Kotimaa

Koulutus kannattaa yhä – korkeasti koulutetulle työuran aikana miljoona euroa enemmän

Koulutus ei välttämättä ole enää mikään ehdoton tae hyvästä tulevaisuudesta, mutta koulussa kannattaa silti olla kuulolla. KUVA: Kimmo Penttinen
Kotimaa 26.10.2017 5:00 | Päivitetty 26.10.2017 6:07
Mikko Pulliainen

Nykytiedon perusteella koulutus kannattaa edelleen. Eläketurvakeskuksen tietoihin pohjautuvan, Me-säätiön toteuttaman yhteenvedon mukaan nyt hieman yli parikymppinen, korkeakoulutettu nuori ansaitsee työuransa aikana bruttona noin miljoona euroa enemmän kuin peruskoulupohjalta työelämään ponnistava henkilö.

Tulokehitys alkaa eriytyä jo noin 25 ikävuoden tienoilla.

Näin ennustaa Eläketurvakeskuksen kehittämä ELSI-malli. Se on simulointimall, joka käyttää tilastollista yksilötason aineistoa. Yksittäisten henkilöiden työuraa simuloidaan vuosi kerrallaan. ELSI on trendilaskelma, joka käyttää historiatietoja pääosin vuodesta 2008 alkaen.

Mallinnus ei siis voi ennustaa suuria murroksia, kuten mahdollinen robotiikan kehityksen aiheuttama tarvittavan ihmistyön väheneminen. Koulutukseen kannattaa silti panostaa, arvioi koulutuspäällikkö Leena Jokinen Turun yliopiston tulevaisuuden tutkimuskeskuksesta.

– Jos ajattelemme, että korkean lisäarvon ihmistyö on hyvin palkattua ja jos työelämä jakautuu huonosti ja oikein hyvin palkattuihin töihin, jälkimmäisiä tekevät he, jolla on koulutus tai suuri luova potentiaali, Jokinen arvioi.

– Tässä suhteessa erityisosaaminen on hyvä investointi. Sanon usein että koulutuksesta ei ole ainakaan haittaa, mutta kouluttamattomuudesta saattaa olla.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (29)

Pitää tullakin enempi rahaa ja sitä myöten verotuloja yhteiskunnalle, joka heidät on kouluttanut. Puhuttaisiinko tutkintojen hinnoista myös!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkä hintaisen olet itse suorittanut.
Muista,että kaikki ovat täällä vähintään ingen gör.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mitaan tarvetta puhua tutkintojen hinnoista niin kauan, kun Suomessa tutkinnon maaraa shkeruus ja jossain maarin lahjakkuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tilastot näyttävät vain keskiarvoa ja asia on todellisuudessa paljon monimutkaisempi.

On paljon työtehtäviä joissa henkilökohtaiset ominaisuudet painottuvat koulututasoa enemmän. On myös paljon korkeamman profiilin työtehtäviä, joissa koulutustasolla on toki jotain merkitystä, mutta esimerkiksi hyvät sosiaaliset taidot, kyky sietää painetta ja kantaa vastuuta merkitsevät lopulta vielä enemmän. Näitä em. ominaisuuksia on vaikea todentaa millään tutkinnolla.

Suomessa on huomattava määrä esimerkiksi yrittäjiä, jotka vaatimattomasta koulututasosta huolimatta ovat menestyneet ja työllistäneet samalla paljon muita ihmisiä. He ovat itsenäisesti kouluttautuneet ja selvittäneet asiat vain niiltä osin, kuin siihen on oman yrityksen toiminnan kannalta tarvetta. Se on itseasiassa myös yhteiskunnan kannalta erittäin tehokasta. Meillä on myös paljon hieman erikoisempia työtehtäviä, joihin yritykset kouluttavat väkensä itse ja pohjakoulutuksen rooli voi olla vähäinen.

Kehoitan kaikkia opiskelemaan, myös vanhemmalla iällä. Se on viimekädessä helpooin tie varmistaa itselleen hyvä tulevaisuus. Ne jotka eivät ole opiskelleet, kehoitan omaan aktiivisuuteen. Yritykset ja yhteisöt huomaavat kyllä hyvät, sitoutumiskykyiset ja potentiaaliset ihmiset koulutustaustasta riippumatta.

