Kotimaa

Kultahippu vain lisää kul­lan­kai­va­jien intoa – tiistaina löytynyt 225 gramman möhkäle nousee historian suurimpiin löytöihin

Mika Telilän tiistaina puolenpäivän aikaan kaivama isomushippu on merkittävä kultalöydös koko Lapin kullan historian ajalta. Isomushippu kaivettiin ylös Lemmenjoen Puskuojalta. Hippu ei ollut ensimmäinen iso kultahippu Telilän kaivu-uralla. KUVA: Sirkka Merenluoto
Kotimaa 12.6.2018 13:49 | Päivitetty 12.6.2018 17:03
Anja Harju

Lemmenjoen kultamailta kaivettiin tiistaina kesän tähän asti suurin, ja myös koko 150-vuotisen kultahistorian kuudenneksi suurin, isomushippu. Painoa puolenpäivän aikaan löydetyllä kultahipulla on 225 grammaa.

Isomushipun kaivoi Mika Telilä Puskuojalta, Kari ja Sirkka Merenluodon kaivannosta. Paikka on kaivajalegendan, Niilo "Nipa" Raumalan, vanhaa kaivosaluetta, jolta on löydetty ennenkin isoja kultahippuja.

– Tämä on todella rikasta kulta-aluetta. Nyt kaivetaan, mitä keretään, koska konekaivu loppuu kahden vuoden päästä. Toiseksi viimeistä kokonaista kesää painetaan töitä, Mika Telilä sanoo.

Nyt löydetyn 225 gramman kultahipun arvoa on vaikea sanoa. Telilä sanoo, että puolta pienemmistäkin on maksettu 25 000 euroa.

– Yli 200 gramman hiput ovat harvinaisuuksia, mikä nostaa kullan hintaa. Arvoa on tässä ihan mahdoton sanoa, mutta harvinaisuusarvo voi jopa kymmenkertaistaa hinnan.

Mika Telilä on kaivanut Lemmenjoella vuodesta 1970 lähtien; ensin lapiolla ja vuodesta 1982 alkaen koneella. Myös Telilän vanhemmat ja veli ovat kullankaivajia. He kaikki ovat löytäneet Lemmenjoelta isoja kultahippuja. 

Isoille hipuille on tavattu antaa nimi. Tiistaina löydetyn hipun nimi on hieman erikoinen.

– Isä on opettanut, että kullankaivussa pohjan teko on sama kuin tilin nosto. Isä oli tekemässä kaverina tämänkin löydön pohjaa ja riitelimme menemmekö varmasti riittävän syvälle. Isä menee aina puoli metriä syvemmälle kuin muut, niin nytkin, Telilä naurahtaa. 

Tästä opetuksesta hippu saa nimensä: isä Riston opinnäyte pohjan teosta.

– Onhan nimi pitkä, mutta olkoon, Mika Telilä sanoo.

Tiistainen löytö on yhteistyön tulosta Kari ja Sirkka Merenluodon kanssa. Ilo on siis jaettu ilo. 

– Nyt on kaivettava, kun vielä voidaan. On mietittävä, mistä kannattaa eniten kaivaa. Itsellänikin on monta aluetta, joissa pitäisi vielä töitä tehdä. Sitten on jätettävä nämä maat, Telilä harmittelee. 

Konekaivu loppuu Lemmenjoella valtion päätöksellä 31.6.2020. Hippujuhlat on Telilän mukaan jätettävä sinne.

– 1.7.2020 jälkeen on aikaa juhlia. Jos näitä hippuja löytyy enemmänkin, niin niistä voi tulla pitkät juhlat, jos vain kunto kestää. Mieluummin olisin kuitenkin jatkanut kaivamista, sillä minun eläkkeelle ei vielä löytyne maksajaa, vaikka Mauri Pekkarinen aikoinaan lupasikin, että kyllä te näistä hommista eläkkeelle jäätte. Niin kauan saatte kaivaa.

Tieto kesän kuumasta kultalöydöstä tuli soittona oululaiselle kultasepälle Janne Kannistolle.

– Melkein arvasin mistä on kysymys, kun puhelimessa vilkkui Sirkka Merenluodon numero. Sieltä Sirkka soitteli iloisesti innosta puuskuttaen, että nyt on löytynyt iso hippu, Kannisto kertoo.

Janne Kannisto on kullankaivajien tuttu Lapin kullan työstäjä.

Hippu painaa reilusti yli 200 grammaa. KUVA: Sirkka Merenluoto

Kanniston mukaan nyt löytyneessä isomushipussa on joukossa vähän kvartsia, mikä viittaa siihen, että se on lohkare jostain suuremmasta kultalöydöstä.

