Kotimaa

Kor­jaus­kel­vo­ton elektroniikka valittiin vuoden turhakkeeksi – eri­tyis­mai­nin­nan saivat parin vuoden välein vaihdettavat älypuhelimet

Älypuhelinten lyhyttä ikää ruokkivat Suomen Luonnon mukaan puhelinteollisuuden monta kertaa vuodessa markkinoille tuomat uudet mallit sekä tehokas markkinointi. Kuvituskuva. KUVA: FELIPE TRUEBA
Kotimaa 12.12.2019 8:28 | Päivitetty 12.12.2019 8:30
Mirko Siikaluoma

Suomen Luonto -aikakauslehti on valinnut vuoden turhakkeeksi korjauskelvottoman elektroniikan.

– Tällä valinnalla haluamme kiinnittää huomioita monien elektronisten laitteiden todella lyhyeen käyttöikään. Korjauskelvottomuuden taustalla ovat sekä kuluttajien osto- ja kierrätystottumukset että valmistajien ratkaisut, jotka edistävät tuotteiden lyhytikäisyyttä, sanoo Suomen Luonnon päätoimittaja Heikki Vasamies tiedotteessa.

Erityismaininnan valinnassa saavat 2–3 vuoden välein vaihdettavat älypuhelimet, joita ei valmisteta kestämään. Älypuhelinten lyhyttä ikää ruokkivat Suomen Luonnon mukaan puhelinteollisuuden monta kertaa vuodessa markkinoille tuomat uudet mallit sekä tehokas markkinointi, joka saa kuluttajan tuntemaan laitteensa vanhentuneeksi, vaikka siinä ei olisi vikaa.

Vuoden turhake -tittelin valintaperusteissa painotettiin sitä, että laitteen korjaaminen on usein tehty hankalaksi ja tuotteen hintaan nähden kalliiksi.

– Ohuiden ja kevyiden kännyköiden ja läppärien kierrätettävyys, korjattavuus ja uudelleenkäyttö saattavat hankaloitua, kun komponentit on pakattu tiiviisti toisiinsa, Eettisen kaupan puolesta -yhdistyksen tutkija Anna Härri toteaa.

Suomen Luonto -lehteä julkaiseva Suomen luonnonsuojeluliitto pitää edistysaskeleena, että Euroopan unioni valmistelee säädöspakettia, jonka mukaan vuoteen 2021 mennessä kaikkien myynnissä olevien sähkölaitteiden pitäisi olla korjattavissa, ja niihin pitäisi löytyä varaosia. Vastaavat määräykset koskevat jo nyt muun muassa valaisimia ja tiskikoneita.

Suomen Luonto on valinnut vuoden turhakkeen vuodesta 2000 lähtien. Aiempina vuosina vuoden turhakkeeksi on valittu muun muassa pikamuoti (2018), fleecekangas (2017), muovikassi (2016), ilotulite (2009), katumaasturi (2005) ja ulkomainen pullovesi (2002).

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (70)

Mikään ihmisen tekemä ei ole korjauskelvotonta. Mutta se kyllä voi olla hinnaltaan niin halpaa, ettei korjaus kannata

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entäs.nuo vanhat sähkö autot joilla ei enää tee mitään. Eikö neki ole vaan jätettä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

5 vuotta vanha luuri joka edelleen toimii. Enkä vaihda ennen kuin vaihdettavat akut tulevat takaisin muotiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

iso elektroniikka ja muut koneet joita ei voi korjata on jop isompi ongelma kuin puhelimet ja pien elektroniikka. pakastimet, pesukoneet, jääkaapit ym on suunniteltu kestämään 2-5v ja sen jälkeen ne on romuja. korjaus on tehty mahdottomaksi sillä että valmistaja hinnoittelee osat äärettömän kalliiksi, varaosan hinta saattaa olla jopa 20x todellinen valmistuskustannus. Tämä koskee myös esim. puhelimen näytön lasia ja sen korjausta, kallaista ja kannattamatonta -> puhelimesta romua. Pesukoneen tai vaikkapa auton kokoaminen vara-osista maksaa helposti useampi kymmenkertaisen hinnan kuin tuotteen myyntihinta. Vara osien saatavuus ja kohtuullinen hinnoittelu lailla voimaan muutoin valmistajat ei satsaa sihen ja pyrkivät vain aina myymään uuden tuotteen. Vapaa markkinatalous vaati aina säännöt toimiakseen, muutoin ainoa sääntö on ahneuden laki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älypuhelimien myötä myös CD-levy on hyvää vauhtia muuttumassa turhakkeeksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuoden turhakkeeksi pitäisi valita vuoden turhakkeeksi nimeäminen. Se on täysin turhaa loiskiehuntaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mahtavaa kommentointia , yli 50 kommenttia ja joka toinen valittaa samasta asiasta , ettekö te lue mitä muut ovat kommentoineet!
melko raskasta luettavaa kun samat "ohjelmisto päivitykset loppuu", "valmistaja tekee tämän tahallaan" jne valitukset toistuu jokaisen "omana" väläyksenä. keksikää jotain omaperäisempää jos joku on jo maininnut asian

