Kotimaa

Kou­lu­tus­päi­vä­kiis­taan löytyi vihdoin ratkaisu

Kotimaa 7.3.2013 0:44 | Päivitetty 7.3.2013 21:23
STT

Kolmea koulutuspäivää koskevaan kiistaan on saatu alustava neuvottelutulos, sanovat työntekijäkeskusjärjestöt SAK, Akava ja STTK. Järjestöt käsittelevät asiaa maanantaina. Lopullinen ratkaisu vaatii vielä järjestöjen hyväksynnän.

Palkansaajajärjestöt ovat edellyttäneet, että koulutusvapaakiista sovitaan ennen kuin neuvottelut keskitetystä palkkaratkaisusta voidaan edes aloittaa.

Vaikka koulutuspäiväkiistaan nyt löytyikin ratkaisu, työmarkkinaosapuolet ovat yhä perin varauksellisia sen suhteen, päästäänkö koskaan neuvottelemaan keskitetystä palkkaratkaisusta.

- Kyllä tässä nyt pitää aika paljon vielä tapahtua, että me pystyisimme tekemään maanantaina positiivisen arvion neuvottelujen käynnistämisestä, sanoi STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää Etelärannassa.

Mäenpää muistutti, että työnantajapuolen tarjoama nollalinja ei palkansaajille kelpaa.

EK:n toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen mukaan koulutuspäiväsopu luo edellytyksiä edetä muissakin asioissa, mutta pakka on edelleen pahasti levällään.

Keskusteluja jatketaan huomenna.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Mielenkiintoisia kommentteja. Monellako kommnetoijalla on oikeasti kokemusta tämän tyylisistä sopimusneuvotteluista? Koko hommassa on kyse siitä, mikä on työnantajien suhtautuminen meihin työntekijöihin ja yleenssä koko työmarkkinajärjestelmään. Ihan vaan tiedoksi, nämä herrat ovat ihan kuukausi palkalla työssa hommassa, ihan kohtuullisen suurella liksalla. Voitte siis jättää tuomoset kokouspalkkio-kommnetit ihan omaan arvoonsa. Suurin ongelma lienee se, että EK pyyhki ahterinsa jo sovitulla asialla. Ennen kuin uutta sopimusta voidaan tehdä, pitää asiat olla selvinä. EK:n toiminnan mukaan työntekijätkin voisivat jättää noudattamatta esim. tyehtosopimuksessa sovittuja asioita. Minkälainen meteli siitä syntyisi, jos työntekijäpuoli toimisi tällä tavalla?
Muutenkin tässä menee vähän puurot ja vellit sekaisin. Kyseessä ei ole mistään ylimääräisestä koulutusvapaasta, eikä yleensäkään ylimääräisistä vapaapäivistä. Kyse on koulutusoikeudesta, jota työnantaja voi halutessaan koordinoida parhaaksi näkemällään tavalla. Saapa jopa vähentää kulut verotuksessa.
Tärkeintä tässä nyt on se, että jonkinlainen soppari olisi saatava aikaan, sillä silloin olisi edes jonkunlaista ennustettavuutta tulevaisuuteen, sillä tuskin tämä taantuma ihan vielä on ohi. Kokemuksesta tiedetään, että liittokierrokset tulevat kalliiksi, vai muistuuko mieleen esimerkiksi sairaanhoitajat muutaman vuoden takaa? Ainiin, sairaanhoitajillahan on kokoomuslainen puheenjohtaja, samoin opettajilla. Sehän selittääkin kaiken, vai...?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa että saadaan vihdoin asiaa eteenpäin. Työnantajat "joutuu" kouluttamaan henkilökuntaansa tasapuolisesti eikä herrojen lellikit aina ole koulutuksissa. Ja se joka keksii sen että millä turvataan riittävä ostovoiman kehitys kun kaikki kallistuu niin on kyllä palkkansa ansainnut. Se että onko se palkankorotusten nollalinja vai reilu korotus niin epäilen ettei kumpikaan. Mutta kyllä kokoomus riistää ne vähäisimmätkin duunareilta olkaa huoleti...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukaan ei kerro mitä sovittiin.
3 palkallista päivää johon tilat ja kouluttajat työnantajan piikkiin??
Tarkoittaa noin 2% palkkakustannusten nousua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täyttä teatteria koko touhu. Muka väännetään kättä jostakin ilman aikuisesta koulutusvapaasta ja sillä viedään huomio pois palkka neuvotteluista ja hiljaisuudessa ämpätään 0 linja. Paljonkohan herroilla on kokouspalkkio per neuvottelu kun nuin kauan pitää muka vääntää kättä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis, onhan tuo jo niin läpinäkyvää, että tyypit mukamas neuvottelee päivät pitkät ja sopua ei synny. Tällaista ajanhukkaa korkealla liksalla! Höpöhöpö ukkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koulutusvapaa?