– Tämä, niinkuin aikaisemmatkin alueelta löytyneet kultahiput, antavat viitteitä siitä, että maassa saattaa olla isompikin kultaesiintymä, Janne Kannisto pohtii.

Lapin kultamailla on ollut hyvä alku kullankaivukesälle. Lumet sulivat aikaisin ja kullankaivajat ovat päässeet hyvin töihin.

– Kaikki näyttää hyvältä näin Lapin kullan 150-vuotisjuhlavuonna. Tiedä mitä sieltä vielä löytyy, kun näin hyvin päästiin alkuun, Kannisto myhäilee.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (52)

Ei taida kaivuu loppua enne kun joki on täysin samea eikä enää kalan kalaa saa.Missä viranomaiset ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kullan maailmanmarkkinahinta on nyt troy-unssilta (31,1g) noin 1300$ eli 1100€. Tuollainen möhkäle, 225g maksaisi siis raakakultana 8000€ ja hippuna siis mahdollisesti 5-6 kertaa sen. Kulta on painavaa, tiheys 19.32g/cm3. Kilo kultaa on tilavuudeltaan siis reipas desilitra tai litra kultaa sen 19kg. Tämä hippu mahtuisi kuutioon, jonka sivu on 2,24cm.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan tuo jo 7 hippu peräkkäisenä vuotena.
Manipulointia että ei kiellettäs konekaivuuta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnea löydöstä, se on kovan työn tulos! Oliko hipun nimi "hieman erikoinen", vai missasinko jotain?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

31.6.2020 tuon päivän jälkeen ulkomaalaiset kaivosjätit tulevat ja kaivavat koko joen pois isoilla mahtavilla koneilla..ja kaiken voiton saavat ilmaiseksi !!
konekaivuu kielto ei koske muita kuin suomalaisia!
kohta hiihtokeskuksetkin pitää siirtää pois tieltä pyörimästä..niiden alla on malmeja....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu ei tuolla tienaa mitään kun laskee paljonko on mennyt rahaa etsimiseen ihan harrastelija touhua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihminenhän menee sekasin kullasta ja rahasta yms. Raiskataan ja tuhotaan tärkein meille kaikille eli luonto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

joop on hieno hippu,, tai lohkare,, jostain isommasta palasta ei muuta kun kaivaan voipi löytyä vielä suurempiakin tai uesita pienempiä ..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hengetön ja saivare on pieniä , mutta tuo on isomus tai mikä nimi liekään - tuskin mikään hippu

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siellä romahtaneen tähden uumenissa, valtavassa paineessa ja mielettömässä kuumuudessa syntynyt. Kaikkeuden suurimman voiman matkaan sinkoama. Äärettömien aikojen takaa, muun materian kanssa planeetaksi tiivistynyt. Vielä kului vuosia miljoonia, kymmeniä, satoja. Ja sitten se jänkhäläinen kaivoi sen ylös maasta. Älkööt kajotko siihen, vaan ihastelkaa sen ikiaikaista sanomaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaippa sinne kuitenki Australian malmifirmat pääsee jatkossakin keräämään arvomineraalit ilmaiseksi pois kun tekevät vain valtauksen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ne tulee ja tervetuloa vaan, mutta älä silti tuhlaa elämääsi kateellisuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpsistä sitten ulkomaalaset yhtiöt saavat kaivaa tuhota suomen luontoa terrafame kittilän kultakaivos sun muut niin miksi suomalainen ei saa kaivaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnittelut kaivuporukalle! Hieno löytö, tätä osasi jo odotella koska ensi kulta uutiset kairasta saadaan. Kova työ palkitaan ammattiporukalle, toivon mukaan lisää löytyy!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella mahtava löytö. Mutta näin käy ko vihireeet pääsee päättämään, loppuu kaikki koneilla kaivaminen ja autoilu myös, siirymme aasin selekään, mutta partalapsia pilvinpimein lisää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se tuotoksiin nähden niin kohtuutonta tuhoamista tuo konekaivuu, että olisi pitänyt lopettaa ennen kuin alkoikaan. Mutta hyvä, että edes 2020.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millon oot viimeksi ite sielä käyny? Täälä kyllä viisastellaan, tuskin ilman juoksevaa vettä hengissä tuolla seleviäisit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (52)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Hallitusvalittelijat ovat tyytymättömiä omaan elämäänsä samoin kuin ay-valittelijat, jotka avaavat joka päivä ainakin yh... Lue lisää...
miksi aina haukutaan...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

25.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image