Kotimaa

Kommentti: Miksi Puo­lus­tus­voi­mat vaikenee korkeita upseereja koskevista ri­ko­se­päi­lyis­tä?

Kotimaa 11.1.2019 19:48
Taneli Koponen

Pääesikunnassa on vallinnut rikkomaton radiohiljaisuus siitäkin huolimatta, että syyttäjä ilmoitti torstaina harkitsevansa esiselvityksen tekemistä armeijan korkeimman upseerin, komentaja Jarmo Lindbergin osalta.

 

Taneli Koponen KUVA: Eriika Ahopelto

Puolustusvoimat on vaiennut järjestelmällisesti loppuviikon aikana rikosepäilyistä, jotka koskevat Meri- ja Ilmavoimien korkeita upseereita.

 

Pääesikunnassa on vallinnut rikkomaton radiohiljaisuus siitäkin huolimatta, että syyttäjä ilmoitti torstaina harkitsevansa esiselvityksen tekemistä armeijan korkeimman upseerin, komentaja Jarmo Lindbergin osalta. Kyse on Lindbergin toiminnasta Lemmenjoen kertausharjoituksen selvittelyn aikana.

Komentaja on pysynyt poterossaan. Hän ei ole lukuisista pyynnöistä huolimatta antanut yhtään haastattelua.

Julkisuuteen noussut Lemmenjoen vapaaehtoinen kertausharjoitus pidettiin Inarissa syksyllä 2017. Karjalan lennoston silloinen komentaja, eversti Markus Päiviö on saanut harjoitukseen liittyen syytteet esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta.

Haastehakemus tulee julkiseksi vasta asian oikeuskäsittelyssä, joten Lemmenjoen tapahtumista liikkuu toistaiseksi niukasti tietoa.

Myös Ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Sampo Eskelinen on syytteessä palvelusrikoksesta tai vaihtoehtoisesti tuottamuksellisesta palvelusrikoksesta. Hänen epäillään laiminlyöneen esitutkinnan käynnistämisen viivytyksessä Päiviön toiminnasta.

Toisen puolustushaaran eli Merivoimien osalta esteellisyyskysymyksiin liittyvät rikosepäilyt koskevat entistä esikuntapäällikköä, lippueamiraali Timo Hirvosta. Hänet on määrätty erityistehtäviin Pääesikuntaan KRP:n esitutkinnan alkamisen jälkeen. Esitutkinnan alkaminen viivästyi myös Merivoimien tapauksessa. Hirvonen ei syksyn aikana antanut kommentteja asiasta.

Puolustusvoimien viestintäjohtaja Sami Nurmi on vastaillut viikon varrella kohteliaasti haastattelupyyntöihin ja tiedusteluihin, mutta mikään ei ole murtanut vaikenemisen muuria.

Asiassa ei ole kyse ainakaan resurssien puutteesta. Pääesikunnan tiedotusosastolla työskentelee armeijan verkkosivujen mukaan ainakin kahdeksan eri rooleissa toimivaa viestijää. Tämän lisäksi eri puolustushaaroissa Meri-, Ilma-, ja Maavoimissa työskentelee lukuisia tiedottajia.

Syitä vaikenemiskulttuurille voidaan vain arvailla. Lännen Median tietojen mukaan Puolustusvoimien niukka tiedotuslinja on aiheuttanut hämmennystä myös puolustushallinnon sisällä.

Julkisuuslaki määrää, että viranomaisen eli myös Puolustusvoimien on edistettävä toimintansa avoimuutta ja tiedotettava toiminnastaan. Lain mukaisen tiedottamisen luulisi olevan myös armeijan edun mukaista, jolloin huhuille ja arveluille esimerkiksi heidän oman organisaationsa sisällä jäisi vähemmän tilaa.

Eversti Päiviö on pääosin kiistänyt syyllistyneensä tutkittuihin rikoksiin. Ilmavoimien komentaja Eskelinen on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen. Lippueamiraali Hirvonen on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen. Hirvosen osalta poliisin esitutkinta on kesken.

