Kotimaa

Kommentti: Sauli ja seitsemän kääpiötä

Useimmat muista ehdokkaista olivat kannoissaan niin lähellä Niinistöä, etteivät he erottuneet hänestä kuin yksityiskohdissa, kirjoittaa päätoimittaja Kyösti Karvonen vaalikommentissaan. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Kotimaa 28.1.2018 20:47 | Päivitetty 28.1.2018 22:04
Kyösti Karvonen

Tämänkertainen presidentinvaali oli taputeltu sillä hetkellä, kun ennakkoäänitulos rävähti televisioruutuun. Jännitystä kesti kokonaisen sekunnin. Sauli Niinistö uusi valtakirjansa seuraaviksi kuudeksi vuodeksi tuloksella, joka ei jätä tulkinnan varaa.

Vaalin suurin yllätys oli itse asiassa Niinistö. Hänen kannatuksensa kesti loppuun asti eikä kyykännyt pahemmin edes vaalisunnuntain äänissä.

Niinistö teki veret seisauttavalla tuloksellaan presidentinvaalihistoriaa. Hänestä tuli ensimmäinen suorassa kansanvaalissa valittu presidentti, joka valittiin jo ensimmäisellä kierroksella. Hänen valtakirjansa on nyt paljon vahvempi kuin kuusi vuotta sitten.

Miksi Niinistö sitten löi vastustajiensa vatsoista ilmat pihalle näinkin ylivoimaisesti?

Kansalaisten suuri enemmistö näytti olevan sitä mieltä, että Niinistö on suoriutunut ensimmäisestä kaudestaan niin hyvin, ettei presidenttiä ole syytä vaihtaa.

Useimmat muista ehdokkaista olivat kannoissaan niin lähellä Niinistöä, etteivät he erottuneet hänestä kuin yksityiskohdissa. Muut rohkenivat haastaa Niinistöä vasta loppusuoralla eikä sekään tuonut tulosta.

Vaalikampanjan viimeisellä viikolla saattoi käydä myös niin, että monet äänestäjät hyppäsivät mukaan voittajien vaalivankkureihin. On aina mukavampi olla voittajan kuin häviäjän puolella. Kuulin tämän suuntaisia kommentteja viikon varrella monista suista tai luin tällaista ilmeistä.

Niinistön suuri suosio kesti kutakuinkin loppuun asti eli hänen kannatuksensa ei sulanut kampanjan viimeisinä viikkoina kuin nimeksi. Yleensä istuvien presidenttien gallupkaula on hiipunut suurimmaksi osaksi äänestämiseen mennessä, mutta nyt näin ei käynyt kuin vain osaksi.

Eli ensin tuli Niinistö, sitten tuli Niinistö, sitten oli pitkä tauko, ja vasta sitten tulivat muut. Heidän tuloksissaan ei ole mitään häpeämistä, mutta seitsemän muuta ehdokasta saivat runsaan kolmasosan koko äänipotista ja Niinistö lähes kaksi kolmasosaa.

Voikin sanoa, että vaalissa oli ehdolla Sauli ja seitsemän kääpiötä.

Muiden seitsemän äänisaaliit olivat suurin piirtein odotusten mukaisia. Vihreiden Pekka Haavisto nousi odotusten mukaisesti kakkoseksi, mutta kuuden vuoden takaista ilmiötä hän ei saanutkaan aikaan.

Vaalien vaihtoehtoehdokkaat, perussuomalaisten Laura Huhtasaari ja valitsijayhdistyksen Paavo Väyrynen kamppailivat keskenään ykkösvaihtoehdon manttelista ja söivät toistensa ääniä. Olivatko nämä Väyrysen viimeiset presidentinvaalit? Huhtasaarelle ne olivat vasta ensimmäiset.

Väyrynen kepitti selvästi keskusten varsinaisen ehdokkaan Matti Vanhasen. Saapa nähdä, miten Väyrynen hyödyntää tätä keskustalle noloa tilannetta. Aloittaako Väyrynen vyörytyksen ja pyrkiikö hän palaamaan keskustapuolueeseen?

Keskustajohtaja, pääministeri Juha Sipilä ehti juuri ennen ennakkoäänituloksen julkistamista ilmoittaa, ettei hän sittenkään sido jatkoaan puoluejohdossa Vanhasen menestykseen. Puolueessa voi olla edessä vauhtia ja vaarallisia tilanteita, kun Väyrynen palaa kevään korvalla eduskuntaan.

Muille ehdokkaille tulosta tärkeämpää näytti olevan olympia-aatteen mukainen: tärkeintä ei ole voitto, vaan osanotto.

