Kotimaa

KRP:n ylikomisario: Kannabiksen käyttö pois ri­kos­re­kis­te­ris­tä

Kotimaa 4.3.2014 23:12
STT

Kannabiksen käyttö ei saisi johtaa rikosrekisterimerkintään, linjaa keskusrikospoliisin ylikomisario Thomas Elfgren. Huumekeskusteluun aktiivisesti osallistunut Elfgren otti osaa Yle TV2:n kannabisiltaan tänään.

– En näe kannabiksen käytöstä annettua sakkoa ongelmana. Sen sijaan Suomessa pitäisi ehdottomasti mennä siihen, että kiinni jäämisestä ei jää merkintää rikosrekisteriin. Nuoren saama rekisterimerkintä saattaa estää vuosikymmeniä hänen pääsynsä toivomaansa ammattiin, Elfgren painotti.

Ylikomisario muistutti, että poliisi tekee turvallisuusselvityksen, jonka moni työnantaja hankkii työnhakijoista. Huumekäry kannabiksesta jää nykyisin pysyvästi poliisin rekistereihin.

Sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) mielestä Suomessa on menty oikean suuntaan siinä, että poliisi ohjaa kannabiksesta kiinni jääneitä entistä enemmän hoitoon.

– Varsinkin alaikäisille tarvitaan lisää hoitoonohjausta.

A-Klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki sanoi, että Suomessa on nyt hyvä tarkkailla Yhdysvaltain Coloradon osavaltiota.

– Väestöltään Suomen kokoinen viiden miljoonan asukkaan Colorado laillisti vuodenvaihteessa kannabiksen viihdekäytön. Meidän kannattaa katsoa, miten siellä käy.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Jotain häikkää täytyy olla ihmisessä, joka ei kannusta päihteettömyyteen ja puhtaaseen elämään, vaan puolustelee kaikenkarvaisilla selityksillä! Tehkööt mitä tahtoo elämässään, mutta älkööt tehkö mistään ihmiselle ylimääräisistä keskushermostoon vaikuttavista aineista laillista, muutoin kuin niille, jotka sairautensa vuoksi tarvitsevat niitä. Piste. Turhaa edes miettiä tämmöisiä asioita poliisin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ylikomisario ei ilmeisesti tunne lainkaan lakia tai tiedä miten poliisit sitä käytännössä noudattavat.

Sakoista ei tule merkintää rikosrekisteriin, eikä ketään ole koskaan tuomittu vankeuteen pelkästä käyttörikoksesta. Sakoista menee sen sijaan merkintä poliisin sakkorekisteriin, ja se näkyy ainakin turvallisuusselvityksessä ja näin ollen rajoittaa mahdollisuuksia työskennellä muun muassa lasten parissa.

Ongelma ei todellakaan ole pieni sakko, vaan poliisien vastoin lakiin kirjattua suhteellisuusperiaatetta toimittamat oheisrangaistukset, kuten rangaistusmuotoiset kotietsinnät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

huumausainemerkintä tulee,(kasvatat, pidät hallussa tai käytät) joka näkyy rekisterissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se hyvä että rikosmerkintä jää, kuka haluaisia täysperävaunun ajajaksi jotakin joka ei välttämättä ajele selvissä päin?
Tai kuka haluaisi että terveydenhoito henkilöstö käy välillä pössyttelemässä tauolla (tupakka kielletty kannabista ei).
Tai kuka haluaisi että lentäjä vetelee ennen lentoa muutamat pössyt että tulee niin mahtava terve ja rento olo ja sitä rataa mitä nämä puolustelijat yrittävät selitellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toisin sanoen, lain nojalla sallittu alkoholi olisi täysperävaunukuskille ja lentokapteenille sallittua käyttää työssä, kun se toinen vaihtoehto on laiton.

Käsittämätön logiikka..