Joko sitä on koulutuksessa tai vapalla, mutta tuo nimihirviö ei kyllä tarkoita oikein mitään.
Helppohan sellaisesta on sopia, mitä ei olekkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö SAK:lla ole tärkeimpiä tavoitteita kuin kolmen päivän koulutusvapaa. Suomessa on työttömiä pilvinpimein, joille tulisi saada TYÖTÄ.Eikö SAK voisi siirtyä 2000 luvulle ja tämän päivän arkisiin ongelmiin.Suomessa on paljon koulutettuja ammattiihmisiä työttömänä, jotka osaavat tehdä töitä ilman näitä koulutuspäiviä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä meijän elätit taas painavat salakavalasti hymyillen meneen kohti neuvotteulja. Kuka tietää, paljonko kyseiset herrat saavat palkkaa + palkkioita, kun jokainen jäsen maksaa keskimäärin 500 euroa vuodessa kyseiselle ammattiyhdistykselle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ammattiliitoille ole pakko maksaa mitään, senkun eroaa liitosta. Rahat jää omalle tilille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pojat jaksaa heilua! Onhan tässä ollut aikaa saada alta pois kiista kolmen päivän koulutusvapaasta, mutta eipä asiaan vain näytä löytyvän selvyyttä. Kyllä koulutusvapaa tulee julkisellekin sektorille kalliiksi, kun sijaisia joudutaan palkkaamaan koulutusten ajaksi. Ja viime kädessä veronmaksajat pulittavat kustannukset kohonneina veroina ja hintoina. Oli miten tahansa, tämäkin juttu pitäisi saada pois päiväjärjestyksestä. Muutoinhan tämä vaikuttaa melko tavanomaiselta työmarkkinashowlta, jossa työmarkkinajohtajat kokoontuvat kimpsuineen ja kampsuineen neuvottelupaikkaan kameroiden seuratessa heidän liikkeitään. Eikä kukaan heistä uskalla missään vaiheessa puhua muuta kuin tupojargonia, kunnes yksi kaunis päivä sopimus onkin valmis ja kaikki hymyilevät tyytyväisinä. Juoni on suurin piirtein sama kuin Molieren näytelmissä: kukahan tänä vuonna saa olla deus ex macchina?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:36
Analyysi: Ampumahiihdon MM-kisat olivat hyvää mainosta lajille – samaa ei voi sanoa maastohiihdon Pohjoismaiden-kiertueesta, jossa majoituttiin kasarmilla ja huollettiin suksia puutteellisissa tiloissa Tilaajille
22:21
Oulun Pyrinnön Taneli Ollila juhli painonnoston SM-kultaa Porissa – "Enemmänkin olisi mennyt, mutta oli turha riskeerata"
22:18
Jääkylmästi heittänyt Susijengi nousi tärkeään voittoon EM-karsinnoissa
22:15
Yllätysmestarin tuuletus – Kuivasjärven Auran Sonja Stång hämmästyi nuorten SM-hallikisoissa pika-aitojen täysosumastaan: "Olin ihan, että häh?" Tilaajille
21:47
Sula teräs sytytti oven palamaan Outokummun tehtaalla Torniossa
21:33
"Mondo" Duplantis pääsi taas kuuteen metriin – viimeinen yritys ME-korkeudesta 619 oli onnistua
21:27
Thesleffin näyttely houkuttelee kävijöitä jonoiksi asti – Oulun taidemuseon aiemmat kävijäennätykset voivat pian mennä uusiksi
94
Loppuko hiihto ilmastonmuutokseen? Professori: "Eteläisen Suomen koululaisille luminen talviloma on muisto vain"
36
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
34
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
22
Koulumaailmassa lastensuojeluilmoituksen oltava viimeinen toimenpide Lukijalta
19
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
17
Sahat käynnistyvät uudestaan, mekaanisen metsäteollisuuden riidassa sopu – kiky-tuntien kirjausta muutettiin
16
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

253 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työttömyysturva

Tai sitten uudistus kannustaa työttömiä ottamaan ja etsimään töitä ja jopa muuttamaan työn perässä sinne missä sitä on. ... Lue lisää...
Tai sitten töihin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image