Kotimaa

Korkein hallinto-oikeus käyttäisi sote-lait EU-komissiossa - maa­kun­ta­vaa­lit voisivat vaarantua

Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu aiotaan siirtää maakunnille, joille valittaisiin vaaleilla lokakuussa omat valtuustonsa. KUVA: Lassi Puhtimäki
Kotimaa 11.1.2018 18:31
Virpi Niemistö

Korkein hallinto-oikeus käyttäisi sote-lakeja EU-komissiossa. Suomen sote-johdossa ei lämmetä komission tarkistukselle.

Jotta maakuntavaalit voidaan toimittaa lokakuussa, sote- ja maakuntauudistusten lainsäädännön pitää olla voimassa viimeistään 1. heinäkuuta.

- Se on ehdoton takaraja, vakuuttaa vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä.

Korkein hallinto-oikeus (KHO) on lausunnossaan linjannut, että sote-lakien olisi kierrettävä vielä EU-komission kautta, koska uusi sote-järjestelmä saattaa sisältää valtiontukea maakunnille tavalla, joka vääristää kilpailua.

Kuntalehti uutisoi KHO:n lausunnosta alkuviikolla.

Asiantuntija-arviot siitä, miten kauan asioiden käsittely komissiossa kestää, vaihtelevat kuukaudesta vuosiin.

Jääskeläisen antamaan sote-lakien voimaantulon takarajaan on tällä hetkellä aikaa vajaat puoli vuotta eli kuusi kuukautta.

Hallituksen esitys soten valinnanvapauslaiksi on tarkoitus antaa maaliskuussa eduskunnalle.

Sote- ja maakuntauudistuksen projektipäällikkö Päivi Nerg on todennut, ettei komission tarkastus ole tarpeellinen. Nergin mukaan KHO:n lausunto on annettu marraskuussa, josta lakiluonnos on jo muuttunut.

Myös sosiaali- ja terveysministeriön näkemys on tällä hetkellä se, että sote-uudistuksen valmistelu voi edetä suunnitellussa aikataulussa.

Yhtä mieltä oikeuden kanssa

Helsingin yliopiston eurooppaoikeuden professori Juha Raitio toteaa ykskantaan olevansa KHO:n ja sen perustelujen kanssa samaa mieltä.

– Tämä on valtiontukikysymys, hän linjaa.

Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professorin Tuomas Ojasen mukaan KHO:lla voi olla omatkin intressinsä pelissä, kun se vaatii sote-lakipaketin käyttöä myös EU-komissiossa.

– KHO varmaan kantaa jossain määrä huolta siitä, että tuomioistuinlaitos ja viime kädessä KHO joutuisivat tulevaisuudessa olemaan erotuomarina ja ratkomaan sellaisia EU-oikeudellisia kysymyksiä, jotka voisi selvittää EU-virkamiesten kanssa jo tässä lakia säädettäessä, hän selvittää.

– Käsittääkseni tällaista etukäteisseurustelua on kyllä tehtykin, Ojanen lisää.

Nerg on todennut Twitter-viestissään EU-kantojen tarpeen olevan "normitoimintaa lainvalmistelussa".

Ojanen muistuttaa, että jo kesällä kaatuneesta sote-esityksestä annetuissa lausunnoissa oltiin huolissaan riskistä, että sote tuottaisi suuren määrän oikeusjuttuja suomalaisiin oikeuslaitoksiin.

Lausunnoissa myös tähdennettiin, että vaikutusarvioinneissa pitäisi ottaa huomioon millaisia mahdollisia seurauksia sote-laeista on esimerkiksi oikeuslaitoksen kuormittavuudelle.