-TT

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

siis tämähän pössyttely/vaikutuksenalaisena oleminen on sama kuin rattijuopumus, päihtyneenä ajaminen yms ja tietenkään työpaikoilla ei hyväksytä huuruissa olemista. tämä (ei toivottava) vapautuminenhan vain käytännössä tuplaisi kaiken haitan ja holhouksen määrän yhteiskunnassa. tulee mieleen vanha lausahdus "raitis on symppis", jotenkin vaan ollaan menossa siihen suuntaan että lausahdus pitää muuttaa muotoon "kannabisti on symppis" on se kuulemma niin mukavaa ja maailmoja syleilevää että kaikki viha ja kiukku katoaa. ja verrataan vielä kansankynttilän suulla murtomaahiihtoon?? tietenkin mielihyvän tuottajina, mutta miksi sitä ei voi vain käydä siellä hiihtolenkillä.. tulee halvemmaksi, terveellisemmäksi ja rullasuksetkin on jo keksitty tai hiihtotunneli jos alusta pitää olla valkoinen jauhemainen mielihyvän saavuttamiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No eikö ratkaisuna voisi nähdä myös tehostetun valvonnan? Päihdekyselyssä, jossa "vääristä vastauksista" ei kytät tule kämpille, 40% nuorista miehistä myöntää kannabiksen satunnaiskäytön.

Minua nyt vain kiinnostaa sellainen yhteiskunta, jossa yhtäaikaa etsimällä etsitään piilorikollisia ja samalla estetään "rikollisia" etsiytymästä hoivatyöhön. Yheiskuntaan, jossa tyttäret voivat kouluttautua mihin tahansa, mutta vanhusväestöstäkin olisi pidettävä huoli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huh, millaisia näkemyksiä poliisilta. Ei ihme, että tällaisen hörhöilyn ja viime aikoina julki tulleen huumepolisiin rötöstelyn myötä poliisin uskottavuus on laskenut lähelle nollaa.

Meillä työntekijöiden rekrytointiprosessissa rekisterissä näkyvät huumetuomiot tai -syytteet ovat yksi todella painava syy jättää henkilö valitsematta. Häröily edes kannabistuotteiden kanssa osoittaa ihmisestä ainakin meidän toimialalla sen, että hänellä on työntekijänäkin todennäköisesti ominaisuuksia, joita ei voi pitää toivottavina.

Onneksi on mahdollista jatkossa testata työnhakijoiden kannabiksenkäyttöä myös näytteiden avulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi kannabis näkyy testeissä pitkään toisin kuin kovat huumeet tai tutkimuskemikaalit .Hyvä ettei ainakaan pilviveikko töihin pääse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei näille huumelobbareille pidä antaa tuumaakaan periksi. Alkoholinkin kanssa tarpeeksi ongelmia ja siihen vielä huumeita päälle, huhhuh.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se kumma se nihilistin mielenmaisema jos ei edes poliisin sanaa usko.

Niissä maissa joissa ei anneta tuumaakaan periksi omaavat suurimmat ongelmakäyttäjämäärät. Joko syy-seuraus-suhde selvisi?

Ja huomauttaisin, että tässä puhutaan kannabiksesta eikä yleisellä kategorialla "huumeet". Jos et kykene erottamaan heroiinia ja kannabista niin pitäisi olla hiljaa.

Ei näille valistajanihilisteille pidä antaa tuumaakaan periksi. Muutenkin tarpeeksi ongelmia syrjäytymisen kanssa niin siihen vielä lisärangaistuksia päälle, huhhuh.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huumeongelmat johtuvat suureksi osaksi nykyisestä lainsäädännöstä ja terveellisempänä vaihtoehtona alkoholille kannabis pitäisi hyväksyä jo. Sitä käytetään nyt jo valtavat määrät päivittäin, ihan sama onko se pää siellä pensaassa vai ei, mutta jos hyväksyttäisiin ne tosiasiat ja lähdettäisiin oikealla jalalla eteenpäin.

Mielestäni jokaisen on oikeus päättää mitä laittaa kehoonsa, eikä tässä pitäisi olla poliitikkojen, lain, poliisin tai kavereiden olla sanomassa yhtään mitään.

Pidetään huoli omista asioista ja ollaan hyviä toisillemme. Ohjataan kannabiksesta kärsiviä hoitoon jne, mutta hyväksytään myös se tosiasia, että ihmisiä on erilaisia ja toisille kannabis on terveellisempi kuin alkoholi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katsoit varmaan eilisen ohjelman jossa yksi käytti lääkkeenä ainoastaan teessä sitä huumetta. Ei polttele.
Katsoit varmaan senkin että käyttäjä joka oli lopettanut kehoitti kaikkia olemaan polttelematta. 12 vuotiaana aloitti.
Kuuntelit varmaan myös sen että pössyttelijä saa nelinkertaisen määrän tervaa kitusiinsa?
Skitsofreniasta puhumattakaan..
Pössyttele vaan tee se kaukana ihmisistä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katsoit varmaan sinäkin koko ohjelman, jossa selvästi todettiin että kannabis ei aiheuta skitsofreniaa. Tietyllä pienellä, jolla taipumusta on, se voi edesauttaa laukaisemaan mielenhäiriöitä. Suurimmalla osalla ei!
Ja että suurin osa käyttäjistä ei ole riippuvaisia "narkkareita", vaan kohtuudella käyttäviä, normaaleja töissäkäyviä perheenisiä ja äitejä. Vain hyvin pienelle osalle kannabis tuottaa ongelmia. Haitaton päihde se ei missään nimessä toki ole, kukaan ei niin väitäkään.

