Kotimaa

Korruptio jää Suomessa piiloon

Valtionsyyttäjä Jukka Rappe uskoo, että Suomessa on korruppiota enemmän kuin mitä tähän asti on uskottu olevan.
Kotimaa 19.7.2009 11:51 | Päivitetty 19.7.2009 16:18
STT,
Korruptio jää Suomessa piiloon tilastoissa, arvioi valtionsyyttäjä Jukka Rappe. Korruption todellisesta määrästä maassa ei näin ole tietoa.

Tilastot eivät tutkintaviranomaisten mielestä paljasta suomalaisen korruption todellista määrää. Valtionsyyttäjä Jukka Rappen mukaan jopa lahjusrikoksia jää tilastoissa piiloon, koska ne liittyvät usein laajempaan rikoskokonaisuuteen. Siksi ne hukkuvat tilastoihin muiden nimikkeiden alle.

- Mitään todellista tietoa korruption määrästä ei ole, arvioi Rappe sunnuntain Turun Sanomissa. Kansanedustajien lahjontaa koskeva lakipykälä puolestaan on niin monipolvinen, ettei sitä hänen mielestään voi edes soveltaa.

Rappe ymmärtää myös vaalirahakytkösten synnyttämät korruptioepäilyt, koska poliitikkojen rahoittajat jäävät pimentoon välikäsinä toimivien yhdistysten taakse.

Keskusrikospoliisin mukaan viime vuoden tammikuun ja marraskuun välisenä aikana kirjattiin 12 rikosilmoitusta epäillystä lahjusrikoksesta. Vuonna 2007 lahjusrikoksista tuomittiin 10 rangaistusta. Korruptiota tutkitaan myös virka- ja luottamusaseman väärinkäyttönä.

Viime vuonna alkaneiden vaalirahapaljastusten takia Suomi on pudonnut kansainvälisen korruptiota seuraavan järjestön Transparency Internationalin vertailussa puhtaimmalta ykkössijalta viidenneksi.

KRP: Tutkintakynnys vaalirahoista korkealla

KRP on alkanut julkaista vuotuista tilannekuvaraporttia, jossa käsitellään Suomen korruptiotilannetta sekä liike-elämän että julkisen vallankäytön kannalta.

Järjestyksessä toinen raportti valmistui tammikuussa. Rangaistavan korruption paljastaminen on sen mukaan erityisen vaativaa, kun kyse on vaalirahoista tai kunnalliselämästä. Lahjontaa on vaikea näyttää toteen, jos vaalirahoitusta kanavoidaan jo ennestään samansuuntaisia tavoitteita edistäneille poliitikoille.

Hyvä veli -verkostoista ei juuri tehdä tutkintapyyntöjä eikä kanteluita, eivätkä poliisin tietojärjestelmät pääse niihin käsiksi.

- Tekijöiden piiri voi olla hyvinkin suppea ja vaikutusvaltainen, huomautetaan raportissa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (38)

