Kotimaa

Kroonisen kivun taustalla ovat useimmiten selkäkivut tai nivelrikko

Kotimaa 15.9.2018 3:41 | Päivitetty 15.9.2018 6:22
STT

Noin miljoona suomalaista kärsii kroonisista kivuista. Useimmiten kroonisen kivun taustalla ovat selkäkivut tai nivelrikko, kertoo fysiatrian erikoislääkäri Jukka Pekka KouriOrtonilta.

Krooniseksi kivuksi määritellään kipu, joka on kestänyt yhtäjaksoisesti vähintään 3-6 kuukautta.

- Selkäkivut paranevat osalla kokonaan jo kuukausissa. Nivelrikossa oireilun vaikeusaste riippuu yleensä kuormituksesta. Hermovaurioista johtuvat kivut voivat jatkua pahimmassa tapauksessa koko loppuelämän, Kouri kertoo.

Työkyvyttömyyseläkkeelle Suomessa usein

Lääketieteen tohtorin ja tutkijan Helena Mirandan mukaan krooniset kivut johtavat Suomessa sairauspoissaoloihin ja työkyvyttömyyseläkkeelle huomattavasti useammin kuin muissa Euroopan maissa. Miranda yhdistää tämän puutteellisiin kivunhoitokeinoihin ja mustavalkoiseen työelämään.

- Osatyökykyä pitäisi hyödyntää kipupotilailla enemmän, sillä työ on kroonista kipua potevalle pääsääntöisesti kuntouttavaa.

Kourin mukaan kroonista kipua tulisi pyrkiä hoitamaan moniammatillisesti - kipupoliklinikoilla hoitoon osallistuu kokeneen kipulääkärin lisäksi esimerkiksi fysioterapeutti ja psykologi.

- Kipupoliklinikoita on Suomessa aivan liian vähän, mistä syystä niihin on todella pitkät jonot. Esimerkiksi puoli vuotta on pitkä aika odottaa kroonisen kivun kanssa.

Kipuun liittyy useimmilla masennusoireita

Mirandan mukaan jopa 60-80 prosentilla potilaista krooniseen kipuun yhdistyy jossain kohtaa myös masennusoireita. Miranda kertoo aiemmin sairastetun masennuksen moninkertaistavan riskin kehon kipuoireilulle.

- Masennus voi vaikuttaa ihmisen kivunsäätelyjärjestelmän toimintaan niin, että ihminen alkaa kokea kipua herkemmin.

Kourin mukaan kipupotilaan pitäisi päästä mielenterveyspalveluiden pariin nykyistä helpommin.

- Joskus tulee vastaan tilanteita, joissa kipupotilas ei ole saanut masennukseen tai ahdistukseen minkäänlaista apua, vaikka hän olisi sitä yrittänyt hakea.

MAINOS

Kommentoi

Töissä kun kuormitus kasvaa välillä, niin oireilu alkaa. Eikä säätilan vaihtelutkaan selkää helli. Työmäärä on kasvanut melkoisesti, niin pelkään jo ennakolta syksyn ilmanvaihteluita ja niiden tuomia oireita. Työasennoille, kun ei itse voi mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kipupotilaar joiden kipu hoitavien "lääkäreiden" mielestä kohtuuttomia löydöksen nähden tiedetään vakuutuslääketieteessä korvaamattomaksi, kaikkien korvausjärjestelmien ulkopuolelle. Kipupotilaat on leimattu tietoisesti pinnareiksi vaille työtä ja kohtuullista toimeentuloa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton kannatus hurjassa nousussa

183 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi suuri osa suomalaisista vastustaa velkakattoa?

Kyllä velkakatto olisi järkevää. Jos ei pysty hoitamaan asioitaan. Toisethan siinä ovat maksajina muodossa tai toisessa.... Lue lisää...
Dr. Feelguud

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image