Päiviön ja Eskelisen syytteitä käsitellään aikanaan Helsingin hovioikeudessa.

Kirjoittaja on Lännen Median toimittaja.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Ilmavoimat on hieno puolustushaara ja ehdottomasti fiksuin ja älykkäin puolustusvoimissa, mutta nyt on pienestä asiasta nostettu iso asia, kun siihen eivät ole heti puuttuneet johdossa kuten olisi ehdottomasti pitänyt. Ilmavoimat on ketterä ja erinomainen osaava puolustushaara, joka on hyvin monessa esimerkillinen myös kansainvälisesti.

Missä vika, vika on ilman muuta sisäänlämpimässä organisaatiossa ja johtoportaassa, jossa jokainen tuntee erinomaisesti toisensa. Ei korppi korppia noki! On aivan hyvä, että tämä selvitetään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"... ja ehdottomasti fiksuin ja älykkäin puolustusvoimissa, ..."

Mitenkähän tuo puolustushaarjojen välinen fiksuus ja älykkyys mitataan ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Julkisuuslaki määrää, että viranomaisen eli myös Puolustusvoimien on edistettävä toimintansa avoimuutta ja tiedotettava toiminnastaan. Lain mukaisen tiedottamisen luulisi olevan myös armeijan edun mukaista, jolloin huhuille ja arveluille esimerkiksi heidän oman organisaationsa sisällä jäisi vähemmän tilaa."

Kyllähän mediaa toki kiinnostavat messevät lööpit ja skuupit joiden pohjalta saadaan huhuilla ja spekuloinneilla sopivasti höystettynä pyöritettyä tämänkin aiheen mediamyllyä muutama viikko. Vähän niin kuin sen Afrikassa kuolleen liikemiehen tapauksessa. Mutta siihen myllytykseen ei puolustusvoimat lähde, eivät ne sielläkään ihan niin tyhmiä ole. Asiat ovat kesken ja tutkinnassa. Keskeneräisiä asioita on turha lähteä repostelemaan sillä juuri sellainen epäselvien asioiden reposteluhan lisää huhuja. Kyllä tutkivalle journalistiikalle toki löytyy tietoa nytkin, jos vaan viitsii lähteä sitä kaivamaan. Voipi vaan olla, että sen tiedon kaivaminen edellyttää takapuolen nostamista läppärin äärestä ja kentälle menoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmavoimien roskakasa ei kestä penkomista. Joitakin vuosia sitten paljastui lentopetroolin känkkäys harjoitusten jälkeen "vesipetrooli" poistoina pimeään siviilikauppaan. Muutamia säiliöautollisia ehti mennä ennenkuin asiaan puututtiin. Ehtikö ostajille tulla moottorivaurioitakin, koska lentopetrooli on ns. kuivaa tavaraa ilman voitelu ominaisuutta. Aluksi sitä käytettiin myös Ilmavoimien erämaakämppien lämmitykseen polttoöljynä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä vesipetroolikauppaa pyöritti yksittäinen Ilmavoimissa palvellut henkilö. Asia tutkittiin, oikeutta käytiin ja tuomi annettiin. Kyseinen henkilö ei enää palvela puolustusvoimissa. Sitä kyllä ihmettelen, että jotkut liikennöintibisnestä pyörittävät uskalsivat riskeerata kalustoaan ja veroseuraamuksia käyttämällä moista pimeää löpöä.