Elämänlaatuun pystyy vaikuttamaan eniten omalla tekemisellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koulutus ja korkeammat tulot tarkoittavat myös suurempia verokertymiä yhteisten asioiden hoitoon. Siksi Sipilän hallituksen laajamittaiset leikkaukset koulutusta koskien tuntuvat lähinnä hölmöläisten hommalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koulutus kannattaa -- kouluttajille! Ainakin heillä on työtä.
Koulus on tänäkin päivänä niin isoa tehtailua, että turha sitä on paisuttaa. Haaveilut jokaiselle annattavasta korkeakoulututkinnosta on huuhaata, joka johtaa koulutuksen arvon alenemiseen. Tästähän on esimerkki: opistot muutettiin korkeakoulustatuksen piiriin ihan vaan nimikkeen muutoksella. Kuitenkin suuri osa ammattikorkeakoululaisista työskentelee suorittavassa työssä, jossa vain silloin tällöin tarvitaan ongelmanratkaisutaitoja. Näinpä työpaikkailmoituksen, jossa etsittiin asiakirjaskannaajaa, joka skannaa papereita digitaaliseksi ja työntekijän pätevyysvaatimuksena oli liikealan tradenomin tutkinto. Siis skannaajalla on oltava korkeakoulututkinto! Hämmästyttävää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koulutuksen kannattavuuttakin pitäisi pohtia, kenelle se kannattaa. Selvästikään se ei kannata edes kaikille koulutetuille. Myöskään en ole havainnut arvioita koulutuksen kannattavuudesta kouluttajille, niistä erityisesti koko yhteiskunnalle.

Yhteiskunnalle koulutuksen kannattavuus vaikuttaa todella kehnolta, koska maailman koulutetuimmat eivät kanna huolta edes yhteiskunnan perusrakenteesta. Erityisesti maailman koulutetuimmat suomalaiset polkevat omiakin universaaleja perusoikeuksiaan.

Eikö se ole jo hukkaan kouluttamista?!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

...pidä paikkaansa. Selluköpi 4.800 € / kk peruskoulupohjalla ja kuntalalla maisteri 2.500 € / kk🤣

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Projektio tehty nokian toimarin palkan mukaan? Nimittäin aika moni akateeminen tekee töitä nälkä- tai keskivertopalkalla kun niitä toimitusjohtajan paikkoja ei kaikille riitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä on monesti mietitty tätä tulo asiaa ja tultu siihen lopputulemaan, että tuloveron progressio pitäisi olla huomattavasti jyrkempää, sillä tuloerot senkun vain kasvavat. Olisi vain oikeus ja kohtuus, että jokainen koulutustasosta ja työstä huolimatta ansaitsevat saman summan rahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi parempi ajatella tuloverokertymää valtion näkökulmasta, joka kustantaa yhteiskunnan turvallisuuden ja hyvinvoinnin. Veroasteikon kiristäminen ja jyrkentäminen ei nimittäin lisää valtion tuloja samassa suhteessa, jos ollenkaan, sillä todella hyvätuloiset voivat käyttää omia keinojaan verorasituksen lieventämiseksi. Koulutustasolla ei muuten ole korrelaatiota ansioiden suuruuteen verrattuna. Ne, joilla on erityisiä kykyjä, katsovat olevan oikeus ja kohtuus myös saada vastaavasti korkeampia tuloja, sillä muutoin yhteiskunta ei saa käytöönsä noita erityisiä kykyjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä, näin on ehdottomasti. Homman juonihan menee ja pitääkin mennä juuri niin kuin kirjoitat, mitä parempi palkka, sitä suuremmat verot. Sen sijaan siitä, oletko lopulta Demarimies, en ole aivan yhtä vakuuttunut, sillä lienet valveutuneena henkilönä huomannut, että tuloerojen kasvusta valittaminen ei enää sada perinteisten demarien pussiin, sillä monet korkeasti koulutetut muita kuin SDP:n arvoja kannattavat ansaitsevat huomattavasti vähemmän kuin teidän kuulijakuntanne keskimäärin. Parhaiten, keskimäärin 60k€/a, ansaitsevat "työläiset" (paperimiehet ja selluköpit) tuloissa päihittääkseen täytyy paiskia hommia aika hyvällä asiantuntijajakkaralla, pikkupomona tai myyntihessuna. -Ei "työläinen" Suomessa köyhä ole sen paremmin kuin tuloeroista kärsijäkään, eikä se huttu enää nykypäivänä uppoa suureen yleisöön. Oma lukunsa ovat ökyrikkaat kaverit, jotka pakoilevat veroja minkä ahneudeltaan ehtivät. Röyhkeimmät heistä muuttavat viettämään eläkepäiviään suomlaisten veronmaksajien rahoilla veroparatiiseihin, kuten Portugaliin. -Sellaiset henkilöt eivät mielestäni ansaitse minkäänlaista arvostusta kanssaihmisiltään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et ole enaa demari, vaan kommunisti. Tuota yritettiin naapurissa ja meni totaalisen pieleen. Koulutuksen on kannatettava, muuten yhteiskunta ei kehity.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koulutksella parempaa palkkaa? Hmm.
Oma kokemikseni: kun yrität perustella palkkavaatimusta tai palkankorotuspyyntöä KOLUTUKSEN perustella, niin vakiovastaus on, että palkka ei määräydy koulutuksen tai tutkinnon mukaan vaan sen kyseisen työn vaatimustason perusteella, sekä henkilökohtaisella osaamisella. Suurin osa osaamisesta hankitaan töissä ja tekemällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse en tätä koulutustasohypetystä ymmärrä. Ei koulutus lopultakaan ole se, joka tekee autuaaksi. Ihminen ja taitonsa ratkaiskoon. Osalla akateemisuus on saatu työllä, kun varsinaisia edellytyksiä puuttuu. Luettu vaikkapa kulttuuria ja historiaa. Nämä ovatkin sitten pahimpia koulutuksen korostajia. Säälittävää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (29)

