Kotimaa

Kultarannassa pääministeri Rinne ja op­po­si­tio­joh­ta­ja Halla-aho väittelivät maa­han­muu­tos­ta – "Laitetaanko rautaa rajalle?"

Pääministeri Antti Rinne ja oppositiojohtaja Jussi Halla-aho kiistelivät siitä, kuinka väljää tai tiukka rajavalvontaa Euroopassa pitäisi olla. KUVA: Ville-Veikko Kaakinen
Kotimaa 17.6.2019 12:03 | Päivitetty 17.6.2019 12:06
Ossi Rajala

Naantali

Maahanmuutto nousi vahvasti esille Kultaranta-keskusteluissa maanantaina.

Erityisesti pääministeri Antti Rinne (sd.) ja perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kiistelivät siitä, miten Euroopassa pitäisi maahanmuuttopolitiikkaa hoitaa.

– Afrikasta voi seuraavien vuosikymmenten aikana lähteä satoja miljoonia ihmisiä liikkeelle ilmastonmuutoksen ja väestönkasvun seurauksena. Jussilta kysyisin, mitä pitäisi tehdä? Laitetaanko rautaa rajalle, Rinne kysyi.

Halla-aho korosti sitä, että vapaan liikkuvuuden takaavaa Schengen-järjestelmää pitäisi kehittää.

– Laittoman siirtolaisuuden torjunnasta pitäisi saada peruste sisärajojen valvonnan palauttamiseen. Schengen-järjestelmää on puolustettava, mutta se ei saa olla laittoman maahanmuuton mahdollistaja. Maahanmuuton juurisyihin pitää puuttua, jotta ihmisten ei olisi pakko lähteä etsimään parempaa elämää Euroopasta. Eurooppa ei voi rakentaa Afrikkaan hyvinvointivaltioita, mutta Eurooppa voi auttaa siinä, Halla-aho pohti.

Rinne korosti kehitysyhteistyön roolia siinä, että Euroopan maat auttaisivat Afrikan maita kehittymään.

– Nyt on autettava Afrikkaa, jotta siellä on töitä, ruokaa ja puhdasta vettä. Afrikan unionin on oltava kumppani. Oikea ratkaisu EU:ssa ja Suomessa ei ole se, että rajat kiinni ja annetaan väestön vanhentua, Rinne puhui.

Halla-aho vastasi, ettei rajoja pistettäisi täysin kiinni.

– Rajavalvonta tarkoittaa, että ihmiset, joilla on ylitykseen oikeuttavat asiakirjat, pääsevät yli. Se ei tarkoita, että rajat laitetaan kiinni, Halla-aho painotti.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kysyi puolestaan Rinteeltä, aiotaanko EU:ssa koordinoida 55 miljardin euron kehitysyhteistyövaroja, jotta rahat auttavat mahdollisimman paljon.

Rinne vastasi koordinoinnin olevan tavoitteena, mutta hän ei vielä tiennyt, kuka sitä tekee.

Keskustelussa olivat mukana myös Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola ja Helsingin Sanomien Berliinin-kirjeenvaihtaja Anna-Liina Kauhanen.

Kaikki keskustelijat painottivat, että maailma on muutoksessa.

– Paineita kohdistuu valtioihin suurvaltapolitiikan paluusta sekä digitalisaatiosta. Ruohonjuuritasolta paineita tulee ihmisen hyvinvoinnista, työpaikkojen riittävyydestä ja ihmisten arjesta. Ihmiset oireilevat ja hakevat uusia vastauksia. Kuka pystyy tarjoamaan vastauspaketin, Aaltola mietti.

Kansallismielisten puolueiden ja liikkeiden kannatuksen nousu oli myös vahvasti keskustelussa esillä.

Jussi Halla-aho painotti sitä, ettei kansallismielisiä puolueita pidä demonisoida.

– Vastakkainasettelu ei ole tervettä, kun puhutaan ihmisten valitsemista päättäjistä. Demonisoimalla näitä päättäjiä demonisoidaan heidän äänestäjiään. Se ei paranna yhteiskunnan koheesiota. Tässä ei käydä hyvien ja pimeiden voimien välistä kamppailua. Ihan kuin joidenkin tavoite olisi hajottaa kaikki ympäriltään. Meillä on vain erilainen näkemys hyvästä yhteiskunnasta, Halla-aho sanoi.

