Kotimaa

Kou­lut­ta­mat­to­mat miehet elävät 12,5 vuotta vähemmän

Kotimaa 1.2.2014 11:41
Salla Laurila

Suomessa 35-vuotiaiden miesten ylimpien ja alimpien tuloluokkien eliniänodote eroaa 12,5 vuotta ja naisilla 6,8 vuotta.

Tulos on Euroopan tasolla yksi huonoimmista.

Koulutus on Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n mukaan yksi tehokkaimmista keinoista pidentää elinajanodotetta ja sen vuoksi opiskeluajan hyvinvointia tulisi tukea entistä enemmän. Tätä vajetta syntyi paikkaamaan AMIS – Ammattilaiset Arjessa – hanke, joka on EHYT ry:n ja RAY:n viisivuotinen hanke ammattikoululaisille.

Hanketta esitellään Opettajainpäivillä Oulussa lauantaina.

Hankkeen tavoitteena on lisätä hyvinvointia ammattioppilaitoksissa, sillä koulutusaste tuntuu jäävän paitsioon hyvinvointiasioissa. Ammattiopiskelijoihin pitäisi suunnata enemmän resursseja, koska opinasteen joukossa on suhteessa enemmän haasteellisessa elämäntilanteessa eläviä nuoria.

Hankkeessa halutaan kehittää oppilaitosten ryhmähenkeä. Sen mukaan jokaisen oppilaan tulee tulla kuulluksi ja nähdyksi. Ryhmäyttämisen tulisi jatkua koko opiskeluajan.

Kirjoittaja on OAMK:n opiskelija.

Oamk:n opiskelijat raportoivat Opi-päiviltä perjantain ja lauantain ajan. Julkaisemme myös yleisön Twitter- ja Instagram-päivityksiä tunnuksella: #opioulu.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Sehän on hyvä, että kaikki eivät elä pitkään vaipat housuissa muistamattomana vanhusten "palvelu"kodissa. Tämä on myös halpaa yhteiskunnalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä tartte yhtään ihmetellä lainkaan miksi alle 50-vuotiaat vähänkoulutetut miehet kuolevat yksinäisyyteen ja alkoholin käyttöön.Itse olen kohta 50-vuotias mies ja yksin asun,kun parisuhdetta ei ole muuhun kuin työhön ja surun hukuttaminen viinapulloon kun ei ihmissuhteet eivät toimi.
Vaikka kuinka yrittää luoda ihmissuhteita niin torjutuksi tulen,se kun sitten stressaa ja masentaa entisestään, tässävaiheessa myös pieni palkkakin stressaa,kun pitää elää kädestä suuhun periaatteella. Helppoa on politikoilla ja herroilla olla kun ei palkasta ja menoista ole huolta kun palkkaa ja palkkioita tulee enemmän kuin pienituloinen tienaa vuodessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miehet elävät keskimäärin 6 vuotta lyhyemmän elämän kuin naiset. Että se siitä sukupuolten välisestä tasa-arvosta. Syyttäkäämme feministejä jotka ovat vuosikymmenet ajaneet alas miesten asemaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koulutettujen miesten tuloerot vähiten kouluttomattomiin ovat valtavat, jos niitä verrataan naisten vastaaviin. Vähiten koulutetun miehen euro on 30 senttiä vähiten koulutetun naisen eurosta.
Miehissä ja naisissa on älykkäitä sekä tyhmiä. Tyhmyys ei ole vain ole ainoastaan miehinen ominaisuus, vaikka feministit niin asiat esittävät

