Kotimaa

Kulmunin viesti: Keskusta on pärjännyt yli sata vuotta, joten eiköhän se pärjää jatkossakin

Keskustan puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Katri Kulmuni puhui torstaina keskustan eduskuntaryhmän ja puoluehallituksen yhteiskokouksessa Helsingissä.
Kotimaa 23.1.2020 10:54 | Päivitetty 23.1.2020 10:55
Anita Simola

Virkanimitykset puhuttavat: Yhteiskunnallinen osallistuminen ei myöskään saa olla este tai hidaste.

Kokoomuksen puheenjohtaja  Petteri Orpo heitti keskiviikkona pöytään tiukat luvut siitä, paljonko Suomi tarvitsee uusia työllisiä, jotta julkinen talous oli vuonna 2023 tasapainossa.

Hallituksen kaavailema 75 prosentin työllisyysaste ei riitä, eivätkä toiveet 60 000 uudesta työpaikasta. Suomi tarvitsisi Orpon mukaan 120 000 uutta työllistä. Laskelma on teetetty eduskunnan tietopalvelussa ja se on riippumaton.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni suhtautuu kokoomuksen tilaamaan laskelmaan rauhallisesti.

– Päämäärämme on varmasti yhteinen, eli työllisiä pitää saada enemmän. Hallitus lähtee siitä, että saataisiin ensin päätettyä ja todennettua 30 000 työllistä ensi syksyyn mennessä ja sitten toiset 30 000 eli kaikkiaan 60 000 työllistä hallituskauden aikana. Kun tämä saavutetaan, niin olemme päässeet jo varsin pitkälle.

Kulmunin mukaan hallitus seuraa erittäin tarkasti, miten eri laskelmat ja tilastot päivittyvät.

Toivottomuutta, pelkoa

Kulmuni puhui torstaina keskustan eduskuntaryhmän ja puoluehallituksen yhteiskokouksessa Helsingissä. Hän suomi oppositiota, joka hänen mukaansa esiintyy yllättävänkin yhtenäisenä.

– Oikeisto-oppositio luo toivottomuutta, pelkoa ja näköalattomuutta.

Kulmunilta tivattiin puheen jälkeen, miten keskusta asemoituu oikeisto-oppositioon.

Hänen mukaansa keskusta eroaa oikeisto-oppositiosta siinä, että puolue luo toivoa.

– Me emme pelottele, vaan tuomme ratkaisuja ja toivoa. Keskustalle eivät riitä yhteiskunnan uudistamiseksi pelkät hokemat veronkevennyksistä tai rajojen sulkemisesta, hän tykitti.

Vakiintunut perinne

Puheenjohtaja otti kantaa myös poliittisiin virkanimityksiin.

Niistä on käyty viime päivinä kiivastakin keskustelua. Erityisesti sisäministeriön kansliapäällikön nimitys on ollut keskiössä. Eri lähteiden mukaan sisäministeri

Maria Ohisalo (vihr.) aikoo nimittää vihreätaustaisen Kirsi Pimiän virkaan, vaikka hakijoiden joukossa on myös Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari, jota moni tituleeraa kokeneemmaksi hakijaksi.

– Keskustan kanta on, että parhaat ehdokkaat pitää nimittää tehtäviin. Olen ymmärtänyt hakijoista, jotka ovat loppusuoralla, että he kaikki ovat päteviä tehtävään.

Hän jatkaa, ettei yhteiskunnallinen osallistuminen saa myöskään olla este tai hidaste.

– Nimitykset ovat olleet perinne. Esittelevä ministeri saa omassa ministeriössään nimittää ylimmän virkamiehen ja vihreät noudattavat varmasti tätä vakiintunutta perinnettä.

Kaikki pöydällä Viime kesänä hallitus nimitti työllisyystyöryhmät, joiden tehtävänä on miettiä keinoja, joilla työllisyys saadaan nousuun.

Kiperimmät teemat työryhmissä liittyvät ansiosidonnaisen työttömyyskorvauksen porrastukseen ja aktiivimallin korvaamiseen.

Kulmunilta kysyttiin, onko keskusta valmis porrastamaan korvausta.

– Emme halua sulkea tässä vaiheessa mitään keinoja pois, hän muotoili, eikä ottanut asiaan tarkemmin kantaa.

Julkisuudessa demarileiristä on väläytelty mahdollisia polttoaineverotuksen lisäkiristyksiä.

Kulmuni totesi tähän, että hallitusohjelman mukaan mennään, siellä on kanta sovittu yhteisesti.

Sata vuotta kestänyt

Keskustaväki pohtii kokouksessaan puolueen tulevaisuutta ja erityisesti laahaavaa kannatusta.

