Kotimaa

Koronan leviäminen uhkaa Euroopassa, hallitus pui varautumista keskiviikkona – Asiantuntija vastaa kysymyksiin pandemian uhasta, viruksen leviämisestä ja rokotuksista

Matkustajat pukeutuivat hengityssuojiin Milanon rautatieasemalla. Koronavirus levisi äkisti Pohjois-Italiassa viikonloppuna. Perjantaina tartuntoja oli havaittu kolme, tiistai-iltana jo yli 280. KUVA: MATTEO BAZZI
Kotimaa 25.2.2020 20:39
Petteri Lindholm

Itävallassa, Kroatiassa ja Sveitsissä havaittiin ensimmäiset koronavirustartunnat. Pohjois-Italiassa viruksen on saanut yli 280 ihmistä.

Uhka koronaviruksen laajemmasta leviämisestä Eurooppaan on noussut selvästi viime viikosta.

– Italian tilanne nostaa todennäköisyyttä, että muuallakin Euroopassa saatetaan nähdä lisää koronatartuntoja. Italian tartunnat eivät silti anna syytä julistaa, että virus leviää tässä ja nyt koko Eurooppaan, sanoo johtava asiantuntija Jussi Sane Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

Italiassa on viimeisten ilmoitusten perusteella havaittu yli 280 koronavirustartuntaa. Tartunnat kohosivat viikonloppuna jyrkästi, viime perjantaina tartuntoja oli havaittu vasta 3.

Sane huomauttaa, ettei Italian tartuntaketjuista tiedetä vielä riittävästi, jotta kyettäisiin arvioimaan, kuinka paljon riski viruksen leviämisestä on noussut Euroopassa. Riski on joka tapauksessa kohonnut.

Suomen hallitus käy keskiviikkona läpi Suomen varautumista koronaviruksen osalta. Asiasta kertoi pääministeri Sanna Marin (sd.) Twitterissä. Varautumisesta annetaan torstaina pääministerin ilmoitus eduskunnalle.

– Olemme seuranneet tilannetta tiiviisti ja Suomi on varautunut hyvin, Marin tviittasi.

Tiistaina virus levisi uusiin eurooppalaisiin maihin, kun Kroatiassa, Sveitsissä ja Itävallassa havaittiin maiden ensimmäiset tartunnat.

Italian tartuntasuman lisäksi korona on levinnyt viime päivinä rajusti etenkin Iranissa ja Etelä-Koreassa.

Uhkaako pandemia?

Koronaviruksessa on potentiaali laajentua pandemiaksi, mutta tällä hetkellä sellaista ei ole päällä, THL:n Sane kertoo.

– Yhdyn WHO:n lausuntoon siitä, että korona saattaa kehittyä pandemiaksi, mutta arviot tästä tehdään tällä hetkellä uudestaan joka päivä, Sane toteaa.

Maailman terveysjärjestö WHO kehotti tiistaina valtioita valmistautumaan paremmin koronaviruksen leviämiseen. WHO:n mukaan "virus kolkuttelee ovella" monissa maissa.

Sane huomauttaa, että pandemia on voimakkaan latautunut termi. Se merkitsee sitä, että virus leviää samanaikaisesti ihmisistä toisiin useissa maailmankolkissa.

– Vaikka korona julistettaisiin pandemiaksi, se ei tarkoittaisi sitä, että koko maailma olisi yhtäkkiä epidemian vallassa. Pandemia voi olla vaikea mutta myös varsin lievä.

WHO ei ole tällä hetkellä aikeissa julistaa koronaa pandemiaksi, järjestön tiedottaja sanoi tiistaina.

Viime viikkoina esimerkiksi Euroopassa levinneet tartunnat eivät WHO:n mukaan todennäköisesti enää ole peräisin Kiinan-vierailuilta, mikä oli lähes kaikkien aiempien tartuntojen lähde. Nyt tartunnat ovat useimmin peräisin esimerkiksi toisilta Italiassa tai Etelä-Koreassa oleskelevilta ihmisiltä.

Jatkuuko viruksen leviäminen?

THL:n Jussi Sane pitää todennäköisenä, että koronavirustapauksia todetaan vielä uusissa maissa.

– Sitä taas on vaikea arvioida, kuinka paljon tartuntoja missäkin maassa tulee.

On epätodennäköistä, että viruksen leviäminen ihmisistä toisiin päättyisi lähikuukausina kokonaan, mutta kyse ei Sanen mukaan ole "vuosia kestävästä tilanteesta".

