Kotimaa

Kommentti: Rinne veti iltamyöhällä ässän hihastaan – Kulmunin kakistelu pitkitti hal­li­tusk­rii­siä

Antti Rinne ei aio luopua helpolla pääministerin tehtävistä.
Kotimaa 3.12.2019 8:32 | Päivitetty 3.12.2019 8:40
Jussi Orell

Pääministeri Antti Rinne palautti pallon keskustan kenttäpuoliskolle. Käynnissä on kuin tennisottelu, jossa tappolyönti on vielä odotuttanut itseään, kirjoittaa Lännen Median uutispäällikkö Jussi Orell.

Menossa oleva hallituskriisi on vähän kuin tennisottelu, jossa pallo lyödään vuorotellen verkon yli vastustajan kenttäpuoliskolle. Käynnissä on tiukka kaksinpeli Antti Rinne vastaan Katri Kulmuni. Sdp:n puheenjohtaja Rinne kamppailee pääministerinpaikastaan, eikä keskustan puheenjohtaja Kulmuni saa lyöntiään jäämään kenttään.

Tilanne meni entistä kiharaisemmaksi myöhään maanantai-iltana, kun Rinne asteli tuohtuneena ulos sdp:n puoluehallituksen kokouksesta. Hän vaati keskustalta selkeää vastausta siihen, mitä puolue tarkoittaa vaatimuksillaan luottamuksen palauttamisesta hallitustyöskentelyyn. Rinne muistutti, että häntä on arvosteltu epäselvästä viestinnästä Posti-kiistassa, mutta keskustan viestintä oman puoluehallituksensa kokouksen jälkeen vasta epäselvää olikin.

Rinnettä ei voi tulkinnasta moittia. Puheenjohtaja Kulmuni ei saanut kakistettua ulos vaatimustaan Rinteen erosta, vaan jumittui pyörittämään epämääräistä toteamusta luottamuksen palauttamisesta ja siitä, että sdp:n on tehtävä johtopäätöksensä. Kulmuni ei suostunut ottamaan kantaa siihen, viittaako hän johtopäätöksillä nimenomaan Rinteen asemaan, vaikka tätä tivattiin useaan otteeseen.

Kulmuni yritti olla samaan aikaan Anneli Jäätteenmäen kohtaloa muistelevan kenttäväen kaipaama tiukka johtaja että ahdingossa olevan hallituskumppani Rinteen ymmärtäjä. Tuloksena oli epämääräinen ulostulo, joka auttoi Rinnettä nousemaan ainakin hetkeksi köysistä.

Tiistai ehkä ratkaisee hallituskriisin suuntaan tai toiseen. Eduskunnassa alkaa klo 14 täysistunto, jonka yhteydessä hallituksen on määrä vastata opposition välikysymykseen omistajaohjauksesta Posti-kiistassa. Monta käännettä kuitenkin ehtii tapahtua ennen sitä.

Hallituksella on juuri nyt vain huonoja vaihtoehtoja, vaikka hallituspohja kestäisi. Pääministerin vaihdattaminen leimaisi työskentelyä koko loppukauden. Jos keskusta perääntyy, Kulmunin johtajuuden perään aletaan kysellä vielä vahvemmin.

Luottamus sdp:n ja keskustan välillä on koetuksella kaikissa vaihtoehdoissa, vaikka hallitus on istunut vasta puoli vuotta.

Kaiken lisäksi ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) käy omaa kamppailuaan todistellessaan, ettei ole ylittänyt toimivaltaansa niin sanottujen Isis-lasten tapauksessa. Ilta-Sanomat uutisoi maanantaina, että Haavisto yritti painostaa ulkoministeriön virkamiestä tuomaan lapset Suomeen konsulikyydillä ilman leirillä olevia äitejään.

Haavisto piti myöhään maanantai-iltana tiedotustilaisuuden, jossa hän kiisti painostuksen.

Hallitus rämpii juuri nyt eteenpäin päivä kerrallaan. Joulutauko häämöttää, mutta matkaa sinne asti on vielä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (38)

