Kotimaa

KRP:n ri­ko­sy­li­ko­mi­sa­rio kommentoi MTV:lle: Oulun sek­su­aa­li­ri­kok­set vasta jäävuoren huippu – "Verkossa oleva materiaali kaiken aikaa raaempaa ja kohdistuu entistä nuorempiin lapsiin"

Sari Sarani uskoo Oulua kuohuttavien rikosten tapaisia seksuaalirikoksia ilmenevän lisää.
Kotimaa 5.12.2018 23:22 | Päivitetty 5.12.2018 23:46
Anna Leinonen

Rikosylikomisario Sari Sarani kommentoi MTV:n Rikospaikka-ohjelmassa Oulussa viime päivinä julkisuuteen tulleita lapsiin kohdistuneita törkeitä seksuaalirikoksia.

– Tämä on vasta jäävuoren huippu. Todella ikävä tapaus, mutta ei ainoa, Sarani sanoi.

Hän viittasi rikosvyyhtiin, jossa poliisi epäilee kahdeksaa ulkomaalaistaustaista miestä törkeistä lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä, törkeistä raiskauksista sekä pahoinpitelyistä. Uhri on ollut alakouluikäinen tyttö, ja teot ovat jatkuneet useiden kuukausien ajan tänä vuonna. Epäillyistä seitsemän on vangittu. Yhtä etsitään edelleen.

Sarani sanoo, että Oulun tapaus on Suomessa poikkeuksellinen mutta kansainvälisestä näkökulmasta tyypillinen. Myöskään uhrin nuoruus ei rikostutkijaa yllätä.

– Verkossa oleva materiaali kaiken aikaa raaempaa ja kohdistuu entistä nuorempiin lapsiin.

– Suomessa pitäisi herätä siihen, että tällainen rikollisuus on järjestäytynyttä. Uhrin löydettyään he jakavat sen keskenään, Sarani kuvailee. 

Uhria saatetaan kuvata, ja kuvamateriaalia myydään ympäri maailmaa.

Sarani toteaa, että kyseistä rikollisuutta on ollut olemassa aina. Ulkomaalaisten osuus seksuaalirikoksista epäiltynä on kasvanut, sillä ulkomaalaisten määrä Suomessa on lisääntynyt.

– Ja kaiken väriset ihmiset ovat tässä rikollisuudenlajissa yhtä pahoja.

Lasta on helppo harhauttaa

Sarani sanoo, että lapsiin kohdistuneet seksuaalirikokset eivät tule viranomaisten tietoon helposti vaan valtaosa jää täysin pimentoon.

– Lasta on helppo harhauttaa. Lapsen harkintakyky ei riitä torjumaan tuntemattomalta tulevaa kontaktipyyntöä.

Sarani korostaa, että vanhemmalla on erittäin iso rooli kasvattaa lasta niin, että hän tajuaa tietoverkkojen riskin.

– Internetissä kuka tahansa voi tekeytyä miksi vain. Luottamuksen rakentaminen lapseen on paljon helpompaa netissä kuin live-maailmassa. 

Myös pelit voi olla rikollisille yksi keino lähestyä lasta ja rakentaa luottamusta.

Rikosylikomisario sanoo, että lapsi kertoo todella harvoin kohtaamastaan hyväksikäytöstä kenellekään. Lapsi ei välttämättä edes tajua, että häntä käytetään hyväksi. Lisäksi seksuaalirikoksiin liittyy yleensä valtava häpeän tunne. Lapsena kohdatuista hyväksikäytöistä kerrotaan usein vasta aikuisena.

Sarani sanoo, että myös viranomaisten pitäisi pystyä puuttumaan asioihin nykyistä paremmin. Kun kiinnioton riski kasvaisi, rikoksen tekeminen ei olisi Suomessa niin helppoa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Uutisvirta

19:52
Sotkamo pehmitti KeKi:n Sarkkirannassa – Piiponniemi löi kaksi kunnaria tyhjään kenttään
19:48
Oululainen Kukkola Kommun esiintyi Pikisaaren puistopiknikissä Lukijalta
19:25
Ruotsalaisravuri Makethemark kiri St. Michelin voittoon – "Tämä on ihan uskomaton hevonen"
19:00
Anniina Halonen kertoo ravitsemustiedosta somessa
19:00
Oululaistaustainen Anniina Halonen murtaa trendidieettien myyttejä Instagramissa, jossa usein "Pseudotiede rehottaa ja tiede loistaa poissaolollaan" Tilaajille
18:57
Kemiläinen Timo Sipola halusi kunnioittaa lempilaulajansa syntymäpäivää – neljän kuukauden urakan tuloksena syntyi kymmenen muistomitalia
18:00
Oulun ainoa keltakoivu ja mänty, jonka käpyihin hiiret piiloutuivat – Jenni Miettunen tuntee Hupisaarten mielenkiintoiset puut Tilaajille
112
Polttoainetta 100 litraa tunnissa ja noin 4000 katsojaa – Tractor Pullingin SM-sarjan viides osakilpailu pidettiin Tyrnävällä
66
IS: Tuomas Enbuske kertoo, miksi kolaroi sähkötolppaan Sievissä
57
Puheenaihe: Onko Suomi kallis matkailumaa suomalaisille? Matkailu- ja ravintolapalvelujen edusmies Timo Lappi: Alkoholin verotus suomalaisissa ravintoloissa on EU-maiden kireintä
46
Miksi ihmiset nousivat henkilöautosta keskellä tietä? – Poliisi kertoo tänään lisää Luumäen kolarista, jossa kaksi jäi rekan alle ja kuoli
37
HS: Venäjä pohti Karjalan palauttamista Suomelle vuonna 1991 – "Venäjän mukaan alueellisia ongelmia oli niin Krimillä kuin Karjalassakin"
35
Vain kuningatar Elisabet saa syödä joutsenia Britanniassa – hovi pitää tiukasti kiinni hullunkurisista perinteistään
21
Pakkausjätteen kierrätyksessä huimia eroja kunnittain vertailtuna – Oulussa muovia ei ole pakko kerätä erikseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ei varmaankaan löydy.. Jos Teuvon varassa on yhteiskunnan ja eduskunnan päätökset niin sama lähteä ruotsiin. Miehellä o... Lue lisää...
Vanhus48

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image