Kotimaa

Kotona poliitikon rytmi hidastuu – Sirpa Pietikäinen on äitinsä omaishoitaja

Sirpa Pietikäisellä ei ole ylimitoitettua uskoa siihen, että oma toiminta ratkaisisi kaikki maailman ongelmat. Hänestä politiikka on kuin siivousta. - Koskaan ei tule siistiä, mutta jos ei yritä mitään tehdä, niin sen kyllä huomaa, Pietikäinen sanoo. KUVA: Antti Aimo-Koivisto
Kotimaa 18.4.2019 20:02
Satu Hotakainen

60 vuotta

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen painii suurten ihmiskuntakysymysten parissa arkipäivät Brysselissä. Viikonlopuiksi hän palaa kotiinsa Hämeenlinnaan, missä hän asuu elämänkumppaninsa sekä 94-vuotiaan äitinsä kanssa.

Pietikäinen on äitinsä omaishoitaja. Äidillä on pitkälle edennyt muistisairaus.

Yhteisasuminen omien vanhempien kanssa on tuntunut alusta saakka luontevalta valinnalta. Suuri omakotitalo hankittiin jo ennen äidin sairastumista. Samassa kodissa Pietikäinen myös saattohoiti muutamia vuosia sitten kuolleen isänsä.

Pietikäinen ei ole varma, tunnistaako äiti häntä enää tyttärekseen. Oikeastaan sillä ei ole väliä, osuvatko äidin mielessä sukupuun kaikki haarat kohdalleen. Tärkeintä on, että äiti vielä on täällä ja että hän tunnistaa läheiseksi ja merkitykselliseksi ihmiseksi, johon turvata.

Oma vanheneminen pelottaa Pietikäistä. Ei siksi, että hänestä olisi jotenkin kurjaa olla vanha. Päinvastoin, henkiset vuosirenkaathan antavat tietoa ja itsevarmuutta. Pietikäinen on huolissaan vanhustenhuollon ongelmista. Siihen tarvitaan paljon nykyistä enemmän käsiä ja rahaa.

– Mitä enemmän ihminen tarvitsee apua, sitä enemmän hän tarvitsee kunnioitusta ja työkaluja säilyttää itsekunnioitus.

Hämeenlinnassa elämä hidastuu ja maailma kutistuu posken sipaisuun. Niissä hetkissä Pietikäinen pystyy palaamaan pikkutytöksi ja löytämään äitinsä, hänen läsnä olevan lämpönsä. Kotona tajuaa, miten pienet asiat ovat isoja.

– Kuten että saa jätskin ulkona keinussa ja ottaa kengät pois jalasta, kun aurinko lämmittää varpaita. Kun tässä koheltaa Kiinan ja EU:n suhteiden ja ilmastonmuutoksen väliä, niin ei aina edes tiedä, että onko kengät jalassa.

Poliitikkona taitetut kilometrit ovat tehneet Pietikäisestä kärsimättömän. Hän uskoo yhä vähemmän vapaaehtoisuuteen. Pelkkä puhe ei riitä, vaan politiikassa täytyy löytää keinoja tarttua eriarvoisuuteen, syrjintään ja ympäristökysymyksiin.

– Kun niitä on katsellut koko ikänsä, niin on alkanut tajuta, että ei nämä kyllä millään lepertelyllä vaan hoidu.

Hän ajattelee, että vaikka ihmiset voivat tehdä elämässään paljon ekologisia valintoja, ei ole oikein kaataa ilmastonmuutoksen hoitamista Pihtiputaan mummon tai kalliolaisen hipsterin niskaan.

Suurten muutosten aikaansaaminen on politiikan tehtävä. Sirpa Pietikäinen ei esimerkiksi ole ollut innostunut lentämisen kustannusten nostamisesta, sillä se ei suoranaisesti vähennä päästöjä.

– Heti kun saataisiin nopeat ratayhteydet Suomeen ja koko Eurooppaan, niin silloin voitaisiin lopettaa alle kahden tunnin lennot. Sillä olisi isompi vaikutus lentämisen päästöihin.

Kiinnostus ympäristöön syttyi Pietikäisessä varhain. Pohjanmaalta kotoisin oleva terveydenhoitajaäiti ja Viipurista Etelä-Karjalan Parikkalaan muuttanut taiteilijaisä veivät tyttärensä metsään jo ennen kuin tämä oppi kävelemään.

Teini-ikäisenä Pietikäinen hurahti etologiaan ja erityisesti kädellisten käyttäytymisen tutkimiseen.

Etologia on biologian tieteenhaara, joka tutkii eläinten käyttäytymistä luonnollisissa olosuhteissa.

Pietikäisestä piti tulla biologi, ja haaveena oli lähteä Borneoon tutkimaan orankeja.

Unelma hautautui sen ajatuksen alle, että ekonomi, merkonomi tai muuten vain reipas tyttö saa aina töitä. Niinpä hän lähtikin opiskelemaan kauppatieteitä.

