Kotimaa

Kotimaa24: Kirkko antanut suojan neljälle suo­ma­lais­lap­sel­le, ilmiö sai alkunsa Oulusta

Oulun seurakuntien kansainvälisentyön pastori Árpád Kovács neuvotteli viime huhtikuussa sosiaaliviranomaisten kanssa oululaistytön huostaanottoon liittyvistä asioista. KUVA: Maiju Torvinen
Kotimaa 7.11.2014 22:02
Kaleva

Oulun seurakuntien kansainvälisen työn pastori Árpád Kovács sanoo Kotimaa24:ssä, että seurakunnat ovat antaneet suojan ainakin neljälle suomalaislapselle, joilla on ollut ongelmia lastensuojelun kanssa.

Ilmiö sai alkunsa Oulusta, kun seurakunta antoi viime huhtikuussa suojan sijaishuollosta karanneelle 15-vuotiaalle oululaistytölle.

Kovács kertoo, että hän on saanut sen jälkeen seitsemän yhteydenottoa samankaltaisista tapauksista eri puolilta Suomea.

Pastori sanoo, että yhteydenottojen perusteella suomalaisesta lastensuojelusta ei välity kovin hyvää kuvaa. Hän vertaa lastenkoteja vankilaan, jossa asukkaille voi seurata eristystä, riisumista ja ruumiintarkastuksia.

Kovácsin mukaan seurakuntiin yhteyttä ottaneet perheet eivät välttämättä vastusta huostaanottoa, mutta ovat huolissaan siitä, ettei heidän toiveitaan kuunnella. 

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Millä valtuutuksella tämä julkisuudenkipeä pastori puhuu koko kirkon nimissä?
Eihän kirkko tässä instituutiona ole missään tekemisissä vaan yksittainen pastori toimii vanhempien tukihenkilönä omalla vapaa-ajallaan.
Vai väittääkö hän tosissaan, että kirkko piilottaa tiloissaan huostaanottopaikastaan karkuteillä olevia lapsia?
Eikö se ole rikollista toimintaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Julkisuudenkipeä??? HYVÄ että joku reagoi koska Oulun LaSu on niin huonossa maineessa laittomista päätöksistään ottamatta tuon taivallista vastuuta teoistaan. Miten hitossa heillä on vielä virat? Ja miksi virkakollega ei ilmianna heitä vaan ovat mieluummin hiljaa että oma työpaikka säilyisi kun että perhe pelastuisi ja moraali säilyisi. Siinäpä vasta lasten asialla. Ja entä sitten kun on havaittu että huostaanotot ovat olleet vääriä tai lainvastaisia? LaSuko ottaa vastuun? Ei ole ainakaan tähän päivään mennessä. Siinä on mennyt lapsi rikki, perhe ja kaikki läheiset. Jos lastensuojelu toimisi niin kuin LAKI SEN VAATII niin kirkon apua ei tarvitsisi. Valitusta voi toki tehdä mutta siihen menee vuodesta kahteen vuoteen ja siinä vaiheessa on jo lapsi ja perhe rikottu. Virkamiehistäkin voi tehdä kantelu mutta joko siihen reagoidaan nuhteella mitä ei tarkoita mitään tai huomautus mitä sekään ei tarkoita yhtään mitään. Ja nyt pyritään siihen ettei omalla pihamaalla saa kuvata tai ettei virkamiehiä saa kuvata ylipäätänsä. Se saattaa olla viimeinen keino suojata itseään koska niin törkeitä laiminlyöntejä on virkamiestaholta tapahtunut piilossa kun ei ole ollut todisteita. Kuka valvoo virkamiehiä? Ja missä selkäranka?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

