Kotimaa

Kova väite pe­rus­suo­ma­lais­ten ra­sis­mi­ko­huis­ta: ”Se ei ole sattumaa”

Kotimaa 6.12.2014 6:00
Riikka Happonen

Julkisuudessa käytävästä maahanmuuttokeskustelusta väitöskirjaansa valmisteleva tutkija Niko Pyrhönen arvioi, että Suomen uuspopulistinen liikehdintä käyttää kohujulkisuuden logiikkaa hyväkseen.

– Kun ilmiö herättää tunteita ja kuohuttaa molemmin puolin, sitä jaetaan sosiaalisessa mediassa. Suurin mahdollinen julkisuus on aina radikaalin tahon etu, Pyrhönen sanoo.

Hänen mukaansa esimerkiksi perussuomalaisten puolue on hyötynyt maahanmuuttovastaisimpien jäseniensä esilläolosta. Se mahdollistaa pelaamisen kaksilla korteilla: radikaalien edustajien kannattajia tavoitellaan ja heidän tekemisistään irtisanoudutaan julkisuuden paineesta.

– Vaikka yksittäiset kohut ovat sattumanvaraisia, puolue on rakennettu siten, että niitä syntyy. Se ei ole sattumaa, Pyrhönen sanoo.

Hänen mukaansa suomalaisissa rasismikohuissa on usein hyvin samankaltainen kehityskaari.

Ensin harvojen tietämä tapaus tallentuu nettiin ja sitä puidaan samanmielisten nettifoorumeilla. Kun perinteinen media löytää kohutapauksen ja uutisoi siitä, keskiöön nousevat henkilöt. Nämä yrittävät puolustautua vetoamalla alkuperäisen puheenvuoron satiiriseen tai humoristiseen luonteeseen.

Pyrhönen laskee, että viimeisen kahden vuoden aikana tätä kaavaa ovat noudattaneet ainakin James Hirvisaaren avustajan Helena Erosen hihamerkkiesitys, Hirvisaaren vieraan Seppo Lehdon natsitervehdys eduskunnan lehteriltä sekä perussuomalaisen kunnanvaltuutetun Jani Viinikaisen esiintyminen Hitler-naamio päässä Hetero Pride-tapahtumassa.

Medialta toivotaan kannanottoa

Mediaa Pyrhönen neuvoisi ottamaan nykyistä hanakammin kantaa.

– Jos näiden henkilöiden tekemisistä halutaan tehdä juttuja, pitäisi kirjoittaa auki, mitä oikeasti tapahtuu. Ei vain todeta, että tässä on tällaisia ja tällaisia puolia, vaan puhua asioista niiden oikeilla nimillä ja näyttää, miten virheellisin argumentein erilaisia pelkoja lietsotaan, Pyrhönen kehottaa.

Tutkijoita Pyrhönen suosittelee puolestaan pidättäytymään tunteellisista reaktioista, kun media pyytää heiltä kommentteja äärioikeiston aiheuttamiin kohuihin.

– Jos toinen puoli on täysin kylmän rauhallinen, siitä ei saa niin hyvää draamaa, hän muistuttaa.

Helsingin yliopiston CEREN-tutkimuskeskuksessa vaikuttava Pyrhönen on yksi vastikään julkaistun Ulos kammioista! -teoksen kirjoittajista. Kirjassa useat maahanmuuttotutkijat valottavat kokemuksiaan osallistumisestaan julkiseen keskusteluun. Teoksen on julkaissut Etnisten suhteiden ja kansainvälisen muuttoliikkeen tutkimuksen keskus Etmu ry.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (39)

