Kotimaa

Kris­til­lis­de­mok­raa­tit peruisi polt­toai­ne­ve­ron korotuksen ja korottaisi kaikkien perheiden lapsilisiä – KD:n mielestä va­rus­mies­pal­ve­luk­sen pitäisi kerryttää eläkettä

Sari Essayahin johtama Kristillisdemokraatit julkisti vaihtoehtobudjettinsa keskiviikkona. KUVA: Pekka Rautiainen
Kotimaa 23.10.2019 14:28
Hannamari Ahonen

Oppositiopuolueista Kristillisdemokraatit esitteli ensimmäisenä vaihtoehtobudjettinsa. KD korosti lapsiperheitä, vanhustenhoitoa ja työllisyyttä.

Kristillisdemokraatit esitteli vaihtoehtobudjettinsa ensimmäisenä oppositiopuolueista keskiviikkona. Vaihtoehtobudjetit ovat eduskunnan oppositiopuolueiden esityksiä siitä, miten heidän mielestään valtion rahat pitäisi käyttää eli vaihtoehtoinen näkemys hallituksen toteuttamalle politiikalle.

KD korosti vaihtoehtobudjetissaan lapsiperheitä, vanhustenhoitoa ja työllisyyttä.

Antti Rinteen (sd.) hallituksen kaavailema korotus yksinhuoltajien ja neljännen ja viidennen lapsen perheiden lapsilisiin korjataan KD:n vaihtoehdossa koskemaan kaikkia perhemuotoja.

Vauvan saaneille perheille Kristillisdemokraatit maksaisi kertaluonteisesti 1000 euron vauvarahan. KD myös palauttaisi viime vuonna poistetun tuloverotuksen lapsivähennyksen ja korottaisi opiskelijoiden huoltajalisää hallitusta enemmän 150 euroon kuukaudessa.

Armeijan jälkeinen kotiuttamisraha takaisin

Opiskelijoiden toimeentuloa KD parantaisi korottamalla opintorahan 275 euroon kuukaudessa. Varusmiespalveluksen suorittaneille palautetaan KD:n vaihtoehdossa kotiuttamisraha. KD lisäisi varusmiespalveluksen myös kerryttämään eläkettä, samalla tavalla kuin lapsen hoidosta ja opiskelusta kertyy valtion maksamaa eläkettä.

Hallituksen päätöstä korottaa kansan- ja takuueläkettä KD kiittää. Puolueen mukaan hallitus kuitenkin unohtaa työeläkettä saavat eläkeläiset. KD:n budjetissa myös työeläkkeiden saajien verotus kevenisi kansaneläkkeen korotuksen mukaisesti.

Lääkemenojen kulurasitusta useammalle kuukaudelle

KD:n mukaan vanhustenhoitoon pitää heti palkata hoitajia. Nykyisin lääkemenot rasittavat monen sairastavan taloutta etenkin alkuvuonna, kun lääkekorvausten omavastuuosuuksien maksukatto on vielä täyttymättä. KD esittää, että kulurasitusta olisi mahdollista jakaa useammalle kuukaudelle.

KD myös palauttaisi diabetesta sairastavien lääkekorvausten tason ja ehdot entiselleen, samoin keliaakikkojen ruokavaliokorvauksen.

Arviolta 800 000 suomalaista altistuu vuosittain rakennusten kosteusvaurioille.

– Tieteellinen näyttö kosteusvaurioiden yhteydestä eri tauteihin ja oireisiin on häkellyttävän ristiriitaista ja epäselvää. Tarvitsemme lisää yliopistotasoista tutkimusta sekä yhteisiä toimintamalleja altistumisen ja terveyshaittojen arviointiin, lukee KD:n vaihtoehtobudjetissa.

KD esittää yliopistosairaaloihin sisäilmapoliklinikoita. Sisäilmasta sairastuneille tarvitaan KD:n mukaan sairausluokitus ja vahvempi sosiaaliturva.

