Kotimaa

Ko­tou­tus­kou­lu­tuk­sen vaikuttavuus ja seuranta arvioidaan uudelleen, ja vas­taa­not­to­kes­kus­ten kurssit käydään läpi – "Käsityksemme on, että kurssit annetaan vokeissa hyvin"

Kaikki turvapaikanhakijat eivät halua asua suurissa yhteisöissä pääkaupunkiseudulla, vaan osa heistä hakeutuu varta vasten maakuntakeskuksiin, kertoo pakolaiskoordinaattorina Seinäjoen kaupungilla työskentelevä Raakel Pöyry. KUVA: Tomi Kosonen
Kotimaa 19.12.2018 6:00
Virpi Niemistö

Maahanmuuttajien kotoutumisen onnistuminen suomalaisen lainsäädännön ja kulttuurin oppimisen näkökulmasta on noussut esille Oulun seksuaalirikosepäilyjen yhteydessä.

Kotoutumiskoulutusten vaikuttavuutta ja sen seurantaa pitää arvioida uudelleen seuraavalla hallituskaudella.

Näin toteaa maahanmuuttojohtaja Sonja Hämäläinen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Hänen mukaansa maahanmuuttajien kotoutumiskoulutusten seuranta ja palautteenanto on tähän saakka keskittynyt ennen kaikkea siihen, mitä tapahtuu seuraavaksi koulutuksen jälkeen eli mihin jatkokoulutukseen maahanmuuttajat siirtyvät ja miten he työllistyvät.

– Jatkossa meidän pitää miettiä entistä tarkemmin, miten kehittää kotoutumisen koulutusjärjestelmää myös opin ja sisällön kannalta, Hämäläinen sanoo.

Mittaaminen vaikeaa

Kotoutumisen onnistuminen suomalaisen lainsäädännön ja kulttuurin oppimisen näkökulmasta on noussut esille Oulun seksuaalirikosepäilyjen yhteydessä.

Alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista epäillyt ovat ulkomaalaistaustaisia. He ovat tulleet maahan joko turvapaikanhakijoina tai kiintiöpakolaisina.

Hämäläinen muistuttaa, että tasa-arvosta, lainsäädännöstä ja Suomen yhteiskunnasta kerrotaan kotoutumiskoulutuksissa jo nyt, eikä koulutuksen vaikuttavuuden seurantaan ole yksinkertaista ratkaisua.

Oppisisältöjen sisäistämisen mittaus tarkasti henkilöittäin olisi ongelmallista esimerkiksi siinä mielessä, mitä asioita testissä tai kokeessa pitäisi kysyä. Testiä ei voi järjestää vain tietyille ryhmille, vaan se olisi kohdistettava kaikille maahantulijoille.

Ely-keskus kilpailuttaa

Oleskeluluvan saaneen ja työnhakijaksi ilmoittautuneen maahanmuuttajan kotoutumiskoulutus perustuu Opetushallituksen laatimiin opetussuunnitelmiin.

Ely-keskukset kilpailuttavat koulutuksen järjestäjät, ja ne myös seuraavat koulutuksen laatua.

Aikuisille maahanmuuttajille, jotka jäävät aluksi esimerkiksi kotiin hoitamaan lapsia, kunnat järjestävät kotoutumiskoulutusta vapaan sivistystyön kautta.

Kouluikäiset maahanmuuttajat saavat yhteiskuntaoppia koulussa yleisen opetussuunnitelman mukaisesti.

Yhteiskuntaoppia jo vokissa

Ensimmäisen kosketuksen suomalaiseen yhteiskuntaan ja myös seksuaalikasvatukseen turvapaikanhakijat saavat jo vastaanottokeskuksissa (vok).

Viranomaiset käyvät nyt läpi myös nämä vastaanottokeskuksissa annettavat kurssit eli niin sanotun esikotoutuksen.

– Seksuaalisuuden ja tasa-arvon osiot ovat osa suomalaisen yhteiskunnan peruskurssia, joka turvapaikanhakijoille järjestetään vokeissa. Käsityksemme on se, että kurssit annetaan vokeissa hyvin, mutta tätä me tietysti vielä tulemme arvioimaan. Aina varmaan voi olla vaihtelua eri syistä, Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja Pekka Nuutinen toteaa.