Pyrhönen vatvoo asiaa sillä tavalla, että hän ei itsekään tiedä, millä keinolla ratsastaisi julkisuuden aallonharjalla. Pelkkä perussuomalaisten eräiden edustajien arvostelu ja äärioikeistoon viittaaminen vaikuttaa siltä, että hänenkin tekisi mieli olla persujen tapaan kriittinen, mutta eihän silloin voi miellyttää edes mediaa. Eivät persut mitään pelkoja lietso vaan tuovat inhorealistisesti esiin sen, mikä suurimman kansamme osan kanta onkin. Joku James siinä sakissa on tietysti säälittävä toilailija. Esimerkiksi Ruotsissa on nyt nähty, mihin hyssyttelylinja johtaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maahanmuuttoon liittyvien myyttien järjestelmällinen purkaminen olisi tosiaan korkea aika tehdä. Se jos mikä vetäisi maton kriitikoiden jalkojen alta. Tämä tapahtuu juuri Pyrhösen esittämällä tavalla eli puhutaan asioista niiden oikeilla nimillä ja osoitetaan todisteiden kera miten virheellisin argumentein erilaisia pelkoja lietsotaan. Emme tarvitse toimittajilta enää yhtään uutta vakuuttelua maahanmuuton hyvistä puolista ilman konreettisia todisteita. Sama koskee yrityksiä kumota negatiivisia käsityksiä tai sitkeästi eläviä myyttejä ympäripyöreillä fraaseilla, kuten maahanmuutto on rikkaus. Ne eivät johda mihinkään. Kaikkein karmeimpia ovat rasisti bussissa -tyyppiset tunnepitoiset avautumiset, joilla yritetään osoittaa kantaväestöstön harjoittamaa rasismia todeksi. Useasti näissä yrityksissä on vieläpä käynyt niin nolosti, että pyydettäessä todistajia tapahtumalle, ei ainuttakaan kertomuksen täynnä matkustajia olleesta bussista enää löydykään vahvistamaan tapausta. Tässä vaiheessa nettiyhteisöt nauravat jo suureen ääneen koko asialle. Kyseisillä jutuilla on mahdollista voittaa ainoastaan hyvin vähän, mutta voi saada aikaan suurta vahinkoa. Tarvitaan selkeää ja osoitettavissa olevaa FAKTAA.

Ihan ensimmäiseksi tulisi selvittää lähes ikuisuuskysymykseksi muodostunut, paljonko maahanmuutto maksaa. En ymmärrä miksi tätä ei ole tehty, vaikka jopa muutamat korkean tason poliitikot ovat lupailleet laskelmia asiasta jo vuosia. Selvitystyötä edelleen odotellessa kriittiset äänet voimistuvat ja saavat samalla uutta vettä myllyyn. He voivat myös vedota nykytilanteessa siihen, että asiaa ei todellisuudessa edes haluta kertoa, koska totuus ei kestä valtavan hintalapun vuoksi päivänvaloa. Pikku hiljaa myytti maahanmuuton huimista kustannuksista alkaa muuttua kansan mielissä totuudeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tutkija puhui asiaa.Kaksilla korteilla pelaamista harrastavat kyllä muutkin kuin perussuomalaiset (mikä nimi puolueella!). Olen kuitenkin sitä mieltä, että perussuomalaisille on nykyään tilausta: on paljon pahoinvoivia ja katkeria ihmisiä,jotka aikaisemmin eivät ole löytäneet poliittista kotia itselleen. Nyt heillä on sellainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On todella epärehellistä levittää edelleen mielikuvaa siitä, että Helena Eronen olisi ollut kirjoituksessaan vakavissaan ja että asiaa olisi vasta jälkeenpäin selitelty ironialla tai huumorilla. Kelle tahansa kirjoituksen lukeneelle oli täysin ilmeistä, ettei kirjoittaja ole ollenkaan tosissaan. Vai miten ne amerikkalaisten hampurilaishihamerkit? Tai marsilaisille planeetat? Koko kohu oli yhden Turun Sanomien tarkoitushakuisen toimittajan aikaansaama, vastuutonta Tutkija Pyrhöseltä hyödyntää sitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja sitten mielensäpahoittajien puolueen kannattajat alkavat täällä komentoida ja paheksua koko juttua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hauska huomata mikä trolliarmeija juoksee heti vähättelemään tämänkaltaista uutista. Osui ja upposi, tästä perussuomalaisissa on juuri kyse. Onneksi gallupit näyttää minne se puolue kuuluu: marginaaliin ja sitä kautta historiaan. Hauska lukea kun aikuiset miehet itkevät kuin akat, että: " nyyh kun on niin asenteellista uutisointia ja nyyh nyyh nyyh, hakee vain julkisuutta tämä voi kun kukkahattuni meni ihan tästä nyt sekaisin".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo juttuhan on ihan selvästi vain kirjan maistukseksi tehty, kukaan ei muuten ostaisi kirjaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ainakin tuo hihamerkkiskandaali oli ihan vain perussuomalaisten poliittisten vastustajien keksimä juttu.