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko näitä turhakkeita paranneltu koskaan kun on valittu vuoden turhake. Tästäkin voisi joskus tehdä juttua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitten loppuisi eu:n alueelta tietokoneet, televisiot, digikamerat, kännykät, ja suurin osa kodinkoneista. Eu:ssa kun ei valmisteta juuri mitään korkeiden kustannusten takia. Toki valmistuksen voi aloittaa eu:ssa, mutta hinnat nousisi taivaisiin. Perus älypuhelimen saisi karvan alle tonnilla, muovisen halpaläppärin ehkä alle kahden tonnin. Laatuläppäristä 5 tonnia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voihan kiinalaisen roskan hinnan tulleilla korjata kilpailukykyiseksi, jolloin Euroopassakin kannattaisi pitkäkestoisten laadukkaiden tuotteiden valmistus. Tuskin esittämäsi hinnan nousu olisi kovinkaan merkittävä, kun ottaa huomioon eliniän. Tullit olisivat erittäin perusteltuja kiinalaisten tuotekopioiden takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

niin kauan kuin markkinatalous sanelee kulutusta ja sääntöjä meille, ei voida puhua kestävästä kulutuksesta yhtään mitään sillä markkinatalous ei pyöri jos tehdään kulutuksen kannalta kestäviä tuotteita(mikä olisi maapallon mineraalivarannon kannalta hyvä asia) eihän siinä olis markkinatalouden kannalta mitään järkeä jos ostan tuotteen ja 20 vuoden päästä uuden kun vanha meni rikki. kestäviä tuotteita osataan ja pystytään tekemään mutta markkina talous ei salli niitä tehdä.
itse olen kyllä iloinen siitä että korjaus kelvottomia sähkölaitteita ei saisi enää tuoda EUn alueele kunhan vain korjaus tehdään kannattavaksi ja kuluttajalle kohtuu hintaiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä on jokapäiväisessä käytössä 14 vuotta vanha kuvaputki tv . kertaakaan ei ole tarvinnut vielä korjata mitään .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljon olisi pelastettu, jos markkinoille tuotaisiin älypuhelimia, joiden akku olisi asiakkaan helposti vaihdettavissa, samaan tapaan kuin vielä kymmenkunta vuotta sitten lähes kaikissa kännyköissä. Toivottavasti kännykkävalikoima jakaantuu lähivuosina kahtia: (1) vaihdettava-akkuiset älypuhelimet (kansia auki, akku ja tarvittaessa SIM-kortti toiseksi, kansi kiinni, ja taas soitellaan). (2) Oikeasti vesitiiviit älypuhelimet; akku ei vaihdettavissa, perinteinen SIM-kortti korvattu elektronisella SIM-toiminnolla (ei mitään ierrotettavaa korttia), kuuloke ym. akustiset elementit vesitiiviitä, langaton lataus (kännykkä induktiiviselle lataus-alustalle), audio- ym signaalit langattomasti lisävarusteisiin (Bluetooth, WLAN yms). Samalla vesitiiviissä kännyköissä päästäisiin eroon kestävyydeltään arveluttavista mikro-USB-liittimistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun ostin puhelimen siinä oli Android 5, sitten siihen tuli pian 6 ja myöhemmin vielä 7.
Versiosta 8 alkaen päivitystä ei enää saa asennettua ainakaan ilman kikkailua.
En usko, että laitteisto estäisi myöhemmät päivitykset.
Valmistaja on vain halunnut näin valita. Ohjelmoitua vanhenemista siis.

Varaosia saa hyvin.
Akun vaihto ei ole ihan helpoin, muttei vaikeinkaan.

