Kotimaa

Kult­tuu­ri­pää­kau­pun­gin titteliä tavoitellaan tällä kertaa kokonaisten maakuntien voimin – Oulun hankejohtaja: "Emme voi kilpailla keskenämme"

Oulun kulttuuripääkaupunkihankkeen johtamisesta vastaa Piia Rantala-Korhonen. KUVA: Pekka Peura
Kotimaa 26.1.2020 17:50
STT

Kolme seutua satsaa kukin satojatuhansia euroja hakuun. Jo hakeminen koetaan arvokkaaksi, vaikka asema jäisi saamatta.

Suomalaiskunnat ovat valmiita käyttämään yhteensä miljoonia euroja päästäkseen Euroopan kulttuuripääkaupungiksi.

Oulun lisäksi statusta ovat ilmoittaneet tavoittelevansa Tampere ja Savonlinna. Titteli saapuu Suomeen vasta 2026, mutta ensimmäiset hakemukset tulee jättää toukokuuhun 2020 mennessä.

Hakijat työskentelevät hakemusten eteen tarmokkaasti, kampanjoista kerrotaan STT:lle. Niissä pitää esitellä kulttuurielämän ohella kaikkea muutakin, alueen majoituksesta infrahankkeisiin.

– Tällä hetkellä kampanjasta ei paljon näy ulospäin, eikä ole tarvekaan, kertoo viestintäsuunnittelija Seppo Roth Tampereen kampanjasta.

Kampanjoita käydään maakuntien voimin

Kulttuuripääkaupungin nimitys on ollut Suomessa kahdesti aiemmin. Vuonna 2000 sen sai Helsinki, vuonna 2011 Turku.

Tällä kertaa hakijat ovat liikkeellä yhtä kaupunkia laajemmalla pohjalla. Tampereen kampanjaan kuuluu koko Pirkanmaa.

Vielä paremmaksi laittaa viimeisenä kisaan lähtenyt Savonlinnan kampanja. Saimaa-ilmiöksi nimetty hanke yhdistää Savon ja Karjalan neljä maakuntaa. Muodollinen hakija on Savonlinna, koska hakemus pitää tehdä yhden kaupungin nimissä.

– Koko Euroopassa hakijoiden joukossa on nähtävissä alueellisempaa trendiä. Näen vahvuutena, että olemme yhdessä liikkeellä, sanoo Saimaa-ilmiön koordinaattori Anu-Anette Varho.

Oulu hakee statusta nimellisesti yksin, mutta myös se pyytää lähiseutuja yhteistyöhön.

– Jotta pohjoinen puolikas Suomesta pärjää, se täytyy tehdä yhdessä. Emme voi kilpailla keskenämme, Oulun hankejohtaja Piia Rantala-Korhonen sanoo.

Juhlavuoden budjetit vasta arvioita

Hakuun kuuluu myös toinen kierros, jonka aikana ehdokkaat voivat parantaa hakemuksiaan. Voittajan valitsee eurooppalainen raati kesällä 2021.

– Jatkoon pääseminen riippuu hakemuksista. Voi olla, että kaikki kolme pääsevät toiselle kierrokselle, kertoo neuvotteleva virkamies Iina Berden opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Pirkanmaan hanke on vuoden 2019 loppuun mennessä panostanut hakuun noin 700 000 euroa. Vuoden 2020 budjetti on alustavasti samaa luokkaa, jos hanke selviää jatkoon.

Oulun kampanja käyttää hakemiseen 400 000 euroa tänä ja viime vuonna. Itä-Suomi satsaa ensimmäisen vaiheen hakuun yhteensä 450 000 euroa.

Varsinaisen tapahtumavuoden budjetit liikkuvat vielä arviotasoilla. Seppo Rothin mukaan kulttuuripääkaupunkien budjetit vaihtelevat 20–70 miljoonan euron välillä. Esimerkiksi Turun budjetti valmisteluineen oli noin 55 miljoonaa euroa.

Alustavasti Saimaa-ilmiö tavoittelee "maltillista" ja Pirkanmaan kampanja "keskivertoa" budjettia, Oulusta suuruusluokaksi mainitaan noin 50 miljoonaa euroa.

Tampere ja Oulu yrittäneet ennenkin

Ehdokkaat kokevat jo pelkän hakemisen hyödylliseksi. Tampere ja Oulu tavoittelivat titteliä myös vuodelle 2011. Nimityksen vei silloin Turku, mutta jo itse haku herätti kehitystyöhön, kilpakumppanit kertovat.

Voisiko kehitystyötä tehdä ilman raskasta hakuprojektia? Hakijat eivät lämpene ajatukselle. Ne viittaavat EU:n selvitykseen, jonka mukaan onnistunut statusvuosi lisää matkailijoiden määrää keskimäärin 10–15 prosenttia ja näkyy turismissa myös myöhemmin. Kulttuuri myös vahvistaa elämänlaatua ja alueen identiteettiä, hakijat perustelevat.

