentissa työtehtävissä ja allekirjoittanut läsnäolorekisterin. Tätäkään tuloa ei veroteta.

Sitä, kuinka monta päivää edustaja työskentelee parlamentissa, on vaikea yleisesti arvioida. Jaakonsaaren mukaan paikalliset edustajat voivat olla läsnä viitenä päivänä viikossa. Suomalaiset ovat usein poissa esimerkiksi perjantain ja maanantain.

Jos meppi on parlamentissa läsnä kuukaudessa neljä päivää viikossa neljän viikon ajan, hänelle kertyy 5 120 euroa verotonta päivärahaa.

Palkkio, kulukorvaukset ja päiväraha

Mepin palkkio on EU-verojen ja vakuutusmaksujen vähennysten jälkeen 6824,85 euroa. Siitä maksetaan Suomeen vielä vero.

Yleinen kulukorvaus on 4513 euroa kuukaudessa.

Yleinen kulukorvaus on tarkoitettu kattamaan työstä aiheutuvat kulut, kuten toimiston vuokra- ja ylläpitokulut, puhelin-, laite- ja lehtikulut, edustus-, konferenssi- ja näyttelykulut.

EU-edustaja saa myös päivärahaa 320 euroa päiviltä joina parlamentin jäsen on parlamentissa työtehtävissä ja allekirjoittanut läsnäolorekisterin.

Korvauksia puolitetaan, jos työtä tekee vähän

EU-päivärahoissa ja kulukorvauksissa on ehtoja, joiden mukaan ne puolitetaan, jos edustajalla on paljon poissaoloja. Esimerkiksi päiväraha puolitetaan täysistuntopäiviltä, jolloin jäsen ei ole läsnä puolessa nimenhuutoäänestyksistä, vaikka olisi allekirjoittanut päivän rekisterin. Vastaavasti voidaan puolittaa kuukausittainen kulukorvaus.

EU-parlamentaarikkojen palkkiot maksetaan EU:n yhteisbudjetista. Nykyisellään parlamentissa on 751 edustajaa eli EU-budjetista menee meppien palkkioihin noin 6,6 miljoonaa euroa.

EU-edustajan kuukausipalkkio 8757,70 euroa on 38,5 prosenttia Euroopan unionin tuomioistuimen tuomarin peruspalkasta

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Ikävää todeta, mutta omien etujen lisääminen on vahvasti kuvioissa, kun esimerkiksi nämä vanhusehdokkaatkin eli selvästi yli 70-vuotiaat pyrkivät Brysseliin kunnon tienesteihin. Omassa eduskunnassa nuokkumiseen on jo kyllästytty, joten Bryssel ja Strasbourg tarjoavat enemmän katetta paikallaoloon ja paraneehan eläke-edutkin melkomoisesti viiden vuoden huippuansioilla. Äänestäjillä on nyt suuri vastuu äänestää EU:n parlamenttiin Suomen tarpeiden asiantuntijoita, aktiivisia, yhteistyöverkostojen luomiseen kykeneviä ja ennenkaikkea kielitaitoisia maamme edustajia. Tankeroenglannin taitajia ei Suomen "joukkuesseen" tarvita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitää palkan olla riittävän kova, jottei ohjailla 500miljoonaa ihmistä koskevia päätöksiä lahjuksilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Normaali suomalainen palkka? Minulla jääpi alle tuon, sairasta hommaa, en äänestä ketään hillotolpalle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minut tekee surulliseksi, kun Eu-parlamentista tippuva, tai pois jäävä, ei saa minkäänlaisia muuttoavustuksia, ei minkäänlaisia sopeutumiseläkettä tai sopeutumisraha, eikä verotonta päivärahaa. Itse joutuu kaupassakäynnitkin ja matkat maksamaan. Eläkekin on ihan olematon ja siitäkin vielä veroa maksetaan. Toista se oli ja on edelleen kansanedustajillamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä nämä saa kaiken maaliman edut mutta jos ite tienaa vähän yli niin kyllä ollaan rankasemassa. Ja kyllä tavallinen duunari sais jo saada oikeaa palkkaa. Mitä näihin vertaa pitäs olla laki ettei alle 2000. Euron tienaavien tarvis maksaa veroja

