Kotimaa

Kommentti: Tulotiedot todistavat, että on yhä lottovoitto syntyä mieheksi Suomeen – niin ei pitäisi olla

Sadasta viime vuonna eniten tienanneesta kolmetoista oli naisia. KUVA: Tomi Vuokola
Kotimaa 1.11.2018 17:23
Markku Uhari

Tuppisuiset suomalaiset tarvitsevat julkisia tulotietoja, koska palkkojen epätasa-arvosta ei muuten pystytä puhumaan, kirjoittaa toimittaja Markku Uhari.

Rahasta puhuessa minun pitäisi varmaan olla kiitollinen siitä, että olen syntynyt mieheksi. Näin ei silti pitäisi Suomessa olla. Korkeakoulutus on ollut vuosikymmenien ajan ilmaista, mutta silti palkkatasa-arvon muutos on hidasta.

Torstaina julkaistut vuoden 2017 tulotiedot eivät anna kauhean mairittelevaa kuvaa sukupuolten välisestä palkkatasa-arvosta Suomessa.

Vauraus on edelleen jakaantunut epätasaisesti sukupuolten välille, vaikka naisten osuus yhteiskunnan ja yritysmaailman johtotehtävissä kasvaa. Varakkuudessa se ei valitettavasti vielä näy.

Sadasta viime vuonna eniten tienanneesta kolmetoista oli naisia, ja tämän luvun sain, kun otin laskuihin mukaan kuolinpesät.

Suurituloisin nainen Ulla Sjöström ylsi viime vuonna sijalle 28. Takavuosina naiset ovat päässeet kaikkien vauraimpien listakärkeen esimerkiksi yrityskauppojen ansiosta. Sama nimi harvoin toistuu listojen kärkisijoilla vuodesta toiseen.

Tuhannen kärjessä naisia (jälleen, kuolinpesät mukaan laskettuna) oli puolestaan hieman yli 140. Miehiä on siis varakkaimmista yli 85 prosenttia.

Tulojen epätasa-arvo ei kosketa pelkkiä ylimpiä tuloluokkia, vaan palkkakuilu miehen ja naisen välillä koskee kaikkia palkkatasoja.

Palkkatyössä käyvien miesten keskitulot ovat yli neljänneksen suurempia kuin naisten. Miesten saamat pääomatulot taas ovat yli 2,5-kertaiset naisiin nähden.

Se voi kieliä myös siitä, että miehillä on suurempien palkkojen takia enemmän ylimääräistä, jonka voi vaikka sijoittaa.

Valonhäivähdys näkyi silti naisten pääomatuloissa, jotka kasvoivat Verohallinnon tilastojen mukaan useita prosentteja edellisvuodesta. Rahasummat ovat silti enemmänkin herneitä kuin maltaita.

Joka vuosi puhutaan siitä, pitääkö verotietojen julkistamisesta tehdä aina niin isoa numeroa. Tänä vuonna suomalaisten verohärdelli herätti kiinnostusta jopa kansainvälisessä mediassa.

Julkisuuden avulla tulot ja varsinkin tuloerot saadaan tapetille. Se on tarpeen, koska tuppisuiset suomalaiset eivät pysty palkoistaan muuten puhumaan.

Vuodesta toiseen esiin nousee myös sama huutava epäkohta naisten ja miesten vaurauden välillä.

Kirjoittaja on Lännen Median toimittaja.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (27)

Naisen euro ja naisen euro.

