Kotimaa

Köy­hyys­tut­ki­ja bud­jet­tie­si­tyk­ses­tä: ”Katkeraa kalkkia suomalaiselle köyhälle”

Hallituksen budjettiesityksestä kertoivat torstai-iltana valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok), pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja ulkoministeri Timo Soini (ps.). KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 2.9.2016 14:24
Aki Taponen

Hallituksen budjettiesitys ei ole mikään köyhyyspaketti, arvioi Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo.

– Silloin kun satsataan kovasti verojen kevennyksiin, joita rahoitetaan etuuksia karsimalla, pienituloiset yleensä kärsivät, Hiilamo sanoo.

Köyhyystutkija Juho Saaren mukaan indeksiin sidottujen etujen heikennykset ovat katkeraa kalkkia suomalaiselle köyhälle, koska niitä ei ole tapana kompensoida myöhemmin. Lisäksi indeksijäädytysten vaikutukset kertaantuvat tulevina vuosina.

Muun muassa lapsilisät, työmarkkinatuki ja kansaneläke pienenevät ensi vuonna 0,85 prosenttia. Se iskee Hiilamon mukaan eniten nimenomaan pienituloisiin, jotka saavat monia tukia.

Juho Saaren mukaan hallituksen nyt tekemissä uusissa avauksissa on kuitenkin tärkeitä asioita.

– Erityisen tärkeätä on, että yritetään parantaa ylivelkaantuneiden ja ulosotossa olevien asemaa ja siihen liittyviä kannustejärjestelmiä. Lisäksi pyritään myös takaamaan asumisen mahdollisuuksia niille, joiden asumisen tilanne on ollut pitkään heikko, Tampereen yliopistossa sosiaali- ja terveyspolitiikan professorina työskentelevä Saari sanoo.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (163)

Pelkästään työttömyystukeen menee vuosittain 6 000 000 000 eli kuusi miljardia euroa=valtion vuosittain ottama velka. Siihen päälle asumistuet, toimeentulotuet yms. avustukset. Hurjia summia työtätekevien maksettavaksi toisten lorvimisesta! Pitäsiköhän "köyhän" ottaa itsekin hieman vastuuta elämästään ja toimeentulostaan? Eläkeläisen ei ole pakko asua isossa omakotitalossa yksin, jos ei ole vara maksaa edes kiinteistöveroa, haloo! Ehdota asuntojen vaihtoa kaksiossa asuvan lapsiperheen kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin. Yritystuet ovat n. 7.3 miljardia / vuosi = huomattavasti enemmän kuin valtion ottama velka. Siihen päälle kuntien ja erilaisten valtion omistamien instanssien myöntämät yritystuet, niin hyvältä kuulostaa. Asumistuet valuvat maamme rikkaimmille yksilöille ja vauraille asuntoyhtiöille, jotka saavat verovapaasti jakaa osinkoja eri tahoille. Apteekkarit kuuluvat maamme rikkaimpaan 1% - mikä kertoo kaiken oleellisen maamme lääkkeiden hintatasosta - näistähän ison osan kustantavat verotuloista työntekijät KELA:n kautta.

Rikkaat eivät maksa veroja. He omistavat. Palveluissa / Tuotteissa on hintojen muodossa aina mukana KAIKKI omistajan maksamat kulut. Tämä sisältää myös verot.

Oletko ihan varma, että ihan oikeaa puuta haukut? Kysy itseltäsi kuinka monta työpaikkaa nämä työttömät ovat siirtäneet ulkomaille?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viestistäsi kuultaa läpi syvä viha yhteiskunnan huono-osaisia kohtaan! Häpeäisit!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääkallon paikalla ne virheet on tehty, turha niistä on työtömiä ja työntekijöitä rangaista. Hallitukseen on valittu henkilöt, joiden tulee olla maan asioista huolehtivia. Nyt kun rahaa on jaettu joka suuntaan muualle kuin suomen vähävaraisimmille, heiltä vaan leikataan, eikä jää kuin matti kukkaroon, kun se kipuna tulee kuukausittain. Tili tuli, tili meni kannattaako sitä kadehtia edes rikkaiden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilä arvioi, että eläkeläiset ja köyhät eivät ryhdy lakkoilemaan. Otetaan sieltä, missä on heikoin vastustus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väärin arvioivat. Ja tajuaisivat edes, että tuista leikkaaminen on suoraan pois kotimaan kulutuksesta ja elinkeinoelämän tuloksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millä rahalla te kuvittelette pieneläkeläisen pystyvän maksamaan ensi vuodenkaan kiinteistöveroa kun ei tämän nykyisenkään maksuun riitä rahat vaan menee ulosottoon...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ottamatta kantaa varsinaiseen uutiseen.
Voisiko Kaleva alkaa myös kertomaan ns. asiantuntijoiden poliittiset sidonnaisuudet. Heikki Hiilamo on 2015 vuonna ollut Helsingin vaalipiirissä Vihreiden ehdokkaana. Onko siis ihme, että oppositiota edustava henkilö haukkuu hallituksen esityksiä!
Tämäkin tieto löytyy pienellä googletuksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen kansa, varsinkin köyhälistö rakastaa nöyryyttämistä. Kun suomalaiseen menttaliteetti on vaan sellainen "hattu-kourassa-häpeillen. Oikeastaan on ihan oikein että kiristyksiä tulee, koska jonain kauniina päivänä se nöyryytetty ja halveksittukin saa yksinkertaisesti tarpeekseen, ja silloin ei ole kenelläkään kivaa olla.
Näitä tarpeekseen saaneita ihmisiä on kasvava määrä ja se näkyy erilaisissa tilastoissa. Päättäjät eivät näytä ymmärtävän että myöskään he eivät ole turvassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tai jättää äänestämättä. Mummoni tapasi sanoa: "Äänestämättä jättäminen = ääni Kokoomukselle, sillä rikas äänestää aina ja maksaa vielä haluamiensa ehdokkaiden kampanjat."

