Kotimaa

Korvissa roikkuu ekologinen ja kevyt koivuvaneri – muotoilija Tiina Leskinen: "Koivu on jotenkin niin suomalaista mie­len­mai­se­maa"

Kotimaa 5.6.2019 11:26
Hanna Kuonanoja

Muistatko vielä, kun joka toisen kotimaisesta muodista kiinnostuneen nuoren naisen korviin ilmestyivät kolmessa erimittaisessa ketjussa roikkuvat värikkäät, vesitipan muotoiset korut? Tamperelaisen Uhana Designin Pisaroissa viehätti muotoilunsa ohella uudentuntuinen korumateriaali, koivuvaneri.

Tätä nykyä kotimaisen korumuotoilun ja koivuvanerin yhdistelmä ei ole poikkeus vaan pikemminkin sääntö. Kotoisesta materiaalista koruja valmistavat esimerkiksi Yo Zen, Mine Güngör, Maanantaimalli, Made by Noosa, Lapinkettu, Jatuli, Design by Kieto, Saara Ruskola, Mamakoru, Catie Q, Pramea... Lista sen kun pitenee.

Mistä tämä buumi oikein tuli?

Pramea yhdistää koruissaan koivuvaneria ja nahkaa. Uhana Designin pisarakorvakorut (keskellä) tunnetaan laajalti. Yo Zen valmistaa origamiaiheisia koruja muun muassa koivu- ja pähkinäviiluvanerista sekä akryylistä.

Pramean yrittäjä, muotoilija Tiina Leskinen keksii ainakin kaksi syytä. Ensinnäkin pienyrittäjyys on kasvava trendi. Korubrändien takana on usein yksi tai kaksi ihmistä. Leskinen itse pyörittää Prameaa kahdestaan siskonsa Sini Seppäsen kanssa.

– Toiseksi koivuvaneri on materiaalina ihana. Se on kevyttä, joten siitä voi tehdä näyttäviä koruja, jotka eivät silti ole painavia.

Pramean korut valmistetaan laserleikkaamalla, ja tätä tekniikkaa suosii moni muukin. Sen kustannukset ovat Leskisen mukaan kohtuulliset.

Koivuvanerin käyttö istuu ekologisuuteen, jota moni pieni koruvalmistaja korostaa. Myös Pramealle se on tärkeä arvo.

– Ennen koivuvaneria oli akryylibuumi, mutta nyt tuntuu, että muovi on kärsinyt vähän inflaatiota. Kun olemme kyselleet asiakkailta materiaalitoiveita, ei se oikein ole saanut kannatusta.

Koivu on Leskisen mukaan pidetty raaka-aine myös synnyttämiensä mielikuvien vuoksi.

– Moni tykkää ostaa puusta valmistettuja koruja ulkomailla asuville tuttaville. Koivu on jotenkin niin suomalaista mielenmaisemaa.

Yo Zen valmistaa origamiaiheisia koruja muun muassa koivu- ja pähkinäviiluvanerista sekä akryylistä. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen

Kun vilkuilee vanerikorutarjontaa pitempään, huomaa, että tietyt muodot ja kuva-aiheet tuppaavat toistumaan. Joka toiselta valmistajalta löytyy oma versio timantista. Vesipisarat ja linnut ovat suosittuja, ja myös vanerille printatut värikkäät kukka-aiheet ovat lisääntyneet. Oikeasti omaperäiset ideat pistävät silmään ja jäävät mieleen.

Leskisen mielestä avainasia alati laajenevan tarjonnan keskellä onkin kyetä erottumaan muista.

– En usko, että pitemmällä aikavälillä voi menestyä, jos vain tekee sitä, mikä milloinkin on trendikästä. On tärkeää, että löytää oman tyylin ja oman asiakaskunnan.

MAINOS

Kommentoi

Puulla ja koivuvanerilla on yhtä paljon tekemistä toistensa kanssa kuin puulla ja paperilla. Puiset korut voisi ollakkin ekologisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ja sitten maalia päälle ja se siitä koivun olemuksesta.
näyttää ihan muovisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

myös Lovi-oululainen-jääliläinen firma-Samaskoru.fi ja Valona.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

101
Viinaralli Virosta kiihtynyt rajusti, suurtuojat suhaavat edelleen kauemmas – "Kasvuluvut yllättävät rajuudellaan"
92
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
82
Kiikelin Allas Sea Poolin hanke voi siirtyä vuodelle 2020 ­– ”Varaudutaan siihen, että loppusyksyn aikana ei tehdäkään kaupungin valmistelevia töitä”
60
Kesälomalta palaava Sipilä kertoo saaneensa työtarjouksia – "En ole antanut ymmärtää, että olisin käytettävissä"
42
Orpo ikävöi vanhoja SDP:n vastuunkantajia – "Nyt on tämän vuosituhannen vasemmistolaisin hallitus"
33
Helsingin poliisi siirsi poliitikkojen paritusjuttua penkoneen poliisin toiseen tehtävään – Rikoskomisariolta vietiin tehtävä talousrikosyksikön johdossa
29
Henkilöstöpalvelualalla pulaa työntekijöistä – toimitusjohtaja Merru Tuliaran mukaan työllistämiskynnystä tulisi madaltaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image