Kotimaa

Kommentti: Onko epäluottamus niin syvää, että hallituspohja neuvotellaan uusiksi? Uusissa vaaleissa peikkona olisi pääministeri Halla-aho

Antti Rinne jätti eronpyyntönsä iltapäivällä. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 3.12.2019 13:38
Matti Posio

Kaikki hallituspuolueet halunnevat välttää uusia vaaleja viimeiseen saakka. Perussuomalaisten gallupjohto on niin vakuuttava, että todennäköiseksi pääministeriksi nousisi yhtäkkiä Halla-aho, kirjoittaa Matti Posio.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä (39 paikkaa) on yhtä pienempi kuin sdp:n (40 paikkaa). Kokoomus on viime kevään vaalien seurauksena näiden lähituntumassa (38 paikkaa). Huomattava on, että maanantaina röyhkeästi kuninkaantekijäksi ilmoittautunut keskusta on paikkojen mukaan vasta neljänneksi suurin puolue (31).

Politiikan nyrkkeilyturnauksessa keskusta iskee nyt painoluokkaansa korkeammalla.

Gallupsuosiossa kuitenkin Jussi Halla-ahon vetämä perussuomalaiset on ylivoimainen ykkönen. Mielipidemittauksissa oikeistopopulistien kannatus kasvaa ja huitelee huhtikuun vaalitulostakin korkeammalla.

Perussuomalaisten pullistumisella ei pitänyt olla käytännön merkitystä, koska uusiin vaaleihin on vielä kolme ja puoli vuotta. Gallupit ovat gallupeja. Vaalituloksen tuoma paikkajako ratkaisee, kuka ja ketkä maata saavat hallita.

Kun pääministeri Antti Rinne (sd.) on jättänyt eronpyyntönsä ja pakka sekoitetaan uudelleen, asetelma on aivan uusi. Uusiin vaaleihin silti tuskin ajaudutaan.

Muut eduskuntapuolueet eivät halua tilanteeseen, jossa Suomen todennäköinen seuraava pääministeri olisi ennen muuta maahanmuuton kriitikoksi profiloitunut Halla-aho. Suomen EU-puheenjohtajakauden loppuviikkoina tämä tieto alkaisi kummasti saada myös Euroopan laajuista huomiota, eikä se olisi kovinkaan mieluisaa monelle.

Koalition rakentaminen Halla-ahon ympärille on jo aiemmissa kriiseissä todettu hankalaksi – ellei mahdottomaksi.

Ratkaisua etsitään siis sosiaalidemokraattista pääministeriä vaihtamalla ja mahdollisesti uusien hallitusneuvottelujen kautta.

Vielä ei tiedetä, ovatko neuvotteluissa mukana kaikki puolueet opposition perussuomalaisia, kokoomusta ja kristillisiä myöten.

Sdp:n varapuheenjohtaja ja pääministeritoivo Sanna Marin totesi tiistaina eduskunnassa, ettei yhtälöön kaivata enää yhtään ylimääräisiä kierroksia.

Sdp haluaa pitää kiinni pääministerin paikastaan, mihin sillä eduskunnan suurimpana puolueena on oikeus. Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni sanoi aiemmin maanantaina, että luottamus nykyiseen hallituspohjaan on vahva.

Uuden pääministerikandidaatin johdolla kriisin vastavoimat voivat vielä löytää yhteisen sävelen, sillä politiikassa tunteiden edelle menee usein pragmaattisuus.

Kirjoittaja on Lännen Median yhteistuotannon päätoimittaja.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (74)

Mikäli Keskusta ja oppositio haluaisivat uudet vaalit niin se onnistuisi helposti. Keskusta mukaan luettuna oppositiossa olisi enemmän oikeistoa kuin vasemmistoa.
Parempi jos keväällä olisi uudet vaalit niin loppuisi tämä viher-sosiaali-vasemmisto toilailu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On loistavaa, että sama hallitusohjelma jatkuu, jolloin kansa saa arvioida rauhassa hallituksen aikaansaannoksia ja vetää tuloksista omat johtopäätöksensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansa on jo vetänyt johtopäätöksensä nykyisestä hallituksen menosta. Tuloksena ennennäkemätön persujen kannatuksen kasvu ja hallituspuolueiden totaalinen floppaus.

Nykypolitiikka on parasta vaalityötä persuille tuleviin vaaleihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitään epäluottamusta ole, ainakaan demarien ja kepun välillä. Tuleva uusi (demari) pääministeri on ikionnellinen ja kiitollinen kepulle, että pääsi asemaansa. Koko (sdp) puolue on kiitollinen kepulle, joka poisti puolueen rasitteen ja kannatuksen nollaajan - Rinteen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uudet vaalit olisi hyvä järjestää, koska kansa ei luota nykypohjaan. Vaaleissa tarjoutuisi mahdollisuus kirjallisesti ja yksilöiden kertoa epäluottamuksen määrästä ja luonteesta. Se olisi myös ministereiden oikeusturvan kannalta tärkeää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliitiikassa ei ole ilmaisia lounaita.
Mitä keskustapuolue sai palkkiokseen viedesään päätökseen kooomuksen junaileman deariministereiden ns ajojojahdin ? Kokoomus ei ole hyväksynyt millään muotoa demarien ja kepun harjoittamaa sosiaalisempaa politiikkaa Rinteen pääministerikauden aikana. Yhteistyökyvyttömyyttä esiintyi myös Sipilän hallituksen viimeisellä puoliskolla. Mikä kokoomusta vaivaa tai mitä kokoomus pelkää tulevaisuudessa ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä peikko Halla-aho muka on? Mies joka tahtoo Suomen kansan parasta ja sanoo asiat suoraan eikä tarvitse puhua "muunneltua totuuttta".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä kai seuraavaksi teuvo hakkarainen on sitten varmaan seuraava pääministeri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huomattavan isolle osalle suomalaisista Halla-aho on kaikkea muuta kuin peikko tai populisti. Nimittely kertoo lukijalle paljon kirjoittajan agendasta ja auttaa mediakriittisyydessä. Esimerkiksi Tanska on toteuttanut suuren osan Perussuomlisten ohjelmasta, ongelmitta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän jälkeen ei ole mitään muuta mahdollisuutta, kuin järjestää täysin alusta hallitusneuvottelut.