Kulmuni säväytti viime vuoden lopulla lausunnollaan, jonka mukaan puolueen kannatus ei ehkä lähdekään nousuun.

Torstaina hän ei enää toistanut tuota mielipidettään.

– Keskusta on pärjännyt yli sata vuotta, joten uskon, että se pärjää jatkossakin. Kannatuksen nostaminen vaatii kuitenkin jatkuvaa työtä.

Kulmuni puolusti kokousväelle voimakkaasti keskustan mukanaoloa hallituksessa.

Hän luetteli pitkän rimpsun saavutuksia, joita hallitus on jo saanut kasaan.

– Esimerkiksi tämän vuoden alussa perusväylänpitoon tuli 300 miljoonan euron tasokorotus. Yli 600 000 eläkeläisen toimeentulo paranee, takuueläke nousee 50 eurolla kuukaudessa 834 euroon ja kansaneläke 34 eurolla. Pieni- ja keskituloisten tuloverotus kevenee yhteensä 200 miljoonalla eurolla.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (43)

Ei suosittele tuudittautumista menneisyyteen, jo sen takia, että Suomi ja koko maailma olivat hyvin erilaisia ja toisenlaisessa tilanteessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän hallitus on laittanut keskustan niin hankalaan rakoon, että Kulmunikin vain peesailee kaikkea mitä eteen tulee. Keskustan tuttu nykyinen toiminta koettelee jo lääneissä olevia jäseniä. Keskustan alasajo jatkuu niin kauan kuin on hallituksessa. Oikea pätevyys ei ratkaise vihreiden päästessä valitsemaan sopivan "toverin". Sisäministeriön pitäisi vastata suomalaisten turvallisuudesta ja toimittaa palautukseen turvallisuutta uhkaavat. Pitäisi olla rajoilla sen verran valvontaa että katsottaisiin edes pistokokein löytyykö asianmukaiset paperit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kepu ei tule nousemaan, se on aivan varma, jos ei ala tulemaan puheenjohtajilta arvoja ja maaseudun ihmisen puolustamista. Oliko tässä sanallakaan maaseudusta mitään, kun Eu vie jälleen kerran tukirahoja pois? Toiseksi, pelikenttä on jo menetetty persuille kaupungeissa, joten voi olla, että kepu odottaa sen sata vuotta. Hyvin ennustettu Kulmunilta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nopeasti näyttää Kulmuni omaksuneen Niinistön uudenvuodenpuheessa mainitseman haasteen hallitukselle "toimia kollegiona". Mutta tokkopa presidentti poliittisten virkanimitysten puolustamista rinta rinnan sentään tarkoitti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun keskusta on mukana vasemmisto-vihreiden kanssa hallituksessa jakamassa rahaa nyt heti alkajaisiksi puolueille itselleen, korotus entiseen 1milj € ja nostamalla ensi vaiheessa työllisyyttä palkkaamalla toista sataa avustajaa ministereille, voi vain ihmetellä tällaista asioiden hoidon tärkeysjärjestystä. Ilmaston muutoksen torjunnan nimissä kyykytetään tavallisia kansalaisia mm polttoaineiden verotuksen korotuksilla , tie- ja ruuhkamaksuilla, asumisen kustannusten nosto vaatimalla yli EU:n direktiivin menevillä määräyksillä sähköautojen latauspisteet taloyhtiöihin ja muuttamalla lain tulkintaa niin, että taloyhtiöt voisivat luopua asuntokohtaisten vesimittarien käytöstä vesimaksujen perusteena taloyhtiön yksinkertaisella ääntenenemmistöllä (toive tullut Kiinteistöliitolta) . Keskusta on tukevasti ilmastokuplan sisällä ymmärtämättä laittaa asiaa suureen kuvaan, Suomen merkitys päästöjen vähentämisessä maailmassa. Omilla toimillaan tämä hallitus ja varsinkin keskusta , varmistaa kannattajakuntansa siirtymisen muihin puolueisiin tai äänestämättömien joukoon. Kulmuni ajaa maaliin lippu heiluen. Olisiko tämä sittenkin Suomen onni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Suomesta tulee ilmaston muutoksen esitaistelijamaa, ei sitä voi eikä kannata tyrmätä perussuomalaisten tapaan perustellen Suomen vähäpätöistä merkitystä ilmaston saastuttajana. On jo ihan selvää, että ellei mitään radikaaleja muutoksia tehdä, jo lapsemme tulevat elämään kurjistuvassa maailmassa, jonka eloa häiritsevät surkeiksi muuttuneet sääolot, saastuneet suurkaupungit ja satoihin miljooniin nousevat ilmastopakolaisten massat. Nyt kannattaa jo näyttää esimerkkiä ja panostaa kunnolla ilmaston muutosta hidastaviin ja - estäviin menetelmiin. Niillä tehdään vielä suurta bisnestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerroppa miksi päästöjänsä joutuu leikkaamaan vain tavallinen palkansaaja ja kansalainen, eikö elinkeinoelämän tarvitse tehdä mitään. Vaikka esimerkiksi valtion yhtiö Fortum osti varsinaisen päästölähteen Saksasta, Kiina ja Intia lisäävät hiilivoimaloita. Suomessa ei pystytä
teollisuuden vastustuksen vuoksi luopumaan hiilen lisäksi edes turpeesta joka on viellä saastuttavampaa kuin hiili. Ei kai kaikkia päästöjä
voida laittaa palkansaajien ja tavallisten kansalaisten maksettaviksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ollaankohan täällä ymmärretty (vaikka olisi mitä mieltä tahansa keskustasta) että millaiselta Suomen tuleva ilman keskustaa? Sen jälkeen on tarjolla persujen junttieinarilinja tai poroporvarit tai jopa ilmastoija vihervassarit! Valitkaa siitä sitten ja sallikaa minun nauraa😀😀😀

