Kotimaa

Kotimaa24: Ville Ranta joutui rajun ryöpytyksen kohteeksi

Sarjakuvataiteilija Ville Ranta julkaisi kohua herättäneen kuvan Pariisin terrori-iskujen jälkeen maanantaiaamuna. Palautteessa piirrosta on kuvailtu muun muassa mauttomaksi ja sairaaksi vihaviestinnäksi. KUVA: Pekka Peura
Kotimaa 18.11.2015 10:06
Kaleva

Oululaisen sarjakuvataiteilijan Ville Rannan pilapiirros on poikinut rajua kritiikkiä niin Rannalle itselleen kuin piirroksen julkaisseelle verkkojulkaisu Valomerkille, kertoo Kotimaa24.

Valomerkki on pääkaupunkiseudun seurakuntien verkkolehti.

Piirroksessa terroristin ampuma mies makaa verilammikossa ranskalaisen kahvilan edustalla. Vieressä on toinen mies, joka nuolee verta maasta. Ohessa on teksti: "Ensimmäisten joukossa paikalla on maahanmuuttokriitikko".

Ranta kertoo Kotimaa24:lle, että piirros on aiheuttanut poikkeuksellisen rajun "paskamyrskyn". Hän sanoo saaneensa kymmeniä verisiä kuvia ruumiista ja irtileikatuista päistä.

– Niillä on haluttu viestiä minulle, että tätä on islam, jota puolustan. Itselleni ei ole lähetetty suoria tappouhkauksia, mutta viestit ovat olleet todella törkeitä.

Kuvaa ei aiota poistaa

Valomerkin vastaava päätoimittaja Pauli Juusela julkaisi myöhemmin piirroksen oheen lisäyksen, jossa hän kertoo pitävänsä sitä itsekin eettisesti ongelmallisena, mutta ei aio poistaa kuvaa.

– Vaikka suhtaudun kriittisesti piirrokseen, puolustan kuitenkin pilapiirtäjän oikeutta ilmaista mielipiteensä. Osa viimeaikojen terrori-iskuista on kohdistunut nimenomaan pilapiirtäjiin ja länsimaiseen sananvapauteen, Juusela kirjoittaa.

Juuselan mukaan hänelle lähetetyissä viesteissä on uhkailtu oikeustoimilla ja hänen on jopa toivottu joutuvan terrori-iskun kohteeksi.

Itsekin pidän sitä eettisesti ongelmallisena, ainakaan valtamediassa keskustelu ei ole vienyt Rannan piirroksen viitoittamaan suuntaan. Ainakaan vielä. - See more at: http://www.valomerkki.fi/puheenvuorot/ville-ranta-iskun-jalkeen#sthash.1OTI69Eb.dpuf

Aiemminkin kritiikkiä kuvistaan saanut Ville Ranta pitää nyt tullutta palauteryöppyä yllättävänä.

– Maahanmuuttokriitikoihin ei olisi näköjään saanut kajota. Ymmärrän toki ihmisiä, joita kuva inhottaa tai loukkaa. En pidä piirrostani silti brutaalina. Oli hyvin vastenmielistä seurata somessa, miten maahanmuuttokriitikot riemuitsivat Pariisin terrori-iskuista. Minulla on läheiset suhteet Pariisiin ja halusin tönäistä kuvallani kovaa, Ranta sanoo.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (115)

Täysi tuki ja iso peukku ylös rohkealle pilapiirtäjälle. Iso peukku alas rasistiroskasakille, joiden mielestä sananvapauks koskee vain ja ainoastaan heitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katsokaapa ja verratkaapa Jarin piirrosta 18.11. samasta aiheesta Siinä on tervävyys enemmän kuin kohdillaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ranta on erinomaisen taitava piirtäjä ja uskaltaa tarttua vaikeaakin aiheeseen! Pilakuvan on tarkoituskin kärjistää, liioitella ja aiheuttaa keskustelua. Toimii!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Piirroksellaan Ranta toimii juuri siten, mistä syyttää "maahanmuuttokriitikoita" - eli hyväksikäyttää Pariisin tragediaa omien tarkoitusperiensä ajamiseksi. Samalla Ranta myös viestii kylmyyttään ja tunteettomuuttaan kuolleitten omaisten surua kohtaan. Käsittämätöntä, että tällaista lokaa julkaistaan kirkon foorumien välityksellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No eipä mittään, eroaa taas muutama sata ihminen kirkosta. Katselkaapa huviksenne verotiedoista mm. Piispojen palkkatiedot niin alkaa kiinnostamaan itsekullakin erota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella mauton kannanotto jopa Ville Rannalta. Tästä voi vetää sellaisenkin tulkinnan, että Ranta hyväksyy terrorismin, mutta ei sen arvostelua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa, kerrankin oikea pilapiirtäjä suomesta. Tästä kalevaan piirtäjä niin saadaan enempiki ajankohtasia kuvia

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensimmäisten joukossa on myös pilapiirtäjä. Rasistit saivat iskuista oivan välineen ajaa agendaansa, pilapiirtäjä sai siihen tarttumalla helpon kohteen kohauttaa ja tehdä itseään tunnetuksi. Onnittelen molempia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin...Keniassa muslimiterroristit tappoivat keväällä vielä enemmän ihmisiä ja kukaan ei julistautunut kenialaiseksi. Siitä seuraavaan piirrokseen aihe.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ymmärrä tuollaista julkisuushakuisuutta, mitä Ranta harjoittaa. Aika lailla iljettävä piirros. Piirtäisi positiivisia ja mieltä kohottavia kuvia!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maahanmuuttokriitikot märisevät sananvapaudesta ja uhkailevat piirtäjää, joka sitä harjoittaa. He eivät ole tainneet ymmärtää, mitä kyseinen sana edes tarkoittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