Kommenttipuheenvuoron saanut kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi, että kansallisvaltioiden asemaa korostava politiikkaa on nykyään väärää politiikkaa.

– Meillä on globaaleja ongelmia, joissa tarvitaan vahvaa Euroopan unionia. Ilmastonmuutos ja kauppa tarvitsevat eurooppalaisia ratkaisuja. Kansallismieliset liikkeet ajavat väärää politiikkaa pyrkimällä vahvistamaan kansallisvaltioita. Heikko Eurooppa on asia, josta Suomi kärsii eniten, Orpo sanoi.

Kultarannassa pohdittiin myös sitä, onko EU-mailla velvollisuutta auttaa toistaan, jos jokin jäsenmaa joutuu hyökkäyksen kohteeksi.

– Mitä EU:n turvallisuuteen liittyvä avunanto tarkoittaa? Mitä se voisi hybriditilanteissa tarkoittaa, Aaltola tiivisti.

Keskustelussa tulkittiin Saksan liittopresidentin Frank-Walter Steinmeierin sunnuntaiset puheet siten, ettei sotilaallista apua välttämättä annettaisi Saksasta esimerkiksi Suomelle EU:n nykyisten kirjausten perusteella.

Turvallisuus ja rauhan ylläpitäminen koettiin keskustelussa kuitenkin EU:ta eniten yhdistäväksi tekijäksi.

– Myös Iso-Britannia haluaa olla turvallisuusyhteistyössä jatkossakin mukana. En usko, että Brexit muuttaa tätä tilannetta, Rinne puhui.

Maanantaina Kultarannassa käydään myös julkisuudelta suljettuja työryhmäkeskusteluja otsikoilla "Kolme suurta ja Suomi", "Sisäinen turvallisuus" sekä "Kestävä taloudellinen hyvinvointi".

Maanantain päätöskeskustelussa aiheena on "Politiikan murros ja kestääkö demokratia sen". Keskustelemassa ovat ministeri Seppo Kääriäinen, professori Anu Kantola, Suomen Atlantti-Seuran puheenjohtaja Liisa Jaakonsaari ja Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja Heikki Aittokoski.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