– Ja jos tämä valtiontukiasetelma tuottaisi ongelmia, jota epäilen, sitten soteen saattaisi keittiön kautta tulla uudestaan esiin yhtiöittämiskysymyskin, Ojanen lisää.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Eikö Helsingissä lueta maakuntalehtiä? Kauppalehti kertoo nyt isona uutisena, että yritysjyridiikan professori on samaa mieltä kuin KHO. Eurooppaoikeuden professorin samanlainen kanta kuitenkin oli tässä lehdessä ja joissakin muissa Helsingin ulkopuolisissa medioissa jo monta päivää aikaisemmin. Valtavan iso asia ja riski koko sotelle (ja maakunnille)on siis edelleen satunnaisten uutisten varassa, eikä mm. Yle ole puhunut tästä yhtään mitään, kaikenlaisesta pienemmästä sotea koskevasta kyllä. Ja voi kyllä suuresti ihmetellä, miksei KHO:n lausuntoa jo joulukuussa nostettu enempää esille. Ministeriö kyllä teki parhaansa painaaksen koko asian lausuntoyhteenvedossa pimentoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monissa otsikoissa oli, että Nerg "tyrmää" KHO:n. Mitä ihmeen tyrmäämistä se on, jos ilmoittaa tuosta vaan olevansa lain vaatimuksista eri mieltä kuin KHO ja alan ykkösproffat? Ja aikamoisen riskin ottaa ja otattaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätä ei kokoomus hahmottanut lainkaan, vaikka varoituksen sanoja kentiltä kantautui. Maalaisliitto taas on ajanut itsensä puun ja kuoren väliiin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansalaisia koskevia EU:n direktiivejä ym. määräyksiä noudatetaan Suomessa pilkuntarkasti ja vielä tarkemmin, jos mahdollista. Sitten kun on kyseessä isompi asia, josta päättäjät saattaisivat joutua virhevastuuseen, ollaankin sitä mieltä, ettei EU:n mielipidettä tarvita. Erinomaisen selkeä kannanotto siihen, ketä ja miten Suomessa pitää valvoa ja ketkä saavat mellastaa ihan miten tahtovat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä riivattua nämä meidän ''päättäjät'' oikein luulevat tekevänsä?
Kun valtakuntamme Korkein Hallinto-oikeus ERIKSEEN käskee niin sillion viimeistään totellaan - kun on jo tuomiolle hankkiutunut. Tai on avoimesti rikollinen, despotismin henkeen.

Minne asti tässäkin täytyy menneä? - Valtakunnanoikeuteenko?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko vaalitkaan tarpeen ? Annetaan EU:n määrätä maakuntavaalien lopputulos.
Eihän vielä ole myöhistä toimia samoin myös Presidentin vaalien lopputuloksen suhteen !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elekäähän hättäilkö ,näin suuri kansakunta tarvitsee lisää hallintoa , meillä kun on vain kunta-,seutukunta-,ja valtionhallinto ,tuohon on pakko saada maakuntahallinto vielä johonkin väliin .
Pääministeriksi ryhtyessään Sipilä lupasi karsia prokratiaa ja hallintoa ,mutta lupaus olikin vaalilupaus ,eli nyt lisätään oikein mojova satsi kiviä veronmaksajan rekeen ,jotta kaikille uusillekkin vatuloitsijoille saadaan palkkarahat ,toimistokolossit,jne. maksettua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tukiaishommista ylijääneet kepuaktiivit aktivoidaan maakuntahallintoon, kokoomusvaikutuksenallaolevat saavat miljardin verorahaa lääkärileikkeihinsä ja sinertyneet (ne muutama) saavat kaikki kykyihin sopivat (=helpot) huippuvirat valtionhallinnosta => Kaikki ovat onnellisia - paitsi kansa, joka lystin maksaa ja kuolee palvelujen puutteeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on kadonnut maasta viimeinenkin itseluottamus, jos ja kun ei edes omista asioista osata päättää, vaikka puolta maailmaa ollaan muuten neuvomassa "ihmisoikeuksista" jne. Ehkä vielä Putinin ja Trumpin mielipide olisi hyvä olla, jos heiltä tämmöisen pikkuvaltion asioihin aikaa liikenisi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilän ja Orpon sotejohtajan, VTV:n Valtiontalouden tarkastusviraston ex-ylijohtajan S Niinistö nimitti oikein oikeuskansleriksi: perustuslain mukaisilta itsehallinnollisilta maaseutukunnilta päätösvalta pois omista sairaanhoidon ja terveydenhoidon palveluista.

Palveluja lakkautetaan ja keskitetään kaupunkeihin 18 valtuuston päätöksillä. Niissä yli 50 prosentin äänimäärä on kaupunkien edustajilla. Sipilä siirtyi kokoomuksen Jyrki Kataisen linjalle oikeuskanslerin avulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tämän tapainen asia pitää käyttää ehdottomasti siellä hän se järki tuntuu olevan ja tulee oikea päätös ei Suomen päättäjät ossaa tätä hoitaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tämä jupakka jää historiaan esimerkkinä jääräpäisyydestä ja kollektiivisesta tyhmyydestä.

Tenava, olisit lainannut tämänkin Korkmanin sanomasta: "työtaistelu- toimiin on ryhdytty kevyin perustein ja osin poliit... Lue lisää...
Demokratian tekijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image