Kotimaa

Ko­ro­na­vi­ruk­seen sairastuneen on syytä muistaa myös lem­mik­kie­läi­men hyvinvointi – kotivara kuuluu myös eläimelle

SEY painottaa, että eläimiä voi auttaa huoletta, sillä tutkimuksissa ei ole löydetty viitteitä siitä, että koronavirus voisi tarttua koirasta ihmiseen. Arkistokuva. KUVA: Moilanen Jukka-Pekka
Kotimaa 27.3.2020 12:31
Jarkko Harjumaa

Koronavirukseen sairastuneen on muistettava myös lemmikieläimen huolenpito. Suomen eläinsuojelu kehottaa ihmisiä ottamaan yhteyttä lähipiiriinsä ja sopimaan jo etukäteen, miten lemmikin hoito järjestetään mahdollisissa sairastapauksissa.

Koronavirustartunta voi viedä potilaan niin huonoon kuntoon, että voimat eivät välttämättä riitä eläimen hoitoon.

– Jos eläin varautumisesta huolimatta on vaarassa jäädä ilman hoitoa, kannattaa kysyä neuvoa lähimmästä eläinsuojeluyhdistyksestä tai SEY:n eläinsuojeluneuvojalta. Myös sosiaalisessa mediassa toimivat naapuriapuryhmät ovat hyvä keino saada ja tarjota apua, SEY:n toiminnanjohtaja Maria Lindqvist sanoo.

Jos tilanne on akuutti ja eläin on jäämässä hoidotta, on oltava viipymättä yhteydessä eläinsuojeluviranomaiseen.

– Vakavat laiminlyöntitapaukset voi ilmoittaa poliisille tai paikalliselle valvontaeläinlääkärille, Lindqvist ohjeistaa.

Lemmikkieläimen omistajan on lisäksi hyvä muistaa, että kotivara kuuluu myös eläimelle. Lemmikille on hyvä varata tarpeeksi ruokaa ja sen tarvitsemia lääkkeitä parin viikon ajaksi.

On myös tärkeää varmistaa, että eläin pääsee ulkoilemaan säännöllisesti.

Hätätilanteisiin kannattaa varautua kirjoittamalla ulko-oveen tai eteiseen näkyvälle paikalle lista kodissa asuvista eläimistä ja niiden mahdollisista erityistarpeista. Viesti auttaa pelastushenkilökuntaa ottamaan huomioon myös lemmikit mahdollisen pelastustilanteen yhteydessä.

Apua lemmikkieläinten omistajille voi tarjota sosiaalisen median lisäksi esimerkiksi taloyhtiön ilmoitustaululla. Autettaessa on tärkeää pitää etäisyyttä muihin ihmisiin ja muistaa tarkka hygienia.

Osa eläinsuojeluyhdistyksistä on perustanut hoitorinkejä, joihin voi tarjota tai joista voi löytää apua lemmikkinsä hoitamiseen. Myös eläinsuojeluyhdistykset tarvitsevat apua.

– Eläinsuojeluyhdistyksillä on edessään vaikeat ajat, kun avun tarpeessa olevien määrä kasvaa samalla kun vapaaehtoistyön ja lahjoitusten määrä todennäköisesti vähenee.

Lindqvistin mukaan talouden todennäköinen taantuma vaikuttaa myös eläimiin pidemmällä aikavälillä.

– Kun ihminen voi huonosti, myös eläin voi huonosti.

SEY painottaa, että eläimiä voi auttaa huoletta, sillä tutkimuksissa ei ole löydetty viitteitä siitä, että koronavirus voisi tarttua koirasta ihmiseen. Virusta kantaneet koirat ovat olleet oireettomia, eikä koronavirusta pidetä tällä hetkellä vaarallisena koirille.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Hei,
kiitos jutusta. On hieno asia, että nämä monelle parhaat (joillekin ainoat) otetaan huomioon tässä kauheassa tilanteessa.
t. mäyriksen "mamma"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta jos sairas ihminen yskii koiran turkkiin ja sen jälkeen siihen koskee toinen ihminen niin tarttuuko virus siitä turkista? Virus varmaan pystyy elämään siinä koira turkissa ja tarttumaan ihmiseen ihan niinkuin mistä muulta pinnalta tahansa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

29.3.
Tuhdissa humalassa ollut kuljettaja pakeni poliisia Rovaniemellä – takaa-ajo päättyi tieltä suistumiseen ja ilmalentoon
29.3.
Lapissa pelätään koronan leviämistä työmatkaliikenteen mukaan – "Rajaamistoimilla voidaan selkeästi hidastaa koronaepidemian kulkua"
29.3.
Metsä Groupin Kemin kartonkitehtaalla syttyi pieni palo sunnuntaina
29.3.
Kaikkien aikojen pisin pre season ei RoPS:n Tauriaista naurata – "Onneksi keskuskenttä on auki, siellä pelaajat ovat käyneet omatoimisesti pallottelemassa" Tilaajille
29.3.
Koronakaranteenissa on aikaa harrastaa seksiä – sairaanhoitajan rooliasu kiinnostaa, verkkokauppa yrittää tyydyttää kysyntää
29.3.
Poliisi käännytti yli 300 autoa Uudenmaan rajoilla – Työmatkaliikenne ruuhkauttaa tarkastuspisteet maanantaina
29.3.
Elämme virusten maailmassa ja kuljetamme niitä itse – emeritusprofessori: "Vuosikymmeniä on puhuttu tauti X:stä, joka tulee joskus ja voi tehdä pahaa jälkeä, mutta tämä ei ole sitä luokkaa" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Nyt ei ole oikea aika revitellä pörssisijoituksilla?

Ylivoimaisesti vilkkaimman sijoituskeskustelun koronan aikana sai aikaan aloittaja, mielestä sairastuneiden ja heidän lä... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

30.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image