Kirjoittaja on Kalevan päätoimittaja.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (30)

Matti Viisas, Laura Vilkas, Paavo Nuhanenä, Tuula Jörö vai olisko sittenkin Paavo? Tässäpä pohjaa debatille ja faktantarkastajille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sauli pääsi helposti Presidentiksi koska keskustan ja monen muunkin puolueen kannattajat äänesti häntä sen vuoksi että ei vaan Haavisto nousisi valtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaarallista kirjoitusta, onko tämä enää normaalia? Kysehän on vain sirkustapahtumasta maksettuine pelleineen ja ihmisillä oli hetken hauskaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ketterästi pääministeri "käänsi koneensa", saatuaan ennakkotiedon ennakkoäänien tuloksesta, juuri hetki ennen sen julistamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi olkoon nukkuvien puolueelle, joka taas nukkui onnensa ohi ja antoi kapitalistiporvareille jälleen kamreerinsa vanavedessä mandaatin riistää vähävaraisia!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka kaikki äänet joita ei annettu Niinistölle olisi menneet yhdelle vastaehdokkaalle vaalien lopputulos ei olisi siitä muuttunut. Jos nukkuvien puolue olisi myös keskittänyt äänensä tälle yhdelle vastaehdokkaalle tilanne olisi muuttunut. Herätkää ihmiset. Vain äänestämällä voi vaikuttaa asioihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osuva otsikko! Istuva presidentti jatkakoot jo säästösyistä. Eduskunta- ja maakuntavaalit eri juttu. Niissä palataan puoluepolitiikkaan. Niissä kansallispuolue Väyrynen ei mene jatkoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siihen on montakin hyvää syytä.
Niinistö on hoitanut kansan silmissä hyvin 6 v tehtäviään.
Sievä ja nuori edustava Jenni.
Median suosikki.
Gallupit hehkutti loppuun saakka Niinistön ylivoimaa ja kyllä se vaikuttaa tietenkin kansan äänestyskäyttäytymiseen.
Jos ei olisi julkaistu gallupeja esim viimeiseen 2 kuukauteen niin tulos olisi voinut olla ehkä toisenlainen...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä olisikin haastetta monelle ikäiselleen. Kohta syntyvä vauva yöitkuineen, isyysloma, tupakkalakko, jokaisen vanhemman miehen unelma? Lapsenlapset nyt sitten vaan Ähtäriin, eikö? Ulkopolitiikan armoton seuraaminen, vaikka luonnolliset kulumat ja vanheneminen ovat tosiasia. Meistä kukaan ei ole ikiliikkuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sauli Niinistö ( lue Kokoomus )
kopioi kaikki vaaliteemansa Va -
semmistoliiton ehdokkaalta Merja Kyllöseltä. Muutama
vuosi sitten Sauli Niinistö kampanjoi teemalla " Työväen
presidentti. " Niinistön olisi kannattanut jo ollessaan kan -
sanedustajana ja ministerinä
vaihtaa puoluetta ja liittyä
Vasemmistoliittoon ; niin sa -
manlainen arvomaailma Vasemmistoliiton kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän ilmastonmuutoksen ehkäiseminen, rauha ja muut Kyllösen luettelemat teemat ole niin yleisiä, että niitä jokainen kannattaa puoluekannasta riippumatta? Säälittävää selittelyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näiden vaalien parasta antia on se että :
- tolkunihmiset tekivät selväksi ettei Suomessa on tilaa ääriaineksille eikä hämmentämiselle
ja että :
- rahalla ei voi ostaa mainoksilla ja tyrkyttämisellä suomalaisia äänestämään maksajien haluamalla tavalla
_

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästä Väyrysestä tuli mieleen Vladimir Zhirinovski, hän on varmaan Venäjän Väytynen. Ehdokas, joka ei ole ensinnäkään vakavasti otettava, mutta jota venäläinen "demokratia" tarvitsee pitääkseen demokratian illuusiota voimassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kansalaisten suuri enemmistö näytti olevan sitä mieltä, että Niinistö on suoriutunut ensimmäisestä kaudestaan niin hyvin, ettei presidenttiä ole syytä vaihtaa."

Tuo summasi minusta ihan kokonaan että mistä on kysymys. Surkeiden jälkeen on kiva pitää kiinni presidentistä jota ei tarvi hävetä tai odottaa vaihtuvaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minähän sanoin että äänestän sellaista ehdokasta ettei tarvitse toistakertaa juosta äänestämässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antaako uusi pressa leivän pöytään ilman raatamista , tartteeko mennä huomenna töihin ??
Jotkut saavat ruuan ,asunnon ja rahat senkuin vain ovat ja harjoittavat kulttuuriaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensimmäisen kerran Nato nousi keskusteluun ja tästä on hyvä jatkaa. Onneksi Ruotsin Nato kannatuksen vahva kasvu ja venäjän pyrkimykset luoda suur-venäjä myös varmistavat että keskustelu jatkuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (30)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Aikuset miehet ampuu sorsia niin kuin suuremmatkin sankarit

Joo, se on huvittavaa kun aikunen ukko tulee polleana jonkun sorsan rääpäleen kanssa. Aivan kuin olisi ollut jokin suuri... Lue lisää...
Tirsk

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image