Perussuomalaisten ongelma puolueen turvottua äkillisesti yhdeksi neljästä isosta oli varsinkin alkuvaiheessa se etteivät he ymmärtäneet miten kieli pitää pitää keskellä suuta aina ja kaikkialla. Poliittinen vastapuoli on heti valmiina nostamaan yksittäisiä lauseita irralleen asiayhteydestä ja tekstin tyylilajista ja huutamaan kilpaa omia tulkintojaan siitä mitä oikeasti sanottiin. Ironia ja sarkasmi ovat siis tyylilajeja, joihin poliitikolla ei ole varaa.

Hihamerkkikirjoitushan syntyi vastineena vaatimukselle, ettei poliisilla pitäisi olla oikeutta kysyä ulkomaalaisilta näyttäviltä ihmisiltä näiden papereita. No miten sitten saadaan kiinni luvattomasti maassa oleskelevat, jos vain kantasuomalaisilta saa kysellä papereita? No vaikka pakottamalla kaikki pitämään hihamerkkiä!

Kyseessä on väittelytaktiikka nimeltä "reductio ad absurdum", jossa vastapuolen vaatimus (poliisit eivät saa kysellä ulkomaalaisilta vaikuttavilta ihmisiltä papereita) osoitetaan vääräksi näyttämällä miten absurdeihin tilanteisiin vaatimuksen noudattaminen johtaisi.

Poliittinen vastapuoli sitten nappasi tuon ja lähti väittämään että heidän vaatimuksensa absurdiksi osoittamisen sijaan kirjoittaja oli ihan *oikeasti* vaatinut vähemmistöille hihamerkkejä. Tottakai he ymmärsivät mikä kirjoituksen tarkoitus oli, mutta 99% ihmisistä ei koskaan lukenut alkuperäistä tekstiä, vaan kuulivat vain kohusta. Tämä on hyvin tyypillinen tapa tehdä politiikkaa tässä maassa.

Kirjoituksesta luotu legenda oli totuutta herkullisempi, joten mediaa ei väitteiden tarkistaminen kiinnostanut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Soinilla ei ole tulevissa vaaleissakaan juuri muuta konstia kuin kertoa olevansa katolisessa uskossa ja puolustaa puolueen rasisteja sen varjolla. Vai onko hallituskiima sittenkin niin vahva, että Soini tyytyy takiaisen osaan ja ulkoministerin salkkuun??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hehehe sitä niin kutsua hallituskiimaa on vain muilla puolueilla kuin perussuomalaisilla. Muitten katsos tarvii jo tapella ja kieroilla paikoistaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei väistöskirjaa valmisteleva tutkija saisi mennä neuvomaan väitöskirjan sisältöön suuresti vaikuttavaa osapuolta siitä, miten tämän tulisi toimia. Se on kaikkien objektiivisuuden sääntöjen vastaista. Sama kuin mielipidekyselyssä kyselijä kehottaisi ihmisiä valitsemaan tietyn vaihtoehdon. Toivottavasti väitöskirjan tarkastaja ei lue tätä artikkelia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin mitä sinä olet tietävinäsi väitöskirjan teosta? Nyt ei auennut tuo sinun sauhuamisesi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa pitäytyä tutussa maastossa, kun lähtee kommentoimaan. Et näköjään väitöskirjan teosta ymmärrä mitään, joten kannattaa pitää sen suhteen mölyt mahassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myönnetään, etten tiedäkään kuin luonnontieteistä. Siellä ei voikaan tehdä muuta kuin kokeen jälkeen todeta tulokset, toisin kuin tällaisessa humanistisessa tutkimuksessa, joissa tutkija voi ensin kertoa kohteelle, että miten kannattaa vastata ja sitten kysyä kysymyksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo , kokeen jällkeen kerroitte tuloksen. Siksihän kirkko ja biologit (jos olisit fyysikko kertoisit sen kyllä) kertoi ihmisille maailman olevan "oikeasti vain 6000 vuotta vanha"......"En ole enää edes tiedemies, olen tekopyhä eli käytännössä biologi"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mennyt tuolla herralla puurot ja vellit sekaisin....Ennen vanhaan väitöskirjat olivat tieteellisiä eikä kanavia henkilökohtaisen kaunan purkamiseen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin eikös se Hirvisaari lentänyt saman tien Persuista pois, kun vieras teki natsitervehdyksen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka näin yksipuolisella asenteella voi aihetta tutkia tieteellisesti saatikka tehdä väitöskirjaa? Olen täysin pöyristynyt. Uskottavuus tipahti täysin siinä vaiheessa kun annettiin ymmärtää, että Erosen hihamerkkikirjoituksen nimittäminen satiiriksi olisi jotain selittelyä. Laitonta tulla tohtoriksi jos ei sitä tekstiä osannut tulkita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on taas sitä asenteellista ja selvästi vääristeltyä kirjoittelua.
Ei mikään puolue ole puolue,jos sillä ei ole kannatusta kansan keskuudessa.
Jos sitä on ja esittää asioita,joita ei nyky yhteiskunnassa saa sanoa,vaan kaikki on harmaata mitään sanomatonta mielistelyä.
Perussuomalaiset ovat puolue,joka on tuonut epäkohtia esiin.
No tietenkään ne ei kelpaa tietyille ryhmille.
On liiallisessa hyysäämisessä peiliin katsomisen paikka.
Vai mitä esim. nykyiset kouluissa olevat epäkohdat sanovat.
Ketään ei saa kurittaa, vika on opettajissa, kodissa ja vanhemmissa ei laisinkaan.
Tämä lähinnä Helsinki seudulla.
Jossa on suuret sosiaaliset ongelmat.
Maahanmuuttajia ei saa kritisoida.
EU:n rahoitusta ei, ym. tälläistä.
Venäjän kanssa ei saa olla hyviä naapurisuhteita, mennään EU:n politiikan mukaan.
NO,tämäkö on populismia ja rasismia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (39)

