Kotimaa

Kuluva vuosi on lääkepulan ennätysvuosi – Fimea on saanut tänä vuonna jo yli 1 400 ilmoitusta saa­ta­vuus­häi­riöis­tä

Apteekinhoitaja Paula Filppula kertoo, että Oulun Yliopiston Apteekissa pyritään aina pitämään laajaa lääkevarastoa, mikä auttaa myös saatavuushäiriöissä. Jos häiriö kestää pitkään, lääke voi kuitenkin loppua varautumisesta huolimatta. KUVA: Jukka Leinonen
Kotimaa 8.11.2019 6:08
Pekka Rahko

– Näyttää siltä, että tästä vuodesta tulee saatavuushäiriöiden osalta ennätysvuosi, viestintäproviisori Elina Aaltonen Apteekkariliitosta arvioi.

Itse asiassa tuli jo, sillä Fimea on tänä vuonna saanut yli 1 400 ilmoitusta lääkkeiden saatavuushäiriöistä ja viime vuoden kokonaismäärä on jo ylitetty.

Tällä hetkellä ei kuitenkaan mitään kriittisiä lääkeaineryhmiä ole Aaltosen mukaan lopussa.

– Suurin osa häiriöistä pystytään hoitamaan vaihtamalla lääke rinnakkaiseen valmisteeseen, hän toteaa.

– Jos rinnakkaislääkettä ei ole, lääkäri pystyy useimmiten määräämään korvaavan lääkkeen, joka poikkeaa alkuperäisestä vain vähän, hän lisää.

Saatavuushäiriöille ei ole Aaltosen mukaan yhtä syytä, vaan tekijöitä on useita.

– Valtaosa liittyy tuotannollisiin seikkoihin, hän lisää.

Lääkkeiden valmistus on Aaltosen mukaan keskittynyttä ja toimitusketjut ovat pitkiä. Häiriö voi olla missä tahansa kohdassa tuotantoketjua. Lisäksi esimerkiksi Kiinassa on kiristetty sekä työturvallisuus- että ympäristövaatimuksia, mikä voi heijastua tuotantoon.

Aaltonen myös muistuttaa, että Suomi on pieni markkina-alue, maailman lääkemarkkinoista vain kolmen promillen verran.

– Tämä ei kuitenkaan ole pelkästään Suomen ongelma, vaan koko Euroopan ja maailmanlaajuinenkin ongelma, Aaltonen korostaa.

Saatavuushäiriöiden selättämiseen ei ole yksinkertaista ratkaisua, jaostopäällikkö Johanna Linnolahti Fimeasta pohtii.

Taustalla olevat syyt ovat Linnolahden mukaan usein globaaleja ja liittyvät pitkiin ja pirstaleisiin tuotantoketjuihin. Lisäksi lääkkeiden tuotanto on raaka-ainetasolla usein hyvin keskittynyttä.

– Ja kun toiminta on keskittynyttä, raaka-ainetuottajia valvovat lääketehtaat ovat paljon vartijoina, Linnolahti lisää ja korostaa riskienhallintaa nimenomaan toimitusketjuissa.

Linnolahti kertoo Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston FDA:n julkaisseen juuri laajan raportin aiheesta.

Raportti nostaa esiin esimerkiksi sen, ettei lääkeala tunnista saati palkitse valmistajia ylläpitämään erityisesti vanhempien, markkinoilla jo pitkään olleiden lääkevalmisteiden saatavuutta.

– Lääkeyhtiöt ovat osakeyhtiöitä, jotka ovat ensisijaisesti vastuussa osakkeenomistajilleen ja niiden tavoite on tuottaa voittoa, Linnolahti tiivistää.

Lääkkeiden tuotannossa voi myös esiintyä laatuongelmia ja Linnolahti mainitsee hiljattaisen tilanteen, jossa monilla verenpainelääkkeiden valmistajilla laatuongelmia oli yhtä aikaa.

– Toinen ongelmatilanne on, jos hyvin suuren markkinaosuuden valmisteella tulee ongelmia tuotannossa, jolloin muilla valmistajilla on haaste saada oma tuotantonsa vastaamaan kasvaneeseen kysyntään, Linnolahti kertoo tänä vuonna ilmenneestä vaikeudesta.

Oma hankaluutensa on myös siinä, että saatavuushäiriöistä ei ilmoiteta Fimealle vähintään kahta kuukautta ennen häiriötä, kuten vaatimus on.