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millainen on keskustan linja? Sipilän porvarilinja? Kulmunin vihervassarilinja?

Mitä saa jos valitsee keskustan? Arpalipun...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyään osataan äänestää muutakin ja ennen kaikkea käyttää omia aivoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuoret eivät enää äänestä niinkuin vanhemmat ja isovanhemmät äänestävät!Nuoret ovat huomanneet,että on muitakin varteenotettavia vaihtoehtoja!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä se ole sataan vuoteen ollutkaan vasemmisto puolue, vaan nyt on ja pärjääminen kaikkea muuta kuin varmaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokainen Kulmunin tekemä puolueen linjaus vie sitä lähemmäksi alle kymmenen prosentin kannatusta. Seuraavat vaalit ovat ensimmäiset jolloin en tule äänestämään Keskustaa. Vaikka uusi valintani onkin "hallituskelvoton", parempi sekin kuin kelvoton Keskusta hallituksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turhaan siinä kulmuni luettelee hallituksen aikaansaannoksia,kaikki muistaa sipilän ajan ja kuinka se kyykytti köyhiä ja sairaita.Kepun äänestäjät on poistuvaa ikäluokkaa ja uudet ei äänestä kepua joten tulevaisuus on siellä takiaispuolueen tasolla ja hyvä niin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (43)

Uutisvirta

11:52
Poliisin menettely selvitetään – rahankuljetuksen ryöstöyritys olisi voinut ratketa jo 14 vuotta sitten
11:27
VR poisti koronavirusepäilyn vuoksi junavaunuja käytöstä – "Varotoimenpiteenä on tehty ylimääräinen tehosiivous"
11:21
Arvio: Arto Paasilinnan romaanihenkilöille kasvoi pitkät korvat – Vatanen pyrkii irti oravanpyörästä ja muuttuu jänikseksi Tilaajille
11:13
Osallistu kyselyyn: Pitäisikö Oulun yliopiston muuttaa Linnanmaalta kaupungin keskustaan?
10:59
Kolumni: Koronavirus muistuttaa ihmisiä sarsista ja on saanut Hongkongin pelon valtaan
10:56
Matkailullinen vapaa-ajan asuminen tuo kymmenien miljoonien eurojen tulovirrat – Oulun seutu korostuu tulovirtojen lähtöalueena
10:12
Poliisikyselyn hyytävät tulokset: Poliisit eivät usko pystyvänsä takaamaan suomalaisten turvallisuutta
26
Koronan leviäminen uhkaa Euroopassa, hallitus pui varautumista keskiviikkona – Asiantuntija vastaa kysymyksiin pandemian uhasta, viruksen leviämisestä ja rokotuksista
20
Uutisanalyysi: Oulun yliopisto tulossa Raksilaan – sijainnilla iso merkitys kilpailukyvylle Tilaajille
18
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
17
Osallistu kyselyyn: Pitäisikö Oulun yliopiston muuttaa Linnanmaalta kaupungin keskustaan?
16
Raskaat ajoneuvot syynissä Haukiputaalla – saldona jarruvikoja, kortitta ajoja ja ammattipätevyyden puuttuminen
14
Pohjoisen poliiseista kolmasosa katsoo työturvallisuuden heikentyneen – asiakkaat ovat entistä aggressiivisempia ja arvaamattomampia
6
Koirille uusi puistoalue Toppilan Rantapuistoon

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

201 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Onko pakko omistaa auto?

Elämänympyrät jää aika pieniksi ilman autoa, varsinkin kesällä. Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image