halla,-sho narisee sammaa hölynpölyään joka käänteessä..pakolaisia ei enään tule kuten 2015,,se on vanha juttu jo,,Sillä yhä persuliinit yrittää ratsastaa..Eu-vaaleissa nämä persut ja oineustopopulistit eivät saaneetkaan vaalivoittoa,,ihmiset on tulleet järkiinsä..populistipolitiikka on tyhjänhuutelua,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Neljä vuotta kehitysyhteistyötä tehneenä tiedän oikein hyvin, ettei suomalaisen rahan vieminen kehitysmaihin ratkaise yhtään mitään. Työntekijät nauttivat kyllä hyvää palkkaa, mutta se ei auta lainkaan tietotaidon siirtymistä afrikkalaiseen heimokulttuuriin. Niin kauan kuin entiset siirtomaa isännät omistavat edelleen kaiken afrikkalaisia sieluja myöten, on turha puhua onnistuneesta kehitystyhteistyöstä. Afrikka on yleisen luonnonvarojen aseellisen ryöstön kohteena, ja samaan aikaan teollisuusmaitten jätteitten kaatopaikkana. Sinne dumpataan käytöstä poistetut ylelisyys tavarat, tietokoneet, autot, kemikaalit sekä vanhentuneet käyttökelvottomat lääkkeet. Rannikkovedet ovat ryöstökalastuksen kohteena ryöstäjinä kaukoidän valtiot, sekä useat eurooppalaiset maat. Öljyjättiläiset imevät öljyä Libyasta, Somalian kautta länsiafrikkaan Kongoon. Veritimantteja valuu Belgiaan ja jalopuuta ovat ryöstämässä myös suomalaiset. Myös niin sanottu "urheilumetsästys" on kammottavaa luonnon ja eläinkannan tuhoamista. Suomalainen asiantuntija ,friikki Haavisto ei rohkene puhua Afrikkalaisesta todellisesta kaaoksesta mitään. Varsinainen toimialueeni oli Zambia, mutta työtehtävissä toimin myös Tanzaniassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielenkiitoinen keskustelu pitkää pitkään aikaan,ihmisistä kuulee ja näkee varmuuden sanoissaa kun tietää mistä puhuu.Pystyy jopa kyselijöitä opastaan mitä tärkoittaa kun puhuttua ei ymmärrä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Annti hei kuuleppas kukahan kustantaa maahanmuuttajien olemisen maassamme,me veronmaksajat tämän kaiken maksaa..
Ja nämä ovat - muilta koko Suomen kansalta.
Seuraavissa vaaleissa tuleekin ISO-JYTKY
Demarit ja Keskusta otaa suunnan alaspäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinne ei osaa keskustella näköjään. On tottunut jyräämään ay-johtajan tavoin. Mitä Suomi voi muuta tehdä, kuin laittaa "rautaa rajalle" eli rajat kiinni siinä tapauksessa, että on tulossa paljon pakolaisia. Halla-ahon olisi pitänyt kysyä vastakysymys, että mitä Rinne olisi tässä tapauksessa tehnyt. Ottanut kaikki vastaanko, minne ja paljonko tämä maksaisi? Kaikille terveydenhoito, asuminen, autokoulut, kännykät ja jne. JO nyt on monet maat laittaneet "rautaa rajalle", kun he eivät ole olleet valmiita pakolaisten vastaanottoon. Mitä teki pieni Suomi, otti 2015 vastaan muista Euroopan maista pakolaisia (tutkittua tietoa) ja antoi heille elannon meidän veroeuroista. Onko sen jälkeen ollut ongelmia? Kyllä on ollut, ja esimerkki tästä on Oulu. Että sillain!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On tuo Rinne vaan niin kujalla ja todella säälittävä noine höpinöineen. Vai, että rautaa rajalle, vähän yhtä typerä kommentti, kun en pelkää natseja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääministeriltä tyhmä kysymys, kuvitteleeko Rinne esimerkiksi Suomen selviytyvän tilanteesta, jossa maahan tulee 10-20 miljoonaa afrikkalaista, mikäli Rinne aikoisi majoittaa kaikki Suomen, niin taitaa olla parasta jättää hävittäjät hankkimatta...rahaa tarvitaan kymmeniä miljardeja kyseisen ihmisjoukon elättämiseen.
Vaihtoehtoja on tasan yksi ja se on rautaa rajalle, tulijat täytyy pysäyttää tai muuten tuhoutuu koko Suomi ja sama koskee Eurooppaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä mitä Jussi vaatii on ihan täysin hänen omien joukkojensa toimintatapa käännettynä 180 astetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko Suomen pääministeri noin avuttomassa tilassa, että kyselee oppositiossa olevalta kuinka toimia, jos miljoonat ihmiset pyrkivät väkisin Suomeen?

Eikö hallituksen tarvikepaketissa ole muuta?

Antaako Rinne tuolloin ovien olla auki lausuntonsa perusteella? Jos näin on, olemme tämän herran ohjauksessa tuhon tiellä!

