Kotimaa

Kris­til­lis­de­mok­raa­tit puolustavat arvostelua saanutta Varsinais-Suomen vaaliliittoa: "Pe­rus­suo­ma­lai­set vastaavat itse arvoistaan"

Puheenjohtaja Sari Essayah esitteli kristillisdemokraattien eduskuntavaaliohjelmaa perjantaina eduskunnassa tiedostusvälineille.
Kotimaa 11.1.2019 14:32 | Päivitetty 11.1.2019 14:55
Aki Taponen

Kristillisdemokraatit tavoittelevat eduskuntavaaleissa kahdeksaa paikkaa. Puolue julkisti perjantaina vaaliohjelmansa.

Kristillisdemokraatit tavoittelevat eduskuntavaaleissa kahdeksaa kansanedustajaa, kun nyt heitä on viisi. Puheenjohtaja Sari Essayahin mukaan viimeisin kannatusmittaus antoi myötätuulta, kun se kertoi puolueen kannatusluvuksi 4,2 prosenttia.

– On muistettava, että meillä käydään 12 erilaiset vaalit, koska vaalipiirejä on 12. Siksi keskikannatusprosenttia ei kannata niin paljon katsoa, vaan nähdä, millaiset kamppailut käydään vaalipiirien sisällä, Essayah sanoi esitellessään puolueensa vaaliohjelmaa.

Kristillisdemokraateilla on eduskuntavaaleissa vain kaksi vaaliliittoa. Varsinais-Suomessa kumppanina on perussuomalaiset ja Lapissa kokoomus.

– Lapissa käydään keskusteluja myös mahdollisesta kolmannesta puolueesta, joka saattaa olla rkp.

Kritiikkiin Varsinais-Suomen vaaliliitosta, jossa perussuomalaisten yhtenä ehdokkaana on EU:ta natsi-Saksaan verrannut Ville Tavio (ps.), Essayah vastasi sanomalla, että vaaliliitot ovat Suomessa aina teknisiä.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman (kd.) korosti, että perussuomalaiset vastaavat itse omista arvoistaan.

– Ne ovat arvoja, joita me osittain kritisoimme julkisesti. Mutta vaaliliitossa ei yhdistetä puolueiden tavoitteita tai ohjelmia millään tavalla.

– Hyvä esimerkki on eurovaalit 2009, kun Essayah valittiin perussuomalaisten kanssa tehdystä vaaliliitosta. Oliko se hyvä vai huono, luulen, että se oli Suomen etu, Östman sanoi.

Essayah muistutti, että hän pääsi myös eduskuntaan ensimmäistä kertaa vaaliliitosta. Vaalipiiri vuonna 2003 oli Varsinais-Suomi, ja kumppanina oli silloin kokoomus.

– Meillä on ollut vaalipiirissä kestävää kannatusta, mutta ilman vaaliliittoa se ei konkretisoidu paikaksi.

Nykyinen vaalijärjestelmä suosii suuria puolueita. Essayah kertoi kannattaneensa vaalijärjestelmän muuttamista sellaiseksi, joka olisi antanut puolueille täsmälleen ääniosuutta vastaavan paikkamäärän.

Tätä tarkoittanut vaalilain muutos tasauspaikkoineen hyväksyttiin jo yksillä valtiopäivillä, mutta sen annettiin raueta.

Essayah syytti siitä perussuomalaisten jytkyä, sillä sitä ennen vaalilain muutosta oli kannattanut myös perussuomalaisten silloinen puheenjohtaja Timo Soini (sin.).

"Suomi, johon voit luottaa"

Vaalilauseena eduskuntavaleissa kristillisdemokraateilla on "Suomi, johon voit luottaa". Vaaliohjelman keskeisiä teemoja ovat lapsiystävällisyys, hyvä vanhustenhoito, työn tekemiseen ja yrittämiseen kannustava sosiaaliturva sekä laadukas koulutus ja turvallisuus.

Puolue esittää poliisille tuhat henkilötyövuotta lisää ja saman verran lisää henkilökuntaa myös varhaiskasvatukseen ja vanhusten hoitoon.

Lapsilisään puolue ehdottaa tuhannen euron vauvarahaa.

– Perhevapaauudistuksen pitää lähteä lapsen ja perheen tarpeista. Tuore perhebarometri osoittaa, että kansa tietää. Suomalaiset eivät halua poliitikkoja kertomaan, kuka kulloinkin lapsia on kotona hoitamassa, vaan lisää joustoa perhevapaisiin ilman kiintiöitä.