Ihan samalla tavalla kuin alkoholikaan ei sovi kaikille! Tai että "viina on viisasten juoma" ja "viina on hyvä renki, mutta huono isäntä"

Nyt pää pois pensaasta ja vanhat aivopesun kyllästämät mielipiteet romukoppaan!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minäkin katsoin, ja tarkkaan katsoinkin.

Käyttäjä joka lopetti oli koulukiusattu ja käytti runsaasti alkoholia sekä muita huumeita. Nämä ovat ilmeisesti täysin sivuutettavia seikkoja? Lisäksi entinen käyttäjä puhkui, että "kyllä minä tiedän mistä kaikki johtui, ja se on takuuvarmasti kannabis." Onkohan hän siis koskaan edes keskustellut lääkärin kanssa asiasta vai onko kannabis hänelle helppo tekosyy ohittaa koulukiusaaminen, ryyppääminen ja kovien huumeiden käyttö? Tieto lisää tuskaa?

Kuuntelit varmasti myös tarkkaan ohjelman viimeisen kommentin, jossa farmakologian dosentti kritisoi lähteitä tervamäärästä johdettuihin päätelmiin. Ja kommenttisi on melko ristiriitainen sinänsä, että ensimmäisessä lauseessa puhut kannabiksen käytöstä teessä, mutta mikä estää kannabiksen käyttäjää tosiaan käyttämästä sitä teessä? Lisäksi hän käyttää myös vaporisoiden ja mikä siinä on sitten esteenä tavalliselle käyttäjälle? Lisäksi on mahdollista polttaa tupakkakaupasta ostettavien aktiivihiilifiltterin läpi, jolloin tupakkavertaus on jo menettänyt täysin pohjan.

Kannabiksen käytössä on siis olemassa terveellisempiä vaihtoehtoja. Sähkötupakan käyttö on tosin myös tullut viime aikoina trendiksi (vaporisointia), joten myös tupakointia on mahdollista harrastaa vähemmän harmittomasti.

Skitsofrenia_riskin kohoamisesta_ on puhuttu paljon tiedeyhteisöissä eikä siihen vieläkään ole yksimielistä tieteellistä näyttöä, eli suora syy-seuraus suhde puuttuu. Toisaalta myös THL myöntää asiantuntijoidensa kautta, että globaalisti lisääntynyt kannabiksen käyttö pitäisi näkyä myös skitsofreniadiagnoosien määrässä - mutta näin ei kuitenkaan ole. (Markku Soikkeli - THL)
Keskustelussa sinulta meni myös mahdollisesti se tosiasia ohi, että useasti unohdetaan se, että myös alkoholi aiheuttaa psykooseja ja skitsofrenia on yksi psykoosin muodoista - krooninen psykoosi. Lisäksi alkoholin aiheuttamat psykoosit eivät ole kiinni perintötekijöistä toisin kuin kannabiksen kohdalla (ja edelleen, tieteellinen yksimielisyys kannabiksen ja skitsofrenian yhteydestä on ristiriitaista). Eli alkoholin psykoosi / skitsofreniariski koskee kaikkia käyttäjiä, kun kannabiksen kohdalla se taas rajautuu tiettyyn ihmisryhmään.

Luin myös hetki sitten artikkelin liittyen skitsofreniariskiin ja siinä todettiin, että yhden kannabiksen aiheuttavan skitsofreniatapauksen vuoksi 28 000 _raskaasti kannabista käyttävän_ henkilön pitäisi lopettaa polttaminen. Yhteiskunnallisesti asia on siis täysin merkityksetön ja tämän toteaa myös THL:n Markku Soikkeli. ("Puhutaan huumeista" - Youtube)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

(Tässä kohtaa yleensä erottuu totuudenetsijät (käyttäjät) ja papukaijamaiset valistajat, kun jatketaan tieteellisen tiedon poluilla. Yleensä valistajat laittaa tässä vaiheessa korvat kiinni ja sanoo laa-laa-laa-laa - MUTTA asiaan->)