Toisaalta on ehkä niinkin että kun riitaa korruptiosta haastetaan, se kääntyy lopulta omaan nilkkaan. Ekä Suomi on sentään kohtuullisen lahjomaton maa. Jos tilannetta halutaan muuttaa paremmaksi, se ei parane mielestäni lakeja kiristämällä, vaan opettamalla ihmisille kodeista ja päiväkodeista alkaen OIKEAN JA VÄÄRÄN, hyvän ja pahan ero ja kasvattamalla omaa esimerkkiä unohtamatta lapset karttamaan väärää ja pitämään kiinni oikeudenmukaisuudesta ja rehellisyydestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ovatko ylisuuret, mahtavien ammattiliittojen tuella saadut palkankorotuksen sukua korruptiolle. Mielestäni palkankorotusralliakin voisi joskus luonnehtia Hyvä-veli-järjestelmäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä että alkaa näkyä meikäläinenkin korruptio. Olen vuosia irvistellyt kun on väitetty, ettei Suomessa ole korruptiota. Mitä peliä meillä muka kaavoituksessa ja vaaleissa pelataan... ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tartutaankohan Oulussakaan koskaan tämän yhden keskusliikkeen räikeään vedätykseen? Siis tähän "me ei rakenneta hienoa kauppakeskusta, jos ei saada kallioparkkia" -juttuun. Sama keskusliikehän on saanut Oulun kaupungin kokonaan omistamalta yritykseltä (eli siis Oulun kaupungilta, yrityksen hallitus valittu poliittisesti vaalien voimasuhteiden perusteella) juuri käyttöönsä tuon Wanhan palokunnan talon, josta häädettiin pois pienyrittäjä. Keskusliikkeelle annetaan taas kilpailuetua -- tietävät, että jos ja kun kallioparkkia aletaan rakentaa, työmaa myllää Otto Karhin puiston sekä Valkealinnan edustan epämiellyttäväksi joutomaaksi yli kahden vuoden ajaksi. Keskusliikkeessä sitten naureskellen katsotaan, miten asiakkaat siirtyvät keskusliikkeen ravintoloihin (joita on jo ennestäänkin Oulun keskustassa aika monta) ryyppäämään rahansa ja odotellaan jälleen pienyrittäjien konkursseja. Ja suuryrityksen hallintoneuvostossa ja hallituksessa istuvat poliitikot saavat taas kivasti bonusta ostoksistaan. Mutta eihän se ole laitonta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maatalousministeriön ja kaupan keskusliikkeiden korruptio on erityisen törkeää. Ministeri itse myönsi, että tietää ketkä ovat ruuan hintojen vedättäjät, mutta ei suostu kertomaan sitä vaikka onkin ns "kansanedustaja". Sen sijaan kehuskeli vielä suorassa TV-lähetyksessä tiedoillaan ja sillä, että näitä ette sitten saa tietää = H...kaa P...ka te surkeat kuluttajat. Näin se peli toimii. "19:17" toteaa osuvasti, että meillä on UKK linjan sijasta KKK linja jokainen saa sitten miettiä itse mitä se tarkoittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä te huutelette ei Suomessa ole korruptiota TUTKITUSTI. Eipä niin kun kaikki rahanpyörittäjät ja rikosten tutkijat ovat samassa kimpassa rotareissa ja vapaamuurareissa. Katsokaapa huviksenne esimerkiksi moniko tuomari ja asianajaja on vapaamuurari. Vapaamuurarien sääntöihin tutustuminen kertoo teille sitten, että kyseinen henkilö EI VOI OLLA PUOLUEETON, kun on kyse jonkun toisen vapaamuurarin tuomitsemisesta. Mutta niinhän se on laki on rikkaille olematon ja köyhä kyykytetään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kissa kävelee... Miten se ensimmäinen rivi menikään? Ketju on vallannut koko Suomen ja valtuustopaikat ovat olleet hallussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on ammattiketkujen valtakunta, jossa talousrikollisuus valtiovallan erityisessä suojeluksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaiset ovat sellaisia, että takanapäin purnataan ja nimimerkkien takana kirjoitellaan, mutta barrikaadeille ei ole tunkua minkään asian puolesta. Tosi toimintaan ei ole juuri kenestäkään. Herroja on pelätty iät ja ajat. Itse suomalaiset ovat päättäjänsä valinneet ja sellaiset saaneet kuin ovat ansainneetkin. Jos ei ole ajatustoimintaa omassa päässä, niin helppo on sellaisia manipuloida antamaan äänensä vaikka millaisille kekkuleille. Jos vielä keltanokkaisina olisivatkin jotenkuten "ihmisiä", niin mukanaolo politiikassa opettaa, että oma etu tärkein etu. Tosi rehellisiä saa kyllä etsimällä etsiä. Ei ole montaakaan päivää aikaa kun tunnettu henkilö lausui vaalirahasotkusta, että "omaa pesää ei liata!"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomus - Keskusta - korruptio. Tässä päälimmäiset tuntemukset kansan syvistä riveistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Korruption lisäksi Suomessa muhii hyvin vahva perinne "aseveljistä", eli päätöksiä tekevät ihmiset ja elimet ajavat itsensä, tuttaviensa tai muiden läheistensä etua päätöksenteossa. Tähän ei siis aina liity raha tai mikään muukaan palveluksesta saatava vastine, joten kyseessä ei ole varsinaisesti korruptiosta. Varsinkin kuntatasolla tällaisia tapauksia vilisee hirvittävät määrät. Jos vaikkapa kaverilla sattuu olemaan omistuksessaan kasvupaineiden ja ahtaaksi käyvien toimitilojen kanssa taisteleva yritys, ja naapurilla taas vuorostaan on jotain päätösvaltaa kunnan tonttiasioissa, syntyy helposti tilanne 1+1.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeuskanslerin, SUPOn ja KRPn tulisi vuotuisissa katsauksissaan kiinnittaa huomiota myos korruptioasioihin. 5 prosenttia suomalaisista on kyselyjen mukaan maksanut vuoden aikana lahjuksia. Kuitenkin poliisi ei saa kiinni edes 5 tapausta. Tuo johtuu vain siita, ettei poliisi tutki asioita. Olen itse vienyt poliisille lukuisia tapauksia joista yhtakaan ei ole edes aloitettu tutkimaan. Poliisi osaa kirjoittaa tutkimattajattamisasiakirjat vaikkei ole viitsinyt edes asioihin paneutua tai aloittaa edes pienintakaan tutkimusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Piiloonhan ne jää, kun jos tarpeeksi iso kiho syyllistyy moiseen juttu jätetään tutkimatta. Sulo Aittoniemellä olisi varmaan tähän asiaan parempaa tietoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Korruptio on käsite joka pitäisi määräitellä. Ei lain rikkominen tai salaaminen ole pelkästään korruptiota, vaan kaikki huono hallinto. Asian voisi kääntää toisinkinpäin ja huolehtia siitä, että toimipaikoissa noudatetaan hyviä hallinnollisia menettelytapoja ja asianosaisten tarkkaa kuulemista. Ei rahalla ole näissä asioissa ainoa maksuvälineen rooli, vaan kyse on viroista, julkisuudesta ja vaikutusvallasta. Asiat perusteluineen kaipaavat julkisuutta, ei henkilöt. Kyse on hallinnon laadusta ja kansalaisoikeuksista omissa asoissaan. Arkisista asioista on kyse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaskohan tutkia räjähdysmäisesti kasvavan huoltamo ketjun kaavoitus kuvioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

16:51 Lukija Ymmärrän. Haluat meistä työtekijöistä orjia, kuten niissä maissa, joissa ammattiliittoon liittyvät ammutaan. Niissähän työtekijä saa hätähätää pienen riisi- tai maissikupillisen verran palkaa pakkotyöstä päivässä raataessaan aamusta iltaan sokeriruokopellolla. Haaveesi tuskin toteutuu meillä, vaikka kaltaisesi ajavat asiaa kuin käärmettä pyssyyn.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (38)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tuliko katsottua MOT työnvälityksestä

Mauno Koivisto siteerasi aikoinaan jotain henkilöä sanoin: "Tärkeintä ei ole päämäärä, vaan liike." Tässäkin asiassa tun... Lue lisää...
Rivien välistä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image