Kotimaa

Kor­vauseh­dois­sa on merkittäviä eroja va­kuu­tus­yh­tiöi­den välillä – osa korvaa keski- ja toiset puuskatuulen perusteella myrs­ky­va­hin­ko­ja

Kova tuuli kaatoi 10. päivä helmikuuta valtavan kuusen Varsinais-Suomen Kaarinassa asuvan perheen auton päälle. Perhe jäi ilman korvauksia, sillä autossa ei ollut kaskoa.
Kotimaa 24.2.2020 19:00
Rebekka Härkönen

Veden tulviminen katon läpi tai pohjakerroksiin aiheuttaa tyypillisimmin kiistaa vahingonkorvauksissa. Vakuutusehdot kannattaa lukea etukäteen tarkasti, sillä luonnonilmiöiden aiheuttamia vahinkoja korvaavissa laajoissakin vakuutuksissa voi olla yllättäviä eroja.

Myrskyjen ja muiden luonnonilmiöiden aiheuttamat vahingot ovat tyypillinen riidanaihe kuluttajien ja vakuutusyhtiöiden välillä. Tavallisimpia kiistakapuloita ovat kattovuodot ja veden tulviminen kellariin tai muihin rakenteisiin.

– Kattovuodoissa asiakas yhdistää vahingon monesti myrskyyn, vaikkei pysty osoittamaan yhteyttä, kuvailee jaostopäällikkö Tuomas Siirala Finestä.

Vakuutuksista on tyypillisesti rajattu ulos sellaiset tulvivan veden aiheuttamat vahingot, jotka johtuvat maaperän vettymisestä ja salaojajärjestelmän täyttymisestä.

– Tämä aukeaa kuluttajille vähän hankalasti. Käytännössä veden pitäisi nousta niin, että se tulvii sisään ovesta, jotta vahinko olisi korvattava.

Sadeveden aiheuttamien vahinkojen korvauskynnys vakuutusehdoissa edellyttää yleisesti 30 millilitran sademäärää tunnissa tai 75 millilitran sademäärää vuorokaudessa.

– Viime vuosien kovista myrskyistä huolimatta nämä ovat verraten korkeita lukuja, joten tällaiset sateet ovat harvinaisia. Keskeistä on mieltää, että ehdoissa määriteltyä vähäisempi sade ei oikeuta korvaukseen, Siirala sanoo.

Laaja turva korvaa varmimmin

Luonnonilmiövahinkoja voivat aiheuttaa esimerkiksi myrskytuulet, rankkasateet, salamat ja merivesitulvat.

Viikonloppuna myrsky kaatoi puita ja katkoi sähköjä. Vesi työntyi kellareihin ja nousi merenrantaan pysäköityjen autojen sisätiloihin.

Ajoneuvovakuutuksista ainoastaan laaja turva korvaa luonnonilmiövahinkoja kuten puun kaatumisen auton päälle. Kotivakuutuksista varmimmin vahingonkorvauksia saa niin ikään laajoista vakuutuksista.

Finanssialan mukaan noin 90 prosentilla suomalaisista kotitalouksista on jonkinlainen kotivakuutus.

– Mututuntumani mukaan suomalaisilla on tyypillisesti vähintään perustason kotivakuutus. Suppea turva valitaan yleensä kesämökkeihin, joissa ei esimerkiksi ole sähköä tai juoksevaa vettä, kertoo johtava asiantuntija Petri Mero Finassiala ry:stä.

Vakuutusehdoissa isoja eroja

Eri vakuutusyhtiöiden vakuutusehdot poikkeavat merkittävästi toisistaan.

– Ehdot ovat yllättävänkin erilaisia. Esimerkiksi joillakin yhtiöillä ei ole määritelty lainkaan tuulennopeutta, jonka perusteella myrskyvahingot korvataan. Niistä korvauksen saa siis helpommin, kuvailee Finen Tuomas Siirala.

– Vakuutusehdot kannattaa lukea huolella ja valita riittävän kattava vakuutus, Mero kehottaa.

Osa vakuutusyhtiöistä korvaa esimerkiksi tuulivahingot ainoastaan, jos tuulen keskinopeus ylittää tietyn lukeman. Toiset hyväksyvät myös kovan puuskatuulen.

Vakuutusriitoja ratkovassa Finessä katsotaan, että pelkästään konkreettinen tuulenlukema ei ole ratkaiseva.

– Jos vahinkopaikan lähistöllä on nähtävissä, että myrsky on rikkonut paljon kattoja ja kaatanut puita, ja lähimmillä mittausasemilla tuulilukemat ovat yltäneet lähelle vakuutusehdoissa määriteltyjä tuulennopeuksia, tämä usein riittää näytöksi korvattavasta vahingosta, Siirala sanoo.

