Kotimaa

KRP: Ra­ja­vi­ran­omai­set tietävät, miten toimia, jos Puigdemont sattuu kohdalle

Poliisilla ei ole tietoa siitä, missä entinen katalaanijohtaja KUVA: MAURI RATILAINEN
Kotimaa 24.3.2018 17:12
Minna Akimo

Poliisilla ei ole tietoa entisen katalaanijohtaja Carles Puigdemontin olinpaikasta tai siitä, missä päin hän mahdollisesti liikkuu.

Keskusrikospoliisi (KRP) päätti lauantaina käynnistää eurooppalaiseen pidätysmääräyksen liittyvän luovuttamisprosessin.

– Poliisi on toimivaltainen viranomainen tekemään päätöksen kiinniotosta Schengen-etsintäkuulutuksen perusteella, rikostarkastaja Hannu Kautto KRP:sta sanoo.

Kautto ei avaa sitä, etsiikö poliisi Puigdemontia aktiivisesti, mutta hän toteaa, että poliisi ja rajaviranomaiset ovat tietoisia siitä, miten toimia, jos entinen katalaanijohtaja sattuu kohdalle.

– Suomessa poliisin ja rajaviranomaisten yhteistyö sujuu erinomaisesti ja tiedot kulkevat. Schengenin tietojärjestelmä on ratkaisevassa roolissa, sillä siellä tieto on kaikkien viranomaisten saatavilla. Myös mediajulkisuus toimii siten, että viranomaiset tietävät, miten toimia tavatessa, Kautto toteaa.

Kauton mukaan poliisi ja syyttäjä ovat tehneet tapauksen osalta yhteistyötä jo etukäteen. Poliisi voi tehdä kiinniottopäätöksen ja ottaa tiedossa olevilla perusteilla miehen määräajaksi säilöön. Sen jälkeen asia etenee syyttäjän ja lopulta tuomioistuminen käsiteltäväksi.

– Tässä tapauksessa olemme tehneet syyttäjän kanssa yhteistyötä poikkeuksellisen tiivisti. Olemme valmistelleet ja käsitelleet luovutusprosessin todennäköisyydestä edeten aina luovutukseen saakka, Kautto kertoo Lännen Medialle.

Espanjan korkein oikeus antoi perjantaina Puigdemontista eurooppalaisen pidätysmääräyksen. Entinen katalaanijohtaja saapui Suomeen torstaina. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan hänen on ollut tarkoitus poistua Suomesta lauantaina.

Puigdemontin vierailua on isännöinyt kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk).

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Venäjälle saattaa loikata ja hakea sieltä turvapaikkaa. Sinnehän on ennenkin paennut mielipidevangiksi joutumisen uhan alla olevia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rajavartijat tietää miten toimia, mutta toimivatko? Tiesivät varmasti myös vuonna 2015 miten toimia, mutta eivätpä toimineet. Sanavalinnat on tarkkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Otetaan kiinni jos sattuu rajavartijan kohdalle." Suomen ja Ruotsin rajalla ei "satu rajavartija kohdalle" :-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:07
Oululaiset valistuneita taiteen ostajia – halvan sijaan ostetaan teoksia, joissa raha pysyy tallessa
14:05
Kuusi Jehovan todistajaa vangittu Venäjällä – "Ketkä ovat vuorossa seuraavaksi?"
13:43
Aalto-yliopiston professori nimitti yliopistoa moittineita opiskelijoita "kaheleiksi" ja kehotti menemään muualle opiskelemaan – sanoo kommentteja nyt ironiaksi
13:26
Kilpisjärven Tsah­kal­jär­ven ret­kei­ly­ra­ken­nus­ten paloa epäil­lään tu­ho­pol­tok­si – poliisi pyytää ha­vain­to­ja paloyöltä
12:00
Analyysi: Saksan jättimäinen ilmastopaketti sai monet pettymään – Näin uudistus vaikuttaa Suomeen
11:59
Seurakuntatalon pakastin kärysi Haukiputaalla, palokunta kiirehti hätiin
11:42
Lukijoiden kuvia värikkäästä syysruskasta Pohjois-Suomessa
54
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
52
"Täyssähköinen rekkaveturi maksaa tuplat" – Onko tulevaisuus sittenkin kaasu- eikä sähkörekoissa? Raahelainen Korsu Oy hankkii kokemuksia kaasu-Scaniasta
26
Stora Enso sai yt-neuvottelut valmiiksi, yhteensä 365 irtisanotaan – paperin valmistus Oulussa jatkuu syksyyn 2020 saakka
19
Analyysi: Saksan jättimäinen ilmastopaketti sai monet pettymään – Näin uudistus vaikuttaa Suomeen
18
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
15
Taivalkoskelta löytyi kaksi hirvenruhoa, asiaa tutkitaan metsästysrikoksena – kansalaisilta pyydetään havaintoja
10
Suomalainen Hanna Jauhiainen halusi vastustaa ilmaston lämpenemistä – päätyi slovakialaiseen vankilaan ja paikallisiin uutisiin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu yöllä pakoin huonoksi maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

134 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Iiris Suomela uskaltaa sanoa

Niin, haluaa feministinä lain, ettei raiskauksesta tuomitsemiseen tarvitse enään olla vedenpitävää näyttöä, vaan naisen ... Lue lisää...
Sairasta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image