Kotimaa

Kopioinnista epäilty Marimekko-suunnittelija katuu

Kotimaa 29.5.2013 13:00
STT

Suunnittelija Kristina Isola pahoittelee ukrainalaisen kansantaiteilijan teoksen käyttämistä Marimekon Metsänväki-kuosissa. Hän kertoo tiedonannossa, että luonto on ollut aina lähellä häntä.

"Kun näin Maria Primatshenkon kuvituksen äitini jäämistöstä löytyneessä kirjassa, se ja ympärilläni oleva metsä inspiroivat minua tuottamaan siitä toisinnon", hän kirjoittaa.

Metsänväki-kangas tuli Marimekon tuotantoon 2008.

"En tullut ajatelleeksi tekijänoikeuksia tai sitä, että omisin jonkun toisen luovaa työtä. Metsänväki tuntui niin läheiseltä, ja halusin jakaa metsätunnelman mahdollisimman monien kanssa. Ymmärrän nyt menetelleeni väärin ja kadun ja häpeän toimintaani."

Isola sanoo olevansa erityisen pahoillaan Marimekolle koituvasta harmista.

Finnairissa pohditaan, pitäisikö kopioksi syytetty Marimekon kuosi peittää. Metsänväki-kuosi on ollut maalattuna yhden koneen kylkeen.

Viestintäpäällikkö Anna-Kaisa Varamäki kertoo STT:lle, että asiaa pohditaan Marimekon kanssa, mutta mitään päätöksiä ei vielä ole. Hän kuitenkin vakuuttaa, että muutoin yhteistyö Marimekon kanssa jatkuu kuten ennenkin.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ei kai tässä mitään sen kummempaa ongelmaa ole, jos Marimekko ja Finnair pääsevät yhteisymmärrykseen sen tahon kanssa, joka omistaa tällä hetkellä oikeudet Primatshenkon tuotantoon. Taitelija itse kun on jo kuollut. Tosin kuka tietää millaiset, jos minkäänlaiset, tekijänoikeuslait Ukrainassa vallitsevat, joten on mahdollista, ettei mitään sikäläisiä lakeja ole edes rikottu. Tämäkin alkuperäinen teos lienee Neuvostovallan ajalta, jolloin tekijänoikeuksia ei luonnollisesti ollut olemassa kommunismin ikeessä, koska kaikki kuului valtiolle. Sitä ei poista mikään, että kyseessä on isku vasten Marimekon mainetta. Ei mahda kyseiselle suunnittelijalle enää sadella tilauksia siltä suunnalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän tässä on sellainen ongelma että K. Isola on törkeästi loukannut tekijänoikeuksia myydessään toisen henkilön teoksen omissa nimissään. Isolan selitykset "En tullut ajatelleeksi tekijänoikeuksia tai sitä, että omisin jonkun toisen luovaa työtä" ovat täyttä hölynpölyä. Isola ja Marimekko pitävät todella tiukasti kiinni omista tekijänoikeuksistaan, ja se että Isola nyt vain ei tullut ajatelleeksi, on törkeää valehtelua ja selittelyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin kuinkahan kävisi jos alkaisin myymään hieman muunneltuna Kristina Isolan äidin Maija Isolan Marimekolle suunnittelemaa Unikko-kuosia. Maija Isola itse kun on jo kuollut. Enkä tulisi ajatelleeksi tekijänoikeuksia tai sitä, että omisin jonkun toisen luovaa työtä.... Ei taitaisi onnistua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos joku olisi kopioinut Isolan töitä, niin aivan varmasti hän olisi ollut tarkasti perillä tekijänoikeuksista.
Jälleen homma toimi niin kaukan, kuin joku huomasi huijauksen. Siitähän on korkean tason esimerkki, että anteeksipyynnöllä selviää.
Venäläiset voivat tosin olla eri mieltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Inspiroi minua luomaan....", joopa joo, kopioi suoraan eli varasti. Luuleeko se selittelyllä selviävänsä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ompa niin vihreä vastaus. Taitelija ei tiennyt, että toisen työtä ei saa kopioda. Mistä ihmeestä näitä tynnyrissä kasvaneita, osin jopa kuuluisia ja politiikan rappusillakin korkealle nousseita, oikein sikiää????

