Kotimaa

Kommentti: Punahenkinen mielenosoitus toi mieleen työväen vapun

Kotimaa 2.2.2018 14:23
Juho Mäkelä

Vasemmistoliitto vei demareilta duunarivaltikan Senaatintorilla,


kirjoittaa toimittaja Juho Mäkelä.

Aktiivimallia vastustava mielenosoitus oli punakoneen voimannäyttö. SAK sai Helsingin Senaatintorille perjantaina tuhansia ihmisiä vastustamaan hallitusta ja työttömyysturvan uudistusta.

Jollakin tavalla perjantain mielenosoitus muistutti perinteistä työväen vappua. Punaväri oli kovassa huudossa. Agit Propista tuttu Sinikka Sokka ja muut kuorolaulajat tulkitsivat työväenlaulujen klassikkoja Oppimisen ylistyksestä Siirtotyöläiseen.

Mielensoittajien kylteissä vilisi Kuuban vallankumousjohtajan Ernesto "Che" Guevaran kuvia ja perinteisiä iskulauseita kuten "Riistäjät ruoskaansa selkäämme soittaa".

Hallituspoliitikoista Jari Lindströmiä (sin.) kuvataan työttömien piiskaajaksi ja Juha Sipilä (kesk.) halutaan hukuttaa suohon.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson oli selvästi mielenosoittajien suosikki. Hän sai suurimmat aplodit ja kannustukset Senaatintorilla poliitikkojen debatissa. Andersson oli debatissa todella terävä ja selvästi kotonaan toriyleisön edessä.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne oli vähän vaisu ja väittelyssä keskustan kansanedustaja Katri Kulmuni pesi hänet.

Eturivissä yleisön joukossa oli muun muassa tunnettuja vasemmistoliiton poliitikkoja, kuten Jari Myllykoski ja Pentti Tiusanen. Tässä mielenosoituksessa vasemmistoliiton punaväri hallitsi tunnelmaa enemmän kuin maltillinen demarimeininki.

Poliitikkojen debatista ei juuri saanut selvää, koska yleisön möykkä oli niin kovaa. Pyynnöistä huolimatta yleisö ei jaksanut kuunnella eri mieltä olevia porvaripoliitikkoja. Varsinkin kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen sai tuta työttömien ja duunarien vihan.

Eturivissä humalassa oleva mies vaati työväen ääntä lavalle. Hän haistatteli ja kyseli, miksi ihmeessä Juhana Vartiainen päästetään lavalle. Lopulta järjestysmiehet veivät aggressiivisesti käyttäytyvän miehen sivummalle.

Mielenosoituksessa oli myös vapun karnevaalitunnelmaa.

Ilmapallojen lisäksi SAK:n ämpärit tekivät kauppansa. Mielenosoituksen loppupuolella niitä oli jaettu jo 3 000 kappaletta. Ämpäreitä oli kuitenkin varattu peräti 10 000.

SAK:n mielenilmauksessa jaettiin soppatykistä kasvishernekeittoa ja lämmikkeeksi myös kahvia. Perinteiseen duunarihenkiseen mielenosoitukseen olisi sopinut paremmin käristemakkara tai aito hernekeitto, joka valmistetaan sianlihasta.

Kirjoittaja on Lännen Median toimittaja.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