suurkiitos pastori Kovákselle!
Tarvitsemme avointa ja rohkeaa keskustelua lastensuojeluasioissa ja kasvatuksessa - rohkea mies!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kirkon ei pitäisi puuttua sosiaalityöntekijöiden tekemiin sijoitus/huostaanotto päätöksiin. Nuoret ja vanhemmat valehtelevat kirkon työntekijöille ja kirkko suojelee. Ei niitä päätöksiä huvikseen/muuten vaan tehdä. En aijo maksaa kirkollisveroa että kirkko suojelee kakaroita jotka eivät pärjää vanhempien luona, vaan tarvitsevat ammattiapua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jospa kirkko ottaisi lastensuojelun sijaishuollon hoitaakseen? Asiakkaita ainakin riittäisi, 17 000 lasta ja nuorta odottaa apua. Heille pitäisi muun hoidon lisäksi järjestää myös perusopetus ja varttuneemmille toisen asteen koulutus. Aikoja sittenhän juuri kirkko huolehti mm. kansan valistamisesta ja lukutaidon opettamisesta joten siltä osin tämä olisi oikeastaan vain paluuta entiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta kirkko ei halua nähdä sitä kehitystä joka on niihin toimiin johtanut, tässä mielessä välttämättömän tunnustaminen on myös kirkolle tärkeää. Jos järjestys ei pysy seurakunnassa niin ei sitä voi vapauksia lisäämällä muuttaa ainakaan paremmaksi vaan seuraa kaaos ja kirkon loppuhan siinä tulee ainakin organisaationa. Tottakai raha ja resurssit houkuttaa että siitä vaan mun puolesta, ei ole minun killingit pelissä mutta kuin siltä osin mitä kirkko saa hautaustoimivaraa valtiolta... Mutta jos sitä ei saa hoidettua niin asiassa täytyy tehdä muutos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistähän maasta pastori on kotoisin? Onko Oulussa viranomaisyhteistyötä lastensuojelussa yli hallintokuntarajojen?Entäs onko yhteistyötä vapaaehtoisten lastensuojelujärjestöjen kanssa MLL,SPR,Lastensuojelun keskusliitto,pelastakaa lapset r,y jne. Missään nimessä lastensuojelua ei voi tehdä istumalla toimistossaan ja vain samankoulutuksen oammavien kanssa.Avoimuutta kaikkeen sosiaalityöhön !!!!!!!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

sinun mielestäsi perheiden asioita pitää vielä riepotella kylänmiestenkiin keskuuteen?
Ei sitä työtä voi tehdä toimistossa istumalla mutta jos asiakkaita on työntekijällä sata niin missä kuvittelet että se työ tehdään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sydämmellinen kiitos Árpád Kovácsille rohkeasta työstä inhimillisyyden puolesta!
-asiaa julkisuudesta seurannut lastentarhanopettaja, sosionomi, Oulu

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomesta on kehittynyt enevässä määrin yksilön vapauteen puuttuva "poliisivaltio" jossa viranomaisten päätöksille ei voida mitään ,valvonta ulottuu tehokkaasti yksilöihin ja perheisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Löytyy kosolti esimerkkejä myös viranomaisten jatkuvasta ahdistamisesta - esim. Jos poliisi sattuu tekemään työtään niin usein joutuvat luupin alle jo siitä. Rikosmyönteisyys on vallassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viranomaistoiminta lastensuojelussa ei todellakaan kestä aina päivänvaloa. Siellä ei puolueettomuutta eikä ihmisyyttä tunneta kylmän, akateemisen kaikkitietävyyden kaavussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisko toisenlaista esimerkkiä, vai onko kaikkien kohdalla näin?
Ihme ettei ole jo puututtu asiaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei siellä ole tarpeeksi henkilökuntaa. Ei lastensuojelu erityisemmin houkuta työntekijöitä, siinä kun joutuu usein kädet sidottuina pärjäämään röyhkeiden ja säännöistä piittaamattomien lasten ja vanhempien kanssa. Eikä työn tekemistä helpota viranomaisten välinen tietosulku, edes sosiaalityöntekijät eivät aina voi keskustella asioista keskenään. Asiakkaat, niin lapset kuin vanhemmatkin yrittävät valehdella omaksi edukseen. Työntekijät eivät ole mitään selvänäkijöitä. Noissa puitteissa on todella vaikea työskennellä. Toivotaan, että kirkon suojissa apu löytyy, kuinkahan pitkälle armo riittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta siina mielessä, että emme koskaan voi tietää yksittäisten tapausten taustoja. Suojelutoimi on aina kuitenkin äärimmäisen kova keino, jota tulisi harkita tarkkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

101
Oulunportista tulee jättimäinen suurten kauppojen alue – kaupunginhallitus hyväksyi kaavamuutoksen
73
Kolumni: Kannattaa yrittää ymmärtää Oskar Osalaa
70
Kelirikkokeväästä odotetaan normaalia, päällystetyt maantiet surullisessa kunnossa – "Teitä ei pystytä uusimaan, vaikka pitäisi"
64
Hailuodon siltahankkeen valmistelu etenee – kilpailutus alkanee syksyllä
39
Esikouluun jo 5-vuotiaana vai jatketaanko oppivelvollisuutta 18-vuotiaaksi? – Vihreät kannattaa molempia, perussuomalaiset ei kumpaakaan
37
Otto Karvinen korvaa pelikieltoon joutuneen Oskar Osalan illan Ilves-pelissä – Manner: ”Aina sattuu ja tapahtuu tällaisessa kamppailulajissa, kun tuon kokoinen pelaaja taklaa”
27
Kärpät kaatoi Ilveksen kolmannen kerran puolivälierissä – Oululaisten maaleista vastasivat Ville Leskinen ja Jussi Jokinen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Demarit esittää maidolle lisäveroa

247 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eikö töissä haluta käydä?

töissä käydään pakosta jos muuta elättämis mahdollisuuta ei ole Lue lisää...
pakko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image