Kulmuni teki juuri niinkuin pitikin, antoi Antin itse hoitaa sotkunsa eikä lähtenyt piikittelemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitus eroaa
Rinteen ero pelasti Haaviston
Haavisto pääsee kuin koira veräjästä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lindtmanni toivon pääministeriksi ja Marinia puoluee puheenjohtajaksi. Rinne istumaan kansanedustajan penkkiin nappia painamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitus on vetänyt viihdettä samalla formaatilla jo toisella kokoonpanolla. Lentokoneita kääntyy ja työsopimuksia halpuutetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saattoi nyt kepu iskeä kirveellä omaan jalkaan. Jos hallitus kaatuu, kepu pääsee korkeintaan apupyöräksi Halla-ahon johtamaan hallitukseen. Voi jäädä maakuntamallit haaveeksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinteen hallitusohjelma jää kummittelemaan pääministerin erosta huolimatta. Suomi tekee kuolemaa ilmastotalkoillaan, jotka lopettavat viimeisetkin yritykset täältä, jotta kaukomailla voidaan lisätä kierroksia krääsämyllyihin ilman mitään häpyä ilmaston pilaamisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko sitä luotettavaa poliitikkoa olemassakaan. Vaalien edellä puhutaan yhtä ja vaalien jälkeen toista. Minua vain harmittaa tässä Posti kiistassa se, ettei viime hallitus älähtänyt yhtään, kun meidän muiden jakajien palkat tiputettiin. Ei se meno parane hallitusta vaihtamalla, vaan saattaa huonontua entisestään. Orpo tietysti haluaa taas päästä pistämään köyhät kyykkyyn ja kaiken maksajiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jospa joku Rinteen kymmenistä avustajista on yön aikana kertonut, mitä Keskusta tarkoitti ja Antti viisaana miehenä ymmärtää nyt ottaa eron hallituksesta, jotta SDP voisi jatkaa pääministeripuolueena. Änkyröimällä sekin voi pian olla menetetty. Uskon Keskustan lähtevän nousuun, kun paha on karkoitettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustapuolueen toiminta hallituskumppanina antoi jälleen uuden muistutuksen siitä, kuinka muilla puolueilla on vaikeaa säilyttä luottamus kepun poliittiseen toimintaan. Iltalypsyt ja poliittisten irtopisteiden tavoittelut näyttävät olevan kepun poliittisen toiminnan punaisena lankana. Ihme, jos tällainen toiminta ei näy seuraavissa vaaleissa kannatuksen laskuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä näin pienipalkkaisena Postilaisena tulee huijattu olo. Lakolla saavutettiin vain se mitä ministerit uhohtivat tehdä. Totuus tekemättömyydestä ja sen valehtelusta on tullut julki. Me Postilaiset vain jouduimme kärsimään. Lakkoavustus ei paljoa lämmitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimenomaan, demareille olisi sopinut liitonvaihto - postilaisten lakko veti demareilta housut nilkkoihin ja jäivät valehtelusta kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiassa tehdyt päätökset kuuluvat osakeyhtiölain ja valtion omistajapolitiikan mukaan yhtiön hallitukselle ja toimivalle johdolle. Ministeri Paatero on ilmoittanut kesällä 2019 Postille valtio-omistajan tahdon olevan, että työehtoja ei poljeta. Mitä tässä on jätetty tekemättä ja mitä valehdeltu?
Jos hallituksessa olisi ollut kokoomus, perussuomalaiset ja keskusta, lopputulos olisi lakosta huolimatta ollut työehtosopimuksen siirto halvempaan ja palkkojen aleneminen. Tämä on näiden puolueiden ideologinen tavoite. Heille osa kansasta kuuluu ahkeriin(työhulluihin), taitaviin(hyvät sukulais- ja lahkosuhteet), joille kuuluu hyvä elintaso. Loput ovat heidän mielestään laiskaa rupusakkia tai vihervasemmistolaisia, joiden toimeentulolla ei ole niin väliä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luulin Kulmunia moderniksi yhteistyötä tekeväksi tulevaisuuden toivoksi, mutta niin vain keskustan vanhat jäärät saivat otteen ja sotkevat Suomen hallituksen työskentelyn.

Yksin jäi keskusta hallituspuolueista änkyröimään. Parempi kuin itse oppositio.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (38)

Uutisvirta

0:13
Ovensuukyselyt: Konservatiivit ottamassa murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa – ennusteen mukainen vaalitulos tietäisi nopeaa brexitiä
12.12.
Nelostie suljettu liikenteeltä Rovaniemellä Petäjäkosken ja Jaatilan välillä – liikenne ohjataan kiertotielle
12.12.
Auto syttyi palamaan lattiaa hitsattaessa Oulaisissa – ajoneuvo tuhoutui käyttökelvottomaksi, henkilövahingoilta säästyttiin
12.12.
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
12.12.
Kärppien tähdet Juho Lammikko ja Jesse Puljujärvi pohjustivat Leijonien nousun ahdingosta jatkoajalle – sitten Tshekki tarjosi kylmän suihkun voittomaalin muodossa
12.12.
Oulun Uinti yllätti naisten viestihopealla SM-altaassa Tampereella
12.12.
Mies uhkasi rikosseuraamustyöntekijää puhelimitse – kertoi tarkoituksenaan olleen valittaa työtehtävien hoidosta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image