Kotimaa

KRP:n ri­ko­sy­li­ko­mi­sa­rio kommentoi MTV:lle: Oulun sek­su­aa­li­ri­kok­set vasta jäävuoren huippu – "Verkossa oleva materiaali kaiken aikaa raaempaa ja kohdistuu entistä nuorempiin lapsiin"

Sari Sarani uskoo Oulua kuohuttavien rikosten tapaisia seksuaalirikoksia ilmenevän lisää.
Kotimaa 5.12.2018 23:22 | Päivitetty 5.12.2018 23:46
Anna Leinonen

Rikosylikomisario Sari Sarani kommentoi MTV:n Rikospaikka-ohjelmassa Oulussa viime päivinä julkisuuteen tulleita lapsiin kohdistuneita törkeitä seksuaalirikoksia.

– Tämä on vasta jäävuoren huippu. Todella ikävä tapaus, mutta ei ainoa, Sarani sanoi.

Hän viittasi rikosvyyhtiin, jossa poliisi epäilee kahdeksaa ulkomaalaistaustaista miestä törkeistä lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä, törkeistä raiskauksista sekä pahoinpitelyistä. Uhri on ollut alakouluikäinen tyttö, ja teot ovat jatkuneet useiden kuukausien ajan tänä vuonna. Epäillyistä seitsemän on vangittu. Yhtä etsitään edelleen.

Sarani sanoo, että Oulun tapaus on Suomessa poikkeuksellinen mutta kansainvälisestä näkökulmasta tyypillinen. Myöskään uhrin nuoruus ei rikostutkijaa yllätä.

– Verkossa oleva materiaali kaiken aikaa raaempaa ja kohdistuu entistä nuorempiin lapsiin.

– Suomessa pitäisi herätä siihen, että tällainen rikollisuus on järjestäytynyttä. Uhrin löydettyään he jakavat sen keskenään, Sarani kuvailee. 

Uhria saatetaan kuvata, ja kuvamateriaalia myydään ympäri maailmaa.

Sarani toteaa, että kyseistä rikollisuutta on ollut olemassa aina. Ulkomaalaisten osuus seksuaalirikoksista epäiltynä on kasvanut, sillä ulkomaalaisten määrä Suomessa on lisääntynyt.

– Ja kaiken väriset ihmiset ovat tässä rikollisuudenlajissa yhtä pahoja.

Lasta on helppo harhauttaa

Sarani sanoo, että lapsiin kohdistuneet seksuaalirikokset eivät tule viranomaisten tietoon helposti vaan valtaosa jää täysin pimentoon.

– Lasta on helppo harhauttaa. Lapsen harkintakyky ei riitä torjumaan tuntemattomalta tulevaa kontaktipyyntöä.

Sarani korostaa, että vanhemmalla on erittäin iso rooli kasvattaa lasta niin, että hän tajuaa tietoverkkojen riskin.

– Internetissä kuka tahansa voi tekeytyä miksi vain. Luottamuksen rakentaminen lapseen on paljon helpompaa netissä kuin live-maailmassa. 

Myös pelit voi olla rikollisille yksi keino lähestyä lasta ja rakentaa luottamusta.

Rikosylikomisario sanoo, että lapsi kertoo todella harvoin kohtaamastaan hyväksikäytöstä kenellekään. Lapsi ei välttämättä edes tajua, että häntä käytetään hyväksi. Lisäksi seksuaalirikoksiin liittyy yleensä valtava häpeän tunne. Lapsena kohdatuista hyväksikäytöistä kerrotaan usein vasta aikuisena.

Sarani sanoo, että myös viranomaisten pitäisi pystyä puuttumaan asioihin nykyistä paremmin. Kun kiinnioton riski kasvaisi, rikoksen tekeminen ei olisi Suomessa niin helppoa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Uutisvirta

13:42
41 prosenttia pyöräilijöistä käyttää pyöräilykypärää, selvitti Oulun kaupunki – käyttö kasvanut erityisesti kahden viime vuoden aikana
13:37
Hongkongin mielenosoitusten pelätään kärjistyvän veriseksi yhteenotoksi – Poliisi pitää mielenosoittajia loukussa oppilaitoksessa
13:34
HS: Maajoukkueen alppihiihtovalmentajana toimineelle syytteet Ranuan kuolonkolarista
13:14
Poliisiammattikorkeakoulun opettaja syytteeseen seksuaalisista hyväksikäytöistä ja ahdistelusta – asianomistajia on seitsemän
13:11
Puolustusministeriö ei kertonut henkilöstöryhmille alueellistamisselvityksestä - työntekijät äimän käkenä
12:22
Neljä skenaariota, mitä Hongkongissa voi tapahtua seuraavaksi
11:44
"Lumihangella on yllättävän paljon elämää" – Hämähäkit, karvamadot ja lumikorennot seikkailevat lukijan kuvissa
38
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
32
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
25
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
19
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
15
Oululaiset yläkoululaiset saunottivat asunnottomia ja auttoivat naapureita – "Sai nähdä, että ihmiset olivat todella kiitollisia siitä, mitä me teimme"
14
Kivikukko koottiin uudelleen salaiseen paikkaan – Kyseessä on harjoittelukasaus, jotta se osataan koota oikein lopulliselle paikalleen Rautatienkadulle
12
Marraskuinen harmaus jämähtää ensi viikolla Oulun ylle, vesisateet ja lämmin sää sulattavat lumia – "Harmaa viikko tulossa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

257 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mietin alkoholin jättämistä, mitä tilalle?

Toi uutuutena krapulattomat maanantait, itsetunto palasi pikkuhiljaa lääkkeen avustuksella. Ei enään koskaan kauheaa mor... Lue lisää...
Tenu, terve

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image