Lisäksi on viimeisissä tutkimuksissa perehdytty vihdoin kannabiksen muihin vaikuttaviin ainesosiin kuten CBD:in (kannabidioli), jolla on todettu olevan jopa anti-psykoottisia ominaisuuksia. On jopa puhuttu sen vaikutuksista skitsofrenian hoidossa(!). Aina puhutaan vain THC:n tason noususta, mutta vasta viime vuosina on huomattu THC:n ja CBD:n yhteisvaikutukset. Tästä syystä lääkelajikkeissa THC:n ja CBD:n suhde on lähes aina 1:1 (CBD kumoaa THC:n psykoottisia vaikutuksia).

Kieltolaki kuitenkin aiheuttaa sen, että koska kasvatukseen vaadittavat tilat ovat rajalliset ja riskit ovat suuret niin CBD on jalostettu minimiin jolloin tavoitteena on saada mahdollisimman suurella sadolla ja pienellä määrällä poltettua kukkaa pää sekaisin. Kieltolaki aiheuttaa myös sen, että markkinoille tulee synteettistä kannabista joka on hengenvaarallista toisin kuin luonnollisesti kasvatettu kannabis.

Kannabiskaupassa on lisäksi myyjän markkinat, eli ostat mitä saat - et sitä mitä haluaisit. Lajikkeita on tuhansia ja osa niistä on siis vaarallisempia kuin toiset. Tämäkin asia sivuutetaan keskusteluissa kokonaan ja puhutaan kuten olisi olemassa vain yksi ja ainoa kannabis aineena olemassa. Synteettisen kannabiksen lisäksi on hius- tai venelakalla jatkettua kannabista (saadaan paino ylös ja kukka tahmeammaksi), joka niin ikään on kieltolain aiheuttama ongelma. Ja nämä aineet ovat niitä joita katukaupassa pyörii ja mahdollisesti tarjotaan kokemattomille / asiaan perehtymättömille (ml. nuoret, jopa lapset)

Jos asian haluaa kääntää alkoholia käyttävien keskuudessa helpommin sisäistettäväksi niin voisi verrata sitä niin, että tarjolla olisi ainoastaan pontikkaa, pirtua ja jotain epäämääräisiä, jopa metanolia sisältäviä juomia. Sitten tehtäisiin johtopäätös, että alkoholi aikuttaa maksakirroosia per se, vaikka keskikaljaa kittaavaalla perusjampalla tämä riski on varmasti pienempi kuin pontikkaa juovalla henkilöllä. Tai että alkoholi aiheuttaa sokeutta, vaikka todellinen syy olisi epäpuhtaan alkoholin aiheuttama metanoli.

Tässä siis hieman syväluotaavampaa keskustelua asiasta, johon ei valitettavasti aika riitä tai se on ymmärrettävästi nippelitietoineen liian yksityiskohtaista julkiseen pohdintaan asiaan perehtymättömille kansalaisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20.5.
Neljän suurimman puolueen johtajat penäsivät ilmastotekoja ja voimaa ulkorajoille EU-vaalitentissä
20.5.
Senior Advisor, herra Jalonen – Heinäpään haukka Kari Jalonen on Saksan maajoukkueen valmennuksen neuvonantaja Tilaajille
20.5.
Tie 27 suljetaan liikenteeltä Haapajärvellä tiistaiksi rummunvaihdon vuoksi
20.5.
Vincentilta lopetettiin elämää ylläpitävä hoito – Ranska on seurannut Lambertin perheen kiistelyä vegetatiivisessa tilassa olevan miehen kohtalosta
20.5.
Suomalaisravintola joutui äärivasemmistolaisten ilkivallan kohteeksi Berliinissä – SS-muistoyhdistystä johtaneen osaomistajan eroilmoitus ei lopettanut iskuja Tilaajille
20.5.
Kolumni: Sukellus MM-kisakaupungin sykkeeseen –  "Kosicen MM-isännillä on oudon kiero huumorintaju"
20.5.
USA:n yleisesikunnan edustaja kehuu vuolaasti Rovajärven ampuma-aluetta – kansainvälisessä harjoituksessa ammuttiin maanantaina kovapanoksilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi moottoritiellä ei noudateta nopeusrajoituksia

Siksi koska keskikaiteella erotetulla moottoritiellä kuoleman tai vakavan loukkaantumisen todennäköisyys lähentelee noll... Lue lisää...
Homtom

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image