Kotimaa

Ko­ti­gee­ni­tes­tit ovat hauskoja, mutta aivan kaikkea ne eivät paljasta

Dna-testin voi ottaa muun muassa pumpulipuikolla posken limakalvolta. Arkistokuva. KUVA: Pekka MŠkinen
Kotimaa 14.4.2018 6:00
Mikko Pulliainen

Yksityisten ihmisten teettämä geenitestaus on kasvuala. MIT Technology Reviewin mukaan jo yli 12 miljoonaa ihmistä on lähettänyt oman dna-näytteensä yksityisille tutkimusyhtiöille analysoitavaksi. Määrä yli kaksinkertaistui vuoden 2017 aikana.

Itse homma on varsin yksinkertainen: ihminen ottaa itseltään joko sylki- tai poskisolunäytteen ja postittaa sen alan yritykseen. Yritys analysoi näytteen dna:n joko omassa tai alihankkijansa laboratoriossa ja lähettää vastauksia ihmisen perimästä.

– Testejä on kolmentyyppisiä, kertoo geneettisen sukututkimuksen asiantuntija, tietokirjailija Marja Pirttivaara.

Näistä ensimmäisen, Y-kromosomin dna-testin, voi tehdä vain miehille, ja lopputulos näyttää sukupuun isälinjan (isä, isänisä, isoisän isä...). Toinen, mitokondriotesti, sopii sekä naisille että miehille, ja siitä paljastuu sukupuun äitilinja.

– Kolmas testityyppi on autosomaali-dna, jossa katsotaan, kenen kanssa yhteistä perimää on niin paljon, että ihmisiä voidaan kutsua serkuiksi. Tämä testi on sekä miehille että naisille, Pirttivaara jatkaa.

Osa geenitesteistä kertoo terveyteen ja hyvinvointiin liittyvää tietoa.

Tuloksillaon toki rajansa. Niin isä- kuin äitilinjatestitkin kertovat varsin pienestä osasta ihmisen sukua, sillä esivanhempiemme määrä kasvaa eksponentiaalisesti. Jokaisellahan on kaksi biologista vanhempaa, neljä isovanhempaa ja niin edelleen. Kaksi oksaa tästä puusta on kovin vähän.

– Kun menee jonkin aikaa taaksepäin, jokainen tietyllä ajanhetkellä elänyt ihminen, jolla on nykyään jälkeläisiä, on kaikkien nykyään elävien ihmisten esivanhempi, kertoo populaatiogenetiikan tutkija Elina Salmela Helsingin yliopistosta.

Joidenkin laskennallisten mallien mukaan jokainen noin 1 000 vuotta sitten elänyt eurooppalainen on sukua joko kaikille nykyeurooppalaisille tai ei kenellekään meistä. Tämä tarkoittaa siis yhteistä sukupuuta, ei yhteistä perimää, sillä dna ei periydy tasaisesti kaikilta esivanhemmiltamme, vaan se voi kadota osittain.

Lisäksi mallinnus edellyttää, että väestö on liikkunut tarpeeksi.

– On vaikeaa arvioida, mitä "tarpeeksi" tarkoittaa, mutta aika pienet määrät riittävät siihen, että näin voi päätellä.

Maksullisia geenitestejä on ollut verkossa tarjolla toistakymmentä vuotta. Tulokset ovat luotettavia, mutta vaikeasti tulkittavia ilman asiantuntijaa. Joskus ne voivat myös yllättää.

Elina Salmela toivookin, että ihmiset harkitsivat, haluavatko testata dna:nsa.

Bioetiikan asiantuntijat varoittavat myös tietosuojasta. Vaikka henkilötunnuksia tai muita tunnistetietoja ei kysytä ja tallenneta, geenitietoa saatetaan silti pystyä yhdistelemään tunnistettavasti.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Ja ketä ovat ne eurooppalaiset, jotka olivat kaikki sukua toisilleen 1000 vuotta sitten? Suomalaisten valtaosahan ei kuulu siihen joukkoon, koska olemme tulleet tänne idästä jäätikön reunaa seuraten. Entä sukulaiskansat hantit ja mantsit ym? Löysästi kirjoitettu juttu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

101
Oulunportista tulee jättimäinen suurten kauppojen alue – kaupunginhallitus hyväksyi kaavamuutoksen
73
Kolumni: Kannattaa yrittää ymmärtää Oskar Osalaa
70
Kelirikkokeväästä odotetaan normaalia, päällystetyt maantiet surullisessa kunnossa – "Teitä ei pystytä uusimaan, vaikka pitäisi"
64
Hailuodon siltahankkeen valmistelu etenee – kilpailutus alkanee syksyllä
39
Esikouluun jo 5-vuotiaana vai jatketaanko oppivelvollisuutta 18-vuotiaaksi? – Vihreät kannattaa molempia, perussuomalaiset ei kumpaakaan
37
Otto Karvinen korvaa pelikieltoon joutuneen Oskar Osalan illan Ilves-pelissä – Manner: ”Aina sattuu ja tapahtuu tällaisessa kamppailulajissa, kun tuon kokoinen pelaaja taklaa”
27
Kärpät kaatoi Ilveksen kolmannen kerran puolivälierissä – Oululaisten maaleista vastasivat Ville Leskinen ja Jussi Jokinen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Demarit esittää maidolle lisäveroa

247 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eikö töissä haluta käydä?

töissä käydään pakosta jos muuta elättämis mahdollisuuta ei ole Lue lisää...
pakko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image