Pelottavaa yksioikoisuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

sitä selkeämmin huomaa kuinka realistinen ja järkevä Halla-aho on verrattuna esim. maalari Rinteeseen. Tämä tuli selvästi ilmi myös Kultaranta-keskusteluissa tähän mennessä. Kanerva oli järkevä tuossa arvot/intressit-pointissa eilen. Odotan kyllä avoimesti milloin Jussi mokaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antilla on nykyään uusi rooli, jota hän vetää. Valitettavasti ei ole kovin uskottavaa, että entinen kovan linjan AY-possu olisi jotenkin huolestunut kehitysmaiden asioista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En voi mitään sille, että tunsin myötähäpeää pääministeriä kohtaan hänen kysyessään: ”Laitetaanko rautaa rajalle?” Myötähäpeää siksi, että foorumi kysymykselle oli väärä. Sen voi osoittaa ennen vaaleja paneelissa tai hallituksen kyselytunnilla. Ehkä odotukseni olivat väärät kun kuvittelin, että Kultarannassa on fiksuja keskustelijoita ja arvovaltainen yleisö. En ole Jussi Halla-ahon tai perussuomalaisten kannattaja, mutta tapa millä Halla-aho esittää asiansa on ylivoimaisen korrekti pääministeriimme verrattuna. Harmi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juurikin näin! Itse ihmettelin aivan samaa, että Suomen pääministeri kysyy "vahingoittamistarkoituksessa" oppositiolta tämän kysymyksen. Halla-aho puolustautui koko eliitin edessä aivan hyvin ja pärjäsi siinä hyvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinnekkö haluaa rautaa rajalle? No itärajalle ei tarvitse,se kun ei vuoda niinkuin vuoti länsiraja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Orpo! Ketkä muut meistä tavissuomalaisista huolehtii EU-suomessakaan kuin me itse?!
Aika on näyttänyt ettei EU:hun valitsemamme edustajat huolehdi Brysselissä muista kuin omista ja sidosryhmiensä etuisuuksista.
Kunnallisvaaleja odotellaan... ja nykyhallituksen hajoamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Orpo jatkaa taatulla ei mitään-asiaa linjallaan. Liberaaleja maansa myyjiä edustaen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jussi puhui järkevästi, johdonmukaisesti ja perustellusti. Rinteen horinoissa ei ollut mitään järkeä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antti kyselee Halla-aholta, että mitä pitäisi tehdä jos miljoonia ihmisiä vyöryy Afrikasta Eurooppaan.
Mutta, mitä Antti itse tekisi? Ottaisiko hän kaikki sopuisasti vastaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

15:17
Mikko Alatalo laulattaa Rotuaaria Lukijalta
14:49
Ulosajo Kittilän Pokantiellä: auto ajoi kurvista katolleen – yksi henkilö loukkaantui lievästi
14:13
Kaakkurissa juostaan portaita ja poljetaan maastossa – Liikuntamaassa riittää treenaajia, vaikka alue ei ole vielä läheskään valmis
14:00
Suku kehui Ed Sheeranin veljen kaunista lauluääntä, mutta se olikin pikkuveli, joka valloitti musiikkimaailman – Menestys alkoi prostituoidun innoittamana Tilaajille
13:25
Poliisi laati muistilistan marjastajille: mukaan kannattaa muistaa muun muassa kännykkä, kartta, kompassi ja kaveri
12:44
Kansalaisaloite mielenterveyspalveluiden terapiatakuusta keräsi 50 000 nimeä – etenee eduskuntaan
12:22
Liikenneministeri Sanna Marin Helsingin Sanomissa: "Tampereen ja Turun tunnin juniin on suhtauduttu aivan liian optimistisesti"
170
"Sotkun munkkeja" myynyt yrittäjä Vesa Mustakangas: "Tavoitteena oli myydä puhdasta lähiruokaa" – Savilaakson leipomo lopetti munkkien toimituksen
35
Puola ja Unkari pääsivät Suomen EU-kokouksessa helpolla – Suomi ja EU-komissio haluavat tulevaisuudessa sulkea demokratiaa halveksivien maiden rahahanat
34
Sarjakärki oli liian kova Lipolle – pesisleiri ja ilmaiskampanja täyttivät Raksilan lehterit
21
Liikenneministeri Sanna Marin Helsingin Sanomissa: "Tampereen ja Turun tunnin juniin on suhtauduttu aivan liian optimistisesti"
20
Qstockin rakentaminen alkaa viikonloppuna – katso kartasta, miten festivaali muuttaa liikennejärjestelyjä
19
The Guardian: Persianlahden tilanne kiristyi dramaattisesti – Pidätetyn brittitankkerin miehistö on nyt Iranissa satamassa ja yhä laivassa
13
Kempeleen pyöräbaanan kahdeksan alikulkua täyttyvät taiteella – "Ohikulkijat ovat suhtautuneet pelkästään positiivisesti"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Vihaan juttutupaa, tai sitten en

87 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Pienellä paikkakunnalla kykenee toimia vaikka sahayrityksessä ym. ammateissa, mutta miten on toiminta hieman laajemmin k... Lue lisää...
Hakkarainen on äijä,...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image