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lyhyempi koulutus mahdollistaa aiemman sijoittumisen työelämään, ja heidän alempi elämäniän ennuste kertoo työelämän rasittavuudesta verrattuna opiskeluun. Tämä johtaa päätelmään että eri koulutustasoilla tulisi olla eri eläkkeelle siirtymisikä perustuen esim työelämän palvelusvuosiin.
EHYT ry voisi panostaa enemmän korkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijoiden erilaisten päihteiden käyttöön opiskeluaikojen lyhentämisen vuoksikin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei vaan tilasto kertoo siitä, että huonommalla koulutuksella on vaikeampi saada töitä ja työtön mies syrjäytyy todennäköisemmin kuin nainen. Mies ajautuu helpommin huonoon seuraan ja huonoille elintavoille, johon sisältyvät mm. huono ruokavalio, alkoholi, huumeet ja väkivaltaiset ryyppyporukat. Työssäkäyvällä ei ole edes aikaa olla päihteissään joka päivä. Naisista pidetään parempaa huolta ja he saavat paremmin apua kun pyytävät. Miesten oletetaan tulevan jotenkin toimeen omillaan, mutta naista suojellaan. Koulutus ei kuitenkaan ole ratkaisu, mikäli sillä ei poisteta työttömyyttä, eikä sillä Suomessa poistetakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yleisesti älykkäämmät yksilöt kouluttautuvat enemmän ja älykäs henkilö yleensä pitää itsestäänkin paremmin huolta mitä vajaammilla resursseilla oleva yksilö. Tietysti joukkoon mahtuu poikkeuksia, mutta kuten tutkimuskin kertoo niin isossa kaavassa näin. Lisäksi koulutettu henkilö on yleensä rikkaampikin, jolloin on mahdollista paremmin hoitaa mahdolliset sairaukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä olen pitkäaikaistyötön, pätkätöitä tehnyt. Tulen takuulla elämään pidempään kuin keskimääräisesti vakituisessa, hyväpalkkaisessa työssä olevat. En ole koskaan polttanut tai lätrännyt alkoholilla. Liikunta on osa arkipäivääni. Autottomana liikun lihasvoimin, joten kunto on varmasti keskimääräistä parempi. Jos olisin vakituisessa työssä, liikunta jäisi varmasti vähemmälle, ja jos vielä joutuisi autolla liikkumaan työn takia, tilanne pahenisi entisestään. Olen elämääni erittäin tyytyväinen, työttömyydestä huolimatta. Jos työ on tärkeintä elämässä, jotain on pahasti vialla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei ne ryyppyremmit yleensä työssäkäyvistä korkeasti koulutetuista miehistä muodostu. Hyvä, että sinä pidät huolta itsestäsi kuitenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vähemmät koulutetut tupakoivat ja juovat moninkertaisesti sekä syövät epäterveellisemmin, siis keskimäärin. Ei tässä mistään tämän monimutkaisemmasta asiasta ole kyse.

Jos on rahaa juoda ja polttaa, niin jättämällä em. paheet pois tai vähemmälle riittää kyllä rahaa ns. terveelliseen normaaliin ruokaankin.

Kävely ja lenkkeily on myös käytännössä ilmaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:01
Epäilyt kasvavat: Koronavirus voi ehkä sairastuttaa jo kerran oireettomaksi todetun uudelleen
9:49
Helsingin yliopistossa on kehitetty hoitoa keliakiaan – siedätyshoidosta vehnän gluteenille on saatu hyviä tuloksia
9:40
Potkut saanut panimotyöntekijä ampui kuoliaaksi viisi ex-kollegaansa Yhdysvalloissa
9:22
Näin koronatilanne etenee: Suomessa kymmeniä epäilyjä, Virossa todettu ensimmäinen tapaus ja Kiinassa vähiten viruskuolemia kuukauteen
9:08
OYSin B-osan rakentamisesta allekirjoitettiin urakkasopimukset – ensimmäiset uudet tilat otetaan käyttöön vuosina 2022 ja 2023
9:00
"Syökää silakkaa", kehotti pääministeri, ja neuvo on yhä ajankohtainen – Kokeile silakoita fish and chips -annoksessa tai espanjalaisissa tapaksissa Tilaajille
8:46
Kaukovainion koulu juhli 50-vuotista taivaltaan
23
Moni poliisi harkitsee alan vaihtamista, sillä kiire, väkivalta ja henkilöstövajaus kuormittavat – Oulun poliisilaitoksen työsuojeluvaltuutettu Tero Väyrynen toivoo pikaisia toimenpiteit
15
Koronaviruksen Italiasta saanut sairastui Suomessa ja hakeutui hoitoon – "Meni kuin Strömsössä", sanoo HUS:n ylilääkäri
14
Osallistu kyselyyn: Pitäisikö Oulun yliopiston muuttaa Linnanmaalta kaupungin keskustaan?
13
Turvapaikanhakijat ja pudasjärviset tarvitsevat vastaanottokeskuksen Lukijalta
12
Kuusamo satsaa miljoona euroa maastopyöräilyyn – Rukalle rakennetaan useita uusia reittejä
11
Takuusäätiö: Opintotuen takaisinperintä olisi syytä sitoa indeksiin – Ministeri Kososen mielestä korotus on kohtuullinen
7
Kuusi suojelijaa esti hakkuita Hietasaaressa – lopulta hakkuut päästiin aloittamaan poliisivartiossa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image