Kotimaa

Koronavirus jäädytti suo­ma­lais­las­ten kotiutukset al-Holin leiriltä – "Tällä hetkellä on vain odotettava"

Al-Holin leiriltä Syyriasta on kotiutettu toistaiseksi kaksi suomalaista orpolasta. Arkistokuva on otettu leirillä viime kesäkuussa. KUVA: AHMED MARDNLI
Kotimaa 26.3.2020 6:00
Jussi Orell

Ulkoministeriö on toistaiseksi keskeyttänyt suomalaislasten kotiuttamisvalmistelut al-Holin leiriltä. Kotiuttaminen olisi nyt mahdotonta, sillä rajat ovat alueella kiinni ja liikenneyhteydet poikki. Leiriltä on tähän mennessä kotiutettu kaksi orpolasta.

Ulkoministeriö on keskeyttänyt toistaiseksi valmistelut Syyriassa al-Holin leirillä olevien suomalaislasten kotiuttamiseksi. Syynä keskeytykseen on koronavirustilanne, joka on muun muassa sulkenut rajat alueella.

Lähetystöneuvos Pekka Shemeikka ministeriön ajankohtaisviestinnästä vahvistaa, että kotiutusvalmistelut ovat tällä hetkellä käytännössä jäissä.

– Rajat alueella eivät ole auki eikä liikenneyhteyksiä ole. Tämä on yksi juonne, joka liittyy isompaan kuvaan, Shemeikka viittaa koronaviruspandemiaan.

Ulkoministeriössä ei vielä ole tiedossa, milloin valmisteluja pystytään jatkamaan. Kaikki riippuu COVID19-virustilanteesta.

– Tietojemme mukaan Koillis-Syyrian paikallinen kurdihallinto on myös asettanut alueelleen ulkonaliikkumiskiellon. Alueen sisäinen liikkuminen on käytännössä nyt mahdotonta. Tällä hetkellä on vain odotettava. Pandemian eteneminen Syyriassa, pakolaisten joukossa ja eri leireillä on tietysti hyvin huolestuttava kysymys alueella laajemmin, Shemeikka sanoo.

Leirillä kymmeniä suomalaisia

Al-Holin leirillä on kerrottu olevan noin kymmenen suomalaista äitiä sekä kolmisenkymmentä lasta. Leiriltä kotiutettiin kaksi suomalaista orpolasta joulukuussa. Lapset lennätettiin tarkoin varjellussa operaatiossa Suomeen Erbilin kaupungin kautta. Erbil sijaitsee Irakin kurdialueella.

Suomessa lapset otettiin sosiaaliviranomaisten huostaan. Muita kotiutuksia ei ole tehty eikä näillä näkymin tehdä aivan lähiaikoina.

Ensimmäisiä kotiutuksia edelsi kiivas poliittinen kiista siitä, keitä ja millä perusteilla valtion tulisi auttaa leiriltä takaisin Suomeen. Joulukuun puolivälissä hallitus teki uuden pääministerinsä Sanna Marinin (sd.) johdolla poliittisen linjauksen leirillä olevien suomalaisten auttamisesta.

Lapsia autetaan palaamaan Suomeen, mutta velvoitetta aikuisten auttamiseen ei ole. Äitejä voidaan kuitenkin avustaa palaamisessa, jos sitä pidetään lapsen edun mukaisena. Leiriä hallinnoivat kurdit eivät ole suostuneet laskemaan lapsia pois leiriltä ilman vanhempiaan.

Kotiutuksia hoitaa ulkoministeriö, joka käy neuvottelut kurdihallinnon kanssa ja tekee kotiutuspäätökset tapauskohtaisesti.

Muun muassa suojelupoliisi on varoittanut radikalisoituneiden aikuisten paluuseen liittyvistä riskeistä.

Kiistaa konsulipäällikön asemasta

Loppusyksystä nousivat julkisuuteen ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) ja konsulipäällikkö Pasi Tuomisen erimielisyydet päätöksenteosta suomalaisten avustamisessa. Erimielisyyksien vuoksi ministeriö alkoi valmistella Tuomisen siirtämistä toisiin tehtäviin. Lopulta Tuominen sai jatkaa konsulipäällikkönä, mutta al-Holin tilanteen hoitamista jatkaa ministeriön nimeämä erityisedustaja.​

Poliisi ja valtakunnansyyttäjä selvittävät perustuslakivaliokunnan pyynnöstä, syyllistyikö Haavisto virkarikokseen pyrkiessään siirtämään Tuomisen virastaan, vaikka al-Holia koskevat asiat oli otettu häneltä jo pois.​

Lapsia autettava

Al-Holin leirillä on kerrottu olevan noin kymmenen suomalaisäitiä. Suomalaisia lapsia leirillä on kolmisenkymmentä.

Leiriltä on kotiutettu toistaiseksi vain kaksi suomalaista orpolasta.