– Virus saattaa jäädä kiertämään pidemmäksikin aikaa, mutta siinä tapauksessa siitä tulisi todennäköisesti kausiluontoinen kuten tavallisesta kausi-influenssastamme.

Sane huomauttaa, että kaikki epidemiat päättyvät jossakin vaiheessa. Tulevia viikkoja voi Sanen mukaan pitää ratkaisevina viruksen leviämisen ennustamisessa, kun taudista saadaan tarvittavia lisätietoja.

Samalla saadaan tarkempaa tietoa kuolleisuudesta. Tähän asti valtaosa, yli 80 prosenttia, raportoiduista tapauksista on ollut lieviä.

– Kuolleisuus keskittyy riskiryhmiin eli vanhoihin ihmisiin ja muita tauteja sairastaviin kuten influenssassa.

Optimistisin skenaario olisi Sanen mukaan sellainen, jossa nykyiset tautikeskittymät saadaan hallintaan ja leviäminen rajattua.

Saadaanko rokote aikaan?

Koronavirukseen kehitetään rokotteita, mutta niistä ei ole estämään viruksen leviämistä vielä pitkään aikaan.

– Kuluu vähintään useita kuukausia, että rokotteita voitaisiin saada ylipäätänsä laajempaan testikäyttöön, Sane sanoo.

Koronaviruksen hoitoon kehitetään tällä hetkellä myös useita lääkkeitä. Niiden tehosta ei toistaiseksi ole kunnollista näyttöä.

Nature-lehden mukaan Kiinassa on käynnissä yli 80 lääketestiä. Niissä pyritään esimerkiksi hidastamaan koronaviruksen leviämistä kehossa tai lievittämään viruksen aiheuttamaa tulehdusta.

– Nyt kehitettävistä lääkkeistä ei saada apua koronaviruksen akuuttiin tilanteeseen. Lääkekehityksessä on noudatettava tarkkoja testausprotokollia, mikä hidastaa lääkkeiden käyttöönottoa, Sane toteaa.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (49)

"THL kertoi jo tammikuun lopulla, että Suomessa toimitaan kuin koronavirus olisi yleisvaarallinen."

Jos tieto on samanlaista kuin yllä, niin ei paljon lohduta. THL hoki ainoastaan ettei paniikkiin ole aihetta, että viruksen Suomeen tulo ja tapaukset ovat promillen luokkaa. Joka aamu sai televisiosta kuulla eri asiantuntijoiden vakuuttelua, että Eurooppa on hyvin varautunut kaikenlaisille viruksille. Nyt sitten, kun Italiassa ja Espanjassa tauti alkoi levitä, niin jopas se sai liikettä kinttuihin. Miksi meillä kaikissa asioissa täytyy ensin vähätellä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suljettu yhteisö ja valtio määrää kaiken ei kansalaiset. Venäjälläkin AIDSIA edelleen vähätellään vaikka tappaa huomattavia määriä ihmisiä joka vuosi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

40% suomen väestöstä ja 20% on vakavia sairastumisia niin se tekee 440,000 potilasta. Kaikki eivät sairastu samaan aikaan mutta silti sairastuneita on paljon. Pian on kaikki liikuntasalit sairaaloina.

Ainoa millä viruksen leviämistä voidaan estää on ihmiskontaktien välttely ja käsien peseminen. Kaikki massatapahtumat ja kätteleminen pitää kieltää, lentomatkustamista pitää vähentää, virustestejä pitäisi tehdä kaikille jotta voidaan eristää sairastuneet. Todennnäköiset altistumiset pitäisi todeta heti eikä kahden viikon päästä jolloin sairastunut on voinut levittää virusta kahden viikon ajan.

Keinot pandemien rajoittamiseksi ovat hyvin yksinkertaisia, enemmän on kyse siitä haluaako poliitikot ja THL toteuttaa niitä ja noudattaako kansa ohjeita ja suosituksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luen juuri, että on mahdollista että jopa 40% maailman väestöstä saattaa saada
coronatartunta; lähde Harvard-professori.