Apple on tunnettu tuotteista, joiden korjaus yritetään tehdä mahdollisimman hankalaksi.
ks. Louis Rossman youtube.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisen työn korkea veropitoisuus on suurin syy, ettei juuri mitään kannata korjauttaa. Korjaaminen tulee kuljetus ym. lisäkuluineen helposti uuden hankkimista kalliimmaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mainosroska tukkii kaikki puhelimet ja tiedonvälityskanavat. Yli puolet dataliikenteestä taitaa olla pelkkää mainosroskaa (mainosvideoita/kuvia ym) ja tekee puhelimet ja tietokoneet tehottomiksi. Tähän päälle on lisäksi mainontaan liittyvä tiedonkeruu joka pyörii tietokoneissamme ja puhelimissamme ja vie viimeisenkin tehon niistä. Yksi pahinpia ympäristön tuhoajia, mainonta, tulisi laittaa kuriin. Kuulostaa ehkä alkuun oudolta mutta kun tajuaa mainosroskan levityksen laajuuden ja moninaiset vaikutukset niin asian ymmärtää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pieleen menee tuo tuleva EU-asetus ainakin puhelinten osalta. Älypuhelimien ongelma ei ole se etteikö niitä voisi korjata, osia saa jo nykyään ja niitä voi vaihtaa. Se että onko siinä taloudellisesti mitään mieltä onkin toinen juttu, korjaaminen kun saattaa maksaa yhtä paljon kuin uusi puhelin. Paljon suurempi ongelma on se että täysin ehjätkin puhelimet vanhentuvat käsiin kun käyttöjärjestelmään ei tule korjauksia eikä päivityksiä ja lopulta ne omat suosikkisovellukset lakkaavat toimimasta kun poistavat tuen vanhoilta versioilta.

Kyse ei ole siitä että "kuluttajat tuntevat laitteensa vanhentuneeksi" vaan siitä että se laite on oikeasti vanhentunut. Eihän tietokoneitakaan myydä sillä periaatteella että kahden vuoden päästä koko laite on vanhentunut ja on pakko ostaa uusi koska käyttöjärjestelmää ei päivitetä. Jostain syystä tämä on kuitenkin hyväksyttävää älypuhelimien kohdalla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (70)

Uutisvirta

7:49
Mopoauto syttyi palamaan ja tuli levisi myös viereiseen henkilöautoon Ylivieskassa – pelastuslaitos esti palon leviämisen taloon
7:00
Päivän leffapoiminnat: 1970-luvun salaliittojännäri muistuttaa, että Warren Beatty oli aikanaan karismaattinen tähti
7:00
Lentoturmatutkinta kiinnostaa ja opettaa – sarjaa on esitetty vuosituhannen alkupuolelta saakka eikä sen tenho ole laantunut vieläkään
7:00
Edullisemmat kuntosalit riisuivat palvelut ja kiristivät kilpailun – nyt tulevat boutique-salit, joissa liikutaan tyylillä Tilaajille
7:00
Rovaniemeläinen Janne Orava koulutti itsensä keittiömestarista riistamestariksi – nyt hän osaa tunnistaa kärpäsen toukista, milloin eläin on kuollut Tilaajille
6:40
Kemiin kaavailtu tehdas ei jää väylistä kiinni – Meri-Lapissa vieraillut ministeri Timo Harakka vakuutteli, että valtio kantaa kortensa kekoon
6:26
"Orkesterissamme on paljon positiivista energiaa" – Emiliano Travasino tuli Italiasta Suomeen opiskelemaan ja päätyi soittajaksi Oulu Sinfoniaan
4
Lentoturmatutkinta kiinnostaa ja opettaa – sarjaa on esitetty vuosituhannen alkupuolelta saakka eikä sen tenho ole laantunut vieläkään
4
Eri puolueet odottavat Niikolta selvityksiä esille nousseista Kiina-yhteyksistä – Epäluottamusta ei kuitenkaan ole tässä vaiheessa
3
Kyllästetyn puun kierrätyksestä vastaava Demolite Oy ihmettelee Kiertokaaren hinnoittelua – pelkää korkean jätemaksun johtavan puun ohjautumiseen jatkossa vääriin paikkoihin
2
Kemiin kaavailtu tehdas ei jää väylistä kiinni – Meri-Lapissa vieraillut ministeri Timo Harakka vakuutteli, että valtio kantaa kortensa kekoon
1
Linnanmaalle rakennetaan ekotehokas Vihreä Kortteli – tavoitteena mahdollisimman pieni hiilijalanjälki esimerkiksi betonia ja terästä vähentämällä
1
Pelicans-hyökkääjä Aleksi Mustonen vahvasti tyrkyllä Kärppiin
1
Kiinalaismatkailijat täyttävät nyt Rovaniemen, mysteerivirus saanut matkailuyrittäjät tarkkailulinjalle – "Eihän siitä vielä kovin paljon tiedetä", sanoo Joulupukin kammarin yrittäjä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Viikot töissä toisella paikkakunnalla ja viikonloput kotona

On tietenkin kokemuksia. Melko avartavia myös ammatillisesti. Se tämä meidänkin valtakunnan väki on melko erilaista, voi... Lue lisää...
Pontus.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image