Arviointityö ei ole kuitenkaan vielä alkanut, eikä metodologisiakaan kysymyksiä ole Nuutisen mukaan vielä pohdittu.

Kotouttaminen perustuu kotouttamislakiin, joka koskee kaikkia Suomeen muuttavia ulkomaiden kansalaisia.

Lain mukaan maahanmuuttajille on tehtävä kotouttamissuunnitelma.

Pakollinen on myös maahanmuuttajille jaettava useille kielille käännetty Tervetuloa Suomeen -opas, jonka päivitetty versio julkaistaan lähiaikoina.

Onnistuminen on muuttaneen etu

– Vastuu kotoutumisesta on aina henkilöllä itsellään, eikä kukaan voi elää toisen puolesta. Mahdollisimman hyvä kotoutuminen on ennen kaikkea jokaisen Suomeen muuttavan yksilön oma etu, korostaa Seinäjoen kaupungin pakolaiskoordinaattori Raakel Pöyry.

Hänen mukaansa paikallisilla työntekijöillä on oma roolinsa kotoutumisen onnistumisessa.

– Olemme tukena ja apuna arjen asioissa. Opetamme miten pankkiasiointia hoidetaan ja miten päiväkotiin ilmoitetaan lapsen sairastumisesta. Kannustamme muun muassa tutustumaan suomalaiseen kulttuuriin ja menemään mukaan kerhoihin ja urheilutapahtumiin.

Pöyryn mukaan kotoutumisen onnistumista mitataan sillä, miten henkilö sopeutuu elämään suomalaisessa yhteiskunnassa.

– Toki lainsäädännön opetuksen lisäksi kerromme heti alussa muun muassa suomalaisten naisten ja miesten osallistumisesta työelämään.

Suuria mahtavaa-tunteita Pöyry kokee työssään esimerkiksi silloin, kun hän käy pakolaisina Suomeen tulleiden nuorten lakkiaisissa, kuten viime keväänä.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

"Oleskeluluvan saaneen ja työnhakijaksi ilmoittautuneen maahanmuuttajan kotoutumiskoulutus..."

Eli koulutus aloitetaan joidenkin osalta vuosia liian myöhään tai ei ollenkaan ellei oleskelulupaa irtoa tai sitä joutuu odottamaan vuosia?
Aivan uskomatonta...

Nyt sitten tullaan kertomaan, että kotoutuminen on ihan tulijan oman hyväntahtoisuuden varassa eli ei mitään vaatimuksia kouluttajalla? Miten kansalaistietojen mittaaminen olisi muun maalaiselta ihan mahdotonta, vaikka sitä tehdään lapsille koulussa koko ajan?
Kotoutumisen aktiivimalli? Millä perusteella ei?
Valitettavasti tämä ei yllättänyt yhtään ja selittää aika pitkälle ne ongelmat joiden edessä nyt olemme.
Perussuomalainen turvapaikkapolitiikka alkaa olemaan ainoa relevantti vaihtoehto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

taida olla kyse koulutuksen tasosta vaan siitä, että ei haluta noudattaa yhteiskunnan pelisääntöjä. Ja mikäpäs siinä, kun täkäläiset rangaistukset ovat näiden silmissä lähinnä vitsi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä tullut julkisuuden kautta tietoon, paljon on korjattavaa, mutta jospa korjaukset onnistuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kilpailuttaminen on ongelma. Kurssit annetaan sille, joka tekee sen kulloinkin halvimmalla. Mikään toimija ei pysty kehittämään pitkäjänteistä koulutusohjelmaa, vaan aina mennää matalimmalla siitä, mitä valtio kulloinkin tilaa. Kenellekään ei muodostu kokonaiskäsitystä, koska tilaajalla tuskin on muuta velvollisuutta kuin pyytää tarjoukset, tehdä tilaukset ja valvoa muodollisten kriteerien täyttyminen. Ei henkilökuntaakaan varmasti kovin paljon motivoi, jos on määräaikaisia työsuhteita kurssi kerrallaan ja työnantaja vaihtuu aina sen mukaan, kuka kilpailutuksen voittaa, siihen väliin jäävin työttömyyskatkoin.

Pitäisi perustaa valtion/kunnan/maakunnan ylläpitämiä kotousumiskeskuksia, jotka ottaisivat kokonaisvastuun kaikesta kieli- ja kotouttamiskoulutuksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuulostaa järkevältä. Koulutukset kannattaisi tosiaan keskittää vakituisesti jonnekin. Silloin oppilaitos voisi keskittyä kehittämään toimintaa ja opettajat sitoutuisivat työhön, kun ei koko ajan tarvitse miettiä, mihin seuraavaksi menisi töihin, jos oma paikka ei kursseja saakaan ja työt loppuvat. Usein kouluttaja valitaan halvan hinnan perusteella, jolloin panostus opetukseen on minimaalista.

Toinen asia, mikä voisi ehkä tehostaa kotoutumista, on tulkkien käytön määrärahojen lisääminen peruskursseillakin. Ongelma on usein se, että maahanmuuttajien peruskoulutuksessa opiskelijoiden kielitaito ei usein riitä vielä ymmärtämään esim. yhteiskuntaopin asioita. Jos paikalla olisi silloin tällöin tulkki selittämässä asioita, oppi varmaan menisi paremmin perille.

Entä jos kaupungin ulkomaalaispalvelujen yhteydessä olisi eri kieliä puhuvia työntekijöitä vaikka soittamalla tavoitettavissa tarvittaessa? Jos ihmiset saisivat akuutisti neuvoja arkisiin ongelmiinsa omankieliseltä kotoutusoppaalta vaikka, auttaisikohan se heitä asettumaan tänne paremmin ja sopeutumaan kulttuuriimme? Paljon olisi varmaan tehtävissä asian hyväksi, jos kotoutumiseen halutaan panostaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:36
Syyttäjä vaatii toimittajalle vähintään 15 päiväsakkoa oululaisen kaupunginvaltuutetun kunnian loukkaamisesta – asiaa käsitellään Oulun käräjäoikeudessa
8:57
Erdoğan esitti vaalitilaisuuksissaan terroristin videokuvaa – Uuden-Seelannin ulkoministeri matkustaa Turkkiin selvittämään asiaa
8:43
SY:n kysely: Yli puolet olisi valmiita sopimaan sunnuntaityökorvauksista paikallisesti
8:00
Eläkeläiset osoittivat mieltään Pudasjärvellä pankin käteisnostojen rajoittamisesta – käteistä saa jatkossa vain neljän tunnin ajan viikossa
7:42
Sdp:n etumatka kokoomukseen nähden kasvoi hieman
7:35
Uudessa-Seelannissa uusi terrori-iskuun liittyvä pidätys – nainen jakoi vihaviestin Facebook-sivuillaan
7:00
Naiset muoteissaan vuonna 1968 – ruotsalaissarjan nautinnollisinta katsottavaa on ajankuva miljöineen
39
Eläkeläiset osoittivat mieltään Pudasjärvellä pankin käteisnostojen rajoittamisesta – käteistä saa jatkossa vain neljän tunnin ajan viikossa
38
Kommentti: Hulevesilasku tulee, vaikka ei johtaisi vesitippaakaan ulos tontilta
13
Sulamisvedet ja loska aiheuttavat ongelmia Oulun seudulla – lähetä kuva hankalista paikoista
12
Oulu toivoi paria miljoonaa seksuaalirikosten ehkäisyyn, mutta summa jäänee pienemmäksi – muut kaupungit eivät ole hakeneet yhtä isoja summia
11
Tuore laskelma väläyttää tuntuvia korotuksia työeläkemaksuihin tulevaisuudessa – Suomen eläkejärjestelmä voi kriisiytyä alhaisen syntyvyyden takia
10
Sdp:n etumatka kokoomukseen nähden kasvoi hieman
7
Sulamisvedet tulvivat kaduille viime vuotta pahemmin – yöpakkaset tuovat helpotusta loskainfernoon, mutta tekevät kaduista liukkaita

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Oulun Stora Enson tehdas onko seuraava?

123 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeiden OSTOvoimaa on korotettava

Eläkeläiset oli yksi valtavan suuri kansalaisryhmä, jota oikeistohallituksemme kohteli kaltoin. Meillä on yhtäjaksoisti ... Lue lisää...
korjaus helppoa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image