Kotimaa

Kris­til­lis­de­mok­raa­tit puolustavat arvostelua saanutta Varsinais-Suomen vaaliliittoa: "Pe­rus­suo­ma­lai­set vastaavat itse arvoistaan"

Puheenjohtaja Sari Essayah esitteli kristillisdemokraattien eduskuntavaaliohjelmaa perjantaina eduskunnassa tiedostusvälineille.
Kotimaa 11.1.2019 14:32 | Päivitetty 11.1.2019 14:55
Aki Taponen

Kristillisdemokraatit tavoittelevat eduskuntavaaleissa kahdeksaa paikkaa. Puolue julkisti perjantaina vaaliohjelmansa.

Kristillisdemokraatit tavoittelevat eduskuntavaaleissa kahdeksaa kansanedustajaa, kun nyt heitä on viisi. Puheenjohtaja Sari Essayahin mukaan viimeisin kannatusmittaus antoi myötätuulta, kun se kertoi puolueen kannatusluvuksi 4,2 prosenttia.

– On muistettava, että meillä käydään 12 erilaiset vaalit, koska vaalipiirejä on 12. Siksi keskikannatusprosenttia ei kannata niin paljon katsoa, vaan nähdä, millaiset kamppailut käydään vaalipiirien sisällä, Essayah sanoi esitellessään puolueensa vaaliohjelmaa.

Kristillisdemokraateilla on eduskuntavaaleissa vain kaksi vaaliliittoa. Varsinais-Suomessa kumppanina on perussuomalaiset ja Lapissa kokoomus.

– Lapissa käydään keskusteluja myös mahdollisesta kolmannesta puolueesta, joka saattaa olla rkp.

Kritiikkiin Varsinais-Suomen vaaliliitosta, jossa perussuomalaisten yhtenä ehdokkaana on EU:ta natsi-Saksaan verrannut Ville Tavio (ps.), Essayah vastasi sanomalla, että vaaliliitot ovat Suomessa aina teknisiä.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman (kd.) korosti, että perussuomalaiset vastaavat itse omista arvoistaan.

– Ne ovat arvoja, joita me osittain kritisoimme julkisesti. Mutta vaaliliitossa ei yhdistetä puolueiden tavoitteita tai ohjelmia millään tavalla.

– Hyvä esimerkki on eurovaalit 2009, kun Essayah valittiin perussuomalaisten kanssa tehdystä vaaliliitosta. Oliko se hyvä vai huono, luulen, että se oli Suomen etu, Östman sanoi.

Essayah muistutti, että hän pääsi myös eduskuntaan ensimmäistä kertaa vaaliliitosta. Vaalipiiri vuonna 2003 oli Varsinais-Suomi, ja kumppanina oli silloin kokoomus.

– Meillä on ollut vaalipiirissä kestävää kannatusta, mutta ilman vaaliliittoa se ei konkretisoidu paikaksi.

Nykyinen vaalijärjestelmä suosii suuria puolueita. Essayah kertoi kannattaneensa vaalijärjestelmän muuttamista sellaiseksi, joka olisi antanut puolueille täsmälleen ääniosuutta vastaavan paikkamäärän.

Tätä tarkoittanut vaalilain muutos tasauspaikkoineen hyväksyttiin jo yksillä valtiopäivillä, mutta sen annettiin raueta.

Essayah syytti siitä perussuomalaisten jytkyä, sillä sitä ennen vaalilain muutosta oli kannattanut myös perussuomalaisten silloinen puheenjohtaja Timo Soini (sin.).

"Suomi, johon voit luottaa"

Vaalilauseena eduskuntavaleissa kristillisdemokraateilla on "Suomi, johon voit luottaa". Vaaliohjelman keskeisiä teemoja ovat lapsiystävällisyys, hyvä vanhustenhoito, työn tekemiseen ja yrittämiseen kannustava sosiaaliturva sekä laadukas koulutus ja turvallisuus.

Puolue esittää poliisille tuhat henkilötyövuotta lisää ja saman verran lisää henkilökuntaa myös varhaiskasvatukseen ja vanhusten hoitoon.

Lapsilisään puolue ehdottaa tuhannen euron vauvarahaa.

– Perhevapaauudistuksen pitää lähteä lapsen ja perheen tarpeista. Tuore perhebarometri osoittaa, että kansa tietää. Suomalaiset eivät halua poliitikkoja kertomaan, kuka kulloinkin lapsia on kotona hoitamassa, vaan lisää joustoa perhevapaisiin ilman kiintiöitä.

Veropolitiikassa kristillisdemokraattien linjana on perheiden huomioiminen muun muassa lapsivähennyksellä. Puolue ei kiristäisi yritysverotusta ja suuntaisi verotusta haittaveroihin.

Juttua korjattu 14:54 Puolue esittää poliisille tuhat henkilötyövuotta lisää, ei sata.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Mitä olisivatkaan olleet kansalaispuolue ja siniset jotka jo tekivät vaaliliiton.Mutta siniset peruivat kun laskennallisesti ei olisi auttanut heitä!Kouvolassa .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

KD:kin on valmis vaaliliittoon vaikka minkä puolueen kanssa, jos sillä turvataan tai varmistetaan yhdenkään kansanedustajan paikka. Aiemmin vaalitilaisuutensa veisaamalla ja rukoillen aloittanut puolue on oppinut joustamaan arvoistaan, jos sen myöta varmistetaan puolueen omaa poliittista vaikutusvaltaa. Vaalien jälkeen ollaan taas tiukempia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On arvot ainakin paremmat ja Elämää ja Suomalaisuutta suosivat, kuin keskustalla, joka on oikeistoon liikkunut jopa Kokoomuksen ohi muutamissa asioissa.
Entisestä keskustasta on vain Väykkä jäljellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä vaaliliitossa ei koskaan tiedä kumman puolueen hyväksi ääni menee, parenpi kuin eei äänestä tuollaisia liittoja!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Demokratiassa pitää hyväksyä viralliset puolueet, toivottavasti ei tehdä virhettä koska silloinhan juuri halveeratut pääsee nousuun kuten on käyny Italiassa ,Unkarissa ja Belgiassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Persuilla ja kristillisillä on aina ollut yhteneväiset arvot - liian kovat...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksei myös Pohjois-Pohjanmaalla. Kristilliset saisivat samaan liittoon BB-Sebun (eli perssebun,ex-helluntailainen), Ollin-demokratian ja tasa-arvon vaalijan, talousguru Villen ja monta muuta. Yhteiset arvot kaikilla, kun vain tietäisi, mitkä ne ovat vaaliliiton sisällä-toki minä ensin pesrusarvo on kaikilla mielessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Oulun Stora Enson tehdas onko seuraava?

147 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeiden OSTOvoimaa on korotettava

Kyllä minä mieleni pahoitin. Laitan tämän kommentin tietättömyyden piikkiin. En kirjoita enempää. Lue lisää...
yks`vaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image