Kotimaa

Korkein oikeus hylkäsi Helsingin Sanomien toimittajan vaatimuksen ta­ka­va­rik­ko­jen kumoamisesta – kotietsintä ja takavarikot todettiin laillisiksi

Korkein oikeus katsoi, että toimittajan kotiin tehty kotietsintä oli laillinen. KUVA: EERO LIESIMAA
Kotimaa 13.8.2019 10:57
Rebekka Härkönen

Korkein oikeus ratkaisee myöhemmin vielä sen, saako poliisi hyödyntää toimittajalta takavarikoitua lähdesuojan alaista aineistoa esitutkinnassa.

Korkein oikeus (KKO) on todennut Helsingin Sanomien toimittajan kotona tehdyn kotietsinnän ja sen yhteydessä tehdyt takavarikot laillisiksi. KKO antoi asiasta ratkaisunsa tiistaina.

Toimittaja vaati korkeinta oikeutta kumoamaan takavarikot.

Toimittaja katsoi, että lähdesuojan takia takavarikoitu aineisto olisi pitänyt sinetöidä paikan päällä. Lisäksi kysymys siitä, saako aineistoa hyödyntää, olisi pitänyt viedä kolmen päivän määräajan sisällä tuomioistuimen ratkaistavaksi.

KKO:n mukaan sinetöinti ei kuitenkaan ollut sillä tavalla pakkokeinolain yksityiskohtien mukainen, että näin olisi pitänyt toimia. KKO hylkäsi toimittajan vaatimuksen takavarikkojen purkamisesta.

Kotietsintä liittyy Helsingin Sanomissa 16.12.2017 julkaistuun juttuun puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta. Puolustusvoimien mukaan lehti julkaisi artikkelissa Suomen valtion turvallisuuteen liittyviä salassa pidettäviä tietoja.

Keskusrikospoliisi (KRP) epäilee jutun kirjoittaneita toimittajia turvallisuussalaisuuden rikkomisesta. Salassa pidettävien asiakirjojen päätymistä toimittajien käsiin KRP tutkii virkasalaisuuden rikkomisena.

Lähdesuojan alaisia tietoja

Poliisi teki toisen artikkelin kirjoittaneen toimittajan kotiin erityisen kotietsinnän sen jälkeen, kun tämä ilmoitti hätäkeskukselle tietokoneensa syttyneen tuleen vasaroinnin seurauksena. Toimittaja kertoi yrittäneensä tuhota tietokoneen kovalevyn suojellakseen lehtijuttujensa lähteitään.

Kotietsinnän yhteydessä poliisi takavarikoi muun muassa tietokoneen ja muita tallennusalustoja. Toimittajan mukaan ne kaikki sisälsivät lähdesuojan alaisia tietoja.

Suomen laki ja kansainväliset ihmisoikeussopimukset suojelevat toimittajille ja tiedotusvälineille tietoja luovuttaneita tahoja siltä, että heidän henkilöllisyytensä paljastuisi viranomaisille.

Poliisi laittoi sinetillä eristettyihin näytepusseihin toimittajalta takavarikoidut lähdesuojan alaiset esineet tutkimatta niitä. Kotietsintää valvoi etsintävaltuutettu.

Korkein oikeus katsoi hovioikeuden ja käräjäoikeuden tavoin, että lähdesuoja ei vaarantunut ja kotietsintä takavarikkoineen oli laillinen. KKO määräsi, että takavarikot pysyvät edelleen voimassa.

Korkein oikeus ratkaisee myöhemmin sen, saako poliisi hyödyntää toimittajalta takavarikoitua aineistoa jutun esitutkinnassa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Hs kokeili kantaako jää, ei kantanut ja kylmä kylpy siitä tuli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

HS on arvostettu, puolueeton päivälehti. Tämä kyseinen toimittaja on ymmärtänyt käsitteen puolueeton väärin. Puolueettomuus ei tarkoita sitä, että salassa pidettäväksi säädetyt asiat pitäisi julkistaa. Toimittaja voi alkaa kirjoittaa novelleja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erittäin hyvä päätös ja jotakin tolkkua vielä löytyy Suomen oikeuslaitoksesta.