Finanssialan Petri Mero kertoo, että vakuutusyhtiö tarkistaa yleensä Ilmatieteenlaitokselta tuulilukemat ainoastaan epäselvissä yksittäistapauksissa.

– Jos joltakulta on esimerkiksi irronnut osa kattoa ja keli on näyttänyt ihan normaalilta, Mero sanoo.

Myrskyt lisääntyvät

Finanssialan mukaan ongelmana on yleisimmin se, että vakuutus on liian suppea korvaamaan vahinkoa tai se puuttuu kokonaan.

– Laajoista vakuutuksista korvataan yleensä monenlaiset yllättävät ja ennalta arvaamattomat luonnonilmiöihinkin liittyvät vahinkotapahtumat, Mero sanoo.

Ilmatieteenlaitoksen mukaan on todennäköistä, että häiriötä aiheuttavien luonnonilmiöiden ja -katastrofien määrä lisääntyy tulevaisuudessa. Finanssialan mukaan tämä ei vielä ole juuri näkynyt tilastoissa.

– 2010-luvun alussa oli useita myrskyjä, jotka kaatoivat metsää isoilta alueilta. Tuolloin ajateltiin vahinkojen lisääntyvän, mutta niin ei tapahtunut, Mero kuvailee.

Metsänomistajien vakuuttamishalukkuuteen myrskyt kuitenkin vaikuttivat. Kun vielä 10 vuotta sitten yksityismetsistä oli vakuutettu noin 30 prosenttia, nykyisin jo puolet niistä on turvattu vakuutuksella.

 

MAINOS

Kommentoi

Minusta vakuuttamiseen ei kannata rahojaan sijoittaa. Senkin paritonnia, mitä omaisuuden vakuuttaminen vuodessa maksaa, voi sijoittaa. Jos vakuuttaa, kannattaa nostaa omavastuuosuus mahdollisimman korkeaksi. Metsän vakuuttaminen on kaikkein pöljintä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimenomaan voi sijoittaa, mutta sijoittaako. Toisakseen vaikka saisi sijoittamalleen summalle 10% koron, ei sillä paljon omakotitaloa rakenna jos sellainen sattuisi palamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No eipä juurikaan kannata. Ainakin naiden KAIKKIEN ns. vapaa-ehtoisten vakuutusten vakuutus ehtojen "pienellä kirjaisin koolla" kirjoitetusta tekstistä yleensä löytyvät ne ns. "erityisehdot" /tarkemmat määritelmät joiden perusteella ko. vakuutusyhtiön ei tarvitse sen vahingon tapahtuessa korvata oikeastaan yhtään mitään ns. "Force Major" syiden perusteella.
No kyllähän nämä yhtiöt tietysti varsin "paksusti" taloudellisesti voivatkin joten eipä niihin varsinaisten vahinkojen korvaamiseen ole mitenkään huomattavia määriä varoja koskaan tuhlailtukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikä ainakaan tuoda 75 millilitraa vettä kenkiensä mukana tuvan lattialle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7.4.
Britannian koronavauhti kiihtyy, lähes 800 kuoli vuorokaudessa – tuoreen tutkimuksen maassa voi kuolla jopa 66 000 ihmistä pandemian ensimmäisessä aallossa
7.4.
Muuttolinnut saapuivat Rommakonselälle Lukijalta
7.4.
Suomalaiset luottavat televisioon ja sanomalehtiin koronauutisissa – sanomalehtien suosio vahvaa etenkin nuorten aikuisten keskuudessa
7.4.
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
7.4.
Päivän kotoiluvinkki: Pienet asiat pitävät yllä kodin siisteyttä – hommia kannattaa jakaa eri päiville
7.4.
Eurooppaa kiertävä kilpaesteratsastaja Mirella Lesonen-Hakola on kaaoksen hallinnasta nauttiva ison perheen äiti – "Karanteeni ei meillä juuri vaikuttanut, koska normaalistikin ehditään hädin tuskin käydä kaupassa" Tilaajille
7.4.
Suomen hoivakodeissa tapahtunut jo ainakin 20 koronakuolemaa – yhdessä yksikössä kahdeksan virukseen menehtynyttä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

168 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Siitä vain lisää veroja. Loppuu sitten maksajat, sillä köyhemmätkin kuin Wahlroos muuttavat pois Suomesta. 43% nollasta ... Lue lisää...
pääomatulojakin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image