Kotimaa

Kova lupaus Rinteeltä: Ilmainen päivähoito lapsille – ”muutamme var­hais­kas­va­tuk­sen mak­sut­to­mak­si”

Antti Rinne.
Kotimaa 5.2.2017 15:18
Lauri Nurmi

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne paalutti linjapuheessaan perustuksia, joiden varaan sdp aikoo rakentaa kevään 2019 eduskuntavaalien kampanjansa.

Rinne ei viitannut maan hallitukseen, eikä maininnut nimiltä pääministeri Juha Sipilää (kesk.), valtiovarainministeri Petteri Orpoa (kok.) ja ulkoministeri Timo Soinia (ps.). Oppositiojohtajan strategiana oli korostaa, mitä sdp pääministeripuolueen asemassa ajaisi hallitusneuvotteluissa – ei kritisoida kilpailijoitaan.

Suurimpia poliittisia tavoitteita Rinteen sdp:lle ovat esimerkiksi päivähoidon tekeminen maksuttomaksi ja sosiaaliturvajärjestelmän muuttaminen.

– Peruskoulu on hyvinvointivaltiomme hienoimpia saavutuksia, lähtökohtien tasa-arvon peruskiviä. Seuraavaksi teemme saman uudistuksen myös päiväkodeissa, kun muutamme varhaiskasvatuksen maksuttomaksi, Rinne julkisti tavoitteen äänenpainolla, joka velvoittaa sdp:tä jatkossa.

Lupaus ilmaisesta päivähoidosta on kova, koska poliittiset kilpailijat kyseenalaistavat varmasti sen realistisuuden, ellei Rinne tulevaisuuden vaalikeskusteluissa esitä mallia päivähoidon maksuttomuuden rahoittamisesta.

Sdp on feministinen puolue

Sdp haluaa parantaa vahvasti naisten asemaa työmarkkinoilla ja koko yhteiskunnassa, mihin myös varhaiskasvatusta koskevat lupaukset liittyvät.

– Sdp on feministinen puolue, jonka keskeinen missio on korjata ja poistaa kaikki tasa-arvon esteet. Yhteiskunnassamme on yhä sortavia rakenteita. Niin sukupuolten kuin muidenkin ihmisryhmien välillä. Seuraavat askeleet kohti tasa-arvoa otamme, kun uudistamme perhevapaajärjestelmän ja palautamme subjektiivisen päivähoito-oikeuden, Rinne sanoi ja kertoi tämän jälkeen varhaiskasvatuksen muuttamisesta maksuttomaksi, mikäli sdp nousee valtaan.

Yleisturvan takuutulo olisi 520 euroa kuukaudessa

Sosiaaliturvan sdp haluaa uudistaa Demarinuorten Yleisturva-mallin pohjalta. Se on eräänlainen perustulomalli, vaikka sosiaalidemokraatit eivät perustulo-sanaa käytä ay-liikkeen sitä kohtaan tunteman epäluulon takia.

Yleisturvassa yhdistettäisiin sosiaaliturvan eri muotoja. Yhdistettäviä asioita olisivat viimesijainen toimeentuloturva (toimeentulotuen perusosa), sosiaaliturvan vähimmäisetuudet (työttömän peruspäiväraha, työmarkkinatuki ja korotusosa, vähimmäismääräiset sairauspäivärahat, äitiys-, isyys- ja vanhempainrahat), opiskelijoiden tuet (opintoraha, aikuiskoulutustuen perusosa), kotihoidon tuki, asumisen tuet (yleinen asumistuki ja opintotuen asumislisä) ja pienituloisten verovähennykset (työtulovähennys, kunnallisverotuksen ansiotulovähennys ja kunnallisverotuksen perusvähennys).

Asumiskulujen jälkeen määriteltyjä yleisturvan tasoja olisi kolme: takuutulo (520 euroa / kk, nykyinen toimeentulotuen perusosa 485 e), yleistulo (675 euroa / kk, nykyinen työmarkkinatuki nettona 565 e) ja aktiivitulo (812,5 euroa / kk, nykyinen työmarkkinatuki + korotusosa 760 e).