Nimetkää nyt vaikka alkuun edes yksi työpaikka/yritys jossa samasta työstä maksetaan eri palkka sukupuolen perusteella?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hu 2000-luvulla tehtiin uusi verouudistus pääoma ja niiden liitäntäis etuihin hyväosaisille,elikkä laillistettua veronkiertoa.Suomessa kestävyysvaje alkoi jo silloin kohta merkit olivat nähtävissä kansalaisten kukkarossa Tänäpäivänä olemme velkaantuneet 110 miljardia verran Suomi on tullut kolmijakoinen yhteiskuntaluokka työttömät,köyhät eläkeläiset ja vähätuloiset duunarit.Pitää muistaa Valtionvalta tekee tarkoitusperäisesti politiikkaa ja valtiovelan suurena joilla pidetään palkat,eläkeet ja sosiaaliedut kurissa.Suomessa virkamieskoneisto paisunut verotuloihin nähden suureksi super-etuineen ja kolmantena voin mainita Suur-yritykset kiertävä verosuunnittelulla maksamatta veroja Suomeen joka kaikkein hulluinta saavat miljardea tukea valtiovallalta jakavat osingona ulos.Tähänki on syyt politikot sotkeutunut yritysten hallintoon joiden longerot ulottuu syvälle valtionelimiin. Tämä Suomalaista demokratiaa lakien maassa.Puskin Itä-rajalta..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mies vai nainen...pääasia, että on terve. Miehet yrittävät isolla kädellä ja suurella volyymilla. Miehet verkostoituvat ja kasvavat ulospäin. Naiset eivät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurin osa paljon tienaavista on yrittäjiä. Eikös se ole jokaisella vapaus alkaa yrittäjäksi? Olisiko naisten ja miesten välisestä erosta kyse? Sitähän ei nykyään saa sanoa että naiset ja miehet ovat erilaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitää ruveta maksamaan tärkeistä eli ihmisläheisistä töistä parempaa palkkaa. Mutterinpyörittelystä ja pellinpalojen kanssa askartelusta voisi vastaavasti maksaa huonompaa palkkaa, koska siihen työhön pystyy älytön apinakin, minkä amispojista hyvin huomaa. Samalla paranisi se hintakilpailukykykin oikeasti, niin ei tarvitse lomarahaa leikkailla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palkka pitää olla suoraan suhteessa tuottavuuteen. Julkiset palvelut ovat pelkkää kulua, joka ei tuo yhtään rahaa yhteiskunnalle. Lomat ovat kyllä maailman luokkaa helposti yli 7 viikkoa vuodessa. Puhumattakaan opettajien lomista. Mitä tulee mutterinpyörittäjiin niin heidän palkkansa ovat matala-alojen palkkoja eli huomattavasti alle lähi- ja sairaanhoitajien palkkojen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos naisen euro on 80 senttiä, en ymmärrä miksi firmat ei ole täynnä pelkästään naisia. Säästää viidenneksen palkkakuluissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tämähän on tietysti aivan eria asia. Keskitytään nyt vain siihen, että tämä naisen euro on vain niinqu 80 senttiä ja tsilleen, eikä saivarrella esimerkiksi siitä, että kumpi sukupuoli tuo Suomeen sitä rahaa vientituotteiden kautta ja tsilleen tälleen tolleen hei tiiätsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa eletään dna-ketjun keksimisen edeltävää aikaa. Fyysisyys-psyykkisyys-sosiaalisuus . Mulle ensin vai me ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä verotuloluettelot ovat oikeastaan kunnialuetteloita. Listalla olevat henkilöt ovat huolehtineet yhteiskunnan pyörimisestä. Heidän omat tulonsa ovat vain jäävuoren huippu. Näiden henkilöiden panoksen ansiosta meillä tavallisilla taatiaisilla on mahdollisuus hyvään elintasoon.

Kateus pitää ansaita, sääliä saa ilmaiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan yhtä haikeaa on miehelläkin alemmilla palkka tasoilla. Ylemillä tasoilla varmasti on eroja sukupuolen välillä. Ilmaisen koulutuksen maassa, ei voi, kun itseä toki syyttää. Jotenkin vaan tuntuu, että näiden uutisten perusteella mun elämä pitäs nuorena miehenä olla melko loistavaa. Olenhan etuoikeutettu. Tietäs vielä mihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulotiedot kertovat, että miehet perustavat yrityksiä ja naiset ei. Yrittäjä määrää itse tulonsa siihen ei tarvita työehtosopimuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai lottovoitto?

Parikymppisten miesten kuolleisuus on nelinkertainen verrattuna naisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi pitäisi tavoitella rahallista rikkautta? Onnellinen voi olla vaikka ansaitseekin vain keskipalkan, mutta nauttii työstään.
Elämän tarkoitus ei ole kerätä niin paljon mammonaa kuin ehtii. Niillä, jotka keskittyvät mammonan keräämiseen ja rikastumiseen, jää helposti elämä elämättä ja pienet kauniit asiat huomaamatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietenkin voisi pohtia, onko huipputulojen tavoittelu mikään itseisarvo...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (27)

Uutisvirta

6:00
Senaatti-kiinteistöt pitkittää Poliisin toimitilaongelmaa Oulussa, luvattujen uusien tilojen suunnittelu viipynyt kohtuuttomasti Lukijalta
6:00
Valoa luvassa kurjistuvalle elonkirjolle: ympäristöministeri Krista Mikkonen lupailee 42 miljoonaa euroa luonnon monimuotoisuuteen jo ensi vuonna
6:00
Oulu on suurista kaupungeista sairain: Perusterveydenhuollon kulut vertailun korkeimmat, asukasta kohden käytettiin viime vuonna 2519 euroa Tilaajille
22.10.
Ratavaurio sotkenut liikennettä: Intercity Tampereelta Ouluun on peruttu
22.10.
Venäjän ulkoministeri Lavrov: Venäjä ja Turkki alkavat partioida yhdessä Syyrian pohjoisosissa
22.10.
Viime kauden vastustajan valmentajaa harmittaa: "Pukkia tarjottiin mestaruussarjan kaikille seuroille"
22.10.
Parlamentin alahuone hyväksyi Johnsonin ehdottaman brexit-lain, mutta kumosi esityksen lain tiukasta aikataulusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

128 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

En käy töissä!

Mutta nämä aloitukset satuttaa aina eniten kateellisia. Vastauksista näkee ketä. Lue lisää...
Niin tai näin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.10.

Fingerpori

23.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image