Kyllähän se on niin, että huolimatta siitä, että puolustusvoimiin tuljoiden taustat ja soveltuvuudet tarkatetaan ja testataan, aina joukkoon voi tulla mätiä omenoita. Usein tuo "mätäneminen" alkaa vasta kun ollaan jo palveluksessa. Mutta sanokaapa, missä organisaatiossa ei mätiä omenoita ei koskaan olisi. M

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Röyhkeitä kapiaisia, niitä piisaa-
Yli 20v seurannut näitä touhuja.
Eivät välitä työehtosopimuksista.
Ja niihin pitäisi luottaa.
Käskyt eivät tule koskaan kirjallisina.
Se on vain sanaa sanaa vastaan.
Sodassa ymmärrän suulliset käskyt, mutta rauhan aikana se on työmoraalin kaivertamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun asiasta on niukasti tietoa niin toimittaja käyttää tilaisuutta hyväkseen ja kyseenalaistaa puolustusvoimien toiminnan ylintä johtoa myöten. Näin käy usein kun tietoa on vähän ja asianosaiset eivät voi itse kommentoida tutkimuksen alla olevaa asiaa. Yksi harjoitukseen osallistuneista kertoi, että kielenkäyttö oli ollut epäasiallista, mutta syntynyt kohu vaikutti hänestä kohtuuttoman suurelta. Median lukijalta vaaditaan todella median lukutaitoja ja valmiutta kyseenalaistaa uutisointia erityisesti asioista, joista on vähän tietoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hierarkisessa valtionhallinnossa, puhumattakaan puolustusvoimista, vallitsee vaikenemisen kulttuuri, yhdenlainen omerta. Rikkeitä painetaan villaisella, arkaluontoisia asioita ja kyseenalaisia käytäntöjä salaillaan, pelataan pelejä, jotka eivät kestä päivänvaloa jne.

Tavoitteena on säilyttää puhtoinen julkisivu ja alamaisten luottamus virkakoneistoon, mikä on lopulta helppoa, koska jokainen virkamies pelkää asemansa puolesta. Avoimuus olisi oman pesän likaamista, mistä on seuraamukset. Ylenemistä kärkkyvien suut on helppo tukkia.

Suomalaiset ovat liian hyväuskoisia (naiiveja) virkavaltaan nähden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei puhuta, koska tämä on vasta jäävuoren huippu.
Sotilashenkilöt ylenevät vain pätevyydellä tai röyhkeydellä.
Puolustusvoimissa on enemmän näitä kyynärpää taktiikkaa käyttäviä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei korppi korpin silmää noki. Sotalaitoksella on oma oikeuslaitos, se on sellainen missä upseerit eivät ole koskaan syyllisiä mihinkään ja varusmiehet ovat aina syyllisiä kaikkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lentopojille riittää jatkossa korkeintaan kersantin arvo ja siinäkin on yhdet siivet liikaa. Ja kaikki sananvalta tuleviin hankintoihin nyt pois ilmavoimilta kun on nähty järjestelmän arvostelukyky.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niukkojen mediatietojen perusteella jää olettamus upseereitten ryyppyjuhlista joissa on toimittu "kuten mies" räyhäämällä ja rällästämällä. Onko se totuus jota ei haluta kertoa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toimimaan julkisissa verovaroin kustannetuissa viroissa. Miksi ei saisi kirjoittaa asioista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jonkun täytyy pestä valkopyykki, sitä täytyy ensin hieman mietiskellä kuinka asia esitetään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko syy hiljaisuuteen se, että ensin tutkitaan mitä on oikeasti tapahtunut, ja vasta sitten tiedotetaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Odotetaan ettei tule julkisuuteen, jonkun kapiaisen uraputki voisi päättyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tapahtumat tiedossa, mutta tiedottamisen sijaan asiaa koetetaan haudata. Asian piilottelemiseen liittyvät rikokset ovat tietysti eri asia ja rangaistusten tulee selvästi kertoa, kuka on ketä varten, kun valta ja pääsy yhteiseen kukkaroon meinaa pöljimmiltä ja heikoimmilta laittaa vähän pään sekaisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

SAIRAIDEN PILKKAAMINEN.

Vai puolustat erilaisia ihmisiä etkä ole niitä tuijottanut?? Ainakin Lesta-Sipilä ei ole kuulunut tähän joukkoon. Olipa ... Lue lisää...
jerme

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image