Kokoomuksen menestys ja äänestämättä jättäneiden määrä näyttävät korreloivan hyvin kun niitä tilastoissa tarkkailee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisen köyhän suurin vihollinen ja köyhän kurjuuden tason määrittäjä on suomalainen ammattiyhdistysliike sekä ammattiyhdistysliikkeen ohjaama poliittinen puolue SDP. Ilman 2000 luvulla tehtyjä vuosittaisia hulluja yli +10% tes korotuksia työntekijöiden palkkoihin maastamme ei olisi hävinnyt teollisuuden työpaikkoja tällä tahdilla kuin mitä on hävinnyt ja köyhiä olisi maassamme huomattavasti vähemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinähän se satusetä olet.SOS tyypeille syylliset ovat aina ay-liike,työttömät,työntekijät ja pakolaiset.Eivät koskaan maan velkaannuttaneet porvarit jotka ovat poistaneet super rikkaiden verot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toimittajilla on jo varmasti tiedossa millaiset vastaukset he saavat jos kysyvät professoreilta Heikki Hiilamo, Jukka Kekkonen ja Kaarlo Tuori. Saadaan varmasti kommentit että ei käy tai pieleen meni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heikki Hiilamo on valitsematta jäänyt vihreiden eduskuntavaaliehdokas. Köyhyystutkijan roolissa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On sitten todella ala-arvoista uutisointia niinkin fiksulta lehdeltä kuin Kaleva. Tällaisilla otsikoilla haetaan klikkauksia. Olisi pitänyt jutussa mainita asiantuntijan tausta, siis jos kunnon asiapohjaista journalismia haluttaisiin tehdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieman enemmän yllättyisin jos mies olisi Kokoomuksen riveistä. Vihreäthän on Koskustan/Kekoomuksen tytärpuolue talouspolitiikan osalta, että siinä mielessä puoluetausta ei miestäni vaikuta arvioon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

köyhät painetaan littuun, moni ei tiedä että huonotuloinen ei itse ole tilannetta aiheuttanut.vaan monentekijän summa kerryttänyt asian ja aina voittaja jatkaa porskuttamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyhallitus ei tiedä ,että Ruuti onjo kerksitty.Mutta sitän voi keksiä lisää!
Suudelmin suljetut kirjeet ovat vielä koskemattomia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nappikauppaa nämä hallituksen toimet. Suomessa on 365 000 työtöntä. Noilla toimilla ei talous kasva ja työttömyys vähene. Sen sijaan työttömiltä leikataan ja juoksutetaan kolmen kuukauden välein raportoimassa te-keskuksessa. Hallitus taisi käyttää suomen huonoa tilannetta hyväksi vain ay liikkeen ja palkansaajien sumuttamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (163)

Uutisvirta

20:36
Sodankylässä on kolmannes koko maan malminetsinnästä – etsintäinvestoinnit ovat 20–25 miljoonaa euroa ja maanomistajakorvaukset yli miljoona euroa Tilaajille
20:31
Tämä tiedetään Saksan yliajajasta: 29-vuotias Saksan kansalainen, epäillään tapon yrityksistä – 30 loukkaantunutta, heistä osa lapsia
19:30
Pohjois-Pohjanmaan museon sisäilmatulokset saadaan viikkojen päästä
19:00
Korvausehdoissa on merkittäviä eroja vakuutusyhtiöiden välillä – osa korvaa keski- ja toiset puuskatuulen perusteella myrskyvahinkoja
18:51
Brittimatkustaja halusi pois Milanon koneesta Lontoossa koronaviruspelon vuoksi – Finnair lentää normaalisti Milanoon
18:35
Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa useita onnettomuuksia – pelastuslaitos kehottaa varovaisuuteen liikenteessä
18:11
Pohjankartanon remontissa pikkuetappi, nyt tehdään juhlasaliosan vesikatto

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono seuraavissa Lapin kunnissa: Sodankylä, Savukoski ja Inari lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

217 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ihminen on loppupeleissä aina yksin

Ikävä jos noin huonosti on tilsnne. Mutta turha on yleistää, sillä monella on kyllä kavereita ja ystäviä ympärillä. Mutt... Lue lisää...
Kuka vei nimimerkin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image