– Tämä ei toteudu, Linnolahti kertoo.

– Häiriöstä voidaan ilmoittaa samana päivänä, kun häiriö alkaa tai jopa vasta sitten, kun häiriöstä on ensin tiedusteltu, Linnolahti lisää.

– Pyrimme aina pitämään laajaa lääkevarastoa, mikä auttaa myös saatavuushäiriöissä, apteekinhoitaja Paula Filppula Oulun Yliopiston Apteekista kertoo.

Jos häiriö kestää pitkään, lääke voi kuitenkin loppua varautumisesta huolimatta. Häiriöitä näkyy Filppulan mukaan reseptilääkkeissä ja ilman reseptiä myytävissä itsehoitolääkkeissä. Lähes aina asiakkaalle löytyy vastaava lääke puuttuvan tilalle.

Paikallisia eroja ei lääkepulassa juuri esiinny. Kun jokin lääke on lopussa, se on yleensä lopussa koko Suomesta.

Yliopiston Apteekin verkkoapteekissa ya.fi kaikkien lääkevalmisteiden ja muiden tuotteiden saatavuustiedot ovat nähtävissä reaaliaikaisesti ja tuotekohtaisesti. Liikennevalomerkinnät kertovat, onko lääkettä runsaasti, jonkin verran vai onko se tilapäisesti lopussa.

Fimea julkaisee verkkosivuillaan myyntiluvan haltijoiden tiedotteita lääkkeiden tilapäisistä saatavuushäiriöistä yhteistyössä myyntiluvan haltijoiden kanssa.

MAINOS

Kommentoi

Tässä hyvä vinkki, joka ei auta kaikkia mutta auttaa monia. Lukekaa Antin kirja Lääkkeetön elämä. Moni on päässyt pois lääkityksestä, eikä näin ollen kärsi lääkepulasta lainkaan. Kuten sanoin, ei auta kaikkia henkilöitä, mutta ehdottomasti lukemisen arvoinen kirja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ongelman yksi syy on lääkkeiden liian alas vajonnut hintataso Suomessa. Jos jostain lääkkeestä on pulaa, lääketehtailla on kannattavampaa viedä lääkkeitä paremman hintatason maihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syyn on se että lääkkeitä tehdään Kiinassa ja Intiassa(halpapalkka-maat) jos siellä tehdas palaa tai on monsuunisateet,tuotanto jää jälkeen!!
Toinen syy on lääkkeistä löytyneet kielletyt syöpää tekevät aineet(esim Valtarsan verenpainelääke on otettu markkinoilta koska tekee syöpää)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23:40
Urpiaisia ruokinnalla Lukijalta
22:47
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
22:41
Haukiputaan yli 40-vuotias Jatulin liikuntakeskus kaipaa kipeästi isoa remonttia – vajaan yhdeksän miljoonan peruskorjaushanke on paraikaa selvityksessä
22:07
Messi piikitteli Barcelonan seurajohtoa – "Olemme aina olleet ensimmäisinä auttamassa seuraa, kun on ollut tarve"
22:01
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat
21:53
Maaliskuun lukijakuva: Enkun tunti sujuu Iidalla kotona Kiimingissä pappakoiran kanssa
20:37
MTV Uutiset selvitti että enemmistö suurimmista pörssiyhtiöistä aikoo maksaa osinkoa koronaviruksen keskellä
129
SDP nosti hurjasti kannatustaan ja on nyt Suomen suosituin puolue, kertoo Alman kysely – Perussuomalaiset menetti suosiotaan ja putosi kärkipaikalta
61
Korona pelastaa Oulun yliopiston – jälkihoito tulee yhteiskunnalle niin kalliiksi, että tällä vuosikymmenellä rakennetaan vain ihan välttämättömiä Lukijalta
41
Koronakuolemia tuli neljä lisää, menehtyneiden kokonaismäärä on Suomessa nyt 17 – Oulussa kaksi potilasta pääsi sairaalasta
36
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
35
Koronahelvetti – olen taistellut ”punaista paholaista” vastaan laskujeni mukaan noin kolme viikkoa Lukijalta
24
Yhdessä Euroopan maassa koronakriisin takia ei ole ryhdytty mihinkään varotoimiin – ”Parempi kuolla selkä suorana kuin elää polvillaan”
19
Kysyimme, leviääkö korona Oysin yhteispäivystyksessä – "Hyvin meille uskaltaa tulla"

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

31.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image