Veropolitiikassa kristillisdemokraattien linjana on perheiden huomioiminen muun muassa lapsivähennyksellä. Puolue ei kiristäisi yritysverotusta ja suuntaisi verotusta haittaveroihin.

Juttua korjattu 14:54 Puolue esittää poliisille tuhat henkilötyövuotta lisää, ei sata.

MAINOS

Kommentoi

Mitä olisivatkaan olleet kansalaispuolue ja siniset jotka jo tekivät vaaliliiton.Mutta siniset peruivat kun laskennallisesti ei olisi auttanut heitä!Kouvolassa .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

KD:kin on valmis vaaliliittoon vaikka minkä puolueen kanssa, jos sillä turvataan tai varmistetaan yhdenkään kansanedustajan paikka. Aiemmin vaalitilaisuutensa veisaamalla ja rukoillen aloittanut puolue on oppinut joustamaan arvoistaan, jos sen myöta varmistetaan puolueen omaa poliittista vaikutusvaltaa. Vaalien jälkeen ollaan taas tiukempia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On arvot ainakin paremmat ja Elämää ja Suomalaisuutta suosivat, kuin keskustalla, joka on oikeistoon liikkunut jopa Kokoomuksen ohi muutamissa asioissa.
Entisestä keskustasta on vain Väykkä jäljellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä vaaliliitossa ei koskaan tiedä kumman puolueen hyväksi ääni menee, parenpi kuin eei äänestä tuollaisia liittoja!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Demokratiassa pitää hyväksyä viralliset puolueet, toivottavasti ei tehdä virhettä koska silloinhan juuri halveeratut pääsee nousuun kuten on käyny Italiassa ,Unkarissa ja Belgiassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Persuilla ja kristillisillä on aina ollut yhteneväiset arvot - liian kovat...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksei myös Pohjois-Pohjanmaalla. Kristilliset saisivat samaan liittoon BB-Sebun (eli perssebun,ex-helluntailainen), Ollin-demokratian ja tasa-arvon vaalijan, talousguru Villen ja monta muuta. Yhteiset arvot kaikilla, kun vain tietäisi, mitkä ne ovat vaaliliiton sisällä-toki minä ensin pesrusarvo on kaikilla mielessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:49
Kuhmon Jonkerissa keskisuuri maastopalo
15:21
Nordea kertoo mediayhtiön kuvanneen pääkonttorin tiloja luvatta – drone lensi vain metrien päässä ikkunoista
15:20
Vaihtoehtomusiikin tapahtuma siirtyy lähemmäksi Oulun keskustaa – lauantain Pikipop havittelee nyt urbaania henkeä
15:11
Oulussa poliisien murhan yrityksestä syytetyn miehen tuomio lieveni edelleen hovioikeudessa
15:00
Limingan työllisyystilanne parantunut – kunnassa 5,1 prosenttia työttömiä, koko Pohjois-Pohjanmaalla 9,4 prosenttia
14:59
Epäilys harvinaisesta vieraasta sai muoniolaisen luontoharrastajan kulkemaan metsässä viikkoja – lopulta riistakamera tallensi kuviin mäyrän
14:44
Pääministeri Rinne painotti EU:n globaalia ilmastojohtajuutta esitellessään Suomen puheenjohtajakauden tavoitteita
53
Työministeri Timo Harakka tarjoaa lempiveroaan vaihtoehdoksi, jos julkista taloutta tarvitsee vaalikauden lopulla tasapainottaa
32
Kaikkonen sai haastajan – elinkeinoministeri Katri Kulmuni hakee keskustan puheenjohtajaksi
32
Poliisi tehnyt virka-apupyynnön Luonnonvarakeskukselle Kuusamon Rautakarhusta: "Ensin selvitetään Luonnonvarakeskuksen kanssa, onko karhun auttaminen mahdollista"
26
19-vuotias sotki Rotuaarilla tussin kanssa – poliisi tutkii vahingontekona
25
Katuruokafestivaali täyttää Oulun torin kansainvälisillä mauilla – kolmannen kesän uutuudet tulevat Italiasta ja Ranskasta
23
Paloauto suistui ojaan Suviseura-alueella Muhoksella
21
Apulaisoikeusasiamies pitää kaupunginvaltuutettu Moilasen ihmisroskapuheenvuoroa "epäasiallisena, epäkunnioittavana ja loukkaavana"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

128 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image