– Jokaiselle valitulle kaupungille asema on tuonut valtavasti kansainvälistä näkyvyyttä ja mahdollisuuksia tehdä yhteistyötä merkittävien toimijoiden kanssa, Oulun Rantala-Korhonen sanoo.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (36)

Hankejohtaja kai maksaa sitte omasta pussistaan tuloksen = ei älytty mittää ,,eikä kyllä ymmärretty sitäkää vähhää , tutkimuksensa/kiertoajeluitten aiheuttamat kustannukset .Eikä me ees tietty , että puhuvat savon murretta" Hoolaannaissakissaki ."
Parrei ois pysyä omalla tontilla .
Ei äly kasva kulukiissa ,pittää pittää järkiki päässä jos semmosta vielä lie jollaki tosentilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä hyvä esimerkki oulun päättäjien typeryydestä. Kaiken lisäksi on keksitty jälleen uusi suojatyöpaikka, hankejohtaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pähkähullua toimintaa. Saataisi unohtaa kaikki kymmenet typerät konsulttifirman tekemät säästöleikkauskurjistamisehdotukset, jos tämä kulttuuripääkaupunkihanke kuopattaisiin ja hei: Kaikki Tampereen kulttuuritarjonnasta nauttineet tietävät, että siellä on oikeasti kulttuuritarjontaa, eikä samoja museonäyttelyitäkään pidetä neljääkymmentä vuotta, kuten Pohjois-Pohjanmaan museossa. Kävin Pohjois-Pohjanmaan museossa jo 70-luvulla ja viimeisimmän kerran pari kuukautta sitten, niin miksikään ei ollut muuttunut mikään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei voi olla totta tuollainen raha määrä tuhlataan. Tuo 50 milliä ei varmastikaan ole loppullinen. Onhan se nähty tuo oulun kultuuri Teatteri aivan sekaisin ja paljon muutakin. Tuo pitää aja alas hetin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansainvälistä näkyvyyttä?? Kuinka moni on kuullut 2010-luvun kulttuuripääkaupungeista kuten Guimaraes, Kosice, Wroclaw ja Plovdiv? Pääkaupunkititteli oli oikeasti merkityksellinen ja turisteja kiinnostava viimeksi joskus 20 vuotta sitten. Enää tittelillä ei ole merkitystä, lähinnä vain kuriositeettiarvoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asia kiinnostaa lähinnä Euroopan pikkukaupunkeja, jotka ovat itsetuntosyistä myös kiertävien konsulttien parasta saalistusmaastoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka kustantaa "opintomatkan" Hollantiin ????
Nelikkopäät ei ymmärrä taivaan käpyä asioista, kunhan vaan mennään johonki .
Ei viisastu ku kyssyy toiselta yhtä pöliältä !!!
Rahhaa pallaa ,vaan ei omasta pussista eihän.
Varmaan vielä päivärahat päälle ,,joo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä oulun-seutu, eteenpäin yhdessä.
Näkyvissä- tutuksi Euroopassa. Turisteja. Matkailu luo työtä-työpaikkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkälainen on kulttuuri, jota kehitetään kulttuurikaupunki-kilpailua varten?

Eikö kulttuurin pidä ensin olla syvällä arkeen juurtuneena ja vasta sitten lähdetään mittauttamaan sen erinomaisuutta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näimpä , leikkaukset ajaisivat merkittävällä tavalla alas koko Oulun toiminnan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kertokaapa mulle miten tämä kulttuuripääkaupunkitouhuaminen on linjassa seuraavan Ylen uutisesta lainatun pätkän kanssa:

"Oulun kaupungin tilaama konsulttiselvitys esittää, että teatterin kaupungin avustusta pitäisi leikata kolmen vuoden aikana niin, että vuosittainen toiminta-avustus olisi pysyvästi 450 000 euroa pienempi.

Teatteriväki katsoo, että leikkaukset ajaisivat merkittävällä tavalla alas koko Oulun teatterin toimintaa."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös sitä pitäisi olla jotain perusteitakin hakea eikä vain hakemisen ilosta. Nuokin rahat voisi käyttää fiksummin vaikka luomalla sitä kulttuuria Ouluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella loukkaava väite kaikkia hienoja oululaisia kulttuurintekijöitä kohtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Komppaan muita kommentoijia.
Oulun talous on kriisissä.
Säästökohteita haetaan laajalti.
Tämä kulttuuripääääkaupunkihanke on ensimmäinen joka on syytä lakkauttaa.
Tämän hankkeen pikainen lopetus antaa välittömät säästöt.
Lisäksi tämän rahoituksen lopettaminen ei vaikuta suoranaisesti keneenkään kaupunkilaisen hyvinvointiin negatiivisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kulttuurista ei kannata kirjoittaa niiden, jotka ei sitä tunne saati harrasta, ja ainoastaan osaavat haukkua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseisessä selvityksessä ei edes vaadittu hankkeesta luopumista. Kulttuuri on tärkeää ja me viedään tämä titteli! Oulun kulttuuri on hienoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (36)

Uutisvirta

9:19
Pohjoisen poliiseista kolmasosa katsoo työturvallisuuden heikentyneen – asiakkaat ovat entistä aggressiivisempia ja arvaamattomampia
8:45
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
8:43
Väitös Oulun yliopistossa: Mobiilipelien grafiikkaoptimoinnin haasteet on mahdollista ratkaista
7:00
Päivän leffapoiminnat: Arto Paasilinnan Ulvova mylläri sai Asterix-käsittelyn – ranskalaisessa kyläkomediassa on sadunomaisia piirteitä
7:00
TV-arvio: Erityisherkkyys ei ole sairaus eikä se näy ulospäin – Katariina Männikkö kertoo Akuutissa, kuinka hän oireilee
7:00
Esteettömien autopaikkojen väärinkäyttö harmittaa – Kynnys ry:n puheenjohtaja: "Asiasta huomauttaessa vastaus on monesti välinpitämätön tai tyly – ei kuulu sinulle" Tilaajille
6:40
Turverekan pyörän laakeri syttyi tuleen Kuivaniemellä Iissä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

192 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Onko pakko omistaa auto?

Elämänympyrät jää aika pieniksi ilman autoa, varsinkin kesällä. Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image