Työnteko ja työn vastaanottaminen olisi mallin mukaan aina ihmiselle taloudellisesti kannattavampaa kuin yleisturvan varassa eläminen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (195)

Höpöhöpöjä vaalilupauksia. Huijataan ihmiset taas äänestämään katteettomilla lupauksilla. Ettehän ihmiset ole niin tyhmiä, että uskotte näiden hupiukkojen ja akkojan vaali puheisiin???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tämä voi olla totta? Juuri kun ollaan saamassa Suomi edes polvilleen makuuasennosta niin tulee tämä Soiniakin pahempi uuspopulisti ja lupaa kuun taivaalta. Aikanaan SDP sentään teki kuunneltavaa politiikkaa vaikka välillä metsään menikin mutta nyt on tärkein motiivi saada vain kannatus nousuun keinoista välittämättä. Siinä parannetaan prosentteja, ei Suomea

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tasa-arvon räikein rikkomus jää kuitenkin aina mainitsematta: miesten pakollinen asevelvollisuus. Kyllä voi kuitella, että SDP:n feminismi on rusinat-pullasta tyyppiä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olin jo palaamassa demarien äänestäjäksi kuntavaaleissa, mutta tämän Rinteen räikeän populistisen vaalilupauksen jälkeen äänestän jotain porvaripuoluetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja onko tässä järkeä? Meillä ei muutenkaan riitä rahat mihinkään ja edelleen nämä sossut keksii lisää valtion maksamia etuuksia! Mielestäni piävähoidon maksuja pitää nostaa reilusti ja saada suurituloiset vanhemmat maksamaan merkittävästi enemmän päivähoidosta! Itse kuulun tuohon suurituoloiseen joukkoon ja syvästi ihmettelen miten halvalla pääsee lasten hoidosta. Ei mitään järkeä. Tuplamaksut olisi paikallaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parempi sijoitus tuo on kuin veroparatiisit ja porvareiden henkseleiden paukutukset. Kannatetaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo on lupaus joka unohtuu eduskuntavaaleihin mennessä. Saa tuolla joitain ääniä kuntavaaleissa jonka kampanjaan tuo katteeton lupaus on suunnattu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykymallilla lapsia ei enää tehdä ja kommenttien perusteella on vain hyvä, ettei tehdä. Lapset nähdään Suomessa menoeränä ja syypäänä valtionvelkaan. Vain todella hyvätuloisten kannattaa tehdä lapsia, koska keskituloisella ei siihen ole enää varaa, mikäli haluaa säilyttää kohtuullisen elintason.
Eläkekatto pitää saada välittömästi, koska tulevaisuudessa ei enää ole veronmaksajia näille jättieläkkeille. Oikeastaan olisi parempi lopettaa eläkkeet kokonaan, koska eläkeläiset ovat hyödyttömiä yhteiskunnalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tai mieluummin palkat pois!

Näin yritykset pärjäävät paremmin ja byrokratia vähenee...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varhaiskasvatuksen ei todellakaan tarvitse olla ilmaista. Sinne ei ole pakko kenenkään lastaan viedä. Tärkeämpäänkin kohteeseen voitaisiin rahat suunnata. Peruskouluakaan ei kannata kehua. Väkipakolla joutuu opiskelemaan koulussa häiriköiden kanssa. Kiusaamisesta sai ikuisia traumoja. SDP:n sosiaaliturvakin on tullut jo tutuksi: mitään perustuloa ei ole koskaan kannatettu. Ay-liikkeellä täysi valta. SDP:n mukaan rikastua ei kukaan saisi. Täysin järjetön suunnitelma varallisuusverosta. Se johtaisi vain siihen että piensijoittaja joutuisi siirtämään osan varoistaan käyttötilille, jossa se ei näkyisi varallisuutena. Tämä taas ei hyödyttäisi ketään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kai Rinne luvannut koko päivähoitoa ilmaiseksi, ainoastaan varhaiskasvatuksen. Halusi päivähoidon subjektiivisen oikeuden takaisin,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinteella mahtaa olla puurot,vellit sekaisi,kertois ekana mistä ne otetaan ne eurot,?ja kuka on se maksaja?Demareilta mennyt luottamus,ja uskottavuus tämä on tosi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

päivähoito maksaa 1200-1500 €/kk kakara, joten nykyiset käyttäjämaksutkin ovat lähinnä symboolisia ja valtion velka kasvaa!