Hallituksen mukaan lapsia on autettava palaamaan kotimaahansa. Vanhempien auttamiseen ei velvoiteta, mutta näitä voidaan avustaa paluussa, jos se on lapsen edun mukaista.

Leiriä hallinnoivien kurdien linjana on ollut, ettei lapsia lasketa leiriltä ilman vanhempiaan.

Leirin asukasmäärä on korkeimmillaan ollut yli 70 000 henkilöä.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Pakolaisleirien tilanne on vaikea, inhimillisyyttä pitää löytyä. Parasta olisi pakolaisten isosta kotimaahan mutta kuka saa Syyrian hallituksen ja maan presidentin tajuamaan tosiasiat, Putinkaan ei edes yritä tajuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä rahat otetaan kaikkeen tähän auttamiseen muualta kuin keskiluokan kukkarosta. Mailmalle jää vielä autettavia satoja miljoonia jotka mielellään ottavat rahat meidän taskuista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koronavirus on kansallisesti kallis kaikissa maailman maissa, kustannuksia maksetaan monen vuoden ajan. Kohta se on pakolaisleireillä ja voi miettiä miten silloin toimitaan. Totuus on, että koronavirus ei kierrä kaukaa pakolaisleirejä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja kuinkahan kauan on taas odotettava? Nämäkin ihmiset tarvitsevat apua 🙁

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

onneksi he tämän jälkeen saavat maksaa matkansa itse.
Ihan niinkuin Suomalaiset matkustajat muualtakin ulkomailta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No nyt kun kunnissa ja yksityisella sektorilla lomautetaan voisi hallituskin lomauttaa matkustuskiellon takin ainakin ulkoministerin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän nyt järkevintä olisi laittaa kaikki tämmöiset hankkeet jäihin, niin pitkäksi aikaa että kotimaan asiat ja ennen kaikkea ihmiset ja toimeentulo saadaan turvattua.
Selvennykseksi en koe näitä Suomalaisiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämähän on ihannetilanne perussuomalaisille; ei muuta kunkoronavirus sinne jylläämään. Kyllä ne kaikki kuolee = ongelma ratkaistu.

Hirvitti jo aikaisemmin niin paljon, se millaisissa oloissa lapset ovat. He eivät itse ole voineet tilannettaan valita. Nyt hirvittää tuhannesti enemmän. Jos sieltä joku hengissä selviää, niin ihme on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:32
Suojainhankinnoista tehty kolme kantelua – Oikeuskansleri: "HVK:n selvitettävä tavarantoimittajien ja yhteistyökumppaneiden suhteessa ilmenneet epäselvyydet"
13:06
HS: Tiina Jylhän kauneusklinikka markkinoi suojamaskeja väärennetyllä sertifikaatilla
13:00
Talvirenkaiden hankinnassa on tapahtunut huomattava muutos – varautuminen uuteen tieliikennelakiin näkyy jo Tilaajille
12:21
Suomessa on todettu 164 uutta koronatartuntaa, Pohjois-Pohjanmaalla määrä kasvoi viidellä – OYSissa 11 koronapotilasta, joista kuusi tehohoidossa
12:03
Kaleva oikaisee
12:00
Suomalaisia sotavankeja lepää Saint Helenan hautausmaalla – Afrikan tähdestä ja Napoleonin haudasta tutulle saarelle vietiin buurisodan häviäjiä Tilaajille
12:00
Kulttuuria koronan aikaan: Kerkkämehua imeksitään, ja kohta saa kuusenkantoja nuoleskella Tilaajille
87
Maskeja sekä Jylhältä että Sarmasteelta tilanneen huoltovarmuuskeskuksen Lounema pahoittelee virheitä – "Jälkipyykin pesu on sitten, kun on saatu akuutti tilanne hoidettua"
19
Euroryhmä lähestyi sopua koronatukipaketista – Euroryhmän puheenjohtaja: "Me olemme hyvin lähellä sopimusta"
13
Neljän viikon yhtämittainen kesäloma uhkaa jäädä haaveeksi – Hakemusruuhka voi laittaa Kelan lomajärjestelyt uusiksi
9
Järjestöt julkaisivat viralliset ompeluohjeet, joilla syntyy kasvomaski kotoa löytyvistä tarvikkeista – "Tämä on uusi kansalaistaito"
8
Kuoleman hiljainen kaupunki – New Yorkissa rekkoihin työnnetään kuolleita, liikkeet ovat kiinni ja lääkärit ihmettelevät tilannetta
7
Viinasen talousopit toisivat uuden tuhon – tie taloudellisen häiriön yli on tasoitettava kaikille Lukijalta
6
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

PS:n kannatus laskee jatkuvasti

Persujen vouhotukseen,yhtä ja samaa jankuttavat,hallituksen tytöt ovat oikealla asialla se näkyy kannatuksesta, Lue lisää...
Kansa kyllästynyt.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

10.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image