Kotimaa

Kristilliset huolissaan sananvapauden tilasta Suomessa – "Kes­kus­te­lu­ym­pä­ris­tö tuntuu sietävän huonosti massasta poikkeavia näkökulmia"

Kristillisdemokraatit ottivat puoluekokouksessaan kantaa sanan- ja uskonnonvapauden puolesta. Uudelleen valittu puheenjohtaja Sari Essayah ja kansanedustaja Päivi Räsänen kokevat, että erilaisia mielipiteitä esimerkiksi kristillisestä vakaumuksesta ei tahdota sietää. KUVA: Maiju Pohjanheimo
Kotimaa 25.8.2019 16:46
Marjo Oikarinen

Puoluekokouksessa aihe oli ajankohtainen muun muassa Päivi Räsäsen tviitistä aloitetun esitutkinnan takia.

Kristillisdemokraattien puoluekokous on huolissaan sanan- ja uskonnonvapauden tilasta Suomessa.

Puolue toteaa julkilausumassaan, että sanan- ja uskonnonvapaus ovat YK:n ihmisoikeussopimukseen ja Suomen perustuslakiin kirjattuja ihmisoikeuksia, mutta niiden käytännön toteutuminen ei ole itsestään selvää, ellei niitä puolusteta.

Julkilausuman mukaan keskusteluympäristö tuntuu yleisesti ottaen sietävän huonosti erilaisia massasta poikkeavia näkökulmia, jotka liittyvät esimerkiksi kristilliseen vakaumukseen.

KD kokoontui viikonloppuna Oulussa. Esille nousi kansanedustaja Päivi Räsäsen tviitistä aloitettu esitutkinta. Poliisi kertoi perjantaina aloittavansa kesäkuisen tviitin takia esitutkinnan kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Räsänen viittasi Pride-aiheisessa tviitissään Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ja Setan yhteistyöhön. Hän julkaisi tviitin yhteydessä kuvan Raamatun Roomalaiskirjeen 1. luvusta. Tutkintapyynnössä pidettiin viestiä suvaitsemattomana vähemmistöjä kohtaan.

Puheenjohtajana jatkavan Sari Essayahin mukaan Räsänen otti kantaa oman kirkkokuntansa asioihin eikä kirjoittanut puoluejohdon edustajana. Hän pitää esitutkintaa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan erikoisena linjauksena.

Ilmapiirin kiristymisestä ja tutkintapyynnöistä voi Essayahin mielestä olla seurauksena itsesensuurin uhka: ihmiset eivät enää uskalla käyttää sananvapauttaan ja kertoa mielipidettään.

– On demokratian kannalta vaarallista, jos keskustelukulttuuri alkaa kaventua. Puolueilla on vastuu perusvapauksista. Yhteiskunta voi huonosti, jos niitä rajoitetaan, kuten on nähty Venäjällä, Turkissa ja nyt Kiinassa Hongkongin suhteen.

Kristillisdemokraattien mukaan avoin ja erilaisia näkökulmia sietävä keskustelukulttuuri on edellytys kehittyvälle yhteiskunnalle.

– Haluamme puolustaa jatkossakin yhteiskuntamme perusvapauksia; niin sanan-, uskonnon-, kuin mielipiteen osalta. Puolue toivoo, että kaikki eduskuntapuolueet yli hallitus-oppositiorajan nousisivat puolustamaan näitä arvoja niin kansainvälisesti kuin kotimaassa. Ne ovat viime kädessä suomalaisen demokraattisen valtiomuodon perusta, julkilausumassa sanotaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (30)

