Kotimaa

Kommentti: Näitä ei näy tilastoissa: ilman kätilöitä olisin voinut menehtyä ensimmäiseen synnytykseen tai kaksi vas­ta­syn­ty­neis­tä­ni olisi vammautunut

Kotimaa 22.2.2020 12:20
Marjo Oikarinen

Kätilöiden huoli kiireestä nousi esiin viime viikonloppuna, kun Yle kertoi Oulun yliopistollisen sairaalan kätilöiden kannelleen aville äitien ja vauvojen potilasturvallisuuden vaarantumisesta. Lännen Media haastatteli Kätilöliiton puheenjohtajaa, joka kertoi kuulleensa samanlaisia viestejä muualtakin.

Potilasvakuutuskeskuksen maksamissa korvauksissa ei kuitenkaan näy syytä huoleen: viime vuonna synnytyksistä tehtiin 113 korvausilmoitusta, joiden perusteella korvauksia maksettiin vain 18 tapauksessa. Tämä on vähän, kun synnytyksiä on kymmeniä tuhansia vuodessa.

Kylmät numerot eivät kuitenkaan paljon kerro tilanteista synnytyssaleissa ja vierihoito-osastoilla. Kätilöt pelastavat henkiä ja ehkäisevät sielun ja ruumiin nyrjähdyksiä, mutta ne kertomukset eivät päädy tilastoihin.

Ehkä en kirjoittaisi tätä, jos ei olisi nykyaikaista synnytyssairaalaa. Hyvin sujuneen ensisynnytyksen jälkeen istukka ei irronnutkaan niin kuin piti. Kätilö ehti onneksi käydä seuraamassa minua säännöllisesti, ja lopulta istukka irrotettiin nukutuksessa.

Tulehdushan siitä seurasi. Ennen tuollainen lapsivuodekuume olisi voinut olla kohtalokas.

Entä jos kätilöt eivät kymmenkunta vuotta myöhemmin olisi olleet valppaina ja huomanneet, ettei vastasyntyneen kauniin päivettynyt väri ollutkaan normaali? Hän oli jo kolmas lapseni, mutten tajunnut, että hän heräsi imemään vieressäni liian harvoin.

Vauvalta otettiin verikoe, ja pian hänet jo vietiin teho-osastolle verenvaihtoon. Erilaisista veriryhmistämme johtuva ABO-immunisaatio oli harvinaisen voimakas. Verenkierrossani syntyneet vasta-aineet kulkeutuivat synnytyksessä vauvaan ja alkoivat hajottaa punasoluja. Siitä olisi voinut seurata aivovaurio tai jopa kuolema.

Olin paniikissa, mutta henkilökunta osasi lohduttaa. Vauvastani tulisi ihan terve. Verenvaihto ei sattuisi, vaan vauva nukkuisi sen ajan rauhassa. Kun kohonnut bilirubiini laimenisi, pieni maksa saisi aikaa alkaa poistaa sitä itse elimistöstä.

Ja näin kävi. Toki tuntui ikuisuudelta odottaa 11 päivää ennen kuin sai vauvan kotiin.

Seuraavalla kerralla osasin jo varautua: neljäskin lapseni joutui verenvaihtoon. Kaikki sujui rutiinilla, enkä tarvinnut enää samanlaista tukea, mutta olin kiitollinen, kun minua oli aikanaan vahvistettu.

Tuntemattoman edessä itse kukin on aika avuton – vaikka kuinka sanottaisiin, että on sitä ennenkin synnytetty. Erityisesti ensisynnyttäjän on tärkeää pystyä turvaamaan kätilön ammattitaitoon ja empatiaan.

Jos ensikertalaisia on monta yhtä aikaa, tämä voi tuntua kätilön työssä kiireenä ja riittämättömyytenä. Ammattilaiset tietävät, kuinka merkittäviä ensimmäiset hetket vauvan kanssa ovat varhaiselle vuorovaikutukselle. Kokeneen kätilön sanoin: synnytyksessä syntyy perhe, ei vain vauva.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kätilön työssä havainnoidaan ja hoidetaan niin monia asioita ihan siinä hoitotyössä. Kun esim synnytyksen jälkeen vierihoito-osastolla saa tuoreet vanhemmat ymmärtämään ja hoivaamaan omaa vauvaansa ja tekemään sen hyvällä itsetunnolla, on se rahallisestikin suurin pitkäaikainen säästö yhteiskunnalle.
Syntymä on niitä elämän suurimpia asioita ja kun asiat sen ympärillä tehdään kiireettä aidosti ihmiset kohdaten, ne asiat eivät saa suhteettoman isoja mittasuhteita jälkeenpäinkään.
Oys on puitteiltaan huipputurvallinen sairaala synnyttää, mutta tätä aitoa kohtaamista ja turvalliselle tasolle ohjaamista ei arvosteta. Halutaan ohjaus siirtää tableteille ja videoille ja minimoida se synnyttäjille niin tärkeä henkilökohtainen kohtaaminen ja vuorovaikutus. Maailman älykkäin sairaala näyttää minun, ammattilaisen silmissä maailman älyttömimmiltä. Ja siksi myös kolleegat on tämän asian halunneet tuoda esille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin tiivistettynä se on näin. OYSissa on korkealaatuinen hoito. Vierihoito-osastolla oli huippu henkilökunta, kunnes säästöt synnyttäneiden kustannuksilla laski henkilökunnan määrän vuoroissa alle kriittisen minimin. Toivottavasti tämä huono kehitys pysäytetään ja myös Pohjois-Suomen vauvaperheet saavat jatkossa ansaitsemansa alun elämälle synnytyssairaalassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama se on joka alalla.Kokematon kokki tekee pilaantunutta ruokaa ja henki voi lähteä.Huono taksikuski ajaa kolarin ja henkihän se taas lähtee.Sähkäri tekee huonon kytkennän ja taas kanttuvei.Kaikille lisää rahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

0:04
Tulipalo tuhosi Martinniemen vanhan työväentalon – palomestari varoittaa lähialueen asukkaita voimakkaasta savusta sekä heitteistä
28.3.
Yksi loukkaantui vakavasti tulipalossa Sallassa – savusukeltajat hakivat loukkaantuneen pois asunnosta
28.3.
Ounasvaaralle eksynyttä naista etsittiin lauantai-iltana Rovaniemellä, löytyi kylmettyneenä mutta hyväkuntoisena
28.3.
Tyhjillään ollut loma-asunto syttyi palamaan Rukalla, rakennukseen mittavat vauriot
28.3.
Uskallus ja uuden kokeileminen ovat luovan työn edellytyksiä, sanoo "katastofista syntyneen" ja Arctic Design Weekin palkitseman vaatemalliston suunnitellut Pirjo Karvonen
28.3.
Oululainen Saija Ollanketo pääsi tilauslennolla Espanjasta mökilleen karanteeniin – "Ruokaa on niin paljon, ettei tarvitse varmaan ennen kesää käydä kaupassa" Tilaajille
28.3.
Lumijoelta kaviouralle ponnistanut Elian Web kiri takaa kuudenneksi Ruotsin Solvallassa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Minkälaista imagoa pyrit pitämään yllä?

Minulla ei ole imagoa, koska osasin englantia jo silloin kun julkiskuvaa merkitsevä image jonkun aivopierun vuoksi omaks... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

28.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image