Harvaan asutulle maaseudulle panostuksia

Hallituksen esittämä polttoaineveron kiristys heikentää KD:n mukaan kuluttajien ostovoimaa ja lisää alueellista epätasa-arvoisuutta. KD esittää polttoaineveron korotuksen perumista. KD panostaisi 100 miljoonaa euroa lisää uusien väylähankkeiden toteuttamiseen.

Se myös parantaisi harvaan asutun maaseudun tilannetta panostuksilla maaseudun joukkoliikenteeseen ja pienten paikkakuntien koulutukseen. KD korostaa, että uudet yritykset ja työpaikat syntyvät maakunnissa. Näiden pienten ja keskisuurten yritysten mahdollisuuksia kasvaa ja niiden pääsyä kansainvälisille markkinoille pitää tukea.

Vuoden 2020 talousarvioon sisältyy 20 miljoonan määräraha taloyhtiöiden energia-avustuksiin, mutta ei omakotitaloille. KD palauttaisi pientalojen energiaremontteihin myönnettävän avustuksen asuinrakennusten ja asuntojen korjausavustuksiin.

Mistä rahat?

Asumistukimenot ovat viime vuosina kasvaneet merkittävästi. Kun vuonna 2008 yleistä asumistukea maksettiin 428 miljoonaa, niin tänä vuonna sitä maksetaan 1 489 miljoonaa. Lisääntyneet asumistuet nostavat yleistä vuokratasoa, mikä nostaa asumismenoja myös niille, jotka eivät saa asumistukea. Siksi KD palauttaisi asumistukiin omaisuusrajat. Omaisuusrajoilla ja opiskelijoiden asumistuen erillisillä säännöillä saadaan puolueen mukaan merkittävät säästöt ja hillitään asumiskustannusten nousua.

Sitran hallitus on esittänyt, että sen 776 miljoonaa euron taseesta irrotettaisiin 100 miljoonan euron kertapanostus. KD näkee, että Sitran taseesta voidaan irrottaa enemmän. Sitran taseesta irrotetut varat kohdennettaisiin vaihtoehtobudjetin mukaisiin kestävää tulevaisuutta rakentaviin hankkeisiin.

KD korvaisi aiemmin käytössä olleen makeisveron terveysperusteisella verolla. Vero kohdistuisi tasapuolisesti eri tuoteryhmiin ja perustuisi elintarvikkeisiin lisättyyn sokeriin.

Puolue hakisi säästöjä edistämällä hallinnon digitalisointia ja järkeistämällä hallinnon hankintakäytäntöjä tietojärjestelmien osalta.

– Suomen tulee ottaa käyttöön kaivosveron tyyppinen rojaltikäytäntö, jossa valtio saa mineraaliesiintymän käytöstä korvausta tietyn prosenttiosuuden tuotantomääristä laskettuna.

Samoin se esittää kivihiilen käytölle erityisen haittaveron vauhdittamaan kivihiilestä luopumista lämpö- ja energiatuotannossa.

Enemmän paikallista sopimista

Suomessa on noin 50 000 järjestäytymätöntä yritystä. Nämä pienet ja keskisuuret yritykset ovat KD:n mukaan juuri niitä, joissa syntyy uusia työpaikkoja.

–  Niitä syntyisi vielä enemmän, jos voitaisiin sopia nykyistä joustavammin paikallisista työehdoista. EU- ja ETA-alueen ulkopuolisille Suomessa valmistuneille opiskelijoille tulee myöntää automaattinen työlupa.