Keskustan kannattaa miettiä kaikkia asiat uudestaan siltä kantilta, että se ei enää osallistu vasemmistohallituksen muodostamiseen. Suomi tarvitsee uuden hallituksen, eikä nyt ole varaa lähteä Rinteen hallituksen pohjalta eteenpäin. Jos niin tehdään, on hallitus puolirampa.

Porvaripuolella on 124 kansanedustajaa ja vasemmistopuolella 76 kansanedustajaa. Vasemmistohallitus on näin täysi järjettömyys.

Perussuomalaisten jättäminen ulos hallituksesta voimistaa puoluetta. Perussuomalaiset kiittävät, jos suunta ei muutu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä pääministeriys olisi Halla-Aholle itselleen kaikkein pahin painajainen, joutuisi ottamaan vastuutakin pelkän huutelun sijaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eivät halua uusia vaaleja kun tietävät miten heikosti kävis. Kansalaisille ihan sama miten heille käy, kyllä lampaat aina maksaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoittajalle tiedoksi, että jos pelkää vaaleja ja Halla-ahoa pääministeriksi Suomen EU-puheenjohtajakaudella, niin pelko on turha. Vaalit järjestetään suurinpiirtein 50 päivän päästä eduskunnan hajottamisesta, ja puheenjohtajakausi loppuu 28 päivän päästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei persuja hallitusvastuuseen koska suomi olisi ennätys ajassa konkassa koska heidän edustajat ovat aika epäpäteviä.perikaatoon suomi joutuisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SDP ja vasemmisto on ajamassa Suomea konkkaan kun eivät ymmärrä vähentää valtion velkaantumista. Epäpäteviä tai muuten huonoja edustajia näyttää olevan joka puolueella. Haavistokin sai aikaa oman kohun kun valta taisi mennä päähän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ongelmana se että kuka Kepua johtaa. Näyttää siltä että Kulmuni toimii kulissina taustalla toimivalle häärijäporukalle.
Eilinen tv esiintyminen oli todella, todella, todella huonoa. Aivan kuin teatterin kuiskaaja olisi tv kameroiden näkymättömistä kuiskutellut mitä pitää sanoa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on kuulkaas' tällaiselle vanhalle maajussille "halla" paha sana.
Tulee orpo olo...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (74)

Uutisvirta

17:04
Kokoomuksen Orpo esittää, että hallitustunnustelija olisi sdp:n pääministeriehdokas – "On hieman erikoista, että Antti Rinne toimisi tunnustelijana"
16:56
Pohjantiellä tapahtui peräänajo-onnettomuus Kontinkankaan liittymästä pohjoiseen päin
16:52
Perussuomalaiset harkitsee välikysymystä, jos vihreiden Haavisto jatkaa ulkoministerinä uudessa hallituksessa
16:35
Tutkimus Oulun poliisitalon sairastumisryöpyn syistä valmistui: Työtiloissa runsaasti myrkyllisiä bakteereita ja homeita
16:24
Käräjäoikeus piti Päivi Anttikosken kertomusta syrjinnästä uskottavana, mutta katsoi, ettei hän ollut valitsijoiden mielestä tehtävään paras
15:43
Perussuomalaisten kannatus jatkaa nousuaan gallupeissa – professori Jokisipilä: "Voi nousta 30 prosenttiin"
15:31
Punamultakriisi lauennut? – SDP ja keskusta vakuuttavat löytäneensä taas toisensa
108
Antti Rinne nousemassa hallitustunnustelijaksi – "Ensin on epäluottamusta pääministeri-Rinnettä kohtaan, mutta ei hallitustunnistelija-Rinnettä kohtaan, onhan tämä erikoista"
71
Iin kunta voitti ison eurooppalaisen kilpailun ilmastohankkeellaan – "Koska Ii pystyy tähän, siihen pystyy koko Eurooppa", sanoi Micropoliksen Leena Vuotovesi
63
Teollisuusliitto aloittaa laajat lakot – Pohjois-Suomessa lakkoillaan muun muassa Nokialla, SSAB:lla ja isoilla kaivoksilla
25
Keskustan sisäinen WhatsApp-ryhmä suljettiin vuotojen takia jo lauantaina – Ryhmäjohtaja Kurvinen: "Tällainen toiminta vie luottamusta, pidän sitä suorastaan törkeänä"
21
Lännen Median kysely: Sanna Marin sdp:n puoluevaltuutettujen kärkiehdokas pääministeriksi – joka kolmas valtuutettu ei osaa tai halua nimetä suosikkiaan
21
HS: Teollisuutta uhkaavien lakkojen vuoksi Fermionin lääketehtaalla Oulussa aloitettu alasajo – muun muassa syöpälääkkeen valmistus keskeytyy
14
Pääministerin valinta etenee: Sdp:n puoluehallitus kokoontuu ja valitsee hallitustunnustelijan – Miten ja milloin Suomi saa uuden pääministerin?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

330 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Puolison puute voi tappaa miehen!

Eihän se uutinen noin ollut. Yksinäisyyteen mies ottaa viinaa ja sairastuu haimatulehdukseen ja sitten poks. Lue huomise... Lue lisää...
no,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

5.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image