Toivottavasti THL on nyt heräillä ja että hallituskin osaa toimia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lentoveron voisi nostaa noin alkuun 1000€/h/sierainpari. Silloin turhat matkat jäisivät väliin. Vaikutusta voisi tehostaa kuukauden maahantulokaranteenilla jossakin entisessä homekoulussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loma on tärkeämpi kuin elämä ja varsinkin muitten elämä, sehän nyt itte asiassa on ihan sivuseikka sen rinnalla että pitää käydä joukkolomakohteissa määrävälein viemässä rahaa ja tuomassa viruksia ja tarinoita ikimuistoisista kokemuksista tai jotain vastaavaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietysti on! Sehän on pääasia, että vähintään muutaman kerran vuodessa pääsee somettaan mahdollisimman kauas Suomesta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naapurimaa on muuttunut niin kurjaksi maaksi ettei siellä
pelaa enää juuri mitään, ei ainakaan terveydenhuolto, niinpä Suomi muodostaa taas suuren houkutuksen.
Saa nähdä montako busseja rupeaa kuskaamaan sairastuneita tänne hoitoa saamaan ja millä nimellä
sitä silloin kutsutaan, humanitaarista tai..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunhan Lahden maailmancup on pyörähtänyt läpi kymmenine tuhansine katsojineen (myös ulkomailta ja Italiasta), niin eiköhän meilläkin ole sitten kunnon lähde taudille. Saa siinä viranomaiset ja THL "jäljittää" kuka oli kenenkin kanssa tekemisissä ... Mutta raha ratkaisee ja kisat pidetään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Raha kulkee ja rahahan vaihtaa ilman virustartuntaa omistajaa. Eikä jossain paremman väen porteilla ja aidoilla suojatuissa yhteisöissä ole semmoisia murheita - täällähän ne alvariinsa kommentoi rikkaat...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kannata mennä katsomaa kisoja ja saamaan virusta. Sitten on koko perhe sairaana viikkokausia, myös sukulaiset sairastuvat kun eivät voi olla käymättä kylässä toivottamassa tervehtymistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmettelen että Suomen rajat ovat vielä auki, aina vain auki.
Kun ottaa huomioon tämä järkyttävää tieto miten naapurimaan terveydenhuolto on kriisissä
on se selvä että tänne haluavat tulla saamaan oikeata hoitoa.
Kun paniikki iskee siellä, tungetaan tänne, ei kultakortin perässä vaan hoidon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitten kun hallitus saa jotain sanottavaa aikaiseksi, niin laittakaa joku muu kuin krista kiuru (sdp) antamaan lausuntoa. Kristan uskottavuus meni 31.1 Oulussa kun krista vähätteli ja kielsi ongelman ja haukkui huolestuneet. Krista hei, tuu pois sieltä, siellä pelataan!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhteiskunnan tulee AINA varautua katastrofeihin, eikä vasta sitten kun tilanne on päällä.

Konsultaatiot Loviisan kaupungin kanssa - siellä on ydinvoimala vieressä ja suunnitelmat valmiina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ylen aamulähetyskin oli taas pelkkää koronaa. Alkaa maistumaan jo paniikin lietsonnalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne yrittää myydä sitä mikä menee kaupaksi hysteriaherkälle yleisölle. Ilmastohysteriaa taas ensi viikolla jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämmöisessä tapauksessa pitäis laittaa rajat kiinni ja ihmisten ymmärtää ettei kannata lomailla ulkomailla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä ois hallituksella paikka nostaa pensan ja sähkön hintaa eikö täällä ole tapa kuitata tällä kaikki ongelmat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älä ehdota, koska jos eivät jo keksineet, niin nyt viimeistään. Suomi pelastaa jälleen kerran koko maailman olemalla "edelläkävijä ja visionääri"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (49)

Uutisvirta

7.4.
Britannian koronavauhti kiihtyy, lähes 800 kuoli vuorokaudessa – tuoreen tutkimuksen maassa voi kuolla jopa 66 000 ihmistä pandemian ensimmäisessä aallossa
7.4.
Muuttolinnut saapuivat Rommakonselälle Lukijalta
7.4.
Suomalaiset luottavat televisioon ja sanomalehtiin koronauutisissa – sanomalehtien suosio vahvaa etenkin nuorten aikuisten keskuudessa
7.4.
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
7.4.
Päivän kotoiluvinkki: Pienet asiat pitävät yllä kodin siisteyttä – hommia kannattaa jakaa eri päiville
7.4.
Eurooppaa kiertävä kilpaesteratsastaja Mirella Lesonen-Hakola on kaaoksen hallinnasta nauttiva ison perheen äiti – "Karanteeni ei meillä juuri vaikuttanut, koska normaalistikin ehditään hädin tuskin käydä kaupassa" Tilaajille
7.4.
Suomen hoivakodeissa tapahtunut jo ainakin 20 koronakuolemaa – yhdessä yksikössä kahdeksan virukseen menehtynyttä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

168 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Siitä vain lisää veroja. Loppuu sitten maksajat, sillä köyhemmätkin kuin Wahlroos muuttavat pois Suomesta. 43% nollasta ... Lue lisää...
pääomatulojakin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image