Kotimaa

Kotimaa24: Ark­ki­piis­pas­ta kanneltu tuo­mio­ka­pi­tu­lei­hin

Kotimaa 1.12.2014 19:38
STT

Yksityishenkilö on tehnyt kantelun arkkipiispa Kari Mäkisen tasa-arvoista avioliittolakia koskevasta some-viestinnästä. Kantelu on lähetetty kaikkiin tuomiokapituleihin ja kaikille piispoille, kertoo Kotimaa24.

Lakimiesasessori Matti Mäkinen vahvistaa Kotimaa24:lle kantelun saapumisen. Hänen mukaansa kantelija kysyy, voiko arkkipiispan julkinen lausunto "poiketa totaalisesti edustamansa tahon käsityksistä" ja voiko hän jatkaa tehtävässään.

Arkkipiispa totesi perjantaina avioliittolakiäänestyksen jälkeen Facebook-päivityksessään, että kirkon avioliittokäsitys tarvitsee perusteellista tarkastelua. Lisäksi arkkipiispa sanoi iloitsevansa täydestä sydämestään sateenkaariväen puolesta ja heidän kanssaan.

Arkkipiispa Mäkinen totesi myös, että avioliittolaista käyty keskustelu on ravistellut myös kirkkoa myönteisellä tavalla.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (82)

Arkkipiispa Mäkinen on ollut varsin taitamaton sekä näin saanut aikaan lausunnoillaan erittäin suurta vahinkoa kirkolle taloudellisesti ja hengellisesti. Hän on vahingoittanut pahasti kirkon yhtenäisyyttä sekä kärjistänyt vastakkain asettelua. On hämmästyttävää, ettei hän itse ymmärrä tehdä johtopäätöksiä ja erota arkkipiispan virasta. Varsin moni, olipa homo tai hetero ja kannattipa tasa-arvoista avioliittolakia tai ei, näkee asian niin, että Mäkisen pitää erota. Edellytyksiä jatkamiseen ei ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arvoisa arkkipiispa, oiskohan itsetutkiskelun paikka. Et voi toimia kirkon omien tunnustuskirjojen
ja korkeimpien ohjeiden vastaisesti. Et myöskään kirkon paimenena voi olla kannustamassa pois raamatun opista.
Etkö ymmärrä, se on eron paikka - nyt kirkon johdosta. Sinulla on suurempi vastuu kuin nyt ymmärrätkään.

Kirkkojärjestyksen ensimmäisen osan ensimmäisen luvun ensimmäinen pykälä kuuluu näin:

”Suomen evankelis-luterilainen kirkko tunnustaa sitä kristillistä uskoa, joka perustuu Jumalan pyhään sanaan, Vanhan ja Uuden testamentin profeetallisiin ja apostolisiin kirjoihin, ja joka on ilmaistu kolmessa vanhan kirkon uskontunnustuksessa sekä muuttamattomassa Augsburgin tunnustuksessa ja muissa luterilaisen kirkon Yksimielisyden kirjaan otetuissa tunnustuskirjoissa. Kirkko pitää korkeimpana ohjeenaan sitä tunnustuskirjojen periaatetta, että kaikkea oppia kirkossa on tutkittava ja arvioitava Jumalan pyhä sanan mukaan.”

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mäkinen on toivonut keskustelua kirkossa. Erinomaista. Ev.lut. -kirkossakin on sekä konservatiiveja että yhä enemmän liberaaleja. Mäkisellä ja jokaisella piispalla, papilla ja seurakuntalaisella on oikeus tuoda esille näkemyksensä. Siitä ei voi ketään rangaista. Keskustelu on tärkeää, mutta konservatiivit yrittävät peloissaan estää erilaisen mielipiteen ilmaisun. Raamattu on päivittävissä edelleen, eihän sen kaikki kertomukset pidä paikkaansa enää nykypäivänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä Mäkistä syytetään? Siitäkö, että hän asettui sorrettujen puolelle? Niinhän teki Jeesuskin, ja siksi hänet ristiinnaulittiin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukin vuorollaan autettava. Vanhukset ja vammaiset kyllä hyväksytään yhteiskuntaan mukisematta. Nythän ei äänestetty rahasta vaan ihmisoikeudesta ja tasa-arvosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko tasa-arvoa ja ihmisoikeutta se, että opiskelija hyväksytään oppilaitokseen ja opiskelupaikka perutaan sen jälkeen kun oppilaitoksessa tajutaan, että hakija on kuuro? Vammaisuus ei vaikuttaisi kyseiseen opiskeluun millään tavalla, koska kyse on luovasta alasta. Vammaisia syrjitään hyvin monissa tilanteissa - jopa kuulolaite saatetaan nähdä työnteon esteenä. Tämä tasa-arvoisesta avioliittolaista vouhkaaminen on saanut aivan suhteettomat mittasuhteet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä nyt taidat tahallaan vääristellä asioita. Arkkipiispan tulisi kunnioittaa Jumalan sanaa, mikä kertoo, että avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto. Kysymys ei ole toisten sortamisesta eikä tasa-arvosta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuitenkin nyt on kysymyksessä maallinen laki. Kirkon ei tarvitse siitä välittää. Piispa, pappi, pääministeri tai poliisi voi kuitenkin peukuttaa lakia oman vakaumuksensa mukaisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kautta aikojen uskonnolliset fundamentalistit ja fanaatikot ovat sortaneet milloin minkin "profeetan" nimissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Otappa se kirja käteesi ja näytä siitä, mikä on jumalan sanaa.