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saapa nähdä miten asia atenee ja millaisia sanktioita tulee. Äkkiseltään vaikuttaisi siltä, että ukrainalainen perikunta vaurastuu aika tavalla. Mutta mistäpä maallikko tietää näistä asioista..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kun en minä tiennyt! Tämä tietämättömyys pitäisi korvata alkuperäistekijälle tai hänen perikunnalleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suunnittelija on tietoisesti kopioinut luvatta taiteilijan työtä ja saanut siitä taloudellista hyötyä. Saapa nähdä millainen "tuomio" tulee verrattuna piraatteihin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hän kuulostaa vielä viattomammalta, kuin tietämätön ministeri. Tuollainen ei kyllä rangaistusta ansaitse, vaan mitalin ja ehkä kriisiapua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:43
Auton takaosa putosi railoon Oulujärvellä - autossa olleet henkilöt pääsivät pois ajoneuvosta
18:11
SDP:n puoluekokous siirtyy elokuun loppuun – Kokouspaikkana säilyy Tampere-talo
18:00
Maniassa olo on parhaimmillaan upea ja elämä on yhtä säpinää, mutta sitten kaikki pysähtyy masennukseen – kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastava oululainen Saana Tolppanen tuo nyt toivoa toisille Tilaajille
18:00
Noin sata päivätupaa, autiotupaa ja kotaa on suljettu Pohjois-Suomessa – taustalla koronavirusepidemian suitsiminen
17:28
Pitkät päivät kotona laittavat oululaisnuoret koville – "Montako kuukautta tätä kurjuutta kestää, kukaan ei tiedä"
17:27
Iltapäivälehdet: Presidentti Niinistö myöntää esittäneensä kriisiryhmän perustamista – "En missään tapauksessa ajattele, että sillä olisi mitään päätäntävaltaa"
17:08
Rikkoutunut raskas ajoneuvo tukki Pohjantien rampin Laanilassa
140
Puheenaihe: Torjuuko Ruotsi koronaa viisaammin kuin Suomi? "Tämä on sellainen kysymys, johon en voi vastata kyllä tai ei"
63
Koronakuolemien määrä kasvaa Suomessa päivä päivältä, nyt menehtyneitä jo 11 – Oulussa hoidossa viisi potilasta, kaksi tehohoidossa
61
Omistajaohjausministeri Tuppurainen patistaa kohtuuteen johdon palkkioissa kriisissä: "On oikein, että myös johto osallistuu taakanjakoon"
45
Koronakauden uudet tuulet apteekeissa: Nyt lääkkeet voi Oulun seudulla tilata autoon tai kotiin, lääkkeitä kuskataan jopa jalan – jotkut ovat yrittäneet ostaa koronalääkettä
44
Suomen syntyvyys lähti alkuvuoden 2020 aikana nousuun vuosikymmenen mittaisen laskun jälkeen – "Jatkosta ei voi tietää", Väestöliiton johtaja huomauttaa
36
Ensimmäinen koronakuolema Pohjois-Pohjanmaalla, Suomessa kuolleita yhteensä yhdeksän – OYSin 15 työntekijää ja kolme ensihoitajaa altistunut koronalle
30
Poliisi käännytti päivän aikana yli 600 autoilijaa – useat yrittäneet päästä rajan ylitse ilman välttämätöntä tarvetta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Nyt ei ole oikea aika revitellä pörssisijoituksilla?

Eihän se mitään ahneutta ole, päinvastoin, sijoittaminen koituu kaikkien hyödyksi Lue lisää...
nyt sijoittamaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

28.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image