Toimittajat luulevat olevansa kuninkaita ja hallitsevansa maailmaa. Toimittajien tulisi keskittyä uutisiin ja tutkivaan journalismiin, eikä pelleilemään lähdesuojalla. Toimittajat, mistähän se johtuu teihin kohdistuvat monet ongelmat ja se, että lähdesuojasta koko ajan puhutaan. Johtuuko se pelkästään meistä muista kansalaisista ja yhteiskunnasta? Miettikääpä sitä... Voisiko se johtua myös teidän käytöksestä ja teidän tavasta tehdä journalismia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voihan ne toimittajat kirjoitella vaikka lillikan varsista. Mutta mitä arkalunteisemmasta aiheesta on kyse. Sitä vaikeampi on juttuihin saada tietoja. Jonkun ne on kerrottava toimittajille. Eli ne tietolähteet. Toimittajilla on lain mukaan oikeus ja velvollisuus suojella tietolöhteitään. Ja näin se olla pitääkin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, jos minulla on salaista tietoa tai vastaavaa tietoa, en minä ole ainakaan se kaveri, joka näistä toimittajalle kertoisi. En tiedä, että minkälaiset kaverit näitä asioita ulospäin kertovat ja millä motiivilla. Kuka paljasti esimerkiksi Perustuslakivaliokunnan kannan viimeksi ennen sen virallista julkistamista. Jotenkin tuntuu, että toimittajan ainut tehtävä, josta hän saa kiksejä on se, että saa ensimmäissä kertoa skuupin. Tämän ohessa sitten unohtuvat muuta tavat. Onko julkisuus ainut tapa vaikuttaa arkaluonteisten asioiden kultuun? Siinäpä miettimistä. Joskus varmaankin on, ja jos ei ole ainut oikea tapa. Oliko tämä kyseinen aihe sellainen. Ei mielestäni. Tässä tapauksessa lisäksi toimittaja epäonnistui kaikessa mahdollisessa. Tässä paljastui tietolähde ja artikkeli menetti sen vuoksi arvoa ja vaikutus lakimuutokseen varmaankin laski sekä toimittaja sai ikuisen leiman ja "pääsi" jopa oikeuteen asti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin tienasi advokaatit, eikö se toimittajaliitto yhteistuumin palkannut tällekin oikeusavustajan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa! Tällaisten sankaritoimittajienkin on syytä ymmärtää olevansa osa yhteiskuntaa. Ei suinkaan sen yläpuolella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ne osa yhteiskuntaa on. Onhan heillä laki puolella. Se turvaa lähdesuojan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laissa on myös maininta turvallisuussalaisuuden paljastamisesta. Saako toimittaja valita mitkä lait häntä koskee?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On melko toope toimittaja, joka vasaralla saa tietokoneensa tuleen. Eikö olisi ollut mukavampi ottaa kiintolevy irti ennen moukarointia? 😀

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oliko tietokoneessa kotona sellaista materiaalia, joka olisi pitänyt olla HS:n toimituksen tiloissa, jos sielläkään? Siksi piti tuhota aineisto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

21:40
Poliisi valvoi tehostetusti raskasta liikennettä Kainuussa – maakunnan ongelmana erityisesti ylikuormat
21:22
Junttilalle oli heti tarjolla sankarin viitta, mutta viimeistely jäi vielä piippuun – HIFK kukisti Kärpät Saarisen jatkoaikamaalilla
21:17
Uusi ennuste: talvi alkaa lauhana, mutta sitten iskee Siperian kylmyys
21:01
Ulkoministeri Haavisto: Toimintaan Al-Holissa tarvitaan paikallisen hallinnon lupa – Suomi on selvittänyt, voidaanko leiriltä liikkua pois Turkin kautta
20:59
USA:n varapresidentti Pence: Turkki keskeyttää sotilasoperaationsa Pohjois-Syyriassa
20:57
Arvio: Tuttuja Fingerpori-vitsejä on hauska bongailla, mutta elokuva on raskas ja tylsä Tilaajille
20:37
Kolmen vuoden vääntö ja hikinen loppusuora: EU-maat vahvistivat brexit-sopimuksen
59
Kalen! kalluppi: Onko Oulusa toimiva joukkoliikenne?
56
Britannian ja EU:n brexit-neuvotteluissa saavutettu sopu – Boris Johnson: "Meillä on mahtava uusi sopimus"
52
Kivisydämen kausipaikoille olisi tunkua – joka viides paikka on vuokrattu pitkäaikaispysäköintiin
50
Kaatumisesta virisi keskustelu punaisen Baanan liukkaudesta – Kysyimme aiheesta liikenneinsinööriltä: ”Uusi asfaltti tuppaa aina olemaan liukkaampaa”
38
Korkeassa rakentamisessa nähdään peikkoja – Oulun keskustan asukkaat pelkäävät viihtyisyyden heikkenevän ja vanhojen asuntojen arvon laskevan
35
Selvitys: Sisäilmaongelmia esiintyy eniten peruskouluissa ja lukioissa, syynä useimmin kiinteistöjen ikä ja investointien puute – Ilmanvaihto yleisin ongelma
30
Kärppien pelaajabudjetti ylittyi Junttilan hankinnan myötä, liikennettä luvassa toiseenkin suuntaan – Toimitusjohtaja Virkkunen: ”Haluamme tällaisilla hankinnoilla antaa faneille lisäarvoa”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä ja illalla Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image