...ja nyt siis vuorostaan pilapiirtäjä märisee kritisoijiensa sananvapauden käytöstä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uhkailu ei kuulu sananvapauden piiriin. Tuntuu näiltä maahanmuuttokriittisiltä unohtuvan, että sananvapauteen kuuluu myös vastuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tulee vähän 9 v takaiset jutut mieleen...jos en väärin muista, taisi Ranta aikanaan nousta jokseenkin tuntemattomasta piirtäjästä tunnetuksi tekijäksi tehtyään vastaavanlaista #kohua# aiheuttavaa strippiä.
Kyynikko arvelee, että eiköhän aikanaan taas H.R.:lle joku sarjakuva/ muu palkinto irtoa. En ole kyvykäs arvioimaan taiteilijan tuotannon arvoa muuten, mutta kivasti tarttuminen tällaisiin juttuihin pitää nimen pinnalla. Onnea vaan,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on syytä muistaa että taitelija Rannan saamalla vihapostilla ei ole mitään tekemistä maahanmuuttokritiikin kanssa. Maahanmuuttokriitikoihin kohdistuva yleinen viha on juuri se mitä tallaiset vihapostin lähettelijät pyrkivät. Pelolle ja vihanlietsonnalle ei saa antaa tilaa. Suvakit, Kukkahatut ja Maahanmuuttokriitikot voisivat nyt järjestää vaikka marssin jossa yhdessä sanouduttaisiin irti kaikesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella mauton kuva, kertoo tämän ajan sananvapaudesta. Toisilla sitä on ja toisilla ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmetyttää miksi näitä pilapiirroksia tehdään,mitä niillä yritetään hakea?
On nähty jo moneen kertaan, mitä on seurannut noista muhamedin pilapiirros hommista,kun tahallaan halutaan härnätä verta nenästä. Kenenkään uskontoa ei tule pilkata sananvapauden nimissä! Se on todella tyhmää ja asiatonta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskonto on todella tyhmää ja asiatonta. Uskonto vaarantaa miljardien ihmisten elämän ja onnellisuuden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinkakohan paljon on tapettu dogmaattisen ateismin nimissä, kun laskee Stalinin ja Maon uhrit?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (115)

Uutisvirta

18:15
Linnanmaalaisen päiväkodin pihalla tulipalo – jo toinen kahden päivän sisällä
18:11
Kansanedustaja Mikko Kärnä harkitsee keskustan puheenjohtajakisaan osallistumista, mikäli muita ehdokkaita ei ilmaannu
18:00
Oululainen nuori telinevoimistelija aloitti harjoittelun jälkijunassa ja nousi ahkeruudellaan arvokisatason urheilijaksi – "Innolla odotan ensimmäisiä MM-kisoja" Tilaajille
17:54
Alle 15-vuotiaita lapsia epäillään Mikkelin koulupalon sytyttämisestä – tutkinnanjohtaja kertoo, miten lasten leikki johti koulun palamiseen
17:31
Kaksi tuomiota Sunny Car Center -vyyhdistä – Markku Ritaluomalle lähes miljoona euroa maksettavaa
17:30
EU:n nimitysruletti pyörähtää käyntiin tänään – huippukokous yrittää löytää nimet huippuvirkoihin
17:29
Kilometrejä pitkä öljypäästö Itämerellä – aiheuttajaa selvitetään
77
Tuppuraisella liki 400 000 euroa asuntolainaa, Kulmunilla lainaa 100 000 euroa – Harakalla muhkea osakesalkku ja sijoitusasuntoja
50
Hagelberg uskoo: Stockmannin entisiin tiloihin syntyy monipuolinen kauppakeskus – ”Pekurin korttelin kehitys tärkeää koko keskustalle”
30
Päivi Räsänen arkkipiispa Luoman sateenkaarisuvaitsevaiseen vastaukseen: "Pride-liikkeen ideologiaa ja kirkon arvopohjaa mahdotonta sovittaa yhteen
25
IL: Riitta-Liisa ja Toni Roponen muuttavat Ida-tyttärensä kanssa Haukiputaalta Yhdysvaltoihin – Toni Roponen Denverin yliopiston hiihtovalmentajaksi
23
Alman mittaus: Perussuomalaiset selvästi suosituin puolue
19
Pääministeri Rinne HS:lle: Suomalaislääkärin mukaan olisin kuollut, jos minut olisi herätetty Espanjassa
14
Lehto Group käynnistää neljä rakennushanketta ympäri Suomea – pohjoisin paikka Utsjoella, projektien arvo yhteensä 27 miljoonaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa kehittyy iltapäivällä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy erittäin voimakkaita ukkospuuskia, yli 25 m/s.
Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Etelä-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa kehittyy iltapäivällä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 20 m/s.
UV-säteily on voimakasta Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakunnissa. UV-indeksin arvo on 6.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

On kukkia
Lukija

Uusin lukijakuva

Piippopaksupää
/honen

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Menettekö suviseuroihin muhokselle

100 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi Suomella menee niin kuin menee?

Kerro yksikin parempi maa? Lue lisää...
Mc

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image