Kotimaa

Kreikka ja Makedonia löytämässä ratkaisun vuosikausia kestäneeseen nimikiistaan - ovi EU-neu­vot­te­luil­le aukeaisi

Kotimaa 17.5.2018 16:36 | Päivitetty 17.5.2018 17:44
STT

Makedonia ja Kreikka näyttävät etenevän kohti sopua vuosikausia kestäneessä nimikiistassaan.

Bulgarian pääministeri Boiko Borisov kertoi Sofian huippukokouksen jälkeen, että Kreikka ja Makedonia kertovat todennäköisesti lähiaikoina sovusta. Kreikan ja Makedonian johtajat tapasivat Länsi-Balkanin huippukokouksen kulisseissa Bulgariassa.

Nimikiistan ratkeaminen tarkoittaisi sitä, että isoin este Makedonian jäsenyysneuvotteluiden aloittamiselle EU:n kanssa poistuu.

Myös Makedonian pääministeri Zoran Zaev vahvisti uutistoimisto AFP:n mukaan sovun syntymisen.

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras oli kuitenkin varauksellisempi, ja sanoi kreikkalaismedialle, että työtä on vielä tehtävänä.

Makedonia ja Kreikka ovat pitkään kiistelleet siitä, voiko Makedonia käyttää nimeä, joka viittaa Kreikan mielestä Kreikan pohjoiseen maakuntaan. Vaihtoehtoina on mainittu esimerkiksi Pohjois-Makedonia tai Ylä-Makedonia, mutta julkisuuteen ei ole vielä kerrottu, mikä ratkaisu olisi.

Kiista valtion nimestä on estänyt maan jäsenyyden myös sotilasliitto Natossa.

- He (Makedonia ja Kreikka) ovat omien sanojensa mukaan edistyneet tässä nimikysymyksessä merkittävästi ja kertoivat, että ratkaisu on lähellä, kertoi myös pääministeri Sipilä kokouksen jälkeen STT:lle ja Ylelle Sofiassa.

MAINOS

Kommentoi

Kunnes neuvottelevat osapuolet pääsevät yhteisymmärrykseen ja sopimus on allekirjoitettu, on olemassa vain valtio nimeltä FYROM (Former Yugoslav Republic of Macedonia). Kreikkalaiset käyttävät nimikiistan alkamisesta lähtien nimeä Skopje, viitatessaan pohjoiseen naapurivaltioon. Löytyykö viimeinkin ratkaisu? Varmaa on se, että pelkkä Makedonia ei tule kysymykseen, siitä Kreikka pitää huolen - elleivät nyt maailmankirjat täysin sekoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Kreikkalaiset katsovat, että Makedonia-nimi on varattu kreikan pohjoiselle maakunnalle, ja estänyt neuvottelut jäsenyyksistä. Euroviisuissakin luki FYR (Former Yugoslavian Republic) Makedonia. Makedonia ennen Aleksanteri Suuren valloitusreissua (yli 23 vuosisataa sitten) oli suurin piirtein Kreikan alueiden sisällä. Historiallinen Rooman provinssi ( n. 22 - 13 vuosisataa sitten, siihen asti kun alueen raja-aidat pettivät toiseen suuntaan ja Slaavit maahanmuuttivat pohjoisesta alueelle rajamuodollisuuksista piittaamatta) taas on kuuden nykymaan alueella, joten kreikkalaisten ryppyilystä tästä asiasta voi olla montaa mieltä. Joku voisi ajatella sen myös ilmaisuksi kreikkalaisten vaatimuksesta historiallisen Makedonian alueisiinkin. Menneisyydessä elämistä puolin ja toisin joka tapauksessa, koska sekä historialliset Aleksanteri Suuren makedonialaiset että Rooman provinssin asukkaat ovat kaikki kuolleet. Nykyiset kreikkalaisetkin taitavat olla suureksi osaksi kenen lie jälkeläisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan pohjoisosassa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Kemi, Keminmaa ja Tornio.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Nyt eläkkeellä ja terveenä, vireänä "vanhuksena", sanovat jotkut. Enpä taida olla kovastikkaan vanhus, sillä jaksan kut... Lue lisää...
Roverauta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image