Uutisvirta

14:35
Finnair peruu lentonsa Pekingin Daxingiin ja Nanjingiin maaliskuun loppuun asti
14:15
Vanhemmat pakottivat 5-6 vuotiaan lapsen nukkumaan ja syömään kädet sidottuina, tutkimuksissa kyynärvarresta löytyi arpi: ”Äiti on tehny ton saksilla”
13:49
HS: Verkkojätti Amazonin saksalaisen sivuston ohjelmistovirhe jumittaa toimituksia Suomeen
13:30
Nivalan vakavan liikenneonnettomuuden kuljettaja oli 17-vuotias, saanut kortin poikkeusluvalla – auto ajautui pellolle kymmenen metrin päästä bussipysäkillä odotelleista ihmisistä
13:11
Valtuutettu Lokka tiistaina käräjillä, syytetään kahdesta kansanryhmää vastaan kiihottamisesta
12:56
Auto pyörähti penkkaan Pohjantiellä Kempeleessä – poliisi antoi suullisen huomautuksen
11:42
Facebookissa julkaistusta sähköpostista tutkintapyyntö Limingassa – Kunnanhallituksen jäsenen epäillään luovuttaneen sähköpostin ulkopuoliselle
48
Yli 600 Stora Enson Oulun tehtaalla työskentelevää henkilöä osallistuu lakkoon – "Me olemme sitä mieltä, että talkootyön pitää nyt loppua"
27
Mestarivalmentaja Kari Jalonen sai kenkää SC Bernistä – edelliskausien menestys ei paljon painanut
26
Surkea ajokeli aiheutti kilometrien mittaiset seisahtelevat jonot Pohjantien aamuliikenteessä
19
Koronaviruksen kuolonuhrien määrä nousi yli sataan – ulkoministeriö kehottaa välttämään matkustamista Wuhaniin ja Hubein maakuntaan
15
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
11
Sähköautoilijan kokemattomuus ja latausongelmat kostautuivat maantiellä, Helsinki–Vaasa-väli venyi 14 tuntiin – Näin käytetty ja halpa täyssähköauto toimii Suomen talvessa Tilaajille
10
Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen kansanedustaja Ano Turtiaisesta – taustalla kansanedustajan tviitti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamulla ja aamupäivällä maan keski- ja itäosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image