Kotimaa

Kommentti: Puo­lus­tus­voi­mien äi­jä­kult­tuu­ril­le yksi niitti ho­vioi­keu­des­ta – Lemmenjoesta ei vielä päästä eroon

Kotimaa 25.6.2019 10:28
Joonas Kuikka
KUVA: Jarno Pellinen

Känninen örvellys ja alatyyliset solvaukset eivät ole tätä päivää puolustusvoimissakaan, päätti Helsingin hovioikeus tiistaina ja antoi kolauksen puolustusvoimien perinteiselle äijäkulttuurille.

Hovioikeus tuomitsi Karjalan lennoston entisen komentajan, eversti Markus Päiviön sakkorangaistukseen ja korvauksiin esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta syksyn 2017 Lemmenjoen ylimääräisen kertausharjoituksen kosteista käänteistä.

Tätä päivää ei myöskään ole armeijatoverien tekemisen peittely. Päiviön esimiehenä ollut ilmavoimien entinen komentaja, kenraalimajuri Sampo Eskelinen sai niin ikään sakkoja palvelusrikoksesta. Eskelinen oli viivyttänyt esitutkinnan aloittamista, vaikka tiesi tapahtumista.

Komentajavalinnasta ilmavoimat pelistä pois

Puolustusvoimat ehti jo puhdistaa pesäänsä ennen tuomiota. Molemmat komentajat siirtyivät syrjään, Päiviö erityistehtäviin ja Eskelinen reserviin.

Tapausta puitiin puolustusvoimien johdossa asti. Presidentti Sauli Niinistö ehti tuomita tapauksen, ja tiettävästi harjoituskäytäntöihin tulee muutoksia.

Tapaus näkyi jonkin verran komentajavalinnassa, jossa voiton vei maavoimataustainen kenraaliksi ylenevä Timo Kivinen, vaikka suurhankinta hävittäjistä on juuri meneillään vertailuvaiheessa ja tehdään Kivisen kaudella.

Entinen komentaja, ilmavoimataustainen kenraali Jarmo Lindberg veti Lemmenjoen tutkinnasta johtopäätökset ja siirtyy reserviin. Keskusrikospoliisi tutkii myös Lindbergin osuutta tapahtumiin, joten Lemmenjoesta ei vielä päästä eroon.

Peittely ei kannattanut

Kaiken kaikkiaan tapahtumasarja on ollut puolustusvoimille karu opetus nykypäivän kielteisestä julkisuudesta. Se, mitä joskus on katsottu sormien läpi, ei enää jää pimentoon.

Peittely ei myöskään toiminut. Tipoittain paljastuneet yksityiskohdat tekivät Lemmenjoen harjoituksen tapahtumista diskopallo-ostoksineen entistä surkuhupaisempia ja pitivät aiheen kuukausikaupalla esillä.

Puolustusvoimien tehtävää leimaa ristiriita, jota tuskin koskaan pääsee pakoon. Toisaalta asevoimien odotetaan puolustavan Suomea keinoilla millä hyvänsä. Tosipaikassa ei jaeta hymypoikapatsaita. Toisaalta pitäisi osata käyttäytyä ihmisiksi, ainakin rauhan aikana.

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tuommosta nappkaulojen pelleilyähän se on koko intti ollut jo vuosikymmenet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liian isoja saappaita armeijassa tarjottiin minullekin mutta ne oli olosuhteisiin nähden aika sopivat kaikista ei ole isoihin saappaisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Päiviö erityistehtäviin ja Eskelinen reserviin..."
Päiviö siirtyi siis "talon sisällä", vaikka meille on kerottu, ettei enää ole työsuhteessa Puolustusvoimiin.
Mikä on totuus?
Voisiko siis joku, joka tietää antaa oikea tilannetiedoituksen, kiitos.
Mihin sellainen kamala-Päiviö on sitten siirretty?
Dorga ja Dogu -komppanian päälliköksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan missä muussa duunissa tahansa saisi kenkää työajalla juomisesta. Poikkeuksena näyttäisi olevan eduskunta ja puolustusvoimat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olivat töissä ja paikalla oli myös ulkopuolisia. Siitähän koko soppa alkunsa sai, kun törkeilivät näille vieraille. Tämähän ei poikkea sinänsä mitenkään millaista oli, kun itse olin varusmiespalvelusta suorittamassa 25v sitten, ja jo silloin kyseinen meininki näytti oudolle parikymppisen silmään.

Ei pidä kuitenkaan luulla, että olisin kieltämässä kaljoittelua armeijan palkatulta henkilökunnalta, ovat hekin virkistyksensä ansainneet, mutta sekin voidaan tehdä kuten yritysmaailmassa. Olipa tilaisuuden muoto mikä hyvänsä, paikalla ei ole ulkopuolisia kuten varusmiehet, reserviläiset, siviilit, jne., vaan kinkerit on oman väen kesken. Eihän siviilipuolellakaan ole esim. asiakkaat paikalla, kun pidetään esim.pikkujouluja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:53
Merikoskenkadun asfalttiin Tuirassa ilmestyi yllättäen suuri monttu – "Ajoneuvolle olisi voinut käydä huonosti"
6:34
Mies kaahasi Kuusamontiellä Oulussa yli 170 kilometrin nopeudella
6:33
Moottoripyörä ja auto kolaroivat Oulun Peltolassa – nainen kaatui törmäyksessä moottoripyörällä ja loukkaantui
6:19
Huumeissa autolla ajanut mies otettiin kiinni Haukiputaalla – amfetamiinia käyttänyt nainen jäi kiinni ratista Tuirassa
6:11
Pelialan ihmiset harmissaan Oulu Game Labin muutoksista - Oamkin rehtori: "Yritysten liikevaihdot eivät ole mairittelevia"
6:00
Johnson saa vastata sopastaan – pääministerinä hän tarvitsee puhetaitojaan ja karismaansa
6:00
Ulkoministeriö ei aio ohjeistaa suurlähetystöjä al-Holin suomalaisista – ”Ei tarvetta erityisohjeisiin”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton kannatus hurjassa nousussa

181 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Demokratia on tuhon tiellä somen takia

Äänioikeus olisikin korkea aika muuttaa maksulliseksi ja kaupallisesti oikeudeksi. Tulisi harkintaa äänestyskäyttäytymis... Lue lisää...
Dick Nordic

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image