Kotimaa

Korkeasaareen saapui uusi täplikäs peto – margai on pieni ja suu­ri­sil­mäi­nen kissa, joka elää elämänsä puussa

Margai-kissa on taitava kiipeilijä. KUVA: Korkeasaaren eläintarha / Heidi Kouhia
Kotimaa 25.6.2019 15:33
Antti Karvonen

Korkeasaareen on saapunut uusi täplikäs kissapeto, margai, Korkeasaaren eläintarha tiedottaa. 

Kolmekiloisen, kaunisturkkisen ja suurisilmäisen kissan koti on trooppisessa Amazonia-talossa, sillä laji on kotoisin Etelä- ja Keski-Amerikan tiheistä metsistä. Margai on läheistä sukua oselotille ja se on tunnettu myös nimillä puuoselotti ja pitkähäntäkissa.

Nuori, vasta 2-vuotias naarasmargai tuotiin Korkeasaareen Walesista. Kissa uskaltautui ulos kuljetuslaatikostaan rehukeittiöltä tervetuliaisiksi tuodun viiriäisen ja kanin houkuttelemana, mutta piti aluksi laatikkoa turvapaikkanaan. Margaita varten tarhaan on tehty mittavia sisustustöitä, tuotu paljon kiipeilypuuta ja rakennettu pesäkoppeja sekä ravinnon piilottamiseen soveltuvia virikeoksia.

Monien muiden kissapetojen tavoin margaitakin on metsästetty kauniin turkkinsa vuoksi useita kymmeniä tuhansia yksilöitä. KUVA: Korkeasaaren eläintarha / Heidi Kouhia

Margai on niin taitava kiipeilijä, että se voisi viettää koko elämänsä puussa pyydystäen ravinnokseen kaikkea linnuista ja liskoista pieniin apinoihin. Se kiipeää oravamaisesti ja osaa laskeutua puusta pää edellä – yleensä kissat laskeutuvat takaperin. Margai voi myös roikkua rungosta hetkellisesti vain yhden käpälänsä varassa. Lähes kaikista muista kissaeläimistä poiketen se pystyy hyppäämään saaliin kimppuun myös puusta. 

Monien muiden kissapetojen tavoin margaitakin on metsästetty kauniin turkkinsa vuoksi useita kymmeniä tuhansia yksilöitä. Nykyään laji on suojeltu ja sen kauppa on kielletty kansainvälisin sopimuksin, mikä on hillinnyt metsästystä.

Amazonin laitamilla metsät ja myös margain elinalueet ovat pirstoutuneet. Lajin entisiä elinalueita käytetään nyt ihmisten ja karjan ruuantuotantoon, mikä on nykyään margain suurin uhka. Suojelusta huolimatta margaiden määrä luonnossa on edelleen laskussa ja kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN luokittelee sen silmälläpidettäväksi. Margai kuuluu eurooppalaisten eläintarhojen suojeluohjelmaan (EEP).

MAINOS

Kommentoi

Kylläpä on taasen varsinkin meille kissaihmisille ihanaa nähtävää. Voi kuinka viehko kisu.:)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi eläimet pitää vangita häkkiin? Muutamassa eläintarhassa käyneenä näin niin paljon eläimillä häiriökäyttäytymistä, että en mene enää yhteenkään. Lapsista eläimen edestakainen kävely oli hassua, mutta googlatkaapa miksi eläin sitä tekee?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä tuo ei pärjää enää luonnossa? Hyvällä pidolla kuitenkin ammatti-ihmisten auttamana elää loput pyydysty vuotensa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22.7.
Henkilöauto romuttui lunastuskuntoon ulosajossa Sodankylässä, autossa olleet katosivat paikalta
22.7.
Inarijärvellä kuultu avunhuutoja – pelastuslaitos selvittää asiaa helikopterin avulla
22.7.
Lacrosse on hurja laji, jossa pallo viuhuu 180–190 kilometriä tunnissa – Arttu Ylilauri löysi lajin pariin 33-vuotiaana
22.7.
Eurooppaan odotetaan taas ennätyshelteitä: 40 astetta voi mennä rikki Saksassa saakka
22.7.
Britannia haluaa eurooppalaiset joukot turvaamaan merenkulkua Hormuzinsalmella
22.7.
Maailmalla megasuosiota nauttiva kriketti on pyristellyt itselleen jalansijan Oulussa – "Laji sekoitetaan krokettiin" Tilaajille
22.7.
Lokkisiimat pyritään saamaan Kauppurienkadulla valmiiksi ennen Qstock-viikonloppua – "Nyt on positiivisen odottava fiilis"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ajatelkaapa tilannetta, että eduskunnassa olisi 100 Hakkaraista ja 100 Huhtasaarta, noin kuvaannollisesti. Kävisikö niin... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image