Olen huomannut tämän asian. JUURI NÄIN! Sen pystyy jopa havaitsemaan alla olevista uutiskommenteista. Itse en kuitenkaan häpeä tunnustaa uskoani. Ilmaisen mielipiteeni myös selvästi, vaikkei se kaikkia miellytä. Sanan vapaus on yksi tärkeimpiä oikeuksia, mitä maamme kansalaisilla on. Siitä pidetään kiinni, vaikka mikä olisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirsi Kunnas jo tiesi kauan sitten tämän asian. " Jos puhuu suoraan voi jotua suoraan nuoraan. / Jos sanan väärin lainaa voit olla väärä vainaa. / Siis oikein opetettu tekee niin kuin neuvoo kettu. / Ei kuule luule hengitä, ajatustakaan kengitä, / Ei tee mitään ilman ketun lupaa, kas näinhän rakennamme onen tupaa."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vedähän Sari välillä happea, ja anna poliisin tehdä työnsä. Älä yritä poliitikkona puuttua asiaan, joka ei kuulu sinulle. Päivi on aikuinen ihminen, joka vastaa itse tekemisistään. Vai oletko hänen holhoajansa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Räsänen on kyllä tässä asiassa täysin oikeassa. Vihervassarit saavat uhkailla ja rähistä mitä sylki suuhun tuo eikä RIKOSTA mutta kun Räsänen tai PS demokratiaa vaalivat edustajat esittävät perusteltuja arvioita julkisuudessa, alkaa heti vähättely ja loan heitto. Jopa viranomaiset tekevät outoja päätöksiä jotka eivät oikein sovi sovittamallakaan Suomen oikeusjärjestelmään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäkää uskontonne itsellänne, älkääkä arvostelko normaalien ihmisten tapaa elää elämäänsä joillakin järjettömillä ja väkivaltaa pursuavilla lainauksilla opuksestanne. Pimeällä keskiajalla sanansaattajanne tekivät kammottavia hirmutöitä. Ymmärtäkää että se ei enään onnistu 2000 luvulla.
Teillä on vapaus sanoa. Vapaus tehdä ja olla. Uhriutumisenne saatte valita myös. Laki määrittää rajat edelleen. Ei raamattunne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmaan arvot kohdillaan,mitä minäkin arvostan.Muuten heidän politiikkansa aivan huuhaata...!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

KD alkaa yhä enemmän olemaan joka asiassa samaa mieltä kuin persut ovat. Ei näitä oikein erota mikään...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo KD voisi tarkoittaa myös vasemmistolaista "kansandemokratiaa", jonka jumal-käsite on päinvastainen. Raamattu käskyineen on tallattu maanrakoon lahkolaisten toimesta. Se kuuluisa sananselitys on tuhonnut kristillisen uskon ja alkukirkon opetukset. Onneksi Suomi sentään säästyi roomankirkon katolilaisuudelta. Kristillisillä ei ole uskottavuutta niin kauan kuin he eivät tuomitse Israelin nationalismia ja rotuerottelua. Ortodoksijuutalaisetkin ovat eri mieltä Israelin olemuksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitten ollaan huolissaan kun alkaa iskemät sattua omien linjojen taakse? Persut on puollustanut sananvapautta alusta asti. Sananvapaushan on yksi länsimaisen yhteiskunnan peruspilareista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päivi on vähiten takkiaan käännellyt suomalainen politiikko se on varmaa. Elämme peruskristillisessä maassa jossa nämä arvot ovat ohjanneet meitä jo satoja vuosia, ensin katollisessa ja sitten luterilaisessa valtionkirkossa. Jos Räsänen puhuu tästä jatkumosta johon kuuluu myös joillakin vahvasti syvä usko, miten se voi olla rikollista? Onkohan nyt jollakin mulla päässään vinksahtanut jotain tosi pahasti kun nämä arvot eivät kelpaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päivi ja Sari ovat aivan oikeassa, Suomessa sananvapaus kapenee koko ajan. Jatkuvasti tulee esille näitä typeriä tutkinta juttuja mitä ihmeellisemmistä asioista mitkä ennen oli sananvapauden piirissä. Suomi arvostelee muita maita sananvapauden kaventamisesta, mutta oma pesä haisee koko ajan kovemmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihervasemmiston meininki ja tavoitteet alkavat paljastua yhä enemmän NL:n ja vaikkapa DDR:n kukoistuksen ajan tilanteeseen. Kuka vähänkään kritisoi tuon järjestelmän toimintaa, joutui melko pian ”oikeuden” eteen. Milloinkahan kansan silmät aukeavat näkemään tuon vaaran.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vertaat siis Suomen oikeuslaitosta NL:n ja DDR:n vastaaviin?
Risto Nikula. Lue enemmän, luule vähemmän. Opit enemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä näitä näytösoikeudenkäyntejä ja poliittisia tuomioita on jo nähty ja ovat vasta alkua. Tarkoitus on iskeä vastapuolta ja saada väärät ajattelijat hiljaiseksi, ihan kuten Neuvostoliitossa ja DDRssä. Häpeällistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskonto ja politiikka, uskonto ja valtio Ovat erillisiä asioita, eikä niitä pidä sekoittaa samaan puheeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän Suomessa muuten hyvinkin siedetään eriäviä mielipiteitä.