MAINOS

Kommentoi

Koko kd on aivan turha satukerho,tulee vaikka millaisia ehdotuksia muttei todellista rahoitus pohjaa.Pikku kokoomuslaisia+kirkko pään päällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapsilisät pitäs välittömästi puolittaa ja kepun kotihoidon tuki on vain ylimääräistä rahaa vanhemmille soppailuun. Ennen pärjättiin ilman näitä tyhjänpäiväisiä tukia ja lapsetkin ottivat jo nuorena vastuuta elämästään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai että Kristillisten mielestä menoja pitää lisätä, mutta tuloja vähentää? Eihän tuossa ole päätä eikä häntää taas. Sitten tämä varusmies-eläke, paljonkohan mahtaa kertyä eläkettä niistä päivärahoista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

KD:n kanssa samaa mieltä: varusmiesaika pitäisi huomioida eläkekertymäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukaan eikä mikään ihmisoikeuksien puolustaja ei sano mitään varusmiehestä jota roikutetaan löysässä hirressä, hänen ajamansa kuorma-auton törmätyä junan kanssa. Ihmeellistä. Onhan niitä kaikenmaailman murhaajia ym., kaikille löytyy puolustajia, mutta säälittää kuinka onneton nuorukainen joutuu kärsimään, kun taas valitetaan seuraavaan oikeusasteeseen ja käydään oikeutta. Onko Suomi oikeusvaltio? kannattako sinne armeijaan yleensä mennäkkään? nim. sivusta seurannut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enää mitään kun myyrät nostaa eläkeiän 120 vuoteen. Melko turhaa maksaa vakuutusmaksujakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:50
Kristi Raik Viron Nato-kiistasta: En näe mitään vaihtoehtoja sille, että lähtisimme luomaan korvaavaa järjestelmää Natolle tai Yhdysvaltojen roolille
15:39
Kärpät solmi luottopuolustaja Heshkan kanssa jatkosopimuksen – myös Huttula ja Järvitalo jatkavat
15:28
Kärnä haluaa hirviaseille, patruunoille ja hirvikoirille verovähennysoikeuden
15:23
Trumpin virkarikostutkinnassa kuullaan EU-suurlähettilästä – kertonut tapahtumista eri versioita
15:23
EK:n puheenjohtaja Lundmark Postin riidasta: "Valtio-omistajan ei pitäisi omilla toimillaan vaikeuttaa jo valmiiksi vaikeaa tilannetta"
14:25
Erno Saukko lähti elokuussa vuoden mittaiselle vaellukselle – talvi on näyttänyt jo ankaruutensa: "Olimme syysvarusteissa 30 asteen pakkasessa" Tilaajille
14:20
Raksilan K-Citymarket ja Jounin Kauppa äärioikeiston mainoksessa – ”Olihan se järkytys, koska emme missään nimessä ole tuommoisessa mukana”
54
Professori pyysi poistamaan Mannerheimin kuvan Oulun yliopiston opiskelijoiden kiltatilasta – "Esitin oman käsitykseni asiasta"
50
Postilakon purkuyritykset jatkuvat iltapäivällä – tukilakot jatkuvat, vaikka työnantaja syyttää niiden perusteita vanhentuneiksi
48
Oulun yliopiston hallitus: Kiinteistöselvityksen teko alkaa – "Joskus on järkevämpää rakentaa uutta kuin korjata vanhaa"
31
Huuhkajat varmuudella lohkossa A tai B: Tämä tiedetään jo nyt Suomen pelipaikoista, vastustajista ja ottelupäivistä
20
Metsästysrikoksia tutkitaan Kuhmossa: Susilauman kulkureitille oli asetettu polkurautoja ja myrkkyä – metsästäjän koira kuoli myrkkyyn
18
Oulun kouluissa ja päiväkodeissa juodaan jatkossa luomumaitoa, joka kerätään 120 kilometrin säteellä Oulusta
17
MTK:n Juha Marttila: Peltojen metsittäminen olisi täysin vastuutonta – "Jos kotimaan kulutus vähenee, Suomen on vietävä enemmän"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

239 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Jos EK:on kuuluva miljonääri maksaa käytännössä muutaman prosentin tuloistaan veroa, siis paljon vähemmän mitä omat palk... Lue lisää...
Maailmanrannan Rellu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.11.

Fingerpori

20.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image