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinhän se menee,sinne mennään vaan kääriin ilmaista rahaa! Mitä nämä on saaneet aikaan EU:ssa istuessaan? Miten työ on paljon vaativampaa? Eipä ole kumma vaikka nettomaksut nousee! Ja toitotetaan ,kuinka tärkeää on äänestää EU vaaleissa,Suomi on niin taustalla koko EU:ssa,että tuskimpa se niin tärkeää on muuta kuin saada hyvät liksat!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Euroedustajien palkoilla voisi palkata monia hoitajia kunnallisen puolen vanhustenhoitoon.
Mitä hyvää eu on tuonut Suomelle, voisi kysyä? Vapaan liikkumisen haitat suuremmat, kuin hyödyt. Huumeet ja rikollisetkin kulkevat helpommin maasta toiseen ja vaikeampi valvoa.
Kun liityttiin eu:n hehkutettiin työvoiman vapaata liikkuvuutta. Samaan aikaan uutisissa oli mellakoita Saksassa ja Ranskassa työttömyyden takia.
Mistään ei voi päättää omana valtiona, niinkuin kesä- ja talviaika asiaakin vetkutetaan ja vetkutetaan ja vaikeutetaan meidän elämäämme, Suomessa on muutenkin raskaat ilmastolliset ja valon ja pimeän vaihtelut.
Suomi saneerattiin eu-kuntoon 90-luvun alussa ja säästötalkoot vain jatkuvat ja jatkuvat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vastaa yleistä palkkatasoa, hahaa täti pihalla tästäkin asiasta :). Pitäisi nopeasti saada lakkautettua koko järjestelmä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei kai tuossa mitä, ihan linjassa muun eu:n rahankäytön kanssa.
holtitonta ja tuhlailevaa
onni että eu:lla ei ole verotusoikeutta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Suomessa se vastaa enemmän yleistä palkkatasoa." Sanoo palkkiosta Jaakonsaari.
Niinpä joo, meillä suomessa on melko hyvät tulot ilmeisesti. Taitaa rouva olla kuitenkin pikkasen pihalla maamme asioista..
Ei se ole muuten kumma jos hinkua mepiksi riittää kun noita palkkioita katsoo. Sinne ne meidän veroeurot katoaa, turhuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaakonsaaren verotettavat ansiot olivat 2017 173 000 euroa+ päivärahat 329 e/kokus + 54 000 kulukorvaus+ todelliset kulut maksetaan. Niinpä Liisa, "vastaa Suomen palkkatasoa" !!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen minä tärkeä. Minulla on yksi ääni, jolla voin auttaa toista pääsemään hillotolpalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvät on ansiot EU ssa . Miten on lennot kotimaahan , kuka maksaa ? Kansanedustaja voi olla hallituspaikka lisä palkkiona valtionyhtiössä. EU parlamentiin pyrkiin meiltä yli 65 kymppiset vanhat pierut Pekkarinen ymm..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka maksaa? Ensimmäisen luokan lentoliput ovat ilmaiset (myös perheelle tarvittaessa?). Ei tarvitse missään mänttiluokassa polvet koukussa istua. Luontaisetuja ja korvauksia peruspalkan lisäksi on sen verran, että ihmehän se olisi jos eu-autuutta ei ylistettäisi ja siihen takerruttaisi kynsin hampain. Sinne on päästävä "päättämään mitä leivän päälle saa levittää ja varsinkin mitä ei".
Kuka lopulta maksaa? Hyvä kysymys, mietipähän hetki....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt tuli sellainen tunne, että ei tee mieli äänestää yhtään ketään EU-vaaleissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän ne mitään ääniä tarvi menneet sisään 30% äänestys % ja jos ei kukaan äänestä niin sillon arvotaan lähtijät, oikeudenmukaisuus on huipussaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turhake jaakonsaari on viihtynyt hyvin Brysselin notkuvissa ruokapöydissä....
Tehkää juttu, jotta mitä nämä Suomen mepit OVAT tehneet siellä Suomen ja suomalaisten hyväksi??!!
ÄLKÄÄ mainitseko sanaa: ilmastonmuutos....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysymyksessä on molemmissa tapauksissa luottamustehtävä, sikäli "kumpi tienaa enempi" on harhaan johtava kysymys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

11:55
Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari uusista tiedusteluvaltuuksista: "Kestää aikansa ennen kuin kone käy kaikilla sylintereillä"
11:46
Jo yksi aktiivinen murtaja tai rikollisporukka voi kääntää asuntomurtojen määrän kasvuun – "Rajat ylittävä rikollisuus on suuri haaste", poliisi muistuttaa
11:00
Kahdeksan Kalevan yleisöarvijoijaa liikkuu Oulun juhlaviikoilla
11:00
Pihlajalinna aloittaa yt-neuvottelut – vähennyksiä tehdään 380 henkilötyövuoden verran
10:51
Kolme oululaismiestä kuuli syytteet teloitustyyliin tehdystä murhasta – Soramontulla surmatun ruumis löydettiin vasta kuukausien kuluttua
10:32
Oulu kasvaa keskimäärin 1 000 asukkaalla vuodessa – enemmistö poismuuttaneista voisi harkita palaavansa Ouluun
10:09
Rovaniemeläiselle mönkijäkaksikolle kultaa maailman suurimmassa Off Road -kilpailussa
22
Kaupunkiviljely siirtyy kohti Oulun keskustaa: Palstoja saatetaan jopa lakkauttaa, kun taas viljelylaatikot ovat täynnä vuodesta toiseen
20
Lipolta lipsahti piste Pöytyälle – voitto irtosi vasta kotiutuslyöntikilpailussa
17
Pohjantien remonttisumaan tulossa helpotusta: Alennettuja nopeusrajoituksia puretaan kesän aikana, siltatyömaa vaikuttaa liikenteeseen vasta syksyllä
16
Suomen muuttovoitto pieneni viime vuonna – maahanmuutto väheni ja maastamuutto kasvoi
13
Rinteen hallitus tekee paluun 1970-luvulle Lukijalta
12
Puolustusministeri Kaikkonen väläyttää 2-3 kuukauden kansalaispalvelusta – Päätökset kuitenkin jäämässä seuraavalle hallitukselle
9
Oulu kasvaa keskimäärin 1 000 asukkaalla vuodessa – enemmistö poismuuttaneista voisi harkita palaavansa Ouluun

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Kainuun maakuntiin sekä seuraaviin Pohjois-Pohjanmaan kuntiin: Pudasjärvi,
Taivalkoski ja Kuusamo ja seuraaviin Lapin kuntiin: Posio, Kemi, Keminmaa ja Ylitornio. 
Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen,
Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan
maakunnan länsiosassa.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

onnea kaaharit nyt se on tullut

EVVK. Jos tavoitan hitaamman, menen ohi. Jos nopeampi tavoittaa minut, päästän edelle. Ei ongelmaa. Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image