Kotimaa

KRP: Ra­ja­vi­ran­omai­set tietävät, miten toimia, jos Puigdemont sattuu kohdalle

Poliisilla ei ole tietoa siitä, missä entinen katalaanijohtaja KUVA: MAURI RATILAINEN
Kotimaa 24.3.2018 17:12
Minna Akimo

Poliisilla ei ole tietoa entisen katalaanijohtaja Carles Puigdemontin olinpaikasta tai siitä, missä päin hän mahdollisesti liikkuu.

Keskusrikospoliisi (KRP) päätti lauantaina käynnistää eurooppalaiseen pidätysmääräyksen liittyvän luovuttamisprosessin.

– Poliisi on toimivaltainen viranomainen tekemään päätöksen kiinniotosta Schengen-etsintäkuulutuksen perusteella, rikostarkastaja Hannu Kautto KRP:sta sanoo.

Kautto ei avaa sitä, etsiikö poliisi Puigdemontia aktiivisesti, mutta hän toteaa, että poliisi ja rajaviranomaiset ovat tietoisia siitä, miten toimia, jos entinen katalaanijohtaja sattuu kohdalle.

– Suomessa poliisin ja rajaviranomaisten yhteistyö sujuu erinomaisesti ja tiedot kulkevat. Schengenin tietojärjestelmä on ratkaisevassa roolissa, sillä siellä tieto on kaikkien viranomaisten saatavilla. Myös mediajulkisuus toimii siten, että viranomaiset tietävät, miten toimia tavatessa, Kautto toteaa.

Kauton mukaan poliisi ja syyttäjä ovat tehneet tapauksen osalta yhteistyötä jo etukäteen. Poliisi voi tehdä kiinniottopäätöksen ja ottaa tiedossa olevilla perusteilla miehen määräajaksi säilöön. Sen jälkeen asia etenee syyttäjän ja lopulta tuomioistuminen käsiteltäväksi.

– Tässä tapauksessa olemme tehneet syyttäjän kanssa yhteistyötä poikkeuksellisen tiivisti. Olemme valmistelleet ja käsitelleet luovutusprosessin todennäköisyydestä edeten aina luovutukseen saakka, Kautto kertoo Lännen Medialle.

Espanjan korkein oikeus antoi perjantaina Puigdemontista eurooppalaisen pidätysmääräyksen. Entinen katalaanijohtaja saapui Suomeen torstaina. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan hänen on ollut tarkoitus poistua Suomesta lauantaina.

Puigdemontin vierailua on isännöinyt kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk).

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Venäjälle saattaa loikata ja hakea sieltä turvapaikkaa. Sinnehän on ennenkin paennut mielipidevangiksi joutumisen uhan alla olevia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rajavartijat tietää miten toimia, mutta toimivatko? Tiesivät varmasti myös vuonna 2015 miten toimia, mutta eivätpä toimineet. Sanavalinnat on tarkkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Otetaan kiinni jos sattuu rajavartijan kohdalle." Suomen ja Ruotsin rajalla ei "satu rajavartija kohdalle" :-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton kannatus hurjassa nousussa

183 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi suuri osa suomalaisista vastustaa velkakattoa?

Kyllä velkakatto olisi järkevää. Jos ei pysty hoitamaan asioitaan. Toisethan siinä ovat maksajina muodossa tai toisessa.... Lue lisää...
Dr. Feelguud

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image