Kotimaa

Kommentti: Puo­lus­tus­voi­mien äi­jä­kult­tuu­ril­le yksi niitti ho­vioi­keu­des­ta – Lemmenjoesta ei vielä päästä eroon

Kotimaa 25.6.2019 10:28
Joonas Kuikka
KUVA: Jarno Pellinen

Känninen örvellys ja alatyyliset solvaukset eivät ole tätä päivää puolustusvoimissakaan, päätti Helsingin hovioikeus tiistaina ja antoi kolauksen puolustusvoimien perinteiselle äijäkulttuurille.

Hovioikeus tuomitsi Karjalan lennoston entisen komentajan, eversti Markus Päiviön sakkorangaistukseen ja korvauksiin esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta syksyn 2017 Lemmenjoen ylimääräisen kertausharjoituksen kosteista käänteistä.

Tätä päivää ei myöskään ole armeijatoverien tekemisen peittely. Päiviön esimiehenä ollut ilmavoimien entinen komentaja, kenraalimajuri Sampo Eskelinen sai niin ikään sakkoja palvelusrikoksesta. Eskelinen oli viivyttänyt esitutkinnan aloittamista, vaikka tiesi tapahtumista.

Komentajavalinnasta ilmavoimat pelistä pois

Puolustusvoimat ehti jo puhdistaa pesäänsä ennen tuomiota. Molemmat komentajat siirtyivät syrjään, Päiviö erityistehtäviin ja Eskelinen reserviin.

Tapausta puitiin puolustusvoimien johdossa asti. Presidentti Sauli Niinistö ehti tuomita tapauksen, ja tiettävästi harjoituskäytäntöihin tulee muutoksia.

Tapaus näkyi jonkin verran komentajavalinnassa, jossa voiton vei maavoimataustainen kenraaliksi ylenevä Timo Kivinen, vaikka suurhankinta hävittäjistä on juuri meneillään vertailuvaiheessa ja tehdään Kivisen kaudella.

Entinen komentaja, ilmavoimataustainen kenraali Jarmo Lindberg veti Lemmenjoen tutkinnasta johtopäätökset ja siirtyy reserviin. Keskusrikospoliisi tutkii myös Lindbergin osuutta tapahtumiin, joten Lemmenjoesta ei vielä päästä eroon.

Peittely ei kannattanut

Kaiken kaikkiaan tapahtumasarja on ollut puolustusvoimille karu opetus nykypäivän kielteisestä julkisuudesta. Se, mitä joskus on katsottu sormien läpi, ei enää jää pimentoon.

Peittely ei myöskään toiminut. Tipoittain paljastuneet yksityiskohdat tekivät Lemmenjoen harjoituksen tapahtumista diskopallo-ostoksineen entistä surkuhupaisempia ja pitivät aiheen kuukausikaupalla esillä.

Puolustusvoimien tehtävää leimaa ristiriita, jota tuskin koskaan pääsee pakoon. Toisaalta asevoimien odotetaan puolustavan Suomea keinoilla millä hyvänsä. Tosipaikassa ei jaeta hymypoikapatsaita. Toisaalta pitäisi osata käyttäytyä ihmisiksi, ainakin rauhan aikana.

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tuommosta nappkaulojen pelleilyähän se on koko intti ollut jo vuosikymmenet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liian isoja saappaita armeijassa tarjottiin minullekin mutta ne oli olosuhteisiin nähden aika sopivat kaikista ei ole isoihin saappaisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Päiviö erityistehtäviin ja Eskelinen reserviin..."
Päiviö siirtyi siis "talon sisällä", vaikka meille on kerottu, ettei enää ole työsuhteessa Puolustusvoimiin.
Mikä on totuus?
Voisiko siis joku, joka tietää antaa oikea tilannetiedoituksen, kiitos.
Mihin sellainen kamala-Päiviö on sitten siirretty?
Dorga ja Dogu -komppanian päälliköksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan missä muussa duunissa tahansa saisi kenkää työajalla juomisesta. Poikkeuksena näyttäisi olevan eduskunta ja puolustusvoimat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olivat töissä ja paikalla oli myös ulkopuolisia. Siitähän koko soppa alkunsa sai, kun törkeilivät näille vieraille. Tämähän ei poikkea sinänsä mitenkään millaista oli, kun itse olin varusmiespalvelusta suorittamassa 25v sitten, ja jo silloin kyseinen meininki näytti oudolle parikymppisen silmään.

Ei pidä kuitenkaan luulla, että olisin kieltämässä kaljoittelua armeijan palkatulta henkilökunnalta, ovat hekin virkistyksensä ansainneet, mutta sekin voidaan tehdä kuten yritysmaailmassa. Olipa tilaisuuden muoto mikä hyvänsä, paikalla ei ole ulkopuolisia kuten varusmiehet, reserviläiset, siviilit, jne., vaan kinkerit on oman väen kesken. Eihän siviilipuolellakaan ole esim. asiakkaat paikalla, kun pidetään esim.pikkujouluja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:37
Punainen Risti järjestää Oulussa joulujuhlan vähävaraisille
9:19
Talvisodan syttymisestä tuli marraskuun lopussa 80 vuotta – puna-armeijan marssiopas vuodelta 1939 kertoo Neuvostoliiton suunnitelmista Tilaajille
8:51
Tutkija: Brexit-sopimuksen läpimeno vasta välietappi, niukka siirtymäaika johtaa ongelmiin seuraavaksi
8:44
Hiilellä lämmittävää Puolaa ei saatu ainakaan vielä EU:n ilmastoruotuun
8:24
Kolumni: Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn vastusti brexitiä sosialismilla ja möhli mahdollisuutensa tehdä historiaa
8:00
Enni Rukajärvi ja Rene Rinnekangas valmistautuvat X Gamesiin erilaisista lähtökohdista – Rinnekankaalla takana viikkojen pakkolepo, Rukajärvi kisaa joulun alla Tilaajille
7:50
Puoliperävaunun rengas syttyi tuleen Nuottasaarentiellä
37
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
24
Britanniassa Boris Johnsonin konservatiiveille suuri vaalivoitto – tie aukeamassa brexitin nopealle toteuttamiselle
19
Näkökulma: Al-Holin leirin lapset kelpaavat nyt kaikille – pelko oppositioon valuvasta kannatuksesta on hidastanut poliittista päätöstä, jolla on jo kiire
8
Ovensuukyselyt: Konservatiivit ottamassa murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa – ennusteen mukainen vaalitulos tietäisi nopeaa brexitiä
6
Nuoret tahtovat YK:n ilmastokokouksilta tekoja – tarvitaan lainsäädännöllistä ohjausta ilmastoystävällisten valintojen tekemiseen Lukijalta
6
Lapsiasiavaltuutettu: Lasten erottaminen huoltajistaan ulkomailla on mahdollista kiireellisellä sijoituksella
6
Johnson saa nyt haluamansa nopean brexitin ensi kuussa – hävinneen työväenpuolueen sisällä alkanee valtataistelu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image