Ainoa tosiasiallisesti sananvapautta ja demokratiaa uhkaava taho on hyvin vaikutusvaltainen kulttuurimarxistinen vihervasemmisto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuntuu että sanavapaus on tiukemmin syynissä tiettyjen puolueiden ja henkilöiden kohdalla. Mutta jotkut puolueet ja heidän edustajansa saavat huudella ja sanoa melkein mitä haluavat. Tietyistä asioista, ja tiettyjä ihmisryhmiä ei saa kritisoida vaan pitää vain sietää ja hyväksyä hiljaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinäpä sen kirjoitit, toiset saavat kirjoittaa/sanoa mitä sylki suuhun tuo, Mutta toiset teilataan ja tuomitaan heti sanoivat mitä tahansa.........

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erittäin demokraattista toimintaa, hyvä Päivi! En ole ko. puoluetta koskaan äänestänyt rehtinä oikeistolaisena joka kannattaa rehellistä työntekoa ja yrittämistä. Mutta kohta saatan äänestää perussuomalaisten ollessa vaihtoehtona. Hyvinvointia eikä vapautta olisi maailmassa ilman kristinuskoa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tai sitten massan mielipide on se joka halutaan vaientaa ja korvata vähemmistön mielipiteellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (30)

Uutisvirta

14:14
Elinkeinoelämä ja yritykset hallituksen budjetista: Hyvää tahtoa on paljon, mutta villoja kovin vähän
13:46
Hidasautolla tien päälle? STT luopuu kevytauto-nimityksestä ja alkaa kutsua nopeusrajoitettuja autoja "hidasautoiksi"
13:18
Huoltoauton pakoputken päälle valunut polttoaine roihahti tuleen 638 metrin syvyydessä Kittilän kultakaivoksessa – työntekijöitä evakuoitiin
13:05
Oulun kaupunginjohtaja Laajalan mahdollinen Kela-nimitys ratkeaa marraskuun alussa – Kela salasi 12 hakijan nimen
12:34
Tieksola tekemään tulosta Lammikon ja Puljujärven rinnalle ykkösketjuun – Kaksivuotisen jatkopaperin tehnyt Annunen kärppämaalilla illan Jukurit-pelissä
12:07
Väitöstutkimus paljasti Keminmaan kirkon alle haudatun kirkkoherran ruokavalion – pappilan pöydässä on tarjoiltu todennäköisesti kalaa ja hyljettä Tilaajille
12:07
Keminmaan kirkon alle muumioituneella kirkkoherralla oli ylipainoa ja miestissit – hautaan hänelle laitettiin tyyris asu ja pellavasukat Tilaajille
94
Näin budjetti vaikuttaa arkeesi: Keskituloisen palkasta tippuu 160 euroa, autoilu kallistuu ja kotitalousvähennys laskee
64
Hallitukselta pitkä lista työllisyystoimista – aktiivimalli kumotaan ensi vuoden alusta, "vuosisadan palkkatukiuudistus alkaa"
59
Kysyimme, miksi Tiernapojat-patsasta taas ollaan siirtämässä –"Kyllä se perustuu saatuun palautteeseen"
54
Autoliike luopui Oulunportin tonttivarauksestaan, tilalle suuri kauppa – tontti siirtyy Oulunsalo Pilot Holdingille
38
Punainen pyöräbaana jatkuu Raksilasta Mäntylään – kaupunki hakee 1,8 miljoonan euron hankkeeseen valtion avustusta
18
Halla-ahon mielestä työministeri Harakan työllisyystoimet vaikuttavat "aika sosialistisilta"– "Painopiste näyttää olevan, että valtio maksaa palkat"
14
Tutkimus: Yksi vuosi lisää Euroopan älypuhelimien vaihtoaikaan vastaa miljoonan fossiiliauton päästöjä - laitteiden korjattavuutta vaaditaan paremmaksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eurojackpot voittaja osti Toyota yariksen

Mulle tämä lottovoittaja vois ostaa uudet näppäimet. Lensi aamulla kahvit päälle. Lue lisää...
Uuno D.G

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image