No tämä on Mäkelän henkilökohtainen näkemys. Moni ihmisistä näki asian toisin. Ensinnäkin vaikka mielenilmaisu oli ammattijärjestöjen järjestämä jossa on jäseniä niin keskustasta kuin monesta muustakin puolueesta niin tahtotila oli yhteinen. Aktiivimallissa on jotain asiallista mutta siinä 'teloitetaan' kaikki työttömät samalla tavalla. Yhteiskunnan toimesta ei ole alueittain järjestetty kehittävää koulutusta työnsaantia varten. Muutto työn perässä ei ole esim perheellisillä niin yksinkertaista kuin annetaan ymmärtää. On päivähoito, matkustuskulut, asunto ehkä vieraalla paikkakunnalla, yms muut asiat. On todettava että yhteiskunnassa on niitäkin yksilöitä joita ehkä työllistyminen ei kiinnosta mutta suurin osa haluaisi töitä. Tämä nykyinen malli kurittaa kaikkia samalla tavalla. Noita poikkeavasti käyttäytyviä ihmisiä (rähinöitsijöitä) löytyy joka tilaisuudesta mutta ajatelkaa tosi hankalassa tilanteesa olevia työttömiä jotka eivät möykkää mutta ovat omalla tavallaan hädissään tilanteesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Herää hyvin kysymys onko pätkäosamääräaikatyö alipalkkauksella houkuttelevaan kun vielä päälle joudut hakemaan kumminkin sosiaalitukiaminimielämän kattamiseen. Onko sen arvoinen että jätät sukulaiset, ystävät, juuresi ja turvallisen elinympäristösi ja painelet Helsingin pimeimpään murjuun kellariin mätänemään yksin vailla rahaa poistua asunnostasi muualle kuin töihin.
Käytännössä hylkäät kaiken syrjäytyäksesi sillä esim siivoojan palkka ei anna talousturvaa eikä salli minkäänlaista aktiviteetia. Saati pätkä tai osaaikatyö joka tuskin luo turvaaniin paljon että kannattaamuuttaa ja luottaa että saa taas uuden pestin tai toisenkin työn.
Ennenkuin näitä muuttoja kannattaa edes vihjailla, jokaisella työssäkävijällä tulee olla vakituinen työsopimus ja muuttajan myös saatava sellainen.
Siihen saakka nämä komunistisen kolhoosin rakantejat saavat vaieta ja hävetä pakkosiirtoajatuksiaan vuonna 2018!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No paljonko ääniä Rinne sai agitoitua siitähän yrityksestä tässä oli kysymys?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väritön, mauton ja hajuton Rinne ei vain hoksaa ettei mielenilmaus yms. sada enää demarien laariin. Ihmiset osaa jo eritellä asiat ja puoluepelleilyn toisistaan. Ammattiliittojen jäsenistä suurin-osa ei ole demareita, vaan laidasta laitaan. Aivan asiasta osoitettiin mieltä, vaikka SAK:n pamput ja demarit yrittikin ajaa näkyvyydellään omaa etuaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan harmaalla mieleosoitustapahtumalla ei nykyhallituksen toimia vastaan kannata edes lähteä turuille ja toreille. Sipilän hallitus on vaan tiivistämässä tavoitettaan kansan kahtia jakamisessa, jota niin aktiivimalli kuin tulossa oleva työnpakkohakulakikin voimallisesti tukevat. Työttömien ja työssäkäyvien on viimeistään nyt aloitettava voimallinen vastarinta oikeistohallituksen epäoikeudenmukaisia pyrkimyksiä vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

110
Vuokra-asunnot odottelevat asukkaita – "Oulussa on vuokralaisrintamalla hiljaisinta"
108
Kerro meille: Viillokkia, vatkulia, pinaattikeittoa – mikä kouluruoka oli herkkua, mikä ei mennyt alas millään?
71
Esirippu laski, yksi aikakausi päättyi – alkaako Lipossa uuden rakentaminen lahjakkaiden juniorien varaan vai onko seuran taru lopussa?
55
Oulun tornitaloista ja muista korkeista rakennuksista tarkka selvitys - kaupunki aikoo perehtyä korkean rakentamisen hyödyntämiseen ja kehittämiseen
43
Festivaalien talkootyöläisten verotuskäytönnöt puhuttaneet viime päivinä – Oulun suurfestivaalit vakuuttavat veroasioiden olevan kunnossa
41
Ruotsin autotuhopoltoista epäilty otettu kiinni Turkin rajalla
37
Oulun kaupunki hyväksyi Hailuodon pengertien suunnitelman

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa ei ole korruptiota vaan koko järjestelmä on läpimätä!

Mikä on ero Suomen ja Italian korruption välillä? Italiassa poliisi sentään yrittää kitkeä korruptiota ja jahtaa mafiaa.... Lue lisää...
PlayTheGame

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image