Asiantilan pitää olla niin, että joka käyttää, se maksaa!
Muu on populismia

Suomalaisten määrän pitääkin kutistua ja pian, sillä kohta työt vähenevät entisestään ja paljon, kun robotit tekevät töistä puolet,
Paremminkin siis voitaisiin säätää lapsivero toisesta lapsesta alkaen, jolloin lisääntyminen saataisiin laskuun.
Esim. 1000 €/kk ja kakara noin ensi alkuun...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinnehän se hassuja höpisee. Simsalabim ja ilmaiseksi muuttuu! Kukaan ei joudu enää maksumieheksi. Päiväkodin tädit eivät enää halua palkkaa eikä rakennuksiakaan tarvitse lämmittää. Näin helppoa se demareille on. Luvatkaa vielä kansalaisille ilmaiset asunnot ja autot. Ah, mutta johan ne sossun asiakkaille ilmaisia ovatkin.. Tosin joku muu taitaa heidänkin lystinsä kuitenkin maksaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi voi.Kukas se tuonkin maksaa?Jihuu veronmaksajat.Miksi tummosta luvataan kun ei voi pitää paikkansa.Taitaapi kalastella ääniä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä tuetan tuottamatonta mataloutta niin sieltä jouta tukirahoja leikata ja siirtää päivähoitoon, samoin kun nostettaisiin osinkoverotusta niin ei olisi temppu eikä mikään sada ilmainen päivähoito.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä päivähoito tuottaa? Verrattuna vaikka siihen ettei anneta ilmaista päivähoitoa työttömien lapsille? Turha väittää että kunnon kansalaisia, väitteelle ei ole perusteita.
Sosialismiahan tämä on, sinun lapsesi eivät ole sinun vaan yhteiskunnan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osinkojen veroprosentti voitaisiin pudottaa kymmenesosaan nykyisestä, ja verokertymä pysyisi samana jos kaikki osingot olisi verollisia. Siis jos kaikki olisivat verollisia, mutta kun eivät ole. Tällä hetkellä esim. säätiöille, yhdistyksille ja erilaisille instituutionaalisille sijoittajille menevät osingot ovat kaikki verovapaita. Ja vasemmistolla ei ole mitään kiinnostusta korjata tätä epäkohtaa, koska AY-järjestöt ovat yksi suuri verovapaiden osinkojen saajista.

Minä piensijoittajana saan muutaman tonnin vuodessa pääomatuloa, ja maksan niistä kovempaa veroa kuin palkkatuloistani. Ei piensijoittajien verotuksen kiristäminen mitään auta suuressa mittakaavassa, samalla kun iso raha välttyy veroilta kokonaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (195)

Uutisvirta

17.9.
Seiväshyppääjä Minna Nikkanen, 31, lopettaa uransa – jätti jo aiemmin tämän kauden väliin
17.9.
Oululaistaustainen Juhani Järvi päätyi Raahen kautta ison vankilan johtajaksi Turkuun – "Näitä olosuhteita on turha kenenkään kadehtia, vangilla ei ole vapautta"
17.9.
Halla-ahon mielestä työministeri Harakan työllisyystoimet vaikuttavat "aika sosialistisilta"– "Painopiste näyttää olevan, että valtio maksaa palkat"
17.9.
Hallitukselta pitkä lista työllisyystoimista – aktiivimalli kumotaan ensi vuoden alusta, "vuosisadan palkkatukiuudistus alkaa"
17.9.
Tuttu vinkkimies istuu penkin päässä tietokone sylissä – oululainen apuvalmentaja Sami Kurttila kääntää marginaalit Suomen eduksi Tilaajille
17.9.
Viisikko hehkuttaa budjetin koulutusrahoja – Kulmuni muisti alueellisuuden ja Andersson perusturvan varassa elävät
17.9.
Rinteen hallituksen ensimmäinen budjettiriihi valmis: Työllisyyteen 25 toimenpidettä, kuntatalouden kriisiin varaudutaan, korkeakoulutukseen 60 miljoonaa ensi vuodesta lähtien

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image