Kotimaa

Kop­te­ri­kiis­taan kaivataan rii­dan­rat­kai­si­jaa – Päätöksen venyminen vaikeuttaa sekä oman yhtiön pystyttämistä että kil­pai­lu­tuk­seen varautumista

Vielä on epäselvää, operoiko lääkärikoptereita jatkossa valtionyhtiö vai ostetaanko palvelut yksityisiltä tuottajilta, kuten tällä hetkellä.
Kotimaa 22.1.2020 18:00
Jussi Orell

Valtiolla on kaksi vaihtoehtoa lääkärikopteritoiminnan järjestämiseen. Perustettava valtionyhtiö ottaa toiminnan pyöritettäväkseen tai ostaa operoinnin nykyiseen tapaan yksityisiltä firmoilta. Päätöksen venyminen vaikeuttaa kumpaankin vaihtoehtoon varautumista, kirjoittaa Lännen Median uutispäällikkö Jussi Orell.

Ministerille jätetty kirjallinen kysymyskään ei tuonut selvyyttä siihen, miten lääkärikopteritoiminta Suomessa jatkossa järjestetään. Se tiedetään, että sairaanhoitopiirien omistamasta Finnhemsistä tehdään valtionyhtiö. Epäselvää on, alkaako valtionyhtiö pyörittää kopteritoimintaa vuoden 2022 alusta alkaen itse vai ostaako se lentopalvelut kilpailutuksella yksityisiltä firmoilta, kuten tällä hetkellä.

Palveluntarjoajia on nyt kaksi: Babcock Scandinavian AirAmbulance ja Skärgårdshavets Helikoptertjänst. Operoinnin siirto valtiolle olisi niille iso taloudellinen takaisku.

Kopteritoiminnan tulevaisuus vaikutti hetken jo selvältä, kunnes sosiaali- ja terveysministeriön selvitysmies Jyri Lilja julkaisi raporttinsa joulukuussa. Liljan mukaan valtioyhtiön tulisi olla vain hallinnointiyhtiö, joka hankkisi koptereiden operoinnin yksityisiltä toimijoilta. Selvitysmies ei usko, että toiminnan siirtäminen valtionyhtiölle tuottaisi tavoiteltuja säästöjä. Jos kopterit kuitenkin siirretään valtiolle, aikaikkunaa pitää pidentää.

Johtopäätös sekoitti pasmat STM:ssä, jonka linjaukselle valtion kopteriyhtiöstä oli jo saatu Antti Rinteen (sd.) hallituksen talouspoliittisen ministerivaliokunnan siunaus. Koptereista vastaava perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) on ollut jatkon suhteen vaitonainen. Kansanedustaja Pauli Kiurun (kok.) kirjalliseen kysymykseen antamassaan vastauksessa ministeri sanoo ministeriön selvittävän kopteritoiminnan kokonaisuutta ja linjaavan siitä myöhemmin. Mitä tässä yhteydessä tarkoittavat termit kokonaisuus ja myöhemmin, sitä ministeri ei avaa.

Alan toimijoita tilanne tuskastuttaa. Potilaitakin saattaa kiinnostaa, tuleeko kopteri varmasti apuun vielä kahden vuoden päästä.

STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila vetosi 8. tammikuuta Aamulehdessä, että jatkuva väittely ensihoidon ilmailupalvelun järjestämistavasta pitäisi saada päätökseen.

Varhila kertoi kirjoituksessaan, että valtio siirtää valtionyhtiölle 18,5 miljoonan euron pääoman tukikohtien rakentamiseen ja oman lentotoiminnan valmisteluun sen jälkeen, kun osakkeiden siirrot Finnhemsin valtiollistamiseksi on saatu päätökseen.

Toiveesta huolimatta väittely jatkuu niin kauan, kun toiminnan tulevaisuus on vähänkin epäselvä. Mitä kauemmin epätietoisuus jatkuu, sitä kovempi kiire tulee valmistautumisessa vuoden 2022 alun tilanteeseen.

Jos koptereiden operointi siirretään valtiolle, kaluston ja henkilökunnan hankkimiseen pitää varata aikaa. Järkevän kilpailutuksen järjestäminen ei sekään onnistu hetkessä. Jos koptereita lentävät myös jatkossa yksityiset yhtiöt, pitää kilpailutus käynnistää niin aikaisin, että mahdollisimman monella toimijalla on todellinen mahdollisuus osallistua siihen. Viime metreille jäävä kilpailutus karsii osallistujia, ja hyödyt jäävät saamatta.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

24.2.
Janne Kuokkanen joutui kauppatavaraksi – Oulunsalon kasvatti vaihtaa maisemaa päittäin Sami Vatasen kanssa
24.2.
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
24.2.
Tshernobyl näkyy yhä Perämeren pohjassa: raskasmetallien pitoisuudet ovat laskeneet jo montakymmentä vuotta – "Jotakin ollaan merialueilla tehty oikein" Tilaajille
24.2.
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
24.2.
Hildur Larsson ikuisti Lappia upeisiin kuviin yli sata vuotta sitten – tekoälyn ansiosta ne loistavat nyt myös väreissä Tilaajille
24.2.
Jesse Puljujärven esimerkki houkuttaa – jääpallo ja jääkiekko sopivat yhteen ja tekivät yhteistyötä Oulussa pidetyssä turnauksessa Tilaajille
24.2.
Sodankylässä on kolmannes koko maan malminetsinnästä – etsintäinvestoinnit ovat 20–25 miljoonaa euroa ja maanomistajakorvaukset yli miljoona euroa Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

211 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lentoaseman vastuu koronaviruksen tarttumisessa

tuo korona virus hysteria ampuu yli ja kovasti enemmän tappaa normaali infulenssa kausi ihmisiä.pitäs kävellä suojain s... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image