Kun olet näyttänyt, näytän vastaavat kohdat muutamasta aikaisemmasta kirjasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jeesus kyllä asettui sorretun puolelle mutta ei antanut hänellekään erivapauksia Jumalan tahdosta. "Mene äläkä enää syntiä tee".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerran oli Egyptissäkin niin pimeää että siihen saattoi nojata. Erikoista, että tänä aikana saman pimeyden aiheutti itse kirkon ylin johtomies. Kannattaa itsekunkin miettiä mitä täsätä seuraa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Emmeköhän me kaikki yhdy rukoukseen kaikkien viallisten lähimmäistemme puolesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arkkipiispa oikeassa. Lähimmäisenrakkaus on kristinuskon perusta. Jotka sitä vastaan rikkovat, löytävät itsensä helvetistä. Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höh? Rakkautta on monenlaista, mutta miellyttääkö kaikki Jumalaa? Pitäisikö jotkut kirjoitukset pyyhkiä tai "unohtaa", jotta olisimme ihan kaikille suvaitsevaisia rakkaudessamme?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Raamatun pääsanoma on Vapahtajan Golgatantyö. Hänen omat sanansa voi lukea Raamatusta: "Yksikään lain piirto ei katoa" ja näihin lakeihin kuuluu myös siveellisyyslaki, jonka Mooses sai kansalle välitettäväksi. Arkkipiispa on siis väärässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (82)

Uutisvirta

12:13
THL: Koronaviruksen tartuntariski on suurentunut osassa Italiaa, Etelä-Koreassa ja Iranissa – toimi näin, jos sairastut ja olet matkustanut epidemia-alueella
11:26
Useita jättihotellin asiakkaana olevia suomalaisia päätyi Teneriffalla karanteeniin koronaviruksen vuoksi
10:57
Oulun yliopistossa kehitettiin uusi ekosementti, joka vähentää sementin hiilidioksidipäästöjä merkittävästi – raaka-aineena teollisuuden jätettä
10:36
Analyysi: Venäläiset luulivat, että aids on lyöty – suosittu tubettaja kuitenkin paljasti karun tilanteen
10:30
Oulun kaupunginkirjastolla oli ennätysten vuosi – kävijämäärä lähestyy kahta miljoonaa
10:10
Kirjastoon iski vandaali, joka liimaili kirjoihin tarrasilmiä - "Voivat aiheuttaa meille hallitsemattomia painajaisia"
10:01
Pohjois-Pohjanmaalla enemmän työttömiä kuin viime vuonna, maakunnan suurin työttömyysaste Taivalkoskella
33
Tervahiihto peruttiin hätiköidysti – Oulun seudulla mitä parhaimmat lumi- ja latuolot Lukijalta
27
Oululaisen lähiöpubin omistajat myivät alkoholia ohi kassan eivätkä merkinneet omia juomia kirjanpitoon – käräjäoikeus tuomitsi ehdolliseen vankeuteen
19
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
15
Korona saavutti Teneriffan ja leviää yhä Italiassa – virus masensi pörssejä maanantaina, miten käy tänään?
14
Seitsemän ihmistä on kuollut koronavirukseen Italiassa – pelätään miljardimenetyksiä matkailussa, naapurimaiden terveysministerit hätäkokoukseen.
11
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
8
Hengitystietulehduksia sairastavat potilaat ruuhkauttaneet akuuttivastaanotot ja päivystyksen Oulussa – liikkeellä influenssaa ja RS-virusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

208 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pandemia tulee oletko valmis?

Pelonlietsonta on nykyajan muoti-ilmiö. Ilmeisestti lietsojat pyrkivät korottamaan sillä itsetuntoaan Lue lisää...
näkee, että

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image