Uutisvirta

12:01
Nopea sähköpyörä kulkee mopon vauhtia ja sen kuljettaminen ei käy ilman korttia – Pohjois-Pohjanmaalla niin sanotut S-pedelecit ovat vielä harvinaisia
11:38
Iran teki ohjuskokeen, samoin Pohjois-Korea – Trump kehui jälleen hyvää suhdettaan Kim Jong Uniin
11:00
Operaatio Paulaharju päättää taipaleensa Tuntsan erämaahan – kuuden vuoden aikana erämaateatterissa on tahkottu läpi Samuli Paulaharjun novelleja Tilaajille
10:00
Ministeri Krista Kiuru on huolissaan sovittelun käyttämisestä toistuvaan ja vakavaan perheväkivaltaan – "Tällaiset tapaukset mustaavat sovittelun maineen"
9:22
G7-maiden kokous alkaa: Amazon-kriisi ja Trumpin kauppasota saattavat viedä tilan Macronin toivomilta globaaleilta keskusteluilta
9:00
Paula ja Toni Jaakola jakavat yrityksen ja kodin: "Kun vaihdoimme läpsystä, riitoja ei tullut" – Kahdesta bisnekseen liittyvästä asiasta ei kannata lipsua Tilaajille
8:25
Trumpin kauppasota Kiinan kanssa yltyy, samoin talouskiistely kotimaassa – "En vastustaisi, jos hän eroaisi", presidentti sanoi keskuspankin johtajasta
32
Fennovoiman paperit viipyvät yhä – STUK on saanut vasta pienen osan Pyhäjoen voimalan rakentamislupaan vaadittavasta aineistosta
30
Suomi yrittää vaikuttaa Brasiliaan naudanlihan kautta – S-ryhmässä ja Lidlissä brasilialaislihaa myydään vain nimeksi
24
Oulun teatterin esitys myöhästyi – syynä myöhässä ollut lentokone, näyttelijä ei ehtinyt ajoisssa paikalle
19
"Jokin tässä meillä falskaa" – lomamatka Kroatiaan avasi silmät: Suomi on pudonnut kelkasta, kun arvioidaan eri maiden siisteyttä
17
Enne tulevasta? Puljujärvi kokeili jo Kärppien ylivoimassa – Manner: "Missä ikinä hän pelaakaan, sen on oltava Jessen oma päätös"
16
Tihkusade ei vienyt virettä ilmakitaroista Oulussa – vuoden 2019 voittaja on yhdysvaltalainen The Marquis
7
Ilmastotyössä tarvitaan meitä kaikkia Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ulkomailta tuodaan turisteja, mutta oman maan poika ei saa töitä

Tasan tarkkaan jokainen työhaluinen saa töitä. Kokenut olen. Ei vaan kelpaa duunit joillekin Ja vas.hallituksen aikana ... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image