Sirpa Pietikäinen

Syntynyt 19.4.1959 Parikkalassa.

Perheeseen kuuluvat elämänkumppani, äiti ja kissa.

Asuu Hämeenlinnassa.

Kauppatieteiden maisteri.

Uran pääkohdat: 1983–2003 kokoomuksen kansanedustaja, 1991–1995 ympäristöministeri, Euroopan parlamentin jäsen vuodesta 2008 lähtien, kansalaisjärjestöaktiivi.

Tunnustukset: kansalaisjärjestötoiminnasta eri tunnustuksia, meppipalkinto eläinten hyvinvoinnin eteen tehdystä työstä sekä meppipalkinto seksuaalivähemmistöjen eteen tehdystä työstä.

Viettää merkkipäiväänsä perheen parissa.

Harrastukset: vaeltaminen ja lukeminen.

Some: Twitter, Facebook, Instagram.

”Olen koko ikäni yrittänyt laittaa yhteen ekologiaa ja ekonomiaa, koska ne eivät voi toimia eri logiikalla.”

MAINOS

Kommentoi

Omaishoitoa on monenlaista, ja hän hoitaa omalla tavallaan, joku toinen toisella tavalla. Mutta tärkein asia kun hänen äiti saa olla kotona eikä jossain laitoksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä täytyy tunnustaa että nuo poliitikot ovat sitte aivan yli-ihmisiä kun pystyvät tuosta vaan brysselissä asuessaan hoitamaan muistisairasta äitiään joka asuu täällä suomessa, käyden vaan viikonloppuisin tsekkaamassa että onko vielä hengissä, kyllä nyt täytyy kehua tuota suoritusta kun ei tuon muistisairaanhoito taho onnistua tavallisilta tallaajilta edes lähietäisyydeltä vaan vaatii tosiaan 24 tunnin läsnäolon, ja kokemusta on tältä alalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen , taitaa raha riittää kun ei tartte veroja maksella verovapaista tuloista ja sopeutumisrahoista.
Helppo on olla kun rahaa on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On ehtymätön luonnonvara! Miten et jaksatte meuhkata tuollaisella asialla? Eikö Pietikäinen saa hoitaa omaisiaan? Onko se väärin jos huolehtii omaisistaan? Tuskin hän saa omaishoitajan palkkaa? Toisaalla olette "ruikuttamassa", että omaishoitajan palkka on liian pieni (minunkin mielestä), mutta jos sen saisi meppi, niin se on kaikki liikaa. Kuinka moni tietää miten Pietikäinen on järjestänyt hoidot Brysselissä oloajaltaan? Luulen myös, että Pietikäinen tekee varmasti keskivertoa enemmän siellä Brysselissäkin.
Kyllä tässä ollan pelkkiä itkuiikkoja Pietikäiseen verrattuna

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän se nollaan pitäisi saada, hän tuumasi ympäristöministerinä alkuaikoinaan PH-arvosta jonkun vesistön äärellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli ei riitä, että saa mepin palkan ja edut. Vielä pitää saada omaishoitajan palkka, kun käy viikonloput Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedät siis, että Pietikäinen saa palkan omaishoitajan työstään. Jos et tiedä varmasti, älä rupea syyttelemään. Suurin osa omaishoitajista ei saa palkkaa työstään, siis suurin osa ja jos saa aivan olemattoman summan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo on kummaa hommaa jos Brysseliin ehtii, minä häjin tuskin pääsen kaupassa käymään ja täytyy sitä varten olla hoitaja jos poistun kotoa. 24/7 olen mieheni Omaishoitaja, todella tiiviisti ei siinä pääse mihinkään hortoilemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

MEPit onkin yli-ihmisiä, osaavat muuttua moneksi. Siksi heille maksetaankin moninkertainen palkka etuineen ja lisineen. Pietikäinenkin taitaa olla yhtä aikaa rysselisä ja hoitamassa äitiään suomessa. Palkka eu:sta ja omaishoitajapalkka Suomesta, yhtäaikaa tietenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulisiko se lentorajoittuneisuus olla sitten vain muita koskeva muttei itseään, näinhän se on yleensä viherpolitikoilla.
Heillä kun on kansalaisista se suurin hiilijalanjälki jo "viranpuolesta".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei taida kovin paljon olla töitä Brysselissä jos ehtii olla omaishoitaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei taida olla kuin nimellisesti omais hoitaja. Jos on viikot pois ja kotimaassa pitää yhteyksiä ei siinä jouda hoito työhön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten se omaishoitajuus onnistuu Brysselistä käsin?
Minulla se ei meinannut onnistua, vaikka asuin samassa kaupungissa äitini
kanssa. Tai ainakin oli ajoittain suuria vaikeuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

näin kauan poliitikkona toiminta ei tuo luovuutta ja mielikuvitusta kehittää eri vaihtoehtoja ihmisten lopputaipaleelle. Alkupäähän on kyllä panostettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

